Expressen > Opinion

Saturday, 23 June, 21:51

Expressen - 22 maj 18 kl. 05:00

Hur kan "världens bästa land" ha så stora problem?Om man från barnsben får höra att man bor i världens bästa land finns ju ingen anledning att anstränga sig, eller hur?Den svenska självbilden är inte baserad på fakta – och i stort behov av förändring, skriver författaren och journalisten Per Grankvist..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Den, Per Grankvist

Dela artikeln

3356 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hur kan världens bästa landha , stora problem
YLE - 19 okt 16 kl. 12:25

Fredens öar snart ett minne blott? Demilitariseringen av Åland en laddad fråga

Ålands status som demilitariserat område har diskuterats från och till i 160 år. Nu vill också försvarsminister Jussi Niinistö göra det. Finlands förmåga att försvara Åland måste förbättras, anser han.

Skånskan - 06 maj 16 kl. 04:00

Fin­land och Sve­ri­ge hör ihop

Opinion I Fin­land har för an­dra gången på tio år en ut­redning om vad det skulle in­ne­bära om Fin­land går med i Nato pub­li­cerats. Den här gången har en svensk och en fin­ländsk pen­sio­ne­rad di­plo­mat till­sam­mans med en fransk en fin­ländsk sä­ker­hets­po­li­tisk ex­pert fått upp­draget.
Det är en in­tres­sant rap­port.

SmålandsPosten - 23 maj 14 kl. 07:42

Mer Småland i Europa ger fler jobb i Småland

Småland har snålheten, enkelheten och rörligheten. Europa behöver fler jobb. För att jobben ska bli fler behövs ordning och reda i ekonomin, fler företag, mer handel och fler som arbetar.

HBL - 14 dec 12 kl. 05:30

Åland eller SFP?

Kommunalvalet var det sista i en tät rad av nationella val. Före det hade vi riksdagsval våren 2011 och presidentval med två omgångar i januari i år.Men nu är det valpaus fram till våren eller sommaren 2014, (valdagen är fortfarande öppen) då medborgarna i EU-länderna väljer nytt parlament.

YLE - 15 okt 15 kl. 19:15

Alla säger inte "Välkommen till Åland"

Ett tiotal händer lyfts när lektor Cecilia Hagman frågar vem som skulle gå och rösta. Eleverna i klass 1 på Ålands lyceum är för unga för att ha rösträtt, men kunskapen om de invecklade åländska specialförhållandena verkar vara stor. Flyktingkatastrofen har nått också Åland.

Supermiljöbloggen - 24 jul 16 kl. 17:24

Torka på Öland och Gotland kommer att bli vanligare när klimatet förändras

Grundvattennivåerna på Öland, Gotland och södra Östersjökusten är "extremt låga och förväntas sjunka ytterligare", enligt Sveriges Geologiska Undersökning. På Gotland och Öland saknas det motsvarande ett helt års nederbörd.  Supermiljöbloggen har tittat närmare på orsakerna, framtiden och lösningar.

YLE - 26 aug 16 kl. 16:41

Konsulter: Åland kunde bli en enda kommun

Åland kunde vara en enda kommun i stället för att bestå av 16 kommuner som i dag. Det är ett förslag från konsulter som landskapsregeringen har bett presentera förslag för Ålands framtid. Representanter för åländska kommuner fick ta del av förslaget på fredagen.

YLE - 28 aug 17 kl. 17:13

Portade ryska skolfartyget: Åland önskar bättre informationsgång

På Åland efterlyser man en diskussion om hur militär information ska nå Åland. Huvudstaben kommenterar inte varför skolningsfartyget Kruzenstern inte får anlöpa Mariehamn. - Det handlar om ett operativt beslut, säger staben.

YLE - 17 mar 15 kl. 18:09

Riksdagsval inte lättare på Åland

Ett pensionat på landsbygden från 1970-talet som luktar fräscht, inte fukt eller mögel! Familjärt och personligt. Det är den första reaktionen när man stiger in på hotell Elvira i Eckerö.

HBL - 24 jan 13 kl. 16:28

Arbetsgrupp: Skatterna kan stanna på Åland

De skatter som uppbärs på Åland skulle kunna ges som direkta intäkter till landskapet. Den möjligheten bör åtminstone utredas, anser den parlamentariska arbetsgrupp vid Justitieministeriet som kartlagt vilka behov det finns att utveckla Ålands självstyre.Ålänningarna skakar på huvudet åt sannfinländaren Sampo Terhos påstående i måndags om att inkomstöverföringen till Åland borde skäras ned.

