Expressen > Kultur

Monday, 23 July, 15:41

Expressen - 14 jul 18 kl. 07:00

Ett ormskinn, fyllt av myrorI dag fyller filmregissören Ingmar Bergman 100 år. I hela sitt liv var han aktiv som skribent och litterär stilist.Vi publicerar här hans klassiska Expressen-artikel från 1965 – om konsten, skapandet och nyfikenheten som drivkraft. Texten på Expressens förstasida den 14 juli 1965 löd:  INGMAR BERGMAN BEKÄNNER I dag skriver Ingmar Bergman i Expressen – ett unikt evenemang. Han gör upp med konsten, filmen, litteraturen i en hänsynslös, illusionslös självbekännelse.
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Ingmar Bergman, Expressen, Expressens, INGMAR BERGMAN BEKÄNNER

Dela artikeln

100 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ett ormskinn, fylltav , myror
YLE - 13 jan 16 kl. 14:11

Larver och myror i Naturväkteriet

En mystisk larv, myror på köksbänken och en havsörn som antastas av kråkor - det var några av de saker som avhandlades i årets första Naturväkteri. - Under 2000-talets milda vintrar har koltrasten börjat övervintra hos oss, men det är ändå relativt ovanligt att man ser den, svarade biolog Hans Hästbacka på dagens första fråga. En fågel som springer nedför trädstammar En annan ovanlig syn är nötväckan, som en lyssnare berättade att hennes son observerat i Veikars i Korsholm.

ÖstersundsPosten - 21 jun 14 kl. 11:38

I sommar blir ”Fem myror” rivigare och rockigare

Trots att nya numret ”Rörmokarrock” är fyllt av energi, stjäl den jämtländska försommarens kalla västanvind mycket kraft..

Sydsvenskan - 23 feb 11 kl. 06:30

Gamla myror har en plats

Kan bladskärarmyror utgöra en förebild för människor? Kan de till exempel få oss att inse att äldre ?
Kan bladskärarmyror utgöra en förebild för människor?

Sydsvenskan - 06 jul 12 kl. 09:27

?Myror kan mycket väl bli framtidens krydda?

Vad är en restaurang, vad är mat? Vi ser nu hur koderna och markörerna förflyttas från bara ingredienser, recept och tekniker ? till att bli kulturella katalysatorer.

SR - 21 okt 15 kl. 08:15

Myror kan lära oss att utveckla transporter

Kan myror ger oss tips om hur vi ska bygga vår infrastruktur? Ja, om man får tro forskare vid Uppsala universitet kan myror säga oss en hel del..

Skånskan - 04 maj 16 kl. 10:00

300 myror på väg till Wanås

Kultur och Nöje En myra klättrar på en vägg på Wanås – på måndag anländer 299 av dess vänner och gör den sällskap. Om mindre än två veckor är det vernissage på Wanås Konst och den colombianske konstnären Rafael Gomezbarros vet precis vilken reaktion han vill att besökarna ska få av hans verk Casa Tomada.
– Först ett leende och ett ”wow”, sedan att myrorna får dem att tänka, säger han.

Sydsvenskan - 01 sep 14 kl. 05:30

Viktigt att kryssa och få in fler som fyllt 65 år i riksdagen

Drygt var fjärde väljare i Sverige har fyllt 65 år, det vill säga cirka 1,9 miljoner personer. Skulle landets 65-plussare få samma representation i riksdagen som i väljarkåren, skulle 89 av de 349 mandaten gå till den åldersgruppen med störst erfarenhet och flest livsår. Nu får vi vara glada om det blir 10 mandat efter höstens val.

DN - 11 apr 12 kl. 08:49

SVT:s ?Fem myror? blir nöjespark i Östersund

?Fem myror är fler än fyra elefanter?, barn-tv-succén från 1973, kommer tillbaka i sommar.

NT - 08 aug 12 kl. 16:05

Myror och flugor i slakteri

Bygg- och miljökontoret hittade myror och flugor både i köksutrymmet och slaktutrymmet på Samuelssons Kalkongård på Vikbolandet. Nu underkänds gården..

Nyteknik - 14 jan 13 kl. 11:17

Myror förorenade av ftalater

Myror verkar ta upp ftalater från luften. Det visar en fransk studie publicerad i Science of the Total Environment..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 2 timmar sedan

"Min största bedrift är att inte varje dag gå och lägga mig under ett täcke"

Konceptet är enkelt: Martina Montelius och Expressens Gunilla Brodrej träffas på ett lunchställe och pratar brett om kultur. Undertiteln till programmet är: "Kulturtanterna tar matrast". I veckans avsnitt: ärliga svar på personliga och stenhårda frågor till Om Gunilla Brodrej"..

Expressen - 8 timmar sedan

Att skriva på samiska är hett politiskt stoff

I Ann-Helén Laestadius böcker om Agnes och Henrik försöker ungdomarna restaurera ett förlorat språk.Gunnar Ardelius om ett författarskap som borde beröra hela Sverige..

Expressen - 10 timmar sedan

Miljardärernas gräsmattor lyser gröna i torkans Sverige

Katastrofer som bränderna i svenska skogar kan också skapa starkare band i civilsamhället – men inte på alla håll. Ulrika Kärnborg läser den nya boken från Richard Wilkinson och Kate Pickett, paret bakom "Jämlikhetsanden". .

Expressen - Igår: 05:00

Ulfs utvandrare ger fingret åt den svenska överheten

Ulf Kristerssons bidrag till Expressens kultursommar är Vilhelm Mobergs utvandrarserie.Jens Liljestrand åkte till Grisslehamn på jakt efter moderat myndighetskritik och frihetslängtan..

Expressen - 20 jul 18 kl. 08:37

Nu väntar den politiska striden för Telia

På morgonen avslöjades att Telia köper Bonnier Broadcasting. Men vad händer med till exempel TV4 om staten nu släpper ägandet i Telia? Mattias Fyrenius skriver om Nordens största medieaffär någonsin.

Expressen - 20 jul 18 kl. 05:00

Skam är ett ogräs så tjockt att inget annat kan växa

I standupföreställningen "Nanette" gör komikern Hannah Gadsby upp med självhat som humor hos gaycommunityt.Hanna Johansson skriver om skammen som gör sig påmind när man minst anar det..

Expressen - 20 jul 18 kl. 05:00

Lyssna på Lunch med Montelius – avsnitt 137

Martina & Gunilla är tillbaka med ett nytt avsnitt av sin podcast – lyssna!.

Expressen - 19 jul 18 kl. 05:00

Klimatfiktion för en värld som brinner

Bränder härjar i Sverige och torkan har förtvivlat landets bönder under en av de varmaste somrar vi upplevt i modern tid.Victor Malm läser Maja Lundes "Blå", en dystopisk kli-fi-roman om en framtid som inte känns alltför avlägsen..

Expressen - 19 jul 18 kl. 05:00

Konsten skyddar henne mot katastrofen

Konstnären Lenke Rothman förlorade åtta av tio familjemedlemmar i Auschwitz. Magnus Florin ser en utställning full av föremål som ger skydd mot det fruktansvärda..

Expressen - 18 jul 18 kl. 14:03

Det är vi själva som skapat brandkaoset

Kanske var det inte så smart att plantera och driva upp gran och tall för hela slanten tills hettan blev vår herre, skriver Sven Olov Karlsson. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.