Skånskan > Opinion

Wednesday, 12 December, 00:24

Skånskan - 12 jul 18 kl. 17:45

Torkan och värmen gynnar vinodlaresydost Den ovanligt varma och torra sommaren som plågar lantbruket har hittills gynnat vinodlare runt om i sydöstra Skåne. Skörden väntas bli större än normalt, druvorna mognar två-tre veckor tidigare och druvorna får högre kvalitet än ett normalår.– Skörden ser ut att bli mycket bra för mig, för vinplantorna trivs i det varma vädret med mycket sol, säger Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs vingård i Ystads kommun.
Efter 13 år i branschen är hans vinodling en av de största i Skåne med cirka 9 000 vinstockar på tre hektar och han satsar mycket på vinprovningar och föreläsningar på gården.
Carl-Otto Ottergren berättar att han ser fram emot en bra skörd, efter att ha upplevt en katastrofalt dålig skörd förra året på grund av mycket regn och li
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Den, Skåne, Carl-Otto Ottergren, Köpingsbergs, Ystads, Otto Ottergren, Otto Ottergrens, Sjöbo, Simrishamn, Per Odenrick, Vallarum, Norra Kverrestad, Rondo, Millot, Siramé De, Jan-Erik Eriksson, Percy Månsson, Skillinge

Dela artikeln

2 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Torkanoch , värmen, gynnar, vinodlare
Kristianstadsbladet - 04 jun 18 kl. 14:57

Varning: Se upp för vilt som letar vatten i torkan – värmen orsakar viltolyckor

Över 20 viltolyckor har skett i nordöstra Skåne under helgen som gått. Värmeböljan och torkan leder till att viltet rör sig mer. .

Skånskan - 11 jul 18 kl. 14:56

Torkan stoppar inte ånglok

BRÖSARP Skånska järnvägar kör nu ångloket endast på stationsområdet på grund av den långvariga torkan.
– Brandrisken är uppe på den högsta nivån, säger Henrik Grimlander, ordförande i föreningen.
Ett diesellok från 50-talet kör nu vagnarna hela sträckan Brösarp och Sankt Olof tur och retur.

Supermiljöbloggen - 19 jul 18 kl. 09:50

Extremvärmen: lägsta skörden på över tjugofem år

Lantmännens prognos för 2018 visar på den lägsta svenska skörden sedan 1992. Lantmännen förbereder sig för en bristsituation på spannmål i Sverige.  Odlingsåret 2018 har varit extra krävande på olika sätt.

BT - 28 jul 14 kl. 08:16

Värmen svår för djur och grödor

Hos mjölkproducenten Roland Pettersson står de flesta korna inomhus, trots att solen gassar utanför. Det är helt enkelt för varmt. Det är en strålande sommardag, nästan vindstilla.

YLE - 09 jul 13 kl. 04:03

Torkan och kålmalen bråkar med bönderna

Sommarens torka har drabbat de västnyländska bönderna hårdare än många andra håll i landet. Förutom att skörden torkar bort så trivs också kålmalen i det varma sommarvädret. Enligt växtodlingsagronom Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap är årets torka ett lokalt problem vid den sydvästra kusten, kommunerna från Ingå västerut påverkas mest.

Supermiljöbloggen - 29 jul 18 kl. 19:58

SD-riksdagskandidat: torkan är bevis för att ”klimatalarmister” har fel

I förra veckan lyfte Thoralf Alfsson, Sverigedemokratisk f.d. riksdagsledamot, den nuvarande värmeböljan.

Cornucopia - 28 jun 18 kl. 19:10

Torkan orsakar problem för svenskt jordbruk

Den pågående torkan ser ut att orsaka omfattande problem för ett hårt pressat svenskt jordbruk. Vilket förstås välkomnas av den svenska regeringen, som anser att jordbruk är miljöfarlig verksamhet och att vi helst ska sluta med det. En fråga är hur stor påverkan den forcerade tömningen av våra vattenreservoarer påverkar grundvattnet, när Sverige försöker vara bäst i EU-klassen på att återställa vattendrag?

Expressen - 08 jul 18 kl. 16:31

Värmen håller i sig – regn först till hösten

Värmen som har omfamnat Sverige de senaste månaderna ser inte ut att släppa taget.Den extrema torkan ger stora konsekvenser för svenska bönder, som är i stort behov av regn – och prognosen pekar på fortsatt torrt väder.– Torkan ser ut att hålla i sig – det är nog först till hösten som vi kan hoppas på ett lågtryck som kommer med mycket vatten, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo..

