Expressen > Kultur

Saturday, 19 January, 21:42

Expressen - 11 jul 18 kl. 06:00

Nu är jag också en av Bergmans kvinnorIngmar Bergman skildrade människan genom kvinnan, men var kanske mest intresserad av sitt eget inre. Gunilla Brodrej ser kvinnorna berätta om Bergmans liv..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Bergmans, Bergman, Brodrej

Dela artikeln

7 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nu är jag också en av Bergmans, kvinnor
Skånskan - 15 nov 18 kl. 17:12

Bergmans kostymer med kvinnor i fokus

Malmö Ing­mar Bergman är känd för sina kvin­no­skild­ringar, nå­got han gär­na för­stärkte ge­nom klä­derna de bar i filmerna.
I mor­gon öppnar ut­ställ­ningen ”Bergman på modet – kvin­no­roller och ko­stymer” på Malmö Mu­se­er där ”Bergmankvinnan” pre­sen­teras ge­nom kläd­koder och färg­val.Det är en stor ut­ställ­ning som löper ge­nom mu­se­ets andra våning och in i slottet.

Skånskan - 25 jun 18 kl. 15:09

Ny karta följer Bergmans spår i Skåne

För den som vill gå i hundraårsjubilerande Ingmar Bergmans fotspår finns nu en kartsamling som fungerar som en guide till de viktigaste platserna i Bergmans Sverige.
I samlingen ingår fem olika kartor varav en är av Skåne där man till exempel kan hitta Bergmans olika bostäder i Malmö och Helsingborg och olika inspelningsplatser.I år är det 100 år sedan filmskaparen och regissören Ingmar Bergman föddes och som en av alla hyllningar ger nu Stiftelsen Ingmar Bergman ut fem kartor: Bergman i Dalarna, Bergman på Fårö, Bergman i Skåne, Bergman i Stockholm och Bergman i Uppsala.

DN - 21 dec 17 kl. 15:44

Tre kvinnor som lyfter Ingmar Bergmans mästerverk

Julfavoriten ”Fanny och Alexander” sänds i deluxeversionen på juldagen och inleder SVT:s hundraårsfirande av Ingmar Bergmans födelse. Filmfredag har ringt upp stjärntrion Pernilla August, Harriet Andersson och Ewa Fröling och pratat kuddkrig, vaselin och kvinnokraft..

Sydsvenskan - 27 jan 11 kl. 06:30

Bergmans skatter ställs ut

För första gången ställs Ingmar Bergmans manus, arbetsböcker, brev och skisser ut. Plats: Filmhuset i Berlin. Orsak: Bergmanälskaren Nils Warnecke hittade en skatt i Filminstitutets källare.

Skånskan - 14 jul 18 kl. 10:00

Så minns vi Ingmar Bergmans filmer och verk

I dag är det 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. Vi firar med att låta kultur- och nöjesredaktionens medarbetare bjuda på sina Bergmanfavoriter och minnen. ANNA LINDBLOM
Egentligen är Den goda viljan den juvel jag håller högst i den Bergmanska skattkistan, men när jag såg om Fanny och Alexander i julas, mitt under brinnande #metoo, blev det faktiskt något av en ögonöppnare.

Sydsvenskan - 14 dec 11 kl. 19:44

Bergmans drömmar sålda

Arkivfoto
21 nedtecknade drömmar och 32 handskrivna lappar såldes på onsdagen för närmare 100 000 kronor på Stockholms auktionsverk. Så var det heller inga vanliga papperslappar som gick under klubban, utan regissören Ingmar Bergmans anteckningar.
Medieintresset för auktionen där Bergmans hushållerska Anita Haglöf sålde den avlidne regissörens anteckningar har varit stort.

Kristianstadsbladet - 18 okt 11 kl. 16:45

Bergmans dna-test var felaktigt

Dna-provet som sades bevisa att Ingmar Bergman hade en annan biologisk mor var felaktigt. Tidningen Ny Teknik visar genom nya frimärkstester att det som troddes vara Bergmans dna i själva verket kom från en laboratorietekniker.
Nyheten om att Ingmar Bergman skulle ha varit en "bortbyting" lanserades som en världssensation i slutet av maj.

YLE - 27 okt 16 kl. 16:14

Teaterrecension: Historien om Ingmar Bergmans mamma som norskt gästspel

Enskilda samtal är Ingmar Bergmans berättelse om sin mammas utomäktenskapliga kärlek. Tjugo år efter att Liv Ullmann gjorde den som tv-serie, har hon regisserat en teaterversion som norska Riksteatret nu hämtar till Esbo stadsteater. Tomas Jansson såg uppsättningen på Bergmanfestivalen tidigare i år.

YA - 14 jul 18 kl. 00:10

Här är guiden till Bergmans skånska höjdpunkter

Mycket handlar om Ingmar Bergman detta Bergmanår när den världsberömde regissören skulle ha fyllt hundra. I Skåne var 1950-talet Bergmans filmdecennium. I dag på Ingmar Bergmans födelsedag publicerar vi en guide till Bergmans Skåne..

Trelleborgs Allehanda - 14 jul 18 kl. 00:10

Här är guiden till Bergmans skånska höjdpunkter

Mycket handlar om Ingmar Bergman detta Bergmanår när den världsberömde regissören skulle ha fyllt hundra. I Skåne var 1950-talet Bergmans filmdecennium. I dag på Ingmar Bergmans födelsedag publicerar vi en guide till Bergmans Skåne..

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 2 timmar sedan

Lugn, Eberhard – snart blir moralen en PR-kupp

En statligt anlitad inläsare saboterade David Eberhards talbok med egna kommentarer.Jens Liljestrand skriver om hur det snart kommer bli näringslivets sak att agera moralpoliser..

Expressen - 10 timmar sedan

Uttalad erotisk laddning när skogen blir en klubb

Skogen har blivit klubb i en uppdaterad version av "En fauns eftermiddag".Hanna Johansson ser en dansföreställning som aktiverar alla sinnen..

Expressen - 15 timmar sedan

Jag satt i mysdress när Fridolin ringde

Vilka blir ministrar? Fort in kan bli fort ut när poster tillsätts med bananskalsmetoden. Daniel Sjölin berättar om sina 16 dagar vid makten.

Expressen - Igår: 18:00

Två av våra skönaste och mäktigaste röster

Katarina Karnéus och Nina Stemme bjuder på en gripande afton.Lars Sjöberg hör och ser två enaktsoperor på Stockholms konserthus..

Expressen - Igår: 12:57

Krisen är inte över än, Akademien

Katarina Frostenson lämnar Svenska Akademien. Anna Hellgren får en bitter bismak av skamstraff..

Expressen - Igår: 11:30

Nästa kulturminister – ännu en chock?

Efter fyra år med Alice Bah Kuhnke är det dags för Stefan Löfven att se sig om efter en ny kulturminister.Jens Liljestrand listar några tänkbara – och mindre tänkbara – namn..

Expressen - Igår: 06:30

Jag hatar Stockholm för mina barns skull

Den nya mittenregeringen utlovar marknadshyror trots att den så kallade bostadsmarknaden redan är djupt orättvis. Dan Hallemar visar vägen till en annan slags stad..

Expressen - I förrgår: 11:00

"V har gett fan i 400 miljoner förtryckta"

Allt oftare talar liberaler om Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna som de två "ytterkantspartierna" som måste isoleras.Men går det att jämföra dem på det sättet?– Det är slappt och det är demagogi, säger Kajsa Ekis Ekman i säsongsstarten av Kultur-Expressen..

Expressen - I förrgår: 06:30

Ett icke-samlag med lösryckta dialogpartier

Cecilia Hansson har skrivit en auto-fiktiv fragmentroman baserad på ett konstprojekt.Amanda Svensson kväver först en gäspning, men blir så småningom förtjust i den lekfulla självdistansen..

Expressen - 16 jan 19 kl. 16:30

Låt gästerna vinkla i fred, Ekdal och Ekdal

SVT:s nya prestigesatsning "Ekdal och Ekdal" är en i grunden lyckad mix.Daniel Sjölin ser ett samhällsprogram som dock behöver slipa på sin etablissemangsretorik..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.