Sydsvenskan > Utrikes

Monday, 21 May, 07:25

Sydsvenskan - I förrgår: 09:00

Hur ska det sekulära svenska samhället se ut?Per Nordvi: Ljudlig påverkan i vardagen är svår att värja sig emot..
Läs mer på Sydsvenskan
Läs mer om:
Nordvi

Dela artikeln

20 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hur ska det sekulärasvenska , samhälletse ut
Kristianstadsbladet - 07 sep 17 kl. 00:01

Låt oss värna det sekulära samhället

Det finns tendenser till att hedersförtryck ökar i samhället. Att samhället ger utrymme för religösa uttryck i det offentliga rummet och samtalet..

YLE - 25 jan 15 kl. 06:09

Fundamentalism - en spegel av samhället

Fundamentalism kan ses som ett religiöst fenomen - men ofta handlar det snarare om ett politiskt uttryck som kan placeras i ett historiskt skeende.
Amish - en strävan efter rötter Amish Bild: EPA/MATTHEW CAVANAUGH
Benämningen fundamentalism sägs ha sina rötter i strängt protestantiska kretsar i USA på 1890-talet där man protesterade mot den moderna naturvetenskapen och mot religionshistorikernas sätt att läsa Bibeln som en historisk text bland andra. De troende stödde kreationism, och ifrågasatte darwinismens bibelkritik.

Skånskan - 07 jul 16 kl. 14:00

Om vad samhället ska garantera

Opinion Ska samhället garantera långtgående religionsfrihet, eller att alla behandlas lika? I en integrationsdiskussion i Lunds universitets regi avhandlades många av vårens debattämnen, som att miljöpartisten Yasri Khan inte ville ta kvinnor i hand och partiets förvåning över att folk såg det som ett tecken på att han inte var jämställd. Expressenkrönikören och VLT:s ledarskribent Sakine Madon och utrikeskorrespondenten Cecilia Uddén menade att man inte kan förvänta sig att kunna arbeta inom människoorienterade yrken om man inte är villig att behandla alla kön på samma sätt.

Sydsvenskan - 14 nov 15 kl. 14:25

Krig mellan det öppna samhället - och dem som vill förgöra det.

"Krig!" vrålar löpsedlarna i Paris.Och för terrororganisationen Islamiska staten är det ett krig som rasar.

Helsingborgs Dagblad - 14 nov 15 kl. 14:25

Krig mellan det öppna samhället - och dem som vill förgöra det.

"Krig!" vrålar löpsedlarna i Paris.Och för terrororganisationen Islamiska staten är det ett krig som rasar.

Sydsvenskan - 15 aug 16 kl. 13:52

Ett helt sekulärt samhälle är förtryckande

Joel Halldorf svarar Andreas Ekström om religionens roll i samhället..

Helsingborgs Dagblad - 15 aug 16 kl. 13:52

Ett helt sekulärt samhälle är förtryckande

Joel Halldorf svarar Andreas Ekström om religionens roll i samhället..

Sydsvenskan - 20 jan 16 kl. 04:00

Framtiden är sekulär

”Det skrämde mig att så många människor omedelbart skyllde terrordåden i Paris den 13 november enbart på religion och gudstro – all slags religion, all slags gudstro överallt”, skriver författaren och Sydsvenskanskribenten, Maria Küchen, i senaste numret av Ordfronts Litterära Magasin (”Religionen som syndabock”). Det är ett svepande påstående utan försök till belägg eller källhänvisning, som dessvärre är typiskt för hela detta nummer av OLM om ”religion i liv och litteratur” vilket överlag kunde vara en pr-skrift för Livets Ord.Ateismen hudflängs och beskrivs som en kvasireligion, men ingen företrädare för någon form av sekulär eller ateistisk livssyn får komma till tals.

SVT Debatt - 15 jan 14 kl. 14:00

Vårt samhälle präglas av en kristen offensiv

RELIGION Kristendomen tar just nu ett allt starkare grepp om det svenska samhället. Det politiska Kristna värdepartiet startades för några dagar sedan. Flertalet kulturpersonligheter bekänner sig i offentligheten till den kristna tron, samtidigt som undervisningen och skolavslutningar i allt högre utsträckning influeras av kristna värderingar och traditioner.

