YLE > Finland

Thursday, 18 October, 15:20

YLE - 18 maj 18 kl. 05:01

Datasystemen inom vården lamslogs i 17 timmar på grund av kabelflytt: "Viktigt att ha tillgång till nödvändiga uppgifter för att kunna ge en god vård"Kapandet av en datakabel i samband med arbete i metron lamslog datasystemen inom hälsovården i Helsingfors i 17 timmar. Läkarna kom inte åt patienternas journaler, vilket försvårade vården. Systemet är sårbart, säger ledande överskötare Veronica Renwall vid Haartmanska sjukhuset..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Helsingfors, Veronica Renwall, Haartmanska

Dela artikeln

5 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Datasystemeninom , vården, lamslogsi 17 , timmar, grund, av kabelflytt Viktigt att ha tillgång till nödvändiga uppgifter för att kunna ge en god vård
YLE - 15 jun 16 kl. 03:50

Skräddarsydda it-angrepp stor risk för sjukvården

Sjukvården i Finland har hittills sparats från riktade it-angrepp men risken ökar snabbt, bedömer experter. En angripare kan till exempel stänga flera viktiga datasystem samtidigt vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienterna. Flera finländska företag har på sistone råkat ut för it-angrepp som är skräddarsydda för just dem.

YLE - 12 jan 16 kl. 07:00

Läkare: Datasystemen inte bättre i dag än för fyra år sedan

De patientdatasystem som används inom social- och hälsovården i dag är inte tillräckligt användarvänliga, och det får negativa konsekvenser för patientsäkerheten. Det här framkommer i en enkät som Social- och hälsovårdsministeriet har låtit göra bland läkare i hela landet. - Man har allt mindre tid att tillgå per patient och om största delen av den tiden går åt till att skriva in data på datasystem och söka information från många olika system så är det klart att det är frustrerande, kommenterar Hans Ramsay, ledande överläkare vid Helsingfors universitets centralsjukhus.

YLE - 27 dec 14 kl. 05:26

Tomgång irriterar läkare - räddar Apotti vården?

Ett skattefinansierat projekt som kostar som tre Barnsjukhus håller på att ros i hamn i södra Finland. Mycket riskabelt med ett enda jättesystem, säger kritikerna. Äntligen, säger förespråkarna.

YLE - 19 mar 13 kl. 10:59

Sjukvården omorganiseras

Expertgruppen som har utrett hur hälso- och sjukvården ska organiseras har lagt fram sitt förslag. Expertgruppen föreslår att det ska finnas 34 sjukvårdsområden i landet. Varje kommun måste höra till något område.

YLE - 21 jun 17 kl. 16:04

Hundratals datasystem måste integreras innan valfriheten inom vården kan fungera - tiden räcker inte till anser expert

Innan valfriheten inom vården kan verkställas, måste flera saker ske. Oron inom kommunerna handlar inte bara pengarna, tidtabeller och lagenligheten. En av de allra största utmaningarna är hur man ska hinna integrera en mängd olika datasystem med varandra.

GöteborgsPosten - 21 mar 17 kl. 20:23

Regionen satsar på vården efter miljardvinst

Västra Götaland gjorde en rejäl vinst 2016. 1,6 miljarder i överskott slutade förra årets bokslut på. – De återläggs till vården genom att vi satsar en dryg miljard på att modernisera datasystemen, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande..

YLE - 22 apr 17 kl. 10:23

Artificiell intelligens polariserar arbetslivet - vissa har värdefulla jobb och andra har inget att göra

Allt fler branscher använder olika former av artificiell intelligens för att underlätta jobbet och göra det mera exakt. Det här gäller till exempel inom sjukvården och rekryteringsbranschen. Samtidigt förutspås det att många jobb helt försvinner och i stället sköts av artificiell intelligens och maskiner.

YLE - 24 apr 13 kl. 11:13

Problem i datasystem äventyrar patientsäkerheten

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) är förbryllad över de allvarliga problemen i datasystemet vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt: - Underligt att det kan gå till så här. Datasystemen borde vara i skick när de tas i bruk, säger Risikko. Det är datasystemet vid den radiologiska avdelningen vid HNS som krånglat.

YLE - 24 apr 13 kl. 15:07

Problem i datasystem kan äventyra patientsäkerheten

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) är förbryllad över de allvarliga problemen i datasystemet vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. - Underligt att det kan gå till så här. Datasystemen borde vara i skick när de tas i bruk, säger Risikko.

Kristianstadsbladet - