SVT Debatt > Opinion

Sunday, 15 July, 22:59

SVT Debatt - I förrgår: 13:25

”Dags för samhället att erkänna anhöriga till funktionsnedsatta””Sveriges regeringar brukar hålla fanan högt när det gäller arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering av olika grupper. Men när det gäller arbetet för att förverkliga Funktionsrättskonventionens mål för just personer med funktionsnedsättningar förefaller ambitionsnivån vara mycket låg”, skriver Matilda Svensson Chowdhury och Cecilia Blanck vid Föreningen JAG..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Funktionsrättskonventionens, Matilda Svensson Chowdhury, Cecilia Blanck, Föreningen JAG

Dela artikeln

375 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Dagsför , samhälletatt , erkänna, anhörigatill , funktionsnedsatta
YLE - 07 feb 16 kl. 09:23

Livet utanför samhället
Livet utanför samhället Bortglömda byggnader, förfallna tält i mörka skogshörn och övergivna båtar tjänar år efter år som tillfälliga hem åt hundratals östeuropeiska romer som befinner sig i Finland. Text: Jeanette Björkqvist Bilder: Karl Vilhjálmsson Det knastrar i de slitna tygstyckena, som är täckta av mögelfläckar efter månader utomhus i ett fuktigt höst- och vinterväder där ingenting någonsin hinner torka. Trots att de två tälten slagits upp i skydd av Centralparkens trädbestånd, så hittar den bitande vintervinden sin väg fram ända in under torra klädlager.

BT - 04 maj 13 kl. 00:30

Det goda samhället på spåren

"Det är självklart att hjälpa till...?, ?Tänk om det händer ens egna...?

BT - 27 jun 14 kl. 08:26

Samhället är större än staten

I Sverige lever hos vissa villfarelsen att man via skattsedeln kan köpa sig fri från beroendet av andra människor. Men det är mötena mellan människor som skapar ömsesidig tillit i ett samhälle, menar Kristdemokraterna i Borås. I synen på samhället går en tydlig skiljelinje i svensk politik.

YLE - 25 jan 15 kl. 06:09

Fundamentalism - en spegel av samhället

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.
Amish - en strävan efter rötter Amish Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Benämningen fundamentalism sägs ha sina rötter i strängt protestantiska kretsar i USA på 1890-talet där man protesterade mot den moderna naturvetenskapen och mot religionshistorikernas sätt att läsa Bibeln som en historisk text bland andra. De troende stödde kreationism, och ifrågasatte darwinismens bibelkritik.

News55 - 11 okt 16 kl. 13:03

Amelia Adamo: ”Äldrefrågan berör även de anhöriga”

– Vi hade ett antal år som var förskräckliga, och jag är inte ensam om den situationen. Många anhöriga vet vad jag talar om. Mamma ansågs för frisk för vård- och omsorgsboende men för sjuk för att bo ensam hemma.

Skånskan - 04 aug 16 kl. 14:00

För de anhöriga

Opinion Sverige saknar handlingsplan för demensvård. Om man ser till skillnaden mot övriga nordiska länder innebär det bland annat att de har fler nationella forskningsprogram. Man har också sammanställt gemensamma databaser för att underlätta för lokal diagnostisering och vård.

Helsingborgs Dagblad - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

Sydsvenskan - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

DN - 29 jun 12 kl. 00:50

?Sverige bör erkänna Palestina?

Utmana Israels bosättningspolitik. Grundvalen i den mångåriga fredsprocessen, en tvåstatslösning byggd på 1967 års gränser med Jerusalem som gemensam huvudstad, håller snabbt på att undermineras. Det är dags för Sverige att erkänna Palestina och tala med Hamas, skriver Pierre Schori..

News55 - 23 mar 18 kl. 11:31

Äldre med alkoholproblem saknar stöd från samhället

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö en alkoholrelaterad död. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 14 timmar sedan

”Inget fotbolls-VM om Moderaterna styrt mediepolitiken”

”I den utredning om framtidens public service som nu överlämnats till kulturministern är enigheten stor mellan sju av riksdagens partier. Men i en viktig fråga har Moderaterna reserverat sig. I frågan om sponsring”, skriver Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet..

SVT Debatt - Igår: 07:00

WWF: ”Östersjötorsken riskerar att försvinna för alltid”

”Östersjötorsken – som har en mycket viktig funktion för att bevara balansen i Östersjöns ekosystem – riskerar att försvinna för alltid”, skriver Håkan Wirtén och Anders Alm vid Världsnaturfonden WWF..

SVT Debatt - I förrgår: 07:00

”Jag ska alltid kämpa för att folkmordet ska erkännas”

”Ni är folkmordsförnekare”, skriver Andreas Barjosef till Turkiets ambassadör Emre Yunt..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 15:45

Kriminologen Nina Rung: ”Våld i nära relationer angår oss alla”

”Våld i nära relationer angår oss alla – nu är hög tid att vi visar det”, skriver kriminologen Nina Rung och listar sex stycken förslag på hur vi kan minska våldet..

SVT Debatt - 10 jul 18 kl. 12:54

”Nazism är inte det största hotet mot judar”

”Judar har flytt från förtryck i flera tusen år men behöver nu återigen flytta ifrån sin fristad i Sverige”, skriver Adam Jacobs..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 10:09

Medborgerlig Samling får inte delta i Stockholm Pride

Det blir inget Stockholm Pride för Medborgerlig Samling, det bekräftar festivalens styrelse i ett uttalande som publicerades under onsdagen. Orsaken till beslutet är hbtq-relaterade utspel som företrädare för MED har gjort..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 07:00

”Undanröj hindren för fria dataflöden över gränserna”

”Här är ett område där Sverige har stort intresse av att vara pådrivande. Att dataflöden över gränserna betyder allt mer är uppenbart”, skriver Anna Maria Corazza Bildt..

SVT Debatt - 11 jul 18 kl. 21:58

”Köp svenskt för att hjälpa Sverige ur matkrisen”

”Idag är vårt land drabbat av den värsta torkan på många år. Djuren har ingen mat och skörden av spannmål och andra grödor ser ut att bli mycket dåliga. Det är en kris i dess rätta bemärkelse”, skriver Marit Bohlin och Erik Johansson vid föreningen LRF Ungdomen..

SVT Debatt - 11 jul 18 kl. 14:57

”Att bara fylla på fängelserna är inget alternativ”

”Straffet förvärras av stress, varma lokaler, vikarier som inte kan fatta beslut, personal som inte har tid, massor av andra intagna som alla lever under samma tak men har helt olika bakgrunder”, skriver Paul Barath..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.