YLE > Finland

Sunday, 22 July, 06:53

YLE - 18 maj 18 kl. 11:30

Hugo Bergroth-priset går i år till Janina OrlovÅrets Hugo Bergroth-pris tilldelas översättaren och universitetslektorn, filosofie doktor Janina Orlov. I prismotiveringen framhålls att Orlovs översättningar har visat sig ha precis de skönlitterära och språkliga kvaliteter som har gjort originalverken lästa och berömda..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Bergroth, Janina Orlov, Hugo Bergroth, Orlovs

Dela artikeln

252 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hugo, Bergroth-priset, gåri , årtill , Janina, Orlov
YLE - 14 maj 13 kl. 11:00

Paulina Tallroth får Hugo Bergroth-priset

Tallroth får språkpriset på 5 000 euro för sitt arbete för svenskan som juridiskt språk. På språkvårdsdagen på Hanaholmen i Esbo i dag (14.5) delade Hugo Bergroth-sällskapet också ut en språksporre på 1 000 euro till Johanna Dikert och Malou Zilliacus för projektet Finlandssvensk julkalender.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

"Strömsö ökar intresset för svenskan i hela Finland"

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

Strömsö får pris - ökar intresset för svenskan i hela Finland

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 20 maj 14 kl. 11:00

Språkpris till Laurén - HS fick språksporre

Hugo Bergroth-priset går i år till Hufvudstadsbladets Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén. Språkpriset på 5 000 euro delades ut på Hanaholmen i Esbo i dag. Språksporren gavs till tidningen Helsingin Sanomat som försvarat svenskans ställning i Finland.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:59

Viveca Dahl och LL-Center får språkpris

Årets Hugo Bergroth-pris går till journalisten Viveca Dahl. LL-Center som främjar lättläst information och litteratur på svenska får årets språksporre. Vasabladet-journalisten Viveca Dahl har fått motta årets Hugo Bergroth-pris för sin goda, tydliga och väl använda svenska.

BT - 14 nov 17 kl. 06:44

Hugo, 15, hedras efter bussolyckan: ”Han älskade livet och fotboll”

Hugo Olsson omkom i bussolyckan utanför Sveg – men hans minne lever vidare i en fond som familjen och Skene IF instiftat. I söndags delades det första priset ut. – Man vill göra så mycket man kan för att hedra Hugo, säger pappa Mats Olsson..

YLE - 05 feb 16 kl. 17:00

Tollanderska priset till Bengt Ahlfors

Dramatikern och föfattaren Bengt Ahlfors får Svenska Litteratursällskapets Tollanderska pris. Ahlfors får priset för boken Medan jag ännu minns. Sju brev till mina barnbarn.

Länstidningen i Jämtland - 10 maj 18 kl. 09:06

Ny ägare till hus i Järpen – priset: 1 355 000 kronor

Hugo Fredly från Steinkjer, Norge, har köpt huset på Bratteggen Flottarvägen 1 i Järpen av säljaren Kim Jörgen Moe och Lisa Otelle Störseth. Köpesumman blev 1 355 000 kronor och den nya ägaren tog....

Länstidningen i Jämtland - 24 maj 18 kl. 09:01

Fastigheten på Arnljotsvägen 2A i Gällö har fått nya ägare – priset: 810 000 kronor

Ella Cornelia Matsdotter Palmcrantz, 29, och Mats Hugo Olof Viltok, 62, är nya ägare till huset på adressen Arnljotsvägen 2A i Gällö. Huset har en boyta på 137 kvadratmeter. Säljare är John Seved....

GöteborgsPosten - I förrgår: 01:03

Tomt i Grimeton såld till 67-åring – priset: 2 706 000 kronor

Jan Sjunnemo, 67 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Linneskogsvägen 6 i Grimeton. Säljare är Hugo Nils Arkitekter AB. Tomten är 965 kvadratmeter stor.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Märklig olycka i Borgå centrum - 15 personer föll ner i ån

En märklig olycka inträffade i går kväll i centrum av Borgå nära Gamla bron. En gångramp ut till en kryssningsbrygga välte och femton människor föll ner i Borgå å..

YLE - 7 timmar sedan

En död och flera skadade i krock i Mäntsälä – Lahtisvägen avstängd

En husbil och personbil krockade på Lahtisvägen vid Mäntsälä kring halv tio på lördag kväll. En person dog i krocken..

YLE - 9 timmar sedan

Matpriserna höjs i snabb takt – följande tio produkter har stigit mest

Känns det som att butiksbesöken den senaste tiden har slagit ett större hål i plånboken? Det är nödvändigtvis inte dina vardagsval som ändrat, utan priserna på livsmedlen i Finland har stigit rejält sen i fjol..

YLE - 11 timmar sedan

En person dog, en skadades i gyrokopterkrasch i Kilpisjärvi

En av de två passagerarna i gyrokoptern som störtat i Kilpisjärvi dog, rapporterar nyhetsbyrån STT. Den andra personen ombort skadades lindrigt..

YLE - 11 timmar sedan

Norsk gyrokopter som störtade nära Kilpisjärvi har hittats – två personer ombord

En norsk gyrokopter har störtat nära Kilpisjärvi i Finland, rapporterar norska medier. Enligt norska myndigheterna har olycksplatsen lokaliserats..

YLE - 11 timmar sedan

Norsk gyrokopter som föll ner nära Kilpisjärvi har hittats – två personer ombord

En norsk gyrokopter har fallit ner nära Kilpisjärvi i Finland, rapporterar norska medier. Enligt norska myndigheterna har olycksplatsen lokaliserats..

YLE - 11 timmar sedan

Norska medier: Norsk gyrokopter har fallit ner nära Kilpisjärvi – två personer ombord

En norsk gyrokopter har fallit ner nära Kilpisjärvi i Finland, rapporterar norska medier..

YLE - 16 timmar sedan

Skogsbränder har spridit sig över ryska gränsen vid Raja-Jooseppi i Lappland

Flera stora mark- och skogsbränder härjar i Lappland nära östgränsen. Bränderna på ryska sidan om gränsen har under natten mellan fredag och lördag spridit sig över gränsen till Finland vid Raja-Jooseppi. Också i Salla härjar bränder bara några hundra meter från gränsen..

YLE - Igår: 19:35

Med sökordet "idiot" hittar man nu Trumps ansikte – aktivister manipulerade Googles sökresultat

Amerikanska presidenten Donald Trumps motståndare har börjat manipulera Googles sökfunktioner. Skriver man "idiot" i sökfältet får man som första alternativ en drös bilder på Trump..

YLE - Igår: 17:39

Svartå simskola flyttar till Ingå - i Björnviken plaskar barnen i algfritt vatten

När Bruksstranden i Svartå drabbades av blågröna alger flyttades Folkhälsans simskola i ett nafs till Björnviken i Ingå. Ingen stressar över den längre bilvägen till simskolan och Marsjön inbjuder till varma, algfria simturer..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.