Skånskan > Opinion

Saturday, 23 February, 20:42

Skånskan - 12 jul 18 kl. 17:45

Torkan och värmen gynnar vinodlaresydost Den ovanligt varma och torra sommaren som plågar lantbruket har hittills gynnat vinodlare runt om i sydöstra Skåne. Skörden väntas bli större än normalt, druvorna mognar två-tre veckor tidigare och druvorna får högre kvalitet än ett normalår.– Skörden ser ut att bli mycket bra för mig, för vinplantorna trivs i det varma vädret med mycket sol, säger Carl-Otto Ottergren på Köpingsbergs vingård i Ystads kommun.
Efter 13 år i branschen är hans vinodling en av de största i Skåne med cirka 9 000 vinstockar på tre hektar och han satsar mycket på vinprovningar och föreläsningar på gården.
Carl-Otto Ottergren berättar att han ser fram emot en bra skörd, efter att ha upplevt en katastrofalt dålig skörd förra året på grund av mycket regn och li
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Den, Skåne, Carl-Otto Ottergren, Köpingsbergs, Ystads, Otto Ottergren, Otto Ottergrens, Sjöbo, Simrishamn, Per Odenrick, Vallarum, Norra Kverrestad, Rondo, Millot, Siramé De, Jan-Erik Eriksson, Percy Månsson, Skillinge

Dela artikeln

2 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Torkanoch , värmen, gynnar, vinodlare
Kristianstadsbladet - 04 jun 18 kl. 14:57

Varning: Se upp för vilt som letar vatten i torkan – värmen orsakar viltolyckor

Över 20 viltolyckor har skett i nordöstra Skåne under helgen som gått. Värmeböljan och torkan leder till att viltet rör sig mer. .

Skånskan - 11 jul 18 kl. 14:56

Torkan stoppar inte ånglok

BRÖSARP Skånska järnvägar kör nu ångloket endast på stationsområdet på grund av den långvariga torkan.
– Brandrisken är uppe på den högsta nivån, säger Henrik Grimlander, ordförande i föreningen.
Ett diesellok från 50-talet kör nu vagnarna hela sträckan Brösarp och Sankt Olof tur och retur.

Supermiljöbloggen - 19 jul 18 kl. 09:50

Extremvärmen: lägsta skörden på över tjugofem år

Lantmännens prognos för 2018 visar på den lägsta svenska skörden sedan 1992. Lantmännen förbereder sig för en bristsituation på spannmål i Sverige.  Odlingsåret 2018 har varit extra krävande på olika sätt.

BT - 28 jul 14 kl. 08:16

Värmen svår för djur och grödor

Hos mjölkproducenten Roland Pettersson står de flesta korna inomhus, trots att solen gassar utanför. Det är helt enkelt för varmt. Det är en strålande sommardag, nästan vindstilla.

YLE - 09 jul 13 kl. 04:03

Torkan och kålmalen bråkar med bönderna

Sommarens torka har drabbat de västnyländska bönderna hårdare än många andra håll i landet. Förutom att skörden torkar bort så trivs också kålmalen i det varma sommarvädret. Enligt växtodlingsagronom Patrik Erlund vid Nylands Svenska Lantbrukssällskap är årets torka ett lokalt problem vid den sydvästra kusten, kommunerna från Ingå västerut påverkas mest.

Supermiljöbloggen - 29 jul 18 kl. 19:58

SD-riksdagskandidat: torkan är bevis för att ”klimatalarmister” har fel

I förra veckan lyfte Thoralf Alfsson, Sverigedemokratisk f.d. riksdagsledamot, den nuvarande värmeböljan.

Cornucopia - 28 jun 18 kl. 19:10

Torkan orsakar problem för svenskt jordbruk

Den pågående torkan ser ut att orsaka omfattande problem för ett hårt pressat svenskt jordbruk. Vilket förstås välkomnas av den svenska regeringen, som anser att jordbruk är miljöfarlig verksamhet och att vi helst ska sluta med det. En fråga är hur stor påverkan den forcerade tömningen av våra vattenreservoarer påverkar grundvattnet, när Sverige försöker vara bäst i EU-klassen på att återställa vattendrag?

Expressen - 08 jul 18 kl. 16:31

Värmen håller i sig – regn först till hösten

Värmen som har omfamnat Sverige de senaste månaderna ser inte ut att släppa taget.Den extrema torkan ger stora konsekvenser för svenska bönder, som är i stort behov av regn – och prognosen pekar på fortsatt torrt väder.– Torkan ser ut att hålla i sig – det är nog först till hösten som vi kan hoppas på ett lågtryck som kommer med mycket vatten, säger Tora Tomasdottir, meteorolog på StormGeo..

UT - 18 jul 18 kl. 08:37

UT frågar på stan: Hur anpassar du dig efter värmen och torkan?

Vissa slutar att vattna, somliga äter mer glass och andra håller sig inomhus. Att det varma vädret och torkan kryper oss in på skinnet är ett faktum. UT har pratat med några flanörer på stan om hur värmen påverkar dem.

