Skånskan > Opinion

Tuesday, 22 January, 02:50

Skånskan - 14 jun 18 kl. 16:23

Historielärarnas nestor tar farvällund – Jag tänker inte slå dank bara för att jag går i pension. Det är bland det första Bengt Nilsson säger när Skånska Dagbladet träffar honom vid Katedralskolan, där han har verkat i mer än 30 år.När han räknar upp vilka projekt han fortsätter med är tidningen benägen att tro honom.
– Jag har anmält mig till en distanskurs i arkeolog vid Linnéuniversitetet, och så fortsätter jag som redaktör för Historielärarnas förenings årsskrift på 21:e året, säger han.
Dessutom vill Bengt Nilsson ta tag i sitt intresse för ornitologi samt spendera mer kvalitetstid med hustru, barn och barnbarn.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Bengt Nilsson, Skånska Dagbladet, Katedralskolan, Linnéuniversitetet, Historielärarnas, Ludvig Papmehl-Dufay, Sandby, Öland, Nilsson, Norden, Kristus, Lomma, Piläng, Bjärehov

Dela artikeln

249 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Historielärarnas, nestor, tar, farväl
YLE - 26 jul 16 kl. 17:37

Historielärare: Europas blodiga spår i världen syns i dagens attacker

Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs anser att de terrorattacker som sker i Europa är ett led i kampen för att göra sig fri från det europeiska inflytandet i Mellanöstern. Asylsökanden i Västnyland är rädda för att de blodiga attackerna i Europa ska påverka dem negativt. De senaste veckorna har flera attacker inträffat i Europa.

YLE - 30 aug 16 kl. 13:48

Bokrecension: Har vi blivit för historielösa?

Vi gillar historia. Böcker om krig och stormän säljer bra, filmer om Finlands krig dyker upp som svampar efter regn. Men har vi förlorat kontaktytan till början av vår egen historia och hur den ännu påverkar oss?

SVT Debatt - 24 mar 14 kl. 11:00

Rasismen göds genom historielösheten

AFROFOBI Vi åtgärdar inte de orättvisor som inte syns – afrofobin i samhället kan därför bara utrotas om vi synliggör dess ursprung. Till exempel måste svenska elever lära sig att Sverige inte var någon passiv åskådare till slavhandeln. Imorgon, tisdagen den 25 mars, kommer att uppmärksammas särskilt på många håll i världen.

Sydsvenskan - 25 jan 13 kl. 06:30

Spielberg tar strid med extremhögern

?Abraham Africanus?, vrålar den populistiske New York-politikern Fernando Wood i kongressen på våren 1865.

Barometern - 08 jan 14 kl. 08:35

En kommun som tar ansvar

När Forum för Levande Historia ställde frågan om landets kommuner var intresserade av lärarfortbildning om kommunismens brott tillhörde Oskarshamns kommun en som hörde av sig. Det borde fler göra.
Man kan tycka att en myndighet som Forum för levande historia inte skulle behövas.

Barometern - 08 jan 14 kl. 08:35

En kommun som tar ansvar

När Forum för Levande Historia ställde frågan om landets kommuner var intresserade av lärarfortbildning om kommunismens brott tillhörde Oskarshamns kommun en som hörde av sig. Det borde fler göra.
Man kan tycka att en myndighet som Forum för levande historia inte skulle behövas.

Skånskan - 01 apr 17 kl. 06:00

”Kränkande och historielöst”

ESLÖV Såväl Ungerns ambassadör i Sverige som Judiska församlingen i Malmö reagerar starkt på Eslövs fullmäktigeordförande Cecilia Linds (S) uttalande om att det finns koncentrationsläger i Ungern.
– Osmakligt och kränkande, säger ambassadör Lilla Makkay. ERWP.

YLE - 04 mar 17 kl. 08:12

Leif Salmén: Islam har påverkat oss på tusen sätt - araberna är våra systrar och brödrar

De europeiska ledarna är politikens pygméer då de inte vågar stå upp för sina ideal i flyktingkrisen. Den offentliga debatten är ytlig och förstörd av att vem som helst kan kalla sig intellektuell. Finlands regering visar oerhörd likgiltighet inför demokratiska processer.

YLE - 04 mar 17 kl. 08:12

Leif Salmén: Grymtningar om flyktingar, homon och docenter räcker för att räknas som seriös debattör

De europeiska ledarna är politikens pygméer då de inte vågar stå upp för sina ideal i flyktingkrisen. Islam har påverkat oss på tusen sätt. Resonemanget i journalisten och författaren Leif Salméns nya essäbok, Det orientaliska rummet, rör sig från antik till dagspolitik och binder samman alla kulturer som inbördes och ömsesidigt beroende av varandra.

