DN > Kultur

Wednesday, 12 December, 17:09

Liknande nyheter

Taggar: Äldsta, nedskrivna, versionenav , Odysséenkan ha , hittats
SR - 11 jul 18 kl. 05:00

Arkeologiskt fynd kan vara äldsta nedtecknade Odysséen

I Grekland tror arkeologer att de har hittat den hittills äldsta nedskrivna versionen av Homeros Odysséen..

Kristianstadsbladet - 16 sep 12 kl. 23:09

Väborna fick en historisk odyssé

Foto: Annica Jönsson
Väborna togs i helgen med på en historisk odyssé med anledning av att det var 400 år sedan kung Gustav II Adolf och hans soldater brände ner nästan hela byn. Odyssén bestod bland annat av en 1600-talsmarknad.
?

Västerbottens Folkblad - 31 jan 17 kl. 12:52

Lesbisk odyssé genom Norrland får 2,5 miljoner i stöd

2,5 miljoner kronor. Så mycket pengar får Queering Sápmi för en ”lesbisk odyssé” genom Norrland. Där ska man bland annat berätta lesbiska livsöden, gräva i arkiven och arrangera lesbiska sällskapsmiddagar.

Dagen - 07 jan 11 kl. 03:00

En odyssé som spänner över enorma vidder

En lekman har satt sig ned och skrivit en bok på nära 600 sidor. Vad mer kan man göra än lyfta på hatten för en så imponerande prestation? Vem är jag att komma med synpunkter?

Sydsvenskan - 13 jun 14 kl. 05:30

Kamelkvinnans resa en storslagen odyssé

I ”Tracks” ryms både ett intimt, existentiellt drama om obearbetad sorg och bristande tilltro till människor och en storslagen geografisk odyssé med socialantropologisk udd.Filmen bygger på australiensiskan Robyn Davidsons berättelse om hur hon lärde sig dressera några av kontinentens många från början importerade och senare förvildade kameler och hur hon med fyra av dessa företog den 2 700 kilometer långa ökenvandringen från Alice Springs till Indiska Oceanen. Äventyret sponsrades av välrenommerade tidskriften National Geographic.

SvD - 15 feb 17 kl. 10:02

Pascalidous odyssé sockrar allvaret

Som teaterupplevelse är ”Alexandras odyssé” knappast helgjuten, men den klargör en sak: hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan, skriver Sara Granath..

SvD - 16 feb 17 kl. 22:02

Odysséen blir ett koreografiskt skeppsbrott

Utifrån Homeros epos ”Odysséen” skapar portugisiskan Tânia Carvalho expressiva tableaux vivants om utsatthet och strävan. Det blir snabbt en överdos expressionistisk pantomim, skriver Anna Ångström..

Länstidningen i Jämtland - 26 feb 18 kl. 10:47

Lesbisk Odyssé inviger museum i Östersund

Lördagen den 3 mars invigs det rullande lesbiska museet ”Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé” på Stortorget i Östersund. Museet, som visar lesbisk och queer historia och samtid från Norrland, kommer sedan att turnera i norra Sverige under tre år..

YLE - 04 jan 16 kl. 08:14

Jagr toppar NHL:s nestorklubb – ändå lång väg till alla tiders äldsta farfar

Den 43-årige tjecken Jaromir Jagr är den äldsta spelaren som spelat i NHL säsongen 2015-2016. Han är dessutom den enda 40+-aren i världens bästa ishockeyliga. Men vilka spelare ligger efter honom i åldersordning?

Skånskan - 28 nov 16 kl. 06:00

Nu börjar jakten på världens äldsta is

lund Forskare från Lunds universitet ska i ett europeiskt samarbete, borra tre kilometer ner i Antarktis is för ta upp prover.
Målet är att få en bättre förståelse för klimatförändringarna genom studier av den 1,5 miljoner år gamla isen, nära dubbelt så gammal som den äldsta som tidigare studerats. ERWP.

Fler nyheter från DN

DN - 3 timmar sedan

Lotta O: Skumögd, tankspridd och med dåliga reflexer

Kåseri. Visserligen är det årets mörkaste tid, men fullt så mörk brukar den väl ändå inte vara, tänker jag förbryllat när jag famlar mig fram på vägen till tvättstugan en kväll..

DN - 4 timmar sedan

Maria Schottenius: Malmöoperan är det läckraste operahuset

Stockholms och Göteborgs operahus i all ära  – inget slår den arkitektoniska fullträffen i Skåne, skriver Maria Schottenius..

DN - 6 timmar sedan

Jack Dorsey: Jag menade inte att förminska människorättsbrotten i Myanmar

Twitters vd Jack Dorsey försvarar sig mot anklagelserna om att han ignorerat människorättsbrotten i Myanmar – efter en uppmärksammad meditationsresa till landet..

DN - 7 timmar sedan

Det här googlade vi på 2018

Fotbolls-VM, Aviciis död och julkalendern var de saker som väckte störst vetgirighet bland svenska googlare 2018. Också riksdagsvalet och bristen på O'boy ligger högt bland årets mest trendande googlesökningar..

DN - 7 timmar sedan

Ärkebiskopen bojkottar Svenska Akademiens högtidssammankomst

Ärkebiskop Antje Jackelén avstår från medverkan vid högtidssammankomsten för Svenska Akademien. ”Efter allt som varit och utifrån hur Akademien och några ledamöter har profilerat sig kan jag inte uttrycka min solidaritet genom att delta som tidigare år”‚ skriver hon i ett uttalande..

DN - 23 timmar sedan

Designern: Sara Danius entusiasm kickar i gång min kreativitet

Pär Engsheden är couturedesignern bakom kronprinsessan Victorias hyllade brudklänning men han har även skapat Sara Danius uppmärksammade Nobelklänningar fem år i rad. Även årets omtalade volymexplosion i chockrosa och orange. .

DN - Igår: 16:05

Michelle Obama till Globen

Michelle Obama kommer till Sverige. Den 10 april framträder hon i ett samtal från scenen i Globen..

DN - Igår: 14:07

Journalister under attack utses till årets person av Time Magazine

Tidningen Time Magazine utser ”sanningens väktare” till årets person. Utnämningen delas mellan ett flertal utsatta, attackerade eller dödade journalister, däribland Jamal Khashoggi, som dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul..

DN - Igår: 10:00

Björn Kjellman: Utvisningarna till Afghanistan måste få ett stopp

Hameed Usefi sitter inlåst som en brottsling, men det enda han vill är att kunna leva som den han är. Ge ungdomarna amnesti, skriver skådespelaren Björn Kjellman och formgivaren Kajsa Aronsson..

DN - Igår: 09:48

Uppgift: Bambi gör comeback på julafton

Har du saknat Bambi på julafton de senaste åren? Nu gör den lilla Disney-favoriten comeback i ”Kalle Anka och hans vänner önskar god jul” i SVT efter att ha varit borta under ett antal år, skriver Expressen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.