DN > Kultur

Saturday, 23 March, 03:17

DN - 11 jul 18 kl. 11:37

Äldsta nedskrivna versionen av Odysséen kan ha hittatsArkeologer i Grekland kan ha hittat det hittills äldsta nedtecknade utdraget ur Homeros ”Odysséen”. Fyndet tros vara från 200-talet efter Kristus..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Odysséen, Grekland, Homeros Odysséen, Kristus

Dela artikeln

19 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Äldsta, nedskrivna, versionenav , Odysséenkan ha , hittats
SR - 11 jul 18 kl. 05:00

Arkeologiskt fynd kan vara äldsta nedtecknade Odysséen

I Grekland tror arkeologer att de har hittat den hittills äldsta nedskrivna versionen av Homeros Odysséen..

Kristianstadsbladet - 16 sep 12 kl. 23:09

Väborna fick en historisk odyssé

Foto: Annica Jönsson
Väborna togs i helgen med på en historisk odyssé med anledning av att det var 400 år sedan kung Gustav II Adolf och hans soldater brände ner nästan hela byn. Odyssén bestod bland annat av en 1600-talsmarknad.
?

Västerbottens Folkblad - 31 jan 17 kl. 12:52

Lesbisk odyssé genom Norrland får 2,5 miljoner i stöd

2,5 miljoner kronor. Så mycket pengar får Queering Sápmi för en ”lesbisk odyssé” genom Norrland. Där ska man bland annat berätta lesbiska livsöden, gräva i arkiven och arrangera lesbiska sällskapsmiddagar.

Dagen - 07 jan 11 kl. 03:00

En odyssé som spänner över enorma vidder

En lekman har satt sig ned och skrivit en bok på nära 600 sidor. Vad mer kan man göra än lyfta på hatten för en så imponerande prestation? Vem är jag att komma med synpunkter?

Sydsvenskan - 13 jun 14 kl. 05:30

Kamelkvinnans resa en storslagen odyssé

I ”Tracks” ryms både ett intimt, existentiellt drama om obearbetad sorg och bristande tilltro till människor och en storslagen geografisk odyssé med socialantropologisk udd.Filmen bygger på australiensiskan Robyn Davidsons berättelse om hur hon lärde sig dressera några av kontinentens många från början importerade och senare förvildade kameler och hur hon med fyra av dessa företog den 2 700 kilometer långa ökenvandringen från Alice Springs till Indiska Oceanen. Äventyret sponsrades av välrenommerade tidskriften National Geographic.

SvD - 15 feb 17 kl. 10:02

Pascalidous odyssé sockrar allvaret

Som teaterupplevelse är ”Alexandras odyssé” knappast helgjuten, men den klargör en sak: hur syndabockar skapas och utnyttjas i den nationalistiska propagandan, skriver Sara Granath..

SvD - 16 feb 17 kl. 22:02

Odysséen blir ett koreografiskt skeppsbrott

Utifrån Homeros epos ”Odysséen” skapar portugisiskan Tânia Carvalho expressiva tableaux vivants om utsatthet och strävan. Det blir snabbt en överdos expressionistisk pantomim, skriver Anna Ångström..

Länstidningen i Jämtland - 26 feb 18 kl. 10:47

Lesbisk Odyssé inviger museum i Östersund

Lördagen den 3 mars invigs det rullande lesbiska museet ”Myter och verkligheter – En lesbisk odyssé” på Stortorget i Östersund. Museet, som visar lesbisk och queer historia och samtid från Norrland, kommer sedan att turnera i norra Sverige under tre år..

YLE - 04 jan 16 kl. 08:14

Jagr toppar NHL:s nestorklubb – ändå lång väg till alla tiders äldsta farfar

Den 43-årige tjecken Jaromir Jagr är den äldsta spelaren som spelat i NHL säsongen 2015-2016. Han är dessutom den enda 40+-aren i världens bästa ishockeyliga. Men vilka spelare ligger efter honom i åldersordning?

Skånskan - 28 nov 16 kl. 06:00

Nu börjar jakten på världens äldsta is

lund Forskare från Lunds universitet ska i ett europeiskt samarbete, borra tre kilometer ner i Antarktis is för ta upp prover.
Målet är att få en bättre förståelse för klimatförändringarna genom studier av den 1,5 miljoner år gamla isen, nära dubbelt så gammal som den äldsta som tidigare studerats. ERWP.

Fler nyheter från DN

DN - 6 timmar sedan

Skivrecension: Weeping Willows sjunger smäktande om planetens överlevnad

Drygt två decennier in i karriären handlar Weeping Willows musik inte bara om att återvinna stråk- och blåsarrangemang, utan också om ett miljöengagemang på stort allvar..

DN - 7 timmar sedan

”Jag har alltid varit en ganska dum tjej”

Johanna Frid känner igen sig i Ottessa Moshfeghs antihjältinnor..

DN - 10 timmar sedan

”Vet kändisarna att de ägnar sig åt förtal?”

Malin Persson Giolito: Författare besinnar sig – det gör inte influerare..

DN - 12 timmar sedan

Scenrecension: Bländande effekter och himmelska reptrick i ”Guds olydiga revben”

”Guds olydiga revben” utgår från Gunilla Thorgrens bibelläsning och blommar ut till en föreställning full av himmelska trick och cirkuskonster. Det är bländande, men tyvärr faller föreställningen sönder i två, skriver DN:s Kristina Lindquist. .

DN - 16 timmar sedan

Den klassiska folkbildaren kanske tillhör historien

Passar dagens humanist som klassisk kulturdebattör eller bildad tv-expert? De rollerna har fått konkurrens på andra arenor i samhället. Forskaren Isak Hammar på Humtank svarar Magnus Bremmer.

DN - 17 timmar sedan

Klassiskt vampyrspel får nu en uppföljare

Paradox sätter tänderna i uppföljare till ”Vampire: The masquerade”..

DN - 19 timmar sedan

R Kelly vill spela i Mellanöstern

R Kelly har bett en amerikansk domstol om lov att resa till Dubai för att genomföra en rad konserter. Där vill den sexbrottsanklagade r'n'b-stjärnan även träffa medlemmar ur Dubais kungliga familj..

DN - 20 timmar sedan

”Han sa att publiken var full av incels från KTH”

Fredrik Strage: Ja, Perturbator-fansen kanske säljer Blandaren. So what?.

DN - Igår: 21:00

Nils Hansson: Har Karen O och Danger Mouse hamnat vilse i tiden?

Karen O och Danger Mouse var två av 00-talets mest tidstypiska musiker. I dag samarbetar de med alla, men i sitt gemensamma projekt är det svårt att höra riktigt var de är..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.