Nyteknik > Teknik

Wednesday, 23 January, 02:19

Nyteknik - 22 maj 18 kl. 15:57

Sverige kan producera tio procent av världens förnybara flygbränsleRätt investeringar kan bana vägen för en radikal omställning – och ett stort antal förnybara produkter. Det menar forskare vid Chalmers. Potentialen är enorm, säger Henrik Thunman, professor i energiteknik vid universitetet..
Läs mer på Nyteknik
Läs mer om:
Chalmers, Henrik Thunman

Dela artikeln

328 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sverigekan , producera, tioprocent av världens , förnybara, flygbränsle
Supermiljöbloggen - 23 dec 13 kl. 13:01

Sverige har 51 procent förnybar energi

För några år sedan tyckte regeringen att ett mål på 50 procent förnybart till 2020 vore orimligt högt. Men redan 2012, med sju år kvar till 2020, nådde Sverige 51 procent. När EU runt årsskiftet 2007/2008 skulle besluta hur målet om 20 procent förnybar energi till år 2020 skulle fördelas mellan unionens medlemsländer lyckades den svenska regeringen förhandla ner kommissionens förslag på vad Sverige skulle behöva ta på sig.

Magazin24 - 06 nov 18 kl. 13:46

100 procent förnybara drivmedel i VL-bussarna

Region Västmanland först i Sverige med helt förnybara drivmedel i kollektivtrafiken..

Supermiljöbloggen - 25 okt 16 kl. 23:21

Världens förnybara förmåga äntligen större än kolkraftens

För första gången någonsin kan världens förnybara energislag producera mer elektricitet än kolkraft, och den förnybara förmågan fortsätter att vinna mark. Enligt en ny rapport från International Energy Agency (IEA) installerades det under förra året en halv miljon solpaneler om dagen och i Kina restes två nya vindturbiner varje timme. Det har lett till att den installerade kapaciteten hos förnybara energislag nu är högre än den för kolkraft.

SmålandsPosten - 30 aug 13 kl. 07:12

Ta tillvara på den förnybara elens möjligheter

Richard Bernström skriver i en replik (den 21/8) till vår artikel att det är ett problem att kolkraften ökar i Europa.
Vi är helt överens med Bernström om att kolkraften måste minska och det är just därför vi vill se en snabb utbyggnad av den förnybara elen. Bernström hävdar att svensk elproduktion inte ger några utsläpp och att investeringar i vindkraft i Sverige därför inte skulle minska klimatpåverkan.

Supermiljöbloggen - 07 nov 14 kl. 09:16

Pär Holmgren: ”Inget annat land har bättre förutsättningar än Sverige”

Då har vi fått ännu en påminnelse från FN:s klimatpanel om den allvarliga situation som vi har försatt oss själva i. Rapporterna från klimatpanelen är långa, men egentligen går de att sammanfatta i en kort mening. ”Läget är värre än i den förra rapporten.

Barometern - 02 sep 14 kl. 10:19

Sverige behöver mer förnybar energi

Centerpartiets vision är ett helt förnybart energisystem inom en generation. Redan till 2030 vill vi att andelen förnybar energi i Sverige ska vara 70 procent av vår energianvändning. Färsk statistik från Energimyndigheten visar att vi är på rätt väg.

Supermiljöbloggen - 04 apr 16 kl. 21:02

C-studenterna: ”Förnybara energikällor gör störst nytta som komplement till kärnkraften”

C-studenterna låg förra veckan bakom ett längre debattinlägg på Supermiljöbloggen där de tog tydlig ställning för kärnkraften. Inlägget möttes av mothugg från Gröna Studenter som anser att kärnkraften representerar en uråldrig energipolitik och från John Lindberg som menar vi måste våga satsa på framtidens teknologi. I en slutreplik bemöter nu C-studenterna de tidigare debattörernas inlägg.

Supermiljöbloggen - 29 sep 16 kl. 11:42

Så kan Sverige få en fossiloberoende fordonsflotta 2030

Transportsektorn är den sektor i Sverige som släpper ut mest växthusgaser. Ny rapport visar hur Sverige kan nå en fossiloberoende fordonsflotta 2030. En omställning i transportsektorn skulle också vara bra för hälsan, jobben och ge mer plats för bostäder och grönområden i städerna.

YLE - 20 aug 13 kl. 08:32

WWF: De förnybara resurserna slut för i år

Världsnaturfonden WWF meddelar att vi på tisdagen använder de sista förnybara resurserna för i år. Från och med onsdag lever vi i princip på lån. WWF räknar varje år ut hur vår konsumtion förhåller sig till de resurser jorden har.

YLE - 05 feb 13 kl. 12:09

600 vindkraftverk kan producera hälften av elbehovet i Österbotten

Österbottens förbund kommer snart att presentera etapplan II för förnybara energiformer. Österbottens förbund har reserverat 33 områden som täcker 435 kvadratkilometer av Österbottens yta för vindkraft.
Det låter utomordentligt tråkigt - etapplan II.

Fler nyheter från Nyteknik

Nyteknik - 9 timmar sedan

Har du missat Ny Tekniks premiumbrev? Här hittar du alla

Material exklusivt för Ny Tekniks premiumläsare: Nyhetsfördjupningar, profilintervjuer, Ny Teknik Insight och veckans kurstips från Ny Teknik Academy..

Nyteknik - 10 timmar sedan

Vart tog digitaliseringen vägen i regeringsförklaringen?

DEBATT. Ordet ”digitalisering” förekommer inte enda gång i regeringsförklaringen. Om Sverige ska placera sig i digitaliseringens framkant krävs mer, inte minst åtgärder mot kompetensbristen, skriver Anne Marie Fransson på IT Telekomföretagen..

Nyteknik - 20 timmar sedan

Svensk kemist lanserar ny skala för elektronegativitet

Elektronegativiteten hos 96 grundämnen har kartlagts, vissa av dem för första gången. Svenska kemisten Martin Rahm har tillsammans med Nobelpristagaren i kemi Roald Hoffmann presenterat en ny skala för elektronegativitet..

Nyteknik - 11 timmar sedan

Svenska SPT kallas in för att rädda försvunnen tvååring

En tvåårig pojke är sedan nio dagar fast i ett hundra meter djupt borrhål. Svenska mätexperter har kallats in för att påskynda räddningen..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Stora Enso i samarbete med hållbara startups

De står bland annat bakom en engångsborste i papper, en mobil materialtork och ett förpackningssystem. Det här är de nya, unga bolagen som ska få hjälp av Stora Enso att växla upp..

Nyteknik - 12 timmar sedan

Rapport: Nordkorea döljer 20 robotbaser

En rapport visar att Nordkorea förfogar över minst 20 robotbaser som landet hemlighållit för omvärlden, rapporterar NBC News. Det rör sig bland annat om basen Sino-Ri, som Nordkoreas diktator Kim Jong-Un hittills inte avslöjat, enligt forskarna bakom rapporten..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Satelliter ska bilda enorma reklamskyltar i rymden

Företagets kubsatelliter ska ha ett 49 km2 stort segel som reflekterar solens ljus. Tillsammans bildar de pixlar i enorma logotyper. Ryska Startrocket vill skicka upp reklamskyltarna i omloppsbana inom två år..

Nyteknik - 13 timmar sedan

Volvo återkallar 37000 bilar i Sverige

Volvo återkallar flera bilmodeller efter att fel upptäckts i slängen i bränsleledningen. Totalt rör det sig om 37000 bilar, rapporterar Aftonbladet..

Nyteknik - 14 timmar sedan

Toyota och Panasonic startar batterisamarbete

Två giganter formar ett nytt batterisamarbete för att möta konkurrensen från Kina. Panasonic och Toyota bekräftar nu att de startar gemensamt bolag..

Nyteknik - 15 timmar sedan

Låg kontroll och höga krav på jobbet gör dig tjock

Personer med låg kontroll i arbetet ökar rejält i vikt. Höga krav på jobbet gör att kvinnor går upp i vikt men samma effekt har inte höga krav på männen. Det framgår av en studie på drygt 3 800 svenskar som gjorts på Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.