Skånskan > Opinion

Wednesday, 20 June, 13:17

Skånskan - 14 jun 18 kl. 16:23

Historielärarnas nestor tar farvällund – Jag tänker inte slå dank bara för att jag går i pension. Det är bland det första Bengt Nilsson säger när Skånska Dagbladet träffar honom vid Katedralskolan, där han har verkat i mer än 30 år.När han räknar upp vilka projekt han fortsätter med är tidningen benägen att tro honom.
– Jag har anmält mig till en distanskurs i arkeolog vid Linnéuniversitetet, och så fortsätter jag som redaktör för Historielärarnas förenings årsskrift på 21:e året, säger han.
Dessutom vill Bengt Nilsson ta tag i sitt intresse för ornitologi samt spendera mer kvalitetstid med hustru, barn och barnbarn.
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Bengt Nilsson, Skånska Dagbladet, Katedralskolan, Linnéuniversitetet, Historielärarnas, Ludvig Papmehl-Dufay, Sandby, Öland, Nilsson, Norden, Kristus, Lomma, Piläng, Bjärehov

Dela artikeln

229 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Historielärarnas, nestor, tar, farväl
YLE - 26 jul 16 kl. 17:37

Historielärare: Europas blodiga spår i världen syns i dagens attacker

Historielärare Sture Lindholm i Ekenäs anser att de terrorattacker som sker i Europa är ett led i kampen för att göra sig fri från det europeiska inflytandet i Mellanöstern. Asylsökanden i Västnyland är rädda för att de blodiga attackerna i Europa ska påverka dem negativt. De senaste veckorna har flera attacker inträffat i Europa.

YLE - 30 aug 16 kl. 13:48

Bokrecension: Har vi blivit för historielösa?

Vi gillar historia. Böcker om krig och stormän säljer bra, filmer om Finlands krig dyker upp som svampar efter regn. Men har vi förlorat kontaktytan till början av vår egen historia och hur den ännu påverkar oss?

SVT Debatt - 24 mar 14 kl. 11:00

Rasismen göds genom historielösheten

AFROFOBI Vi åtgärdar inte de orättvisor som inte syns – afrofobin i samhället kan därför bara utrotas om vi synliggör dess ursprung. Till exempel måste svenska elever lära sig att Sverige inte var någon passiv åskådare till slavhandeln. Imorgon, tisdagen den 25 mars, kommer att uppmärksammas särskilt på många håll i världen.

Sydsvenskan - 25 jan 13 kl. 06:30

Spielberg tar strid med extremhögern

?Abraham Africanus?, vrålar den populistiske New York-politikern Fernando Wood i kongressen på våren 1865.

Barometern - 08 jan 14 kl. 08:35

En kommun som tar ansvar

När Forum för Levande Historia ställde frågan om landets kommuner var intresserade av lärarfortbildning om kommunismens brott tillhörde Oskarshamns kommun en som hörde av sig. Det borde fler göra.
Man kan tycka att en myndighet som Forum för levande historia inte skulle behövas.

Barometern - 08 jan 14 kl. 08:35

En kommun som tar ansvar

När Forum för Levande Historia ställde frågan om landets kommuner var intresserade av lärarfortbildning om kommunismens brott tillhörde Oskarshamns kommun en som hörde av sig. Det borde fler göra.
Man kan tycka att en myndighet som Forum för levande historia inte skulle behövas.

Skånskan - 01 apr 17 kl. 06:00

”Kränkande och historielöst”

ESLÖV Såväl Ungerns ambassadör i Sverige som Judiska församlingen i Malmö reagerar starkt på Eslövs fullmäktigeordförande Cecilia Linds (S) uttalande om att det finns koncentrationsläger i Ungern.
– Osmakligt och kränkande, säger ambassadör Lilla Makkay. ERWP.

YLE - 04 mar 17 kl. 08:12

Leif Salmén: Islam har påverkat oss på tusen sätt - araberna är våra systrar och brödrar

De europeiska ledarna är politikens pygméer då de inte vågar stå upp för sina ideal i flyktingkrisen. Den offentliga debatten är ytlig och förstörd av att vem som helst kan kalla sig intellektuell. Finlands regering visar oerhörd likgiltighet inför demokratiska processer.

YLE - 04 mar 17 kl. 08:12

Leif Salmén: Grymtningar om flyktingar, homon och docenter räcker för att räknas som seriös debattör

De europeiska ledarna är politikens pygméer då de inte vågar stå upp för sina ideal i flyktingkrisen. Islam har påverkat oss på tusen sätt. Resonemanget i journalisten och författaren Leif Salméns nya essäbok, Det orientaliska rummet, rör sig från antik till dagspolitik och binder samman alla kulturer som inbördes och ömsesidigt beroende av varandra.

Cornucopia - 21 okt 14 kl. 15:01

Gudrun Schyman: Stockholms inre skärgård är gränstrakter

Gudrun Schuman (fi) havererar totalt i en "debattartikel" hos Bonnier/Expressen. Hon proklamerar att Stockholms inre skärgård är gränstrakter och att utländska ubåtar hör hemma där för de är nyfikna.

Citat Schyman:"Att ubåtar finns i gränstrakterna är inte ett hot om krig, det tillhör deras arbete.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 45 minuter sedan

Det här stör vi oss mest på i trafiken

trafik En av årets stora trafikhelger är midsommarhelgen. När många är ute på vägarna finns det utrymme för att bli ilsken.Att tänka på inför din resa: Starta resan i god tid – midsommar är en av de stora trafikhelgerna med mycket trafik som gör att resan kan ta längre tid än vanligt.

Skånskan - 1 timme sedan

Stort polisbeslag av cigaretter

skurup Tillsammans med kommunen och i samarbete med Skatteverket och Tullverket gjorde polisen på tisdagen en tobakstillsyn i en butik i Skurup.
Det ledde till en husrannsakan där runt 13 000 cigaretter hittades.I Skurupsbutiken har polisen tidigare hittat utländska cigaretter och under tisdagens tillsyn var det dags igen.

Skånskan - 1 timme sedan

Tre greps med narkotika

TRELLEBORG/VELLINGE Tre män i 20-30-årsåldern stoppades på S.t Gertruds väg i tisdags med en liten mängd misstänkt narkotika.
Dessutom hade de var sin kniv på sig.

Skånskan - 1 timme sedan

Anmäler för ärekränkning

VELLINGE En person i 35-årsåldern har polisanmält en förskola i Vellinge kommun och flera i personalen för ärekränkning.
Personen ska ha blivit anklagad för att ha tafsat på två personer i personalen och blev då avstängd från jobbet. Senare kom ett sms från chefen att anställningen hade upphört.

Skånskan - 1 timme sedan

Fönsterrutor på skola sönder

SVEDALA Fyra fönster på Kyrkskolan krossades från fredag kväll till söndag morgon. Det var tre klassrum som drabbades av fönsterkross.
Polisen har ännu ingen misstänkt för skadegörelsen och Kyrkskolan måste beställa nya fönster.

Skånskan - 5 timmar sedan

Stopp på E65 vid Skurup

Skurup Det är stopp på E65 mellan trafikplats Stenbäck och Trafikplats Skurup i båda riktningarna.   Trafikanter uppmanas att välja annan väg på grund av snabbt växande köer. Vägen beräknas öppna för trafik under förmiddagen.

Skånskan - 7 timmar sedan

Skicklig intrig som överraskar till slutet

Litteratur/recension BOK
En helt vanlig familj
Författare: Mattias Edvardsson
Förlag: ForumHur långt kan man tänka sig att gå för att rädda sina barn ur en svår knipa, närmare bestämt från att hamna i fängelse för mord?
Det är en frågeställning de flesta föräldrar, som tur är, slipper ta ställning till. Men om man tänker efter, skulle man ljuga, fiffla bort bevis, lägga sig i utredningen, hota folk?

Skånskan - 7 timmar sedan

Skriver spänning som testar läsarens moral

På midsommarafton är det premiär för årets sommarföljetong. I spänningsromanen En helt vanlig familj befinner vi oss i Lund i ett drama som rör sig mellan familjeliv i ett villaområde, Lunds tingsrätt och häktet.
– Vilka gränser skulle man kunna passera för att skydda sitt barn, det var ursprungsidén till boken, säger författaren och tvåbarnsföräldern Mattias Edvardsson.

Skånskan - 17 timmar sedan

Kick off för nya entreprenörer

Sjöbo/sydost På tisdagen var det kick off i Sjöbo för årets sommarentreprenörer i sydost.
– Totalt är det 32 ungdomar i år som ska driva företag, varav 10 är från Sjöbo, berättar Lena Ytterberg, näringslivsutvecklare på Sjöbo kommun.Ungdomarna, som är mellan 15 och 19 år, ska driva företag i minst tre veckor.

Skånskan - 18 timmar sedan

Jansson kan petas mot Tyskland – trots stormatchen

Mittbacken Pontus Jansson fick hoppa in med kort varsel när ordinarie Victor Nilsson Lindelöf insjuknade i feber. Jansson klarade uppdraget med bravur och var en av Sveriges bästa spelare när Sydkorea besegrades med 1-0.Nilsson Lindelöf hade klarat av ett belastningstest på testcykel under morgonen och var inställd på att spela Sveriges VM-premiär mot Sydkorea.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.