SVT Debatt > Opinion

Saturday, 16 February, 06:03

SVT Debatt - 13 jul 18 kl. 13:25

”Dags för samhället att erkänna anhöriga till funktionsnedsatta””Sveriges regeringar brukar hålla fanan högt när det gäller arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering av olika grupper. Men när det gäller arbetet för att förverkliga Funktionsrättskonventionens mål för just personer med funktionsnedsättningar förefaller ambitionsnivån vara mycket låg”, skriver Matilda Svensson Chowdhury och Cecilia Blanck vid Föreningen JAG..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Funktionsrättskonventionens, Matilda Svensson Chowdhury, Cecilia Blanck, Föreningen JAG

Dela artikeln

471 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Dagsför , samhälletatt , erkänna, anhörigatill , funktionsnedsatta
YLE - 07 feb 16 kl. 09:23

Livet utanför samhället
Livet utanför samhället Bortglömda byggnader, förfallna tält i mörka skogshörn och övergivna båtar tjänar år efter år som tillfälliga hem åt hundratals östeuropeiska romer som befinner sig i Finland. Text: Jeanette Björkqvist Bilder: Karl Vilhjálmsson Det knastrar i de slitna tygstyckena, som är täckta av mögelfläckar efter månader utomhus i ett fuktigt höst- och vinterväder där ingenting någonsin hinner torka. Trots att de två tälten slagits upp i skydd av Centralparkens trädbestånd, så hittar den bitande vintervinden sin väg fram ända in under torra klädlager.

BT - 04 maj 13 kl. 00:30

Det goda samhället på spåren

"Det är självklart att hjälpa till...?, ?Tänk om det händer ens egna...?

BT - 27 jun 14 kl. 08:26

Samhället är större än staten

I Sverige lever hos vissa villfarelsen att man via skattsedeln kan köpa sig fri från beroendet av andra människor. Men det är mötena mellan människor som skapar ömsesidig tillit i ett samhälle, menar Kristdemokraterna i Borås. I synen på samhället går en tydlig skiljelinje i svensk politik.

YLE - 25 jan 15 kl. 06:09

Fundamentalism - en spegel av samhället

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.
Amish - en strävan efter rötter Amish Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Benämningen fundamentalism sägs ha sina rötter i strängt protestantiska kretsar i USA på 1890-talet där man protesterade mot den moderna naturvetenskapen och mot religionshistorikernas sätt att läsa Bibeln som en historisk text bland andra. De troende stödde kreationism, och ifrågasatte darwinismens bibelkritik.

News55 - 11 okt 16 kl. 13:03

Amelia Adamo: ”Äldrefrågan berör även de anhöriga”

– Vi hade ett antal år som var förskräckliga, och jag är inte ensam om den situationen. Många anhöriga vet vad jag talar om. Mamma ansågs för frisk för vård- och omsorgsboende men för sjuk för att bo ensam hemma.

Skånskan - 04 aug 16 kl. 14:00

För de anhöriga

Opinion Sverige saknar handlingsplan för demensvård. Om man ser till skillnaden mot övriga nordiska länder innebär det bland annat att de har fler nationella forskningsprogram. Man har också sammanställt gemensamma databaser för att underlätta för lokal diagnostisering och vård.

Helsingborgs Dagblad - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

Sydsvenskan - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

News55 - 23 mar 18 kl. 11:31

Äldre med alkoholproblem saknar stöd från samhället

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö en alkoholrelaterad död. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.

News55 - 23 mar 18 kl. 11:31

Samhället sviker äldre med alkoholproblem

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö i förtid. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 18 timmar sedan

Ardalan Shekarabi (S): ”Matchfixning ska inte finnas i Sverige”

Jimmy Nilsson på Spelberoendes förening: ”I Almedalen sa du, Shekarabi, att vi skulle röka ut de som inte följer svensk lag. Jag hoppas att vi snart får se den röken” Se Ardalan Shekarabis svar i klippet ovan..

SVT Debatt - 18 timmar sedan

”EU ska utveckla ny teknik, inte avveckla den”

”EU ska hjälpa, inte hämma, digital utveckling och innovation. Vem vet, det kanske till och med leder till bättre dejtingappar?”, skriver Louise Grabo, CUF, i en replik..

SVT Debatt - 20 timmar sedan

”Infria ditt löfte och rök ut matchfixningen, Shekarabi!”

”Vart är vi på väg? Det är naivt att hoppas på att spelbolagen själva ska ta ansvar – vi har inte tid att begå det misstaget”, skriver Björn Eriksson..

SVT Debatt - 20 timmar sedan

”Skadligt, odemokratisk och dåligt för alla”

”Det förslaget som nu ligger på bordet är så skadligt, odemokratisk och dåligt för alla de européer som använder internet i någon form att jag har svårt att se hur det ska vinna stöd i EU-parlamentet”, skriver Andersson..

SVT Debatt - 21 timmar sedan

”De flesta kritikerna finns inte ens på riktigt”

”De som högljutt kritiserat copyrightdirektivet tycks inte ha läst det utan utgår istället likt zombies från techgiganternas kommunicerade 'sanning', skriver Karabuda..

SVT Debatt - Igår: 11:36

”Strunta i vad folk säger – se hur de handlar istället”

Greta Tidholm och Viggo Cavling deltog i Opinion live för att prata om vad som är viktigt när man dejtar; vad man ska tänka på när man träffar någon..

SVT Debatt - Igår: 10:33

”Lagen måste skydda de utsatta på nagelsalonger”

”Det handlar om människor som riskerar att utvisas från Sverige om de förlorar sina arbeten och om en arbetsrätt som inte utgör något skydd om och när dessa personer utsätts för kränkningar av sina arbetsrättsliga rättigheter, skriver Eliza Ghavidel Rostami..

SVT Debatt - Igår: 09:19

”Jag synade Tinder på Alla hjärtans dag – detta är vad jag såg”

”Företaget vet precis hur ofta och vilka tider jag kopplat upp mig. Det finns data på vilken typ av person jag gillar, vilka ord jag använder mest och vilka sidor jag gillar på Facebook”, skriver Linus Glanzelius (S)..

SVT Debatt - Igår: 07:00

Gudmundson: ”Spelmissbrukarna behöver hjälp – inte förbud”

Sedan årsskiftet är det tillåtet för spelbolag att lagligt marknadsföra sig via svenska medier. Åsikterna om huruvida det är bra eller dåligt att dörren har öppnats för spelreklam delar debatten..

SVT Debatt - Igår: 07:00

Carl Déman om spelberoende: Lyssna på folk i din omgivning

”Ett tydligt tecken för mig var att jag började jaga mina förluster. Jag kunde inte acceptera att jag förlorade, utan jag var tvungen att vinna tillbaka det jag hade förlorat”, säger Déman..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.