YLE > Finland

Monday, 21 January, 06:25

YLE - 20 maj 18 kl. 07:00

Kan aktivism och vetenskap gå hand i hand? Genusvetenskapen får hård kritik, men är kritiken rättvis?Varför väcker genusvetenskap så mycket upprördhet? Är det för att det ses som ett slags aktivism? Och varför lockas så få män till genusstudier? En historia om det som en gång var Finlands äldsta institut för kvinnoforskning..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finlands

Dela artikeln

62 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kan aktivismoch , vetenskap, , handi , hand, Genusvetenskapen, får hård kritik men är kritiken rättvis
Sydsvenskan - 31 okt 11 kl. 06:30

Hand i hand

Arkiv 2010: Lars Brundin.
Antje Jackelén vill punktera uppfattningen att vetenskap och tro inte går ihop, skriver Magnus Sundell.
Både tröst och utmaning.

Skånskan - 18 aug 16 kl. 09:34

Lekfull dans och politisk aktivism

På fredag är det premiär för den prisbelönta och omskrivna filmen Kiki. Tidningen har träffat regissören Sara Jordenö och medförfattaren Twiggy Pucci Garçon som under fyra år har följt rasifierade hbtq-ungomar i New York som har skapat en konstnärlig scen och en fristad från omvärldens rasism och homo- och transfobi.– Det är en film om att växa upp, hitta sig själv och om vänskap och familj, säger Sara Jordenö som är på besök i Malmö, staden som hon bodde i på 90-talet när hon pluggade på Konsthögskolan.

YLE - 27 nov 16 kl. 15:06

Inte bara vetenskap bakom riskgränserna för alkohol - vitt skilda tolkningar världen över

((vis:1136908)) Källor Uppgifterna härstammar från flera olika källor. Vi har i regel prioriterat nyare källor över äldre.
Sammanställt material om nationella alkoholrekommendationer
Good Practice Principles for Low Risk Guidelines, THL/RARHA (oktober 2016):
Low risk drinking guidelines in EU, RARHA (2016)
SSA: Governmental standard drink definitions and low-risk alcohol consumption guidelines in 37 countries (13.

DN - 23 feb 11 kl. 18:48

?Diplomati är ingen vetenskap, den är ett hantverk?

Att ta vara på den diplomatiska professionalismen är lika viktigt som att rensa ut det som är förlegat i ?kårandan?. Diplomati är ingen vetenskap.

YA - 12 feb 14 kl. 03:55

Leijonborg reser med mössan i hand

EU har stora visioner för vetenskap och innovationer.
Med det nya forskningsprogram som drogs igång i år, Horisont 2020, ska det satsas svindlade 80 miljarder euro på forskning och vetenskap fram till 2020. Målet är att ska Europa bli en av världens mest innovativa ekonomier.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 15 kl. 06:00

Från trä till komposit – klubbor har blivit vetenskap

Barndomens ändlösa landhockeymatcher. Tennisbollarna som blev allt mer tunnhåriga. Benskydden där stoppningen fick tejpas fast och målen med nät som inte höll ihop.

YLE - 07 nov 13 kl. 18:48

Mera ideologi än vetenskap i Himanens rapport

Matilda Wrede-Jäntti, lektor i socialt arbete vid Helsingfors Universitet, är enig med Pekka Himanen på åtskilliga punkter. Men hon ställer sig frågande inför de enkla lösningar hans rapport förordar - någon vetenskaplig tyngd har dokumentet inte. En stor del av Pekka Himanens rapport handlar om hur vi ska bevara välfärdssamhället.

YLE - 07 nov 13 kl. 20:17

"Mera ideologi än vetenskap i Himanens rapport"

Matilda Wrede-Jäntti, lektor i socialt arbete vid Helsingfors universitet, är enig med Pekka Himanen på åtskilliga punkter. Men hon ställer sig frågande inför de enkla lösningar hans rapport förordar - någon vetenskaplig tyngd har dokumentet inte. En stor del av Pekka Himanens rapport handlar om hur vi ska bevara välfärdssamhället.

Kristianstadsbladet - 04 maj 12 kl. 08:33

Med facit i hand

Hur löser vi problem i Sverige? Vi har grupparbete. Tillväxtdagarna i Malmö är ett av de större.