Cornucopia - 21 okt 14 kl. 15:01

Gudrun Schyman: Stockholms inre skärgård är gränstrakter

Gudrun Schuman (fi) havererar totalt i en "debattartikel" hos Bonnier/Expressen. Hon proklamerar att Stockholms inre skärgård är gränstrakter och att utländska ubåtar hör hemma där för de är nyfikna.

Citat Schyman:"Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 4 timmar sedan

Man rånad i Folkets park

En man rånades i Folkets park under måndagskvällen. Enligt mannen rånades han av tre personer som slog och sparkade honom och försvann med mannens klocka.
Rånet inträffade vid 19.

Skånskan - 5 timmar sedan

Smugglade tre miljoner cigaretter

Malmö Två tyska långtradarchaufförer smugglade tre miljoner cigaretter som gömts bakom en lönnvägg i lastbilen.Nu har de dömts till två års fängelse för grov smuggling. Det var den 24 maj förra året som ett tyskregistrerat lastbilsekipage kom till Lernacken.

Skånskan - 6 timmar sedan

Sista chansen att inte hamna sist i skolkön

ESLÖV På tisdag är sista dagen att välja skola för barn som ska börja förskoleklass eller årskurs sju i Eslövs kommun.
Under måndagen var det fortfarande många som inte gjort ett aktivt val, men det är viktigt att göra det, annars placeras barnen i sista hand.Vid lunchtid på måndagen såg de gjorda valen i första hand ut som följer: Förstahandsval till förskoleklasserna:
Flyingeskolan 21
Fridasroskolan 23
Harlösa Skola 7
Marieskolan 16
Norrevångsskolan F-6 39
Nya Östra 17
Sallerupsskolan 33
Stehagsskolan 32
Västra skolan 52
Ölyckeskolan 17
Östra Strö Skola 16
Annan kommun/Fristående skolor 9 Förstahandsval till årskurs sju:
Ekenässkolan 70
Källebergsskolan 40
Norr

Skånskan - 6 timmar sedan

Praktfulla fjäderfän prisades på utställning

Skurup Fjäderfän av alla de slag samlades i en verkstad på Nils Holgersson- gymnasiet i helgen.
Strida strömmar av nyfikna besökare tog sig en titt.Mats och Kristina Pålsson från Skivarp gick andäktigt runt bland burarna och tittade på de vackra djuren.

Skånskan - 7 timmar sedan

Terrormål kan ge svar om Malmö

Köpenhamn/Malmö Var brandattentatet mot en källarmoské i Malmö 2016 ett terrordåd utfört av IS? Den så kallade Vittsjömannen friades i svensk domstol 2017. I dag står han inför rätta i ett annan terrorfall där det redan finns en fällade dom.

Skånskan - 7 timmar sedan

Vittne stoppade dieselstöld

Kävlinge Sent i lördags kväll såg en person hur en man slangade diesel från en bil som stod parkerad på Arvidsborgsvägen i Kävlinge. När vittnet hoppade ur och frågade vad mannen sysslade med hoppade han in i en bil och lämnade platsen. Vittnet hann notera bilens registreringsnummer..

Skånskan - 9 timmar sedan

Inga spår efter mordbrännare

SVEDALA Trots alla rykten som går i Svedala har polisen har ännu inga spår efter den eller de misstänkta mordbrännare som tros ha startat branden på Marbäcks förskola.– Det pratas mycket med mellan ungdomarna och skrivs på sociala medier men vi måste titta närmare på vad som stämmer eller ej, säger kommunpolis Jan-Ingvar Nilsson.
Det ska ha kommit in konkreta tips till polisen om att det kan handla om ett gäng ungdomar och en av kommunens rektorer har också hört av sig till polisen, men inga förhör har ännu hållits.

Skånskan - 9 timmar sedan

Dags för spårvagnsdop

Lund Nu finns möjlighet att lämna namnförslag för Lunds kommande sju spårvagnar.Kommunen och Skånetrafiken har gått ut med en inbjudan och förslagen ska vara inne senast den 15 februari.
Namngivningen sker enligt samma principer som brukar användas för pågatågen.

Skånskan - 11 timmar sedan

Slipper betala avloppsvite

SVALÖV En fastighetsägare släppte ut avloppsvatten trots att han fått förbud att använda anläggningen.Nu slipper han betala straffavgift, allt beroende på att beslutet dröjde att nå rätt adress.
Det var under 2014 som en man i Svalövs kommun fick förbud att använda sin anläggning för att släppa ut vatten från toalett, bad, disk och tvätt, men trots detta gjorde han så ändå.

Skånskan - 11 timmar sedan

Solceller steker på loppisladans tak

Hörby Lions Club har kunnat installera solceller på deras loppislokal Älvdalen tack vare bidrag.
– Vi återvinner inte bara prylar utan tar också vara på energin, säger Gunnar Lundquist, president för klubben.Före jul installerades de nya solcellerna på loppisladan.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.