YLE > Finland

Friday, 19 April, 00:59

YLE - 18 maj 18 kl. 11:30

Hugo Bergroth-priset går i år till Janina OrlovÅrets Hugo Bergroth-pris tilldelas översättaren och universitetslektorn, filosofie doktor Janina Orlov. I prismotiveringen framhålls att Orlovs översättningar har visat sig ha precis de skönlitterära och språkliga kvaliteter som har gjort originalverken lästa och berömda..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Bergroth, Janina Orlov, Hugo Bergroth, Orlovs

Dela artikeln

252 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hugo, Bergroth-priset, gåri , årtill , Janina, Orlov
YLE - 14 maj 13 kl. 11:00

Paulina Tallroth får Hugo Bergroth-priset

Tallroth får språkpriset på 5 000 euro för sitt arbete för svenskan som juridiskt språk. På språkvårdsdagen på Hanaholmen i Esbo i dag (14.5) delade Hugo Bergroth-sällskapet också ut en språksporre på 1 000 euro till Johanna Dikert och Malou Zilliacus för projektet Finlandssvensk julkalender.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

"Strömsö ökar intresset för svenskan i hela Finland"

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

Strömsö får pris - ökar intresset för svenskan i hela Finland

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 20 maj 14 kl. 11:00

Språkpris till Laurén - HS fick språksporre

Hugo Bergroth-priset går i år till Hufvudstadsbladets Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén. Språkpriset på 5 000 euro delades ut på Hanaholmen i Esbo i dag. Språksporren gavs till tidningen Helsingin Sanomat som försvarat svenskans ställning i Finland.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:59

Viveca Dahl och LL-Center får språkpris

Årets Hugo Bergroth-pris går till journalisten Viveca Dahl. LL-Center som främjar lättläst information och litteratur på svenska får årets språksporre. Vasabladet-journalisten Viveca Dahl har fått motta årets Hugo Bergroth-pris för sin goda, tydliga och väl använda svenska.

BT - 14 nov 17 kl. 06:44

Hugo, 15, hedras efter bussolyckan: ”Han älskade livet och fotboll”

Hugo Olsson omkom i bussolyckan utanför Sveg – men hans minne lever vidare i en fond som familjen och Skene IF instiftat. I söndags delades det första priset ut. – Man vill göra så mycket man kan för att hedra Hugo, säger pappa Mats Olsson..

YLE - 05 feb 16 kl. 17:00

Tollanderska priset till Bengt Ahlfors

Dramatikern och föfattaren Bengt Ahlfors får Svenska Litteratursällskapets Tollanderska pris. Ahlfors får priset för boken Medan jag ännu minns. Sju brev till mina barnbarn.

Länstidningen i Jämtland - 10 maj 18 kl. 09:06

Ny ägare till hus i Järpen – priset: 1 355 000 kronor

Hugo Fredly från Steinkjer, Norge, har köpt huset på Bratteggen Flottarvägen 1 i Järpen av säljaren Kim Jörgen Moe och Lisa Otelle Störseth. Köpesumman blev 1 355 000 kronor och den nya ägaren tog....

Länstidningen i Jämtland - 24 maj 18 kl. 09:01

Fastigheten på Arnljotsvägen 2A i Gällö har fått nya ägare – priset: 810 000 kronor

Ella Cornelia Matsdotter Palmcrantz, 29, och Mats Hugo Olof Viltok, 62, är nya ägare till huset på adressen Arnljotsvägen 2A i Gällö. Huset har en boyta på 137 kvadratmeter. Säljare är John Seved....

GöteborgsPosten - 20 jul 18 kl. 01:03

Tomt i Grimeton såld till 67-åring – priset: 2 706 000 kronor

Jan Sjunnemo, 67 år, är ny ägare till fastigheten på adressen Linneskogsvägen 6 i Grimeton. Säljare är Hugo Nils Arkitekter AB. Tomten är 965 kvadratmeter stor.

Fler nyheter från YLE

YLE - 6 timmar sedan

Fransk kulturorden belönar tre finländare: Tuva Korsström är en av dem

Tuva Korsström, Minna Haapkylä och Juho Kuosmanen har belönats med en fransk kulturorden; Chevalier dans l'Ordre des Arts et Lettres..

YLE - 7 timmar sedan

Pyttis fågelskyddshem fick sina vingar tillbaka – miljövårdare och en rik välgörare stöder skyddshemmet

Yle Östnyland har tidigare rapporterat om ekonomiska problem vid Pyttis fågelskyddshem. Arto Hokkanen som driver skyddshemmet har jobbat gratis i några månader. Nu får hemmet 55 000 euro av två stiftelser..

YLE - 7 timmar sedan

Facebooks motdrag mot hatretorik: Förbjuder brittiska extremhögergrupper

Facebook har meddelat att brittiska högerradikala grupper nu förbjuds på dess plattform. Bland grupperna som bannlysts hittas British National Party (BNP), the English Defence League (EDL) och Britain First. Förbudet är permanent..

YLE - 7 timmar sedan

Allt fler svenskar skippar flyget för att rädda klimatet – men flygskammen verkar inte ha fått grepp om finländarna: "Sverige har alltid varit mer miljömedvetet än Finland"

Samtidigt som nya begrepp som flygskam, smygflyg och tågskryt frodas i Sverige, ökar antalet flygresenärer stadigt i Finland. Professor Jorma Mäntynen hävdar att svenskarna helt enkelt är mera miljömedvetna än finländarna..

YLE - 8 timmar sedan

Resebyråer intygar att deras resor till Madeira är säkra

Flera finländska resebyråer ordnar resor till Madeira och alla som Svenska Yle har talat med intygar att deras resor är säkra. Guiderna har order om att se till att passagerarna i bussarna använder säkerhetsbälte. Alla konstaterar ändå att det finns gott om krokiga, smala vägar på Madeira och att det är en utmaning att köra där..

YLE - 9 timmar sedan

Antti Rinne utlovar en jämställd regering före slutet av maj

Socialdemokraternas ledare Antti Rinne säger att nästa regering ska ha en jämn könsfördelning, men några krav på vilka partier som kan sitta i den har han inte. Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo spelade inte särskilt svårfångad idag..

YLE - 11 timmar sedan

Soligt påskväder - nästan 19 grader varmt på Kimitoön i dag

Vårens värmerekord uppmättes på Kimitoön idag..

YLE - 10 timmar sedan

Sannfinländarna med och planerar ny grupp i EU-parlamentet

Sannfinländarna presenterade på torsdagen sina kandidater i EU-valet. I samma veva klarnade det att partiet är med och planerar en ny grupp i parlamentet. Kritik mot utvecklingen inom EU och invandringen förenar..

YLE - 11 timmar sedan

Påsken medför förändringar i trafik och öppethållningstider

Dubbelt så mycket trafik kan förväntas under skärtorsdagen, speciellt livlig kommer trafiken att vara under eftermiddagen och den tidiga kvällen..

YLE - 12 timmar sedan

Det hettade till på Sannfinländarnas presskonferens - journalist förhindrades ställa fråga

Sannfinländarnas partitjänsteman Matti Putkonen tappade besinningen på Sannfinländarnas presskonferens i eftermiddags. Helsingin Sanomats reporter Jarno Hartikainen frågade om ordförande Jussi Halla-aho fortfarande står bakom sina rätt rasistiska bloggtexter för drygt ett decennium sedan. Det gillade inte Putkonen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.