HBL - 29 jan 15 kl. 23:01

Åland på väg mot 2020-talet

Stor samsyn om riktlinjerna för Ålands utveckling, men det kan bli problem när principerna ska konkretiseras.Lagen om Ålands självstyrelse har omarbetats två gånger sedan den trädde i kraft 1922 och båda gångerna har Ålands rättigheter utökats.
Nu är det dags för en ny revision, Ålandskommittén som tillsattes 2013 med president Tarja Halonen som ordförande gav sitt första delbetänkande den här veckan.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 16 timmar sedan

Ge ett besked om SD nu, Kristersson

Ett Sverige som styrs av en regering där rasistiska SD har inflytande över politiken skulle förändras i grunden. Väljarna förtjänar ett tydligt besked från Ulf Kristersson och Moderaterna i god tid innan valet, skriver Anders Ygeman (S)..

Expressen - Igår: 05:00

Klimatet ökar risken för nya terrorattacker

Klimatförändringarna tvingar miljontals människor på flykt. I kölvattnet står terrorgrupper redo att öka sitt inflytande. När EU:s ministrar diskuterar asylpolitik måste de inse den akuta kopplingen mellan klimat och säkerhet, skriver Stephen Cheney, Robert Egnell och Linnéa Engström..

Expressen - I förrgår: 05:00

Då stoppar vi bensin och diesel i Stockholm

Miljöpartiet i Stockholm presenterar sitt valmanifest: Hela innerstaden ska vara miljözon 3, där enbart gas-, vätgas- och elbilar samt laddhybrider låsta för eldrift får köra. Samtidigt ska försäljningen av fossila drivmedel stoppas i staden. .

Expressen - 20 jun 18 kl. 05:00

Varför räknas inte judar som svenskar, Jimmie?

Jag har en rak fråga till dig, Jimmie Åkesson. Det är en fråga som inte borde behöva ställas till en partiledare för ett demokratiskt parti, skriver Fredrick Federley (C)..

Expressen - 19 jun 18 kl. 12:27

Att stänga gränserna är inte att ta ansvar

Att Heberlein, Wutzler och Sonesson hellre vill samarbeta med SD än C är inget nytt. Men vill man vara moraliska förebilder kan man väl åtminstone säga det öppet, framför att försöka driva in dolken i ryggen på allianssamarbetet med migrationspolitiken som alibi, skriver tre C-toppar i Skåne..

Expressen - 19 jun 18 kl. 05:00

Politiker ska inte få styra public service

I Ungern och Polen tog de auktoritära majoriteterna omedelbart över public service. Också Sverige ligger vidöppet, skriver public service-kommitténs Olle Wästberg inför dagens slutbetänkande..

Expressen - 18 jun 18 kl. 05:00

Alla är förlorare när en lokaltidning försvinner

När en lokaltidning försvinner är vi alla förlorare. Samhällets kostnader ökar. Det känns fattigare kulturellt och politiskt.

Expressen - 17 jun 18 kl. 05:00

Håll tassarna borta från migrationen, C

Vi vill prioritera våra medborgare och vår gemensamma välfärd framför invandrade morbröder och farbröder.Centerns inställning till anhöriginvandring är naiv och djupt oroande, menar moderaterna Ann Heberlein, Carina Wutzler och Christian Sonesson..

Expressen - 16 jun 18 kl. 05:00

Släng ut de brölande grabbgängen från BB

Att jag som nyförlöst med en bebis vid bröstet, i kläder fläckade av mjölk och blod, skulle slå mig ned bland manspreadande snubbar kändes inte som ett alternativ.Det som en gång var en trygg kvinnovärld har invaderats av män som skall pinka in sitt nyblivna faderskap, skriver Malin Lernfelt..

Expressen - 15 jun 18 kl. 05:00

Oniomanin breder ut sig – är du i farozonen?

Shoppingmissbrukare skildras ofta i skämtsamma ordalag, som lite löjliga, materialistiska och egotrippade.Många tror att det bara är att ta sig själv i kragen och sluta handla. Tyvärr är det inte så enkelt, skriver "Lyxfällans" Patrik Wincent..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.