SVT Debatt > Opinion

Wednesday, 14 November, 01:12

SVT Debatt - 13 jul 18 kl. 13:25

”Dags för samhället att erkänna anhöriga till funktionsnedsatta””Sveriges regeringar brukar hålla fanan högt när det gäller arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering av olika grupper. Men när det gäller arbetet för att förverkliga Funktionsrättskonventionens mål för just personer med funktionsnedsättningar förefaller ambitionsnivån vara mycket låg”, skriver Matilda Svensson Chowdhury och Cecilia Blanck vid Föreningen JAG..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Funktionsrättskonventionens, Matilda Svensson Chowdhury, Cecilia Blanck, Föreningen JAG

Dela artikeln

471 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Dagsför , samhälletatt , erkänna, anhörigatill , funktionsnedsatta
YLE - 07 feb 16 kl. 09:23

Livet utanför samhället
Livet utanför samhället Bortglömda byggnader, förfallna tält i mörka skogshörn och övergivna båtar tjänar år efter år som tillfälliga hem åt hundratals östeuropeiska romer som befinner sig i Finland. Text: Jeanette Björkqvist Bilder: Karl Vilhjálmsson Det knastrar i de slitna tygstyckena, som är täckta av mögelfläckar efter månader utomhus i ett fuktigt höst- och vinterväder där ingenting någonsin hinner torka. Trots att de två tälten slagits upp i skydd av Centralparkens trädbestånd, så hittar den bitande vintervinden sin väg fram ända in under torra klädlager.

BT - 04 maj 13 kl. 00:30

Det goda samhället på spåren

"Det är självklart att hjälpa till...?, ?Tänk om det händer ens egna...?

BT - 27 jun 14 kl. 08:26

Samhället är större än staten

I Sverige lever hos vissa villfarelsen att man via skattsedeln kan köpa sig fri från beroendet av andra människor. Men det är mötena mellan människor som skapar ömsesidig tillit i ett samhälle, menar Kristdemokraterna i Borås. I synen på samhället går en tydlig skiljelinje i svensk politik.

YLE - 25 jan 15 kl. 06:09

Fundamentalism - en spegel av samhället

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.
Amish - en strävan efter rötter Amish Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Benämningen fundamentalism sägs ha sina rötter i strängt protestantiska kretsar i USA på 1890-talet där man protesterade mot den moderna naturvetenskapen och mot religionshistorikernas sätt att läsa Bibeln som en historisk text bland andra. De troende stödde kreationism, och ifrågasatte darwinismens bibelkritik.

News55 - 11 okt 16 kl. 13:03

Amelia Adamo: ”Äldrefrågan berör även de anhöriga”

– Vi hade ett antal år som var förskräckliga, och jag är inte ensam om den situationen. Många anhöriga vet vad jag talar om. Mamma ansågs för frisk för vård- och omsorgsboende men för sjuk för att bo ensam hemma.

Skånskan - 04 aug 16 kl. 14:00

För de anhöriga

Opinion Sverige saknar handlingsplan för demensvård. Om man ser till skillnaden mot övriga nordiska länder innebär det bland annat att de har fler nationella forskningsprogram. Man har också sammanställt gemensamma databaser för att underlätta för lokal diagnostisering och vård.

Helsingborgs Dagblad - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

Sydsvenskan - 16 okt 15 kl. 19:43

Patienter och anhöriga måste kunna lita på psykvården.

Dagen efter SVT:s Uppdrag granskning om psykiatrin i Malmö kunde skåningarna chatta med ledningen. Katarina Viebke, divisionschef för psykiatrin i Skåne, svarade tillsammans med chefsläkare Gunnar Moustgaard på frågor. Här är några exempel från chatten: "Hur ska jag då som patient kunna lita på alla dessa 'fina ord och svar' från ansvariga?

News55 - 23 mar 18 kl. 11:31

Äldre med alkoholproblem saknar stöd från samhället

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö en alkoholrelaterad död. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.