GöteborgsPosten - 15 mar 16 kl. 05:00

Slå vakt om vår sekulära stat

Ingen ska kunna gömma sig bakom kulturella traditioner om dessa kränker de mänskliga rättigheterna eller svensk lag. Vi måste stå upp för det sekulära och demokratiska samhället, skriver Jan Lindblom (M) och Pontus Båth (M)..

Skånskan - 15 okt 15 kl. 15:17

Religion, konst och samhälle möts på museet

Malmö Ett upprop till påven om att avskaffa helvetet. Mirakel i Tensta, healing, hedniska amuletter. I sin nya utställning utforskar Malmö konstmuseum religionens plats i samtiden.

Fler nyheter från Sydsvenskan

Sydsvenskan - 15 minuter sedan

Fotografiska firar åtta år med jubileumsbok

Fotografiska i Stockholm slog upp portarna för åtta år sedan. Det ska firas med jubileumsboken "The eye", som samlar konsthallens utställningar genom åren. Dessutom väntas invigningen av de två filialerna i London och New York vara mindre än ett år bort.

Sydsvenskan - 1 timme sedan

Smash and grab mot friluftsbutik

En friluftsbutik i Örnsköldsvik utsattes för en så kallad smash and grab-kupp under natten. – Där har man kört in en hjullastare vid tvåtiden i natt, säger Michael Liljenberg, befäl vid polisregion Västernorrland. Det är oklart vad tjuvarna fick med sig.

Sydsvenskan - 2 timmar sedan

Förseningar i tågtrafiken under morgonen

Ett förlängt banarbete på västra stambanan orsakar förseningar i tågtrafiken Göteborg–Skövde–Stockholm och sträckorna Göteborg till Jönköping samt Göteborg till Mariestad, meddelar Trafikverket. Vissa tåg kan komma att ställas in helt under morgonen och.

Sydsvenskan - 3 timmar sedan

Kommuner fick böta 45 miljoner 2017

Förra året fick 100 kommuner i Sverige betala straffavgifter på grund av att deras socialtjänster inte verkställt egna beslut, rapporterar SR Ekot. Om ett beslut inte har verkställts inom tre månader ska det rapporteras till Inspektionen för vård och om.

Sydsvenskan - 6 timmar sedan

Över tio döda i marknadsattack

Minst ett tiotal civila har dödats i en attack i Boulékéssi-området, nära Malis sydliga gräns mot Burkina Faso. – En soldat anfölls av en beväpnad man på marknaden i Boulékéssi. Därefter, under oklara omständigheter, dödades minst tolv civila på platsen.

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Lindholm firade med guldänglar: "Passa på"

Sverige är världsmästare i ishockey för elfte gången och för andra året i rad. För NHL-backen Hampus Lindholm, som var en av 13 VM-debutanter, var det första gången. – Riktigt kul att få vinna, speciellt här på hemmaplan med mycket familj och vänner, de.

Sydsvenskan - 7 timmar sedan

Rätt att Sverige fick fira med kramkalas i Köpenhamn

Landslaget med de bästa spelarna vann guldet..

Sydsvenskan - 8 timmar sedan

Afrikanska migranter räddade i Brasilien

Brasilianska fiskare har räddat 25 migranter som befann sig i en båt på drift utanför Brasiliens nordöstra kust. Personerna ombord hade korsat Atlanten – majoriteten var från Guyana, Nigeria och Senegal i Afrika, enligt brasilianska myndigheter. Samtlig.

Sydsvenskan - 9 timmar sedan

Bråk och misshandel kantade Stockholmsderby

Mycket stök kring Hammarby-AIK..

Sydsvenskan - 10 timmar sedan

Nedflyttning för Rohdéns Crotone

Crotone, med VM-uttagna Marcus Rohdén i laget, hade chansen att hänga kvar i Serie A-fotbollen inför den sista omgången. Men det krävde också att andra resultat gick deras väg – men framförallt att de själva lyckades besegra tabelltvåan Napoli på bortap.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.