Nyhetspressen > Ekonomi

Wednesday, 03 March, 03:30

Nyhetspressen - 24 maj 18 kl. 10:00

Det kontantlösa Sverige

Genom åren har Sverige legat i framkant på många områden, framför allt vad gäller ny teknik. Under 1990-talet var det en stor del av Sveriges befolkning som tidigt skaffade mobiltelefonen och Sverige var också ett av de länder där Internet först slog igenom på allvar.

Med tanke på detta är det kanske inte så konstigt att Sverige även är ett av de länder i världen med minst kontanter. Men, frågan är om det enbart är positivt. Hur skulle det påverka samhället om Sverige blev helt och hållet kontantlöst?


Inga kontanter i handeln om fem år

Sveriges väg mot att helt och hållet fasa ut kontanter går i rasande fart. I dagsläget sker endast två procent av det totala värdet av alla transaktioner inom Sverige med kontanter. En siffra som år 2020 beräknas sjunka till under en halv procent.

Enligt Niklas Arvidsson, forskare vid Kungliga Tekniska Högskola, KTH, kommer dagen då det helt kontantlösa samhället blir verklighet vara 24 mars år 2023, vilket alltså är mindre än fem år. Att det kommer att ske exakt på dagen 24 mars ska man kanske dock låta vara osagt.

Fördelarna med ett kontantlös samhälle är förstås att kostnaden för kontanthantering i handeln minskar. Samtidigt minskar förstås även risken för rån när det inte finns några kontanter att stjäla.

Dock finns det även de som varnar för ett helt kontantlöst samhälle. Bland annat riksbankschef Stefan Ingves som menar att ett helt kontantlöst samhälle innebär att vi måste förlita oss på ett fåtal kommersiella aktörer som blir ansvariga för alla betalningar i hela landet. Detta gör att infrastrukturen för betalningar i Sverige blir mycket sårbar, framför allt i händelse av kris.

  

Kryptovalutor – framtiden?

En annan sida av det kontantlösa samhället är förstås alla de kryptovalutor som poppat upp under de senaste åren. Den mest kända är bitcoin, eller btc som de även kallas, som funnnits i snart tio år. När vi i december förra året hade ett btc pris på över 17 000 dollar var det en del som trodde att btc definitivt var framtidens valuta. Sedan dess har dock btc fallit tillbaka och nu finns det de som istället tror att kryprovalutan på sikt kommer att försvinna.

Det som är unikt med kryprovalutor är att det inte finns någon centralbank som står bakom valutan. Istället bygger det hela på den så kallade blockchain-tekniken där transaktioner sker direkt mellan användarna.


ABBA-Björn vill slippa sedlarna och mynten

När och kanske framför allt om det helt kontantlösa samhället blir verklighet får så klart framtiden utvisa. Men, faktum är att många redan nu lever helt och hållet kontantlösa. Vissa anser till och med att vi så snart som möjligt bör skippa sedlar och mynt, bland annat före detta ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus som länge varit en stark förespråkareför det kontantlösa samhället.

Om mannen som en gång i tiden skrev låten ”Money, Money” kommer få sin önskan uppfylld återstår att se.


Läs mer om:
Sverige, Sveriges, Internet, Niklas Arvidsson, Kungliga Tekniska, KTH, Stefan Ingves, Abba-bj, ABBA, Bj, Ulvaeus, Money

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det kontantlösa, Sverige
DN - 27 maj 18 kl. 10:13

Turister klagar över kontantlöst Sverige

Sverige går mot en alltmer kontantlös ekonomi. Men tyska och brittiska turister klagar, de vill betala kontant..

Expressen - 07 jul 16 kl. 12:21

Kunderna driver på kontantlöst Sverige

Sverige är närmast unikt - när det gäller minskad kontanthantering i samhället. Det skapar problem för en stor mängd svenskar. – En och en halv miljon svenskar skulle ha nytta av en ny enkel betallösning, säger Christina Rehnberg, nationell samordnare för Länsstyrelsernas uppdrag om grundläggande betaltjänster..

DI - 01 nov 19 kl. 13:00

Loomis vd: Kontanterna i Sverige kommer inte försvinna

Loomis vd ser en stark tillväxt på samtliga områden utanför Norden. Och han är inte orolig för ett kontantlöst Sverige..

Helsingborgs Dagblad - 11 dec 13 kl. 18:17

Kontantlösa Sverige dröjer decennier

Apropå att banker och kortföretag vill skynda på avvecklingen av kontanthanteringen..

DN - 06 apr 17 kl. 21:15

Björn af Kleen: Det kontantlösa Sverige kan bli en smula världsfrånvänt

Häromdagen åt jag lunch med en folkhemsskildrare som jag lärt känna en smula. Mannen, som gärna håller sig med kontanter, hade just besökt sin bank för att begära ut pengar över disk. Men banken befattade sig inte med pengar längre.

Dagensanalys.se - 08 dec 17 kl. 11:06

Sverige är världsledande på digitala betalningar ”Vi tar inte emot kontanter”

Sverige är världens mest kontantlösa samhälle. Knappt 1 procent totalt sett – värdet av alla betalningar – gjordes med sedlar eller mynt förra året. Hur kommer den sig att vi är världsledande på kontantlös betalning?

BT - 16 dec 13 kl. 19:10

Sätt stopp för kontantlösa banker

Bankerna hävdar att de tar bort kontanterna av omsorg om kunderna – en inte helt glasklar logik när kunderna faktiskt vädjar till bankerna att ha kontanterna kvar. Det blir närmast ett hån när de verkliga vinnarna på ett kontantlöst samhälle är bankerna själva. Ett efter ett slutar bankkontoren att hantera kontanter.

Ekonomistas - 20 feb 19 kl. 12:40

Kontantlösa tiggare och barn

För ett par år sedan när tiggare från Rumänien och Bulgarien ännu var en relativt ovanlig syn på svenska gator påpekade en vän till mig att tiggeriet snart skulle vara ett minne blott eftersom allt färre människor går runt med kontanter på sig. Min vän hade rätt i att utveckligen mot ett kontantlöst samhälle har gått i ett rasande tempo, i synnerhet i Sverige. De senaste tio åren har mängden sedlar och mynt i cirkulation minskat med cirka 50%.

SmålandsPosten - 11 nov 13 kl. 06:23

Snart ett kontantlöst samhälle

Sverige håller på att bli ett kontantlöst land. Jag har inget emot kortbetalningar i sig och har aldrig­ mycket kontanter på mig men jag tycker att vi gör det svårt i Sverige när vi låter exempelvis bankerna­ styra till 100 procent över hur vi ska ha det med ­hanteringen av våra betalningsmedel. Det borde finnas alternativa lösningar.

DN - 12 nov 14 kl. 16:57

Sverige uppmärksammas för kontantlöst samhälle

Fyra av fem köp görs elektroniskt i Sverige i dag. Nu uppmärksammas Sverige som världens mest kontantlösa samhälle..

DN - 26 jun 16 kl. 12:57

Forskare: Då blir Sverige ett kontantlöst samhälle

Allt fler uttagsbankomater i landet försvinner, visar ny statistik. Snart försvinner också kontanterna i Sverige, spår Niklas Arvidsson, forskare vid KTH. Däremot dröjer det innan EU blir kontantlöst, hävdar han..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.