News55 - 23 mar 18 kl. 11:31

Samhället sviker äldre med alkoholproblem

Äldre personer med långvariga alkoholproblem saknar stöd från samhället. De är ofta ensamma, utan sociala nätverk och plågas av en rädsla för att dö i förtid. Det visar en avhandling där medelålders och äldre kvinnor och män med långvariga alkoholproblem berättar om sitt drickande och sina liv, skriver forskning.

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 14 timmar sedan

”Varför ska vi gå med på att låta oss bli avbildade som byfånar?”

”Jag får en klump i halsen när floskler förminskar och fördummar människor och kulturer, i sken av humor. Hur mycket fördomar får Public Service sprida om Norrbottningar, innan det kan kallas diskriminering?” undrar Helen Doktare..

SVT Debatt - Igår: 10:44

”När hin håle kom på Sverigebesök”

”Det är som om vi haft besök av Belsebub. Den ena efter den andra journalisten gör kardinalfelet att försöka klistra uppenbart felaktiga epitet på Peterson genom att kalla honom provokatör, extremhöger eller lägga ord i munnen på honom”, skriver Pelle Lindblom..

SVT Debatt - I förrgår: 06:00

”Dags för reformer som ökar pappors möjlighet till mer tid med barnen”

”Vi måste genomföra reformer som ökar stödet i föräldraskapet och ökar pappors möjlighet till mer tid med sina barn – inte bara när barnen är små. Vi föreslår bland annat att reglerna för tjänstledighet och sjukpenninggrundande inkomst utvidgas så att de inte missgynnar pappor, som ju oftare tar ut föräldrapenning när barnet är något äldre”, skriver Jakob Forssmed (KD)..

SVT Debatt - I förrgår: 06:00

”Pappor, skärp er!”

”Det är jag, jag, jag och min, min, min och mitt, mitt, mitt. Först på slutet kommer ett ”åh, javisst ja, och så älskar jag dig såklart.” Grabbar, ni hade en uppgift.

SVT Debatt - 10 nov 18 kl. 08:00

”Maträddarna silar resurseffektiva morötter men sväljer miljöskadligt nötkött”

”En närmast oräknelig följd av forskningsrapporter, om hur extremt miljöskadliga animalier är, har de senaste decenniet sköljt över oss. Det är mot den bakgrunden oerhört svårt att rent sakligt förstå programledarnas fokus på att morötter går förlorade”, skriver Jonas Paulsson..

SVT Debatt - 09 nov 18 kl. 06:00

”Låt bönder, hästar och drottningar bli en del av undervisningen”

”I en tid då smarta telefoner och andra tekniska hjälpmedel gör att vi använder hjärnan allt mindre behöver vi hitta nya bra sätt att träna barnens förmåga att tänka. Vi vet att schack är bra för barn och mer schack i skolan är inte till för att Sverige ska få en egen Magnus Carlsen, utan för att träna hjärnorna hos alla barn och ge dem förutsättningar att använda hela sin förmåga”, skriver Carl Fredrik Johansson..

SVT Debatt - 08 nov 18 kl. 12:46

”Jordan B Petersons kritiker gör det lätt för sig”

”Jag vill hävda att Jordan B Petersons kritiker gör det lätt för sig. Det är enkelt att placera honom i det högerextrema facket, att förkasta hans argument. Att kalla hans föreläsningar, böcker och videos för nonsens.

SVT Debatt - 08 nov 18 kl. 10:31

Har feminismen gjort män till syndabockar?

Jordan B Petersons Sverigebesök har blåst nytt liv i debatten och manlighet och feminism. SVT Opinion tittar närmare på de olika argumenten..

SVT Debatt - 07 nov 18 kl. 15:33

”Det känns som om jag lever i en dokusåpa: Sveriges regering – i 68 avsnitt!”

”Vi röstade inte på en blocköverskridande röra! Om Stefan Löfven går i opposition tar han ansvar för landet genom att vi får en regering. Det är stort!Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.