DN > Kultur

Wednesday, 26 September, 04:33

DN - 11 jul 18 kl. 11:37

Äldsta nedskrivna versionen av Odysséen kan ha hittatsArkeologer i Grekland kan ha hittat det hittills äldsta nedtecknade utdraget ur Homeros ”Odysséen”. Fyndet tros vara från 200-talet efter Kristus..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Odysséen, Grekland, Homeros Odysséen, Kristus

Dela artikeln

19 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Äldsta, nedskrivna, versionenav , Odysséenkan ha , hittats
SR - 11 jul 18 kl. 05:00

Arkeologiskt fynd kan vara äldsta nedtecknade Odysséen

I Grekland tror arkeologer att de har hittat den hittills äldsta nedskrivna versionen av Homeros Odysséen..

Kristianstadsbladet - 16 sep 12 kl. 23:09

Väborna fick en historisk odyssé

Foto: Annica Jönsson
Väborna togs i helgen med på en historisk odyssé med anledning av att det var 400 år sedan kung Gustav II Adolf och hans soldater brände ner nästan hela byn. Odyssén bestod bland annat av en 1600-talsmarknad.
?

Västerbottens Folkblad - 31 jan 17 kl. 12:52

Lesbisk odyssé genom Norrland får 2,5 miljoner i stöd

2,5 miljoner kronor. Så mycket pengar får Queering Sápmi för en ”lesbisk odyssé” genom Norrland. Där ska man bland annat berätta lesbiska livsöden, gräva i arkiven och arrangera lesbiska sällskapsmiddagar.

Dagen - 07 jan 11 kl. 03:00

En odyssé som spänner över enorma vidder

En lekman har satt sig ned och skrivit en bok på nära 600 sidor. Vad mer kan man göra än lyfta på hatten för en så imponerande prestation? Vem är jag att komma med synpunkter?

Sydsvenskan - 13 jun 14 kl. 05:30

Kamelkvinnans resa en storslagen odyssé

I ”Tracks” ryms både ett intimt, existentiellt drama om obearbetad sorg och bristande tilltro till människor och en storslagen geografisk odyssé med socialantropologisk udd.Filmen bygger på australiensiskan Robyn Davidsons berättelse om hur hon lärde sig dressera några av kontinentens många från början importerade och senare förvildade kameler och hur hon med fyra av dessa företog den 2 700 kilometer långa ökenvandringen från Alice Springs till Indiska Oceanen. Äventyret sponsrades av välrenommerade tidskriften National Geographic.

SvD - 15 feb 17 kl. 10:02

Pascalidous odyssé sockrar allvaret

Som teaterupplevelse är ”Alexandras odyssé” knappast helgjuten, men den klargör en sak: hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan, skriver Sara Granath..

SvD - 16 feb 17 kl. 22:02

Odysséen blir ett koreografiskt skeppsbrott

Utifrån Homeros epos ”Odysséen” skapar portugisiskan Tânia Carvalho expressiva tableaux vivants om utsatthet och strävan. Det blir snabbt en överdos expressionistisk pantomim, skriver Anna Ångström..

Länstidningen i Jämtland - 26 feb 18 kl. 10:47

Lesbisk Odyssé inviger museum i Östersund

Lördagen den 3 mars invigs det rullande lesbiska museet ”Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé” på Stortorget i Östersund. Museet, som visar lesbisk och queer historia och samtid från Norrland, kommer sedan att turnera i norra Sverige under tre år..

YLE - 04 jan 16 kl. 08:14

Jagr toppar NHL:s nestorklubb – ändå lång väg till alla tiders äldsta farfar

Den 43-årige tjecken Jaromir Jagr är den äldsta spelaren som spelat i NHL säsongen 2015-2016. Han är dessutom den enda 40+-aren i världens bästa ishockeyliga. Men vilka spelare ligger efter honom i åldersordning?

Skånskan - 28 nov 16 kl. 06:00

Nu börjar jakten på världens äldsta is

lund Forskare från Lunds universitet ska i ett europeiskt samarbete, borra tre kilometer ner i Antarktis is för ta upp prover.
Målet är att få en bättre förståelse för klimatförändringarna genom studier av den 1,5 miljoner år gamla isen, nära dubbelt så gammal som den äldsta som tidigare studerats. ERWP.

Fler nyheter från DN

DN - 8 timmar sedan

Antropolog: Klimatflyktingarna har redan börjat komma

Flera av de senaste årens flyktingströmmar till Europa drivs av klimatförändringar. Den slutsatsen drar Sverigeaktuelle författaren Amitav Ghosh efter att ha intervjuat migranter på deras egna språk..

DN - 14 timmar sedan

Pippi Långstrump flyttar till Rinkeby

Pippi Långstrump kommer tillbaka – men som romsk tjej, och byter Villa Villekulla mot Rinkeby..

DN - 15 timmar sedan

Maria Schottenius: Bråkstaken som ska mäkla fred i riksdagen

Hur ska det gå för riksdagens nye talman? Han milda uppsyn kan bedra. Och moderaten Andreas Norlén har en historiskt svår uppgift framför sig.

DN - 20 timmar sedan

Nisse: Utdraget kortkommando

Kåseri. Att åka med SL har sina begränsningar..

DN - Igår: 13:46

Stefan Lisinski: ”Straffet blir sannolikt flera år i fängelse”

DN:s kriminalreporter Stefan Lisinski tror att Kulturprofilen med största sannolikhet kommer att dömas till flera års fängelse. Han tror ändå att en eventuell dom kommer att överklagas..

DN - Igår: 13:41

Advokaten om Kulturprofilens reaktion: Han blev chockad och tyst

Målsägarbiträdet Elisabeth Massi Fritz och försvarsadvokaten Björn Hurtig är överens om att en fällande dom mot Kulturprofilen sannolikt är att vänta. Enligt Hurtig reagerade Kulturprofilen starkt på beskedet. – Han blev chockad.

DN - 22 sep 18 kl. 08:59

Beyoncé anmäld för ”extrem häxkonst”

Beyoncés tidigare trumslagare Kimberly Thompson har ansökt om kontaktförbud för superstjärnan, enligt nöjessajten The Blast. Sångaren anklagas bland annat för ”extrem häxkonst” och för att ha dödat sin musikers kattunge..

DN - 21 sep 18 kl. 16:26

”Star trek”-planet hittad av astronomer

Planeten Vulcan, hemort för den logiskt sinnade Mr Spock och hans artfränder med spetsiga öron i ”Star trek”, kan ha hittats av forskare..

DN - 21 sep 18 kl. 14:33

Where's the Music i Norrköping lägger ner

I fyra år har festivalen Where's the Music anordnats i Norrköping, men nu tackar den för sig, rapporterar SVT Öst..

DN - 21 sep 18 kl. 12:16

Inga nya ledamöter invalda i Svenska Akademien

Svenska Akademien har ännu inte valt in några nya ledamöter. Det bekräftar den tillförordnade ständige sekreteraren Anders Olsson för Sveriges Radio Kulturnytt. .Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.