Sydsvenskan > Sport

Saturday, 21 July, 11:50

Liknande nyheter

Taggar: Nya Akademien, gör, melodifestivalav , litteraturen
Helsingborgs Dagblad - 12 jul 18 kl. 19:00

Nya Akademien gör melodifestival av litteraturen

Den Nya Akademiens nomineringslista får Jenny Högström att ta fram skämskudden..

Skånskan - 13 apr 18 kl. 16:58

Skånska röster om krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien fördjupas och förändras hela tiden. Vi har ställt frågan ”Vad tror du om Svenska Akademiens framtid efter att Sara Danius lämnade som ständig sekreterare?” till elva skånska författare, förläggare, kritiker och litteraturvetaren.

Skånskan - 06 apr 18 kl. 12:52

Början på ett strömhopp från Svenska Akademien?

krönika En stol har stått tom beundransvärt länge runt Svenska Akademiens bord – Kerstin Ekmans. Det var i samband med ”Rushdie-affären” 1989 som hon och några författarkollegor ansåg att Akademien inte tog tillräckligt avstånd från dödshoten som riktades mot författaren Salman Rushdie. Även Lars Gyllensten lämnade Akademien i samband med detta.

BT - 28 feb 14 kl. 11:57

En gentleman träder in i Akademien

Klas Östergren har utsetts till ny ledamot i Svenska Akademien, och kommer ta över stol nummer 11 efter den avlidne Ulf Linde. - Det känns högst oväntat, uppriktigt sagt. Jag stod och gjorde en sås här i Kivik när de ringde.

Sydsvenskan - 08 okt 15 kl. 17:29

Danius: Hon har förnyat litteraturen

Det står ett magiskt skimmer över ögonblicket då litteraturpriset tillkännages. Därför är det speciellt att uppleva det hela live. Spänning och förväntan fyller Börssalen.

DN - 08 dec 17 kl. 14:24

Stefan Helgesson: Så kan en ny syn på världen göra litteraturen angelägen på nytt

Svenska Akademien menar sig med Nobelpriset företräda ett universellt synsätt på litteraturen ”som sådan”. Men föreställningen om ett fritt och jämlikt utbyte mellan världens tusentals språk stämmer inte. Det är dags att ladda begreppet ”världslitteratur” med ny betydelse, skriver Stefan Helgesson..

SVT - 04 maj 18 kl. 11:37

Kulturministern: ”För litteraturen väldigt sorgligt”

Kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) tycker att dagens besked från Svenska Akademien om att inget litteraturpris delas ut i år är förståeligt, men sorgligt för litteraturen. Statsminister Stefan Löfven (S) tycker att beskedet skadar bilden av Sverige utomlands..

Sydsvenskan - 09 okt 14 kl. 13:10

Per Svensson: Starka frankofila fraktioner i akademien

Ett överraskande, men ändå logiskt val. Den franske författaren Patrick Modiano har skrivit en lång, lång rad romaner som, enligt beundrarna, knyter an till en klassisk lite melankolisk tradition. Hans egentliga huvudperson och ämne sägs vara hemstaden Paris.

SVT - 13 okt 16 kl. 16:04

”Som att spotta den amerikanska litteraturen i ansiktet”

Svenska akademien chockade världen när de valde Bob Dylan till årets mottagare av Nobelpriset i litteratur. Många uttryckte sin glädje över det oväntade valet, andra var besvikna..

Kristianstadsbladet - 05 okt 11 kl. 06:30

Fika efter Nobel

Måndagsfika i Hässleholm. Till bordet de båda kulturskribenterna Jan Karlsson och Maria Ehrenberg och Marias litteraturintresserade dotter Emma. Uppdrag: Spekulera och sia om Nobelpriset i litteratur.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 10 minuter sedan

Bildextra: Se bilder från släckningsarbetet

Släckningsarbetet pågår för fullt..

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Japan kan bli Asiens nya spelmecka

Med Las Vegas som förebild har japanska parlamentet röstat igenom en lag som banar väg för etablering av kasinon i landet. Regeringen hoppas att planerna ska locka fler turister till Japan – men kritikerna fruktar att spelmissbruket ska öka. Japan har h.

Sydsvenskan - 4 timmar sedan

Mer åska att vänta – risk för fler bränder

Nya bränder är att vänta under dagen då områden med åska uppstår på olika håll i landet. De kraftiga regnskurar som väntas får svårt att tränga ner i den torra marken. Antalet registrerade blixtar ökade kraftigt under fredagen och totalt registrerade SM.

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Greklandsprognos höjd till positiv

Kreditvärderingsinstitutet S&P Global höjer sin prognos för Greklands skulder från "stabil" till "positiv", med hänvisning till bättre politiska utsikter i landet. Kreditbetyget blir kvar på B+, men S&P ser det som "troligt med en uppgradering om regeri.

Sydsvenskan - 14 timmar sedan

"Breaking bad"-karaktärer dyker upp i spinoff

2013 gick populära tv-serien "Breaking bad" i graven. Två år senare kom "Better call Saul", en spinoff på serien. Nu verkar det som om karaktärer från respektive serie möts i säsong fyra av "Better call Saul", som har amerikansk premiär i augusti.

Sydsvenskan - 15 timmar sedan

Israel slår till mot mål i Gaza

Fyra palestinier har fått sätta livet till när Israel gått till angrep mot mål i Gazaremsan med flyg och stridsvagnar. Anfallen under fredagen motiveras av israeliska armén med att skott avlossats från södra Gaza mot israeliska soldater vid gränsen. Isl.

Sydsvenskan - 15 timmar sedan

Vådan av att försöka diskutera med män

Elsa Söderlind: Jag funderar, har jag någonsin bett om hans hjälp i detta ämne?.

Sydsvenskan - 21 timmar sedan

"Sweet child o'mine" är svenskarnas favorit

På lördag intar Guns N' Roses Ullevi för första gången. När Spotify analyserar det ikoniska bandets låtar visar det sig att svenskarna – kanske inte helt oväntat – lyssnar allra mest på "Sweet child o'mine". Resten av favoriterna på topp fem är, i respe.

Sydsvenskan - 22 timmar sedan

Östersund värvar från Köpenhamn

Som 16-åring lämnade Henrik Bellman Helsingborg för FC Köpenhamn. Nu återvänder mittfältaren till svensk fotboll för allsvenskt spel med Östersund. Avtalet är på fyra och ett halvt år.

Sydsvenskan - 22 timmar sedan

Två bilar i olycka på Amiralsgatan

En person ska vara fastklämd efter en trafikolycka i korsningen mellan Amiralsgatan och Norra Grängesbergsgatan..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.