Expressen > Kultur

Monday, 18 February, 08:54

Expressen - 14 jul 18 kl. 07:00

Ett ormskinn, fyllt av myrorI dag fyller filmregissören Ingmar Bergman 100 år. I hela sitt liv var han aktiv som skribent och litterär stilist.Vi publicerar här hans klassiska Expressen-artikel från 1965 – om konsten, skapandet och nyfikenheten som drivkraft. Texten på Expressens förstasida den 14 juli 1965 löd:  INGMAR BERGMAN BEKÄNNER I dag skriver Ingmar Bergman i Expressen – ett unikt evenemang. Han gör upp med konsten, filmen, litteraturen i en hänsynslös, illusionslös självbekännelse.
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Ingmar Bergman, Expressen, Expressens, INGMAR BERGMAN BEKÄNNER

Dela artikeln

103 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Ett ormskinn, fylltav , myror
YLE - 13 jan 16 kl. 14:11

Larver och myror i Naturväkteriet

En mystisk larv, myror på köksbänken och en havsörn som antastas av kråkor - det var några av de saker som avhandlades i årets första Naturväkteri. - Under 2000-talets milda vintrar har koltrasten börjat övervintra hos oss, men det är ändå relativt ovanligt att man ser den, svarade biolog Hans Hästbacka på dagens första fråga. En fågel som springer nedför trädstammar En annan ovanlig syn är nötväckan, som en lyssnare berättade att hennes son observerat i Veikars i Korsholm.

ÖstersundsPosten - 21 jun 14 kl. 11:38

I sommar blir ”Fem myror” rivigare och rockigare

Trots att nya numret ”Rörmokarrock” är fyllt av energi, stjäl den jämtländska försommarens kalla västanvind mycket kraft..

Sydsvenskan - 23 feb 11 kl. 06:30

Gamla myror har en plats

Kan bladskärarmyror utgöra en förebild för människor? Kan de till exempel få oss att inse att äldre ?
Kan bladskärarmyror utgöra en förebild för människor?

Sydsvenskan - 06 jul 12 kl. 09:27

?Myror kan mycket väl bli framtidens krydda?

Vad är en restaurang, vad är mat? Vi ser nu hur koderna och markörerna förflyttas från bara ingredienser, recept och tekniker ? till att bli kulturella katalysatorer.

SR - 21 okt 15 kl. 08:15

Myror kan lära oss att utveckla transporter

Kan myror ger oss tips om hur vi ska bygga vår infrastruktur? Ja, om man får tro forskare vid Uppsala universitet kan myror säga oss en hel del..

Skånskan - 04 maj 16 kl. 10:00

300 myror på väg till Wanås

Kultur och Nöje En myra klättrar på en vägg på Wanås – på måndag anländer 299 av dess vänner och gör den sällskap. Om mindre än två veckor är det vernissage på Wanås Konst och den colombianske konstnären Rafael Gomezbarros vet precis vilken reaktion han vill att besökarna ska få av hans verk Casa Tomada.
– Först ett leende och ett ”wow”, sedan att myrorna får dem att tänka, säger han.

YA - 25 jan 19 kl. 00:10

Svärmar av fåglar och myror fyller Tomelilla konsthall

Fåglar, myror och eldflugor fyller Tomelilla konsthall. Och myror och plankton. På fredagskvällen är det vernissage på Elina Maria Johanssons utställning ”Svärm”, ett konstverk som består av rörliga bilder, stillbilder, video och animation.

Sydsvenskan - 01 sep 14 kl. 05:30

Viktigt att kryssa och få in fler som fyllt 65 år i riksdagen

Drygt var fjärde väljare i Sverige har fyllt 65 år, det vill säga cirka 1,9 miljoner personer. Skulle landets 65-plussare få samma representation i riksdagen som i väljarkåren, skulle 89 av de 349 mandaten gå till den åldersgruppen med störst erfarenhet och flest livsår. Nu får vi vara glada om det blir 10 mandat efter höstens val.

DN - 11 apr 12 kl. 08:49

SVT:s ?Fem myror? blir nöjespark i Östersund

?Fem myror är fler än fyra elefanter?, barn-tv-succén från 1973, kommer tillbaka i sommar.

NT - 08 aug 12 kl. 16:05

Myror och flugor i slakteri

Bygg- och miljökontoret hittade myror och flugor både i köksutrymmet och slaktutrymmet på Samuelssons Kalkongård på Vikbolandet. Nu underkänds gården..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 2 timmar sedan

Årets party – dags för Expressens kulturfest!

Än en gång ska Expressens kulturpristagare presenteras och firas på klassiska nöjespalatset Nalen i Stockholm.– Förra året gjorde vår konferencier Robert Fux succé och vi är säkra på att det kommer hända igen, säger Karin Olsson, kulturchef. För den som vill följa festen hemifrån sänds den live på Expressen TV..

Expressen - 2 timmar sedan

Låt de allra minsta slippa ”Mellokalas”

Små barn tittar mer och mer på Youtube.Margareta Sörenson tittar på SVT:s satsning på att nå de allra minsta..

Expressen - 13 timmar sedan

Konstab ringer men Carl Johan de Geer svarar inte

”Total strukturalitet” skildrar en värld där konst och reklam flyter samman.Maria Edström ser ett desperat drömspel på Teater Brunnsgatan 4..

Expressen - 16 timmar sedan

Hon kokar sin bok på sovjetisk antisemitism

Flykt blandas med könsidentiska förvecklingar, sovjetisk judeförföljelse och rysk litteraturhistoria.Ulrika Kärnborg ser igenom smartnessen i Sasha Marianna Salzmanns bok, och finner en vacker migrationsroman..

Expressen - Igår: 06:30

Tre generationer kvinnor på gränsen till självmord

Suzanne Osten har gjort en nyskapande föreställning om psykisk ohälsa.Sara Berg ser en smart berättarteknik ta över berättelsen..

Expressen - Igår: 06:14

Se upp för den inre ayatollan

Karin Olsson om fatwan mot Rushdie och de inre ayatollorna..

Expressen - Igår: 19:00

Vi har blivit till turister i våra egna hemstäder

I entreprenörsurbanismens tidevarv är staden ett konsumtions- och begärsobjekt.Per Wirtén kämpar mot känslan av att vara hemma och borta samtidigt..

Expressen - Igår: 12:54

Nej, Dan Korn – jag är varken extremist eller förnekare

Ingrid Carlqvist svarar Dan Korn i debatten om Navid Modiris podcast..

Expressen - Igår: 12:46

Sportlovet förvandlar mig till vit kränkt man

I klimatkatastrofens tid är klassiska svenska vinteräventyr på väg att gå förlorade.Jens Liljestrand upptäcker konservatismens sprängkraft i tomheten efter en inställd skridskofärd..

Expressen - I förrgår: 19:00

Ljust och alldeles för fräscht på Folkoperan

Folkoperan spelar skräckopera.Gunilla Brodrej tycker att det är dags att dämpa ljuset på scenen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.