YLE > Finland

Monday, 21 May, 07:21

YLE - I förrgår: 11:30

Hugo Bergroth-priset går i år till Janina OrlovÅrets Hugo Bergroth-pris tilldelas översättaren och universitetslektorn, filosofie doktor Janina Orlov. I prismotiveringen framhålls att Orlovs översättningar har visat sig ha precis de skönlitterära och språkliga kvaliteter som har gjort originalverken lästa och berömda..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Bergroth, Janina Orlov, Hugo Bergroth, Orlovs

Dela artikeln

239 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hugo, Bergroth-priset, gåri , årtill , Janina, Orlov
YLE - 14 maj 13 kl. 11:00

Paulina Tallroth får Hugo Bergroth-priset

Tallroth får språkpriset på 5 000 euro för sitt arbete för svenskan som juridiskt språk. På språkvårdsdagen på Hanaholmen i Esbo i dag (14.5) delade Hugo Bergroth-sällskapet också ut en språksporre på 1 000 euro till Johanna Dikert och Malou Zilliacus för projektet Finlandssvensk julkalender.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

"Strömsö ökar intresset för svenskan i hela Finland"

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 22 maj 17 kl. 10:16

Strömsö får pris - ökar intresset för svenskan i hela Finland

Svenska Yles program Strömsö premieras i år med Hugo Bergroth-sällskapets utmärkelse Språksporren. I prismotiveringen heter det att livstilsprogrammet Strömsö har sedan 2002 utvecklats till en fast punkt i mångas vardag. Strömsö, som produceras i Vasa, har genom sin moderna estetik och inbjudande framtoning nått en större publik än andra svenska program i Finland, och blivit ett begrepp i hela landet.

YLE - 20 maj 14 kl. 11:00

Språkpris till Laurén - HS fick språksporre

Hugo Bergroth-priset går i år till Hufvudstadsbladets Moskvakorrespondent Anna-Lena Laurén. Språkpriset på 5 000 euro delades ut på Hanaholmen i Esbo i dag. Språksporren gavs till tidningen Helsingin Sanomat som försvarat svenskans ställning i Finland.

YLE - 19 maj 16 kl. 10:59

Viveca Dahl och LL-Center får språkpris

Årets Hugo Bergroth-pris går till journalisten Viveca Dahl. LL-Center som främjar lättläst information och litteratur på svenska får årets språksporre. Vasabladet-journalisten Viveca Dahl har fått motta årets Hugo Bergroth-pris för sin goda, tydliga och väl använda svenska.

BT - 14 nov 17 kl. 06:44

Hugo, 15, hedras efter bussolyckan: ”Han älskade livet och fotboll”

Hugo Olsson omkom i bussolyckan utanför Sveg – men hans minne lever vidare i en fond som familjen och Skene IF instiftat. I söndags delades det första priset ut. – Man vill göra så mycket man kan för att hedra Hugo, säger pappa Mats Olsson..

YLE - 05 feb 16 kl. 17:00

Tollanderska priset till Bengt Ahlfors

Dramatikern och föfattaren Bengt Ahlfors får Svenska Litteratursällskapets Tollanderska pris. Ahlfors får priset för boken Medan jag ännu minns. Sju brev till mina barnbarn.

Länstidningen i Jämtland - 10 maj 18 kl. 09:06

Ny ägare till hus i Järpen – priset: 1 355 000 kronor

Hugo Fredly från Steinkjer, Norge, har köpt huset på Bratteggen Flottarvägen 1 i Järpen av säljaren Kim Jörgen Moe och Lisa Otelle Störseth. Köpesumman blev 1 355 000 kronor och den nya ägaren tog....

Sydsvenskan - 27 feb 12 kl. 06:03

"The Artist" bästa film

Foto: Mark J. Terrill
Favorittippade franska stumfilmen "The Artist" tog hem tre av de tyngsta troféerna vid Oscarsgalan, för bästa film, bästa regi och bästa manliga huvudroll.
Meryl Streep fick sin tredje Oscar för rollen i ?

Sydsvenskan - 15 feb 15 kl. 13:59

Manuspris till "Grand Budapest"

Wes Andersons film "Grand Budapest Hotel" vann det prestigefulla manuspriset när det amerikanska manusförfattarförbundet, Writer's Guild of America, delade ut sina årliga priser i Los Angeles och New York på lördagen. Anderson har skrivit manuset till den niofaldigt Oscarsnominerade filmen tillsammans med Hugo Guinness.Priset för bästa manus baserat på förlaga gick till Graham Moore för krigsfilmen "The imitation game".

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Nu ska Helsingfors begära skatterapporter av sina avtalspartners – missnöjd Wallgren tillrättavisades av borgmästaren

Helsingfors stad kräver nu, för att motverka skatteparadis, skatterapporter av de företag staden gör avtal med. Thomas Wallgren (SDP) har gjort en motion om saken. Han vill ha mer omfattande åtgärder och gick hårt åt staden när motionen behandlades i fullmäktige.

YLE - 1 timme sedan

Vattenläckage i Sjundeå - kommunen försöker hitta läckan

Ett vattenläckage har orsakat problem i vattendistributionen i Sjundeå under veckoslutet och problemen fortsätter..

YLE - 1 timme sedan

KSML: Berner utlovar fler föränderliga hastighetsbegränsningar - "måste utnyttja digitaliseringens möjligheter"

Ministern vill öka antalet digitala skyltar så att begränsningssiffran kan ändras i takt med väder eller trafiksituation..

YLE - 1 timme sedan

Besiktningsman kritisk till de nya reglerna som innebär längre besiktningsintervaller: "Även nya bilar har fel"

På söndagen infördes nya besiktningsregler i Finland. En viktig förändring som säkert får tummen upp av många bilägare är att besiktningsintervallerna blir längre. Jan Norrgård, besiktningsman i Åbo, är dock kritisk till de nya reglerna, då han ser många faror med längre uppehåll mellan besiktningarna..

YLE - 1 timme sedan

Mållöst BK-46 förlorade mot KaaPo

Karislaget BK-46 lyckades inte få in ett enda mål och förlorade lördagens match mot Kaarinan Pojat..

YLE - 2 timmar sedan

Kvinnor begår brott i betydligt större omfattning än vi tror - men det syns inte i statistiken

Enligt statistiken för de brott som kommit till myndigheters kännedom kan det inte bli tydligare: det är män som begår brott. Men i självdeklarationsenkäter visar siffrorna något annat: kvinnornas andel är betydligt större än vi tror..

YLE - 10 timmar sedan

Vädret är fortsättningsvis varmt och inget regn är i sikte

Sol och högsommarvärme förutspås för måndagen. Också tisdagen blir varm. På onsdag och torsdag blir vädret lite svalare, förutspår meteorologen.

YLE - 12 timmar sedan

Intresset för biodling växer: "Utan våra pollinerare är vi i strilet”

EU-domstolen bekräftar förbudet mot de bekämpningsmedel som tros bidra till massdöden av bin. Samtidigt ökar intresset för biodling bland finländare som vill slå två flugor i en smäll genom att producera tiotals kilo honung och rädda världen på köpet..

YLE - 14 timmar sedan

Claes Andersson: Yrsa var modig och en oerhört trogen vän som man kunde lita på i alla väder

Claes Andersson beskriver Yrsa Stenius som en mycket trogen vän och en lysande skribent..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.