Supermiljöbloggen - 09 dec 16 kl. 11:56

Agnes Wold: ”Det finns inga bevis för att ‘hormonstörande kemikalier’ påverkar vår hälsa”

Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi, har flera gånger kritiserat Naturskyddsföreningen och forskare för att ogrundat skrämma upp folk rörande hormonstörande ämnen. Hon förnekar inte att det finns ämnen som kan störa hormoner, men förklarar här utförligt varför hon har problem med uttrycket "hormonstörande ämnen".  Läs mer: Carl-Gustaf Bornehag: "Kemikalier i damm ett troligt hälsoproblem" DN: "Stoppa skrämselpropaganda på förskolorna" Mattias Öberg: "Okunskap i kamikaliedebatten kan ge farlig backlash" Debatt i Plånboken mellan Mattias Öberg och Agnes Wold Naturskyddsföreningen har, tillsammans med vissa forskare, framgångsrikt sålt in budskapet till det svenska folket och våra politiker att vardagen, till och med i vår trygga svenska förskola, ä

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 timmar sedan

Humor kryddar vardagen på S:t Olofsskolan i Åbo - men på rasterna kan kompisjargongen ibland slå över: "Vissa elever använder bara svordomar när de talar"

Skämt och humoristisk jargong välkomnas av både elever och lärare vid S:t Olofsskolan i Åbo. Men var går gränsen för när humorn och jargongen inte längre är okej?.

YLE - 1 timme sedan

Stefan Wallin om broavgift: "Ett realistiskt förslag"

Riksdagsledamot Stefan Wallin ställer sig positivt till förslaget om att användaravgifter kunde utgöra en del av finansieringen av en fast förbindelse till Nagu. Endast budgetmedel räcker inte för framtidens många och dyra trafikprojekt, säger Wallin..

YLE - 1 timme sedan

Det man trott om kvicksilverhalter i sjöar är fel - abborrar efterlyses i Nyland för vidare forskning

Skenet kan bedra när det gäller hur välmående våra sjöar är i Nyland. Klart vatten är inte längre en indikation på lägre halter kvicksilver. Det visar en färsk rapport där man tagit prover från abborrar..

YLE - 1 timme sedan

Hårt språk och rasism i tidningen Loviisan Sanomats Facebookgrupp: "Vi reagerar så snabbt vi kan"

Sexualbrotten i Uleåborg och Helsingfors har satt fart på diskussionen om invandring. KSF Media säger att de måste fundera över gruppen om där börjar förekomma mycket osakligheter och sådant som är direkt brottsligt..

YLE - 1 timme sedan

35 meter långa fordon blir vanligare på vägarna - "Största risken är otåliga bilister"

Från och med i dag, måndag, blir det vanligare med nästan 35 meter långa lastbilar på vägarna i Finland. Tidigare har den maximala tillåtna längden varit 25 meter. Bara med undantagstillstånd har längre kombinationer tillåtits.

YLE - 11 timmar sedan

Total månförmörkelse väntas tidigt på måndag morgon - fullmånen färgas blodröd

Tidigt på måndag morgon blir månen blodröd. Det är fråga om en total månförmörkelse då fullmånen skuggas helt av jorden. Den totala månförmörkelsen börjar klockan 6.

YLE - 11 timmar sedan

Total månförmörkelse väntas i morgon bitti - fullmånen färgas blodröd

Tidigt på måndag morgon blir månen blodröd. Det är fråga om en total månförmörkelse då fullmånen skuggas helt av jorden..

YLE - 14 timmar sedan

Analys: Sexuellt våld är en människorättsfråga man löser genom att följa människorättsavtal – inte genom att bryta mot dem

Regeringen vill utreda om Finland kunde skärpa sin asylpolitik genom att omtolka internationella människorättsavtal. Man sätter nu stor prestige i att genomdriva åtgärder som inte nödvändigtvis hjälper offren för sexuellt våld men som förstärker bilden av att problemet handlar om invandring, skriver Svenska Yles politiska reporter Magnus Swanljung..

YLE - 15 timmar sedan

Horsbäckföretagare: Högst på önskelistan är ett större byggvaruhus

Horsbäck, området mellan Ekenäs och Karis, har vuxit lavinartat sedan företagaren Bengt Ahtola först prövade sin lycka här för 25 år sedan. Nu har han sällskap av sonen och ett hundratal andra företagare..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.