UT - 18 jul 18 kl. 08:37

UT frågar på stan: Hur anpassar du dig efter värmen och torkan?

Vissa slutar att vattna, somliga äter mer glass och andra håller sig inomhus. Att det varma vädret och torkan kryper oss in på skinnet är ett faktum. UT har pratat med några flanörer på stan om hur värmen påverkar dem.

Kristianstadsbladet - 13 jul 18 kl. 14:13

Torkan: Vindruvor mognar före Spanien

Det torra och varma vädret ställer inte bara till elände. Vinodlare hör till dem som gynnas. Hos Tommy Svensson på Gullycke Vingård är druvorna mer mogna än hos kollegor i Spanien.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 3 timmar sedan

YIF-ynglingarna bakom segern

HANDBOLL 18-årige Ludvig Hallbäck och ett år äldre målvakten Erik Hvenfelt gladde när deras Ystads IF bekvämt betvingade Karlskrona med 30–23.Efter debaclet senast borta mot Lugi så var det ett fokuserat YIF som visade upp sig inför hemmapubliken i Ystad arena.
– Det var gött, vi gör en bra match överlag, där vi var väl förberedda och kämpade för varandra, summerar Ludvig Hallbäck insatsen i C More.

Skånskan - 3 timmar sedan

Skottlossning på julmarknad i Strasbourg

Frankrike En person uppges vara död och ytterligare tre ska ha skadats i samband medf en skottlossning på en julmarknad i Strasbourg.Enligt BBC ska skottlossningen ha skett på en julmarknad i centrala delarna av Strasbourg..

Skånskan - 3 timmar sedan

Historieintresserade hittade julklappar

lund Historieintresset i Lund är kanske större än någonsin. Det märktes när förlaget Historiska media hade julstuga på Bantorget under tisdagskvällen.
Många kom för att fynda bland förlagets utgivning.

Skånskan - 4 timmar sedan

Unga engagerade i Musikhjälpen

Rydsgård Med hjälp av en ny basar på Hallenborgsskolan vill elever hjälpa andra barn.Hela gymnastiksalen är full av bord med barn både framför och bakom. De bakom säljer sina hantverk och de framför beundrar och handlar ibland.

Skånskan - 5 timmar sedan

Besviken arrendator förbereder för flytt

SJÖBO Vid årsskiftet tar Sjöbo kommun över driften av Orebackens camping efter arrendatorerna Eva och Mats Nilsson.
– Vi får se vad vi ska göra sen. Men jag kan säga att det inte blir någon överenskommelse med Sjöbo kommun!

Skånskan - 6 timmar sedan

Rallyåret 2019 inleds i Simrishamn

RALLY Ett nytt rallyår står för dörren. 2019 inleds Sydsvenska Rallycupen den 6 april med Simrishamnsmixen.Sydsvenska Rallycupen går 2019 in på sin elfte säsong.

Skånskan - 6 timmar sedan

Skånska spelare vann i Halmstad

BORDTENNIS IFK Lunds Andreas Odhelius tog hem segern i den äldsta juniorklassen, HJ20, i det sydsvenska mästerskapet i bordtennis, vilket avgjordes i Halmstad. Klassegrar togs även av bland andra William Björklund och Charlie Ridegård, IFK Lund respektive Eslövs AI.I finalen vände han 1-2-underläge till 3-2-seger och 11-8 i skiljesetet mot BTK Frejs Hannes Gummesson-Svensson.

Skånskan - 7 timmar sedan

Fick servera honnörsbordet på Nobelfesten

Sjöbo – Finns det något som kan slå detta? Jag tror inte det.
Det säger Erika Hatje, 18, från Malenagymnasiet som tillsammans med klasskamraten Hugo Nilsson, 18, fick servera celebra gäster på Nobelfesten, bland andra Sara Danius.

Skånskan - 6 timmar sedan

Unga jaktskyttar får stöd

SÖVDE Sövdeborgs jaktskytteklubb har – trots skjutförbudet för föreningens banor – hunnit ha verksamhet under första halvan av 2018.
Föreningen har sökt stöd för sin ungdomsverksamhet. Efter kontroll har politikerna i kultur-, turist- och fritidsutskottet beslutat att betala ut nära 13 000 kronor.

Skånskan - 7 timmar sedan

Larmades om villabrand

Staffanstorp Räddningstjänsten har larmats till en villa vid Staffanstorp efter rökutveckling. Larmet kom klockan 16.55.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.