Nyteknik > Teknik

Sunday, 15 July, 22:26

Nyteknik - I förrgår: 10:32

Algblomningen sprider sig i ÖstersjönPå grund av värmen kom algblomningen i gång ovanligt tidigt i år. En kylslagen midsommar fick den att avstanna, men nu sprider den sig över Östersjön..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Östersjön

Dela artikeln

8 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Algblomningen, spridersig i , Östersjön
Norrtelje Tidning - 09 jul 13 kl. 11:30

Algblomningen sprider sig i Östersjön

Enligt den senaste satellitbilden finns cyanobakterier i södra Östersjön, runt Dagel och Ösel samt i yttre delen av Finska viken..

SVT - 12 jul 17 kl. 04:38

Nu är algblomningen i Östersjön igång

Trots en ovanligt blåsig junimånad är algblomningen nu igång med full fart. De giftiga cyanobakterierna är synliga i stora delar av Östersjön..

Västerbottens Folkblad - 23 jul 11 kl. 07:00

Algblomningen sprider sig

UMEÅ Algblomningen i Ostnäsfjärden som man nyligen trodde upphört är i stället värre än tidigare. BADFRITT. Therese Bäckström och systerdöttrarna Emma Marques Bäckström, 3 år och Vera Marques Bäckström, 2 år kan på grund av algerna inte längre bada vid ?

SN - 12 aug 13 kl. 16:02

Algblomningen sprider sig

I mitten på juli syntes algblomning i Inbåven. I början på augusti siktades alger på ytterligare ett ställe i sjön och miljökontoret har nu varit ute och tagit prover som bekräftar algblomningen. Hans Rydberg ordförande i Naturskyddsföreningen Daga-Gnesta är oroad över utvecklingen.

Helsingborgs Dagblad - 11 jun 18 kl. 19:25

Algblomningen i Östersjön är i gång

”Det finns ett jättestort område i sydöstra Östersjön där det har blivit ytansamlingar”, säger Ann-Turi Skjevik, marinbiolog.

Barometern - 08 jul 14 kl. 06:49

Algblomningen befaras bli kraftig

Algblomningen har nått kusterna och förväntas sätta fart på allvar de närmaste dagarna.
I år riskerar den dessutom att bli värre än vanligt. Varma och stilla dagar tillsammans med obalans av närings­ämnen i Östersjön bäddar för stora algblomningar sommartid.

Barometern - 24 jul 13 kl. 07:32

Offra inte jordbruket på Östersjöns altare

Sol och värme är säkra sommartecken, precis som den så kallade algblomningen i Östersjön. Egent­ligen rör det sig inte bara om alger. Den grönaktiga och slemmiga hinna som under vissa år täckt stora delar av Östersjöns ytskikt består i själva verket av delvis giftiga cyanobakterier.

Barometern - 24 jul 13 kl. 07:32

Offra inte jordbruket på Östersjöns altare

Sol och värme är säkra sommartecken, precis som den så kallade algblomningen i Östersjön. Egent­ligen rör det sig inte bara om alger. Den grönaktiga och slemmiga hinna som under vissa år täckt stora delar av Östersjöns ytskikt består i själva verket av delvis giftiga cyanobakterier.

Barometern - 12 aug 14 kl. 06:42

Algblomningen har klingat av

Den storskaliga algblomningen i Östersjön går mot sitt slut, uppger Informationscentralen för egentliga Östersjön Infobaltic vid Läns­styrelsen i Stockholm. Till stöd för analysen används tolkade satellit­bilter från SMHI och data insamlade av personal av SMHI vid en utsjöexpedition i Egentliga Östersjön nyligen.
Stråk och ansamlingar av cyanobakterier sågs bara i den nordöstliga delen mot Finska viken samt i mindre mängder mellan Bornholm och Hanöbukten.

Västerbottens Folkblad - 06 jul 16 kl. 20:00

Östersjöns döda bottnar motsvarar snart dubbla Danmarks yta

Algblomningen i Östersjön slår rekord, den har aldrig varit så här tidig. Samtidigt omfattar döda havsbottnar i Östersjön nu en yta som motsvarar nästan dubbla Danmark. För att vända utvecklingen och behålla ett levande hav behövs kraftfulla beslut nu.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - I förrgår: 13:28

Hur ser framtidens produktion ut?

Vid KTH:s institution för Industriell produktion pågår arbetet med att förbereda industrin för framtiden. Utmaningen ligger inte minst i att förändra gamla tankesätt, menar avdelningschefen Mauro Onori i en framtidsspaning..

Nyteknik - I förrgår: 13:29

Nya betongen använder skräp istället för cement

Betong är världens vanligaste byggmaterial, men det är långt från miljövänligt. Nu har dock forskare utvecklat en ny form där man tar tillvara på en miljöfarlig restprodukt..

Nyteknik - I förrgår: 11:17

SL: Därför började rulltrappan åka baklänges

Osäkra rulltrappor vid de nybyggda pendeltågsstationerna Stockholm City och Odenplan stoppade trafiken under fredagen. SL har hittat rost och slitage på en koppling – trots att rulltrapporna bara är ett år gamla..

Nyteknik - I förrgår: 13:05

Nya lidartekniken ska möjliggöra självkörande bilar

Skiftande våglängder istället för en roterande laserkanon. Tack vare telekomteknik har ett uppstartsföretag lyckats skapa ett billigt alternativ till lidar. Nu hoppas de intressera biltillverkare för sin lösning..

Nyteknik - 12 jul 18 kl. 09:59

Svenskt bolag 3d-printar i biomaterial åt Airbus

Värnamobaserade BLB Industries har utvecklat en egen teknik för extremsnabba och rekordstora 3d-utskrifter. Nu ska de printa specialemballage i skogsbaserad biomassa åt flygplansjätten Airbus..

Nyteknik - I förrgår: 11:01

Prognosen: 2021 har Volvo gått om Tesla

Från pionjär till omsprungen. I en ny rapport skrivs det att det försprång Tesla haft snart är borta. Istället kommer elbilssegmentet ha tysk dominans i toppen..

Nyteknik - I förrgår: 10:31

Vattenfall har startat världens kraftfullaste vindkraftverk

Världens kapacitetsmässigt största vindkraftverk har tagits i drift i en havsbaserad vindpark utanför Skottlands kust. Ett enda varv med rotorbladen räcker för att förse ett hem med hushållsel under en dag..

Nyteknik - I förrgår: 10:10

Med både trygghet och frihet som konsult i fordonsbranschen

Fordonsbranschen är i ett väldigt spännande skede med stark innovationskraft men det är också en bransch som präglas av stor volatilitet – vilket kan innebära en osäker arbetssituation. Milan Petrovic och Jacob Langer är konsulter inom fordonsbranschen, men de är inte oroliga..

Nyteknik - I förrgår: 09:19

Bärvax kan ge framtidens förpackningsmaterial

Vax från arktiska bär kan ge mer hållbara förpackningsmaterial och UV-skydd i kosmetika. Forskare vid Luleå tekniska universitet arbetar nu för att bättre förstå vaxets egenskaper..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.