Kristianstadsbladet - 13 jul 18 kl. 14:13

Torkan: Vindruvor mognar före Spanien

Det torra och varma vädret ställer inte bara till elände. Vinodlare hör till dem som gynnas. Hos Tommy Svensson på Gullycke Vingård är druvorna mer mogna än hos kollegor i Spanien.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 45 minuter sedan

Torg och gågata under lupp

SVEDALA
Möjligheten att införa en sommargågata med uteserveringar vid Stortorget är under utredning och parallellt granskas även situationen på Storgatan.
I mars ska ett första underlag presenteras för politikerna för ett beslut om framtidens trafikflöden i hela Svedala centrum. – Vi måste fundera kring vad vi vill med Storgatan och vad som är bäst för både de som driver verksamhet och fastighetsägarna.

Skånskan - 45 minuter sedan

Man greps efter rånförsök

Malmö En man i 40-årsålderns greps sedan en kvinna utsatts för ett rånförsök på Thomsons väg under eftermiddagen. Enligt Skånepolisen rånades kvinnan som är i 40-årsåldern vid en busshållplats vid 16-tiden.
Den misstänkte förövaren kunde dock gripas av polispatrull i närheten efter en kort stund..

Skånskan - 1 timme sedan

Det demonstrerades mot övervåldet

Malmö Vid 17-tiden i lördags samlades ett hundratal människor på Möllevångstorget för att protestera mot polisens och ordningsvakternas övervåld.Under lördagen hölls ett flertal manifestationer runtom i landet med anledning av att en afrosvensk kvinna misshandlades av ordningsvakter i tunnelbanan i Stockholm och på grund av andra händelser av rasprofilering och övervåld från polis och ordningsvakter den senaste tiden. Afrosvenskarnas forum för rättvisa var initiativtagarna till demonstrationen som hölls på Möllevångstorget i lördags.

Skånskan - 4 timmar sedan

Hus på 80 kvadratmeter sålt i Sjöbo

Sjöbo Försäljningen av huset på Elestorpsvägen 119-1 i Sjöbo är nu klar. Nya ägare blir Petra och Martin Nilsson, 41 och 35 år, som köper fastigheten av Lisa Maria Björklund och Jona Olander. Huset har en boyta på 80 kvadratmeter.

Skånskan - 8 timmar sedan

Motorcyklist omkull på Revingefältet

Revinge Larmet om motorcykelolycka på Revingefältet inkom 12:01 till SOS Alarm. Omständigheterna kring själva olyckan är i inledningskedet oklara.
– Det är en motorcyklist som kört omkull, men vi har inte klarhet i skadetillståndet.

Skånskan - 9 timmar sedan

Nya ägare till lantbruksfastighet i Rydsgård

Rydsgård Ena Huseinovic, 28, och Marcus Tomasson, 30, har tagit över fastigheten på Solberga 203 i Rydsgård från Bo Johansson och Pia Lander. Ägarbytet blev klart i januari 2019 och köpesumman blev 3 900 000 kronor. Huset har en boyta på 115 kvadratmeter.

Skånskan - 9 timmar sedan

Förlänger inte avtal om äldremat

STAFFANSTORP Den politiska ledningen i Staffanstorp har beslutat att inte förlänga avtalet med ISS som under flera år svarat för maten till Magnolia- och Pilegården. Någon ny leverant finns ännu inte utsedd.Avtalet går ut i höst och innan dess måste en ny lösning vara på plats.

Skånskan - 15 timmar sedan

Se hel­heten för bo­staden

Fri hy­res­sätt­ning vid ny­bygg­na­tion har hit­tills varit mest dis­ku­terat av ja­nu­a­ri­av­talets 73 punkter. kri­tiken har både gällt att det leder till för höga hy­ror som få kan be­tala och att det inte löser bo­stads­bristen.
För­sla­get kan vara bara en del av en större re­for­me­ring av bo­stads­po­li­tiken, som inte fun­gerat på de­cen­ni­er.

Skånskan - 19 timmar sedan

Dig­i­tal­momsen sänks – det borde gjorts ti­digare

Änt­li­gen! Det ut­ropet hördes sä­kert i både tid­nings­hus och på bok­för­lag, när det kun­gjordes att momsen på di­gi­tala tid­ningar och böcker ska sänkas till sam­ma nivå (sex pro­cent) som på tryckta skrifter.
Att moms­satsen ska vara den­sam­ma oav­sett om en text trycks på papper el­ler kan läsas di­gi­talt har varit ett krav från branschen länge.

Skånskan - 19 timmar sedan

Falsk till­vi­tel­se är ett all­var­ligt brott

För­ra vec­kan an­mälde tre ledande po­li­ti­ker i Skurup, en sve­ri­ge­de­mo­krat och två mo­de­rater, 17 en­sam­kom­man­de flyk­ting­barn till po­lisen för bi­drags­brott. Deras an­kla­gel­se gick ut på att de talat osan­ning om sin ål­der och där­i­ge­nom fått bi­drag de inte haft rätt till.
Be­slu­tet togs i kom­munens myn­dig­hets­nämnd och ba­seras på en mo­tion från SD om att po­lis­an­mäla alla en­sam­kom­man­de som ljugit om sin ål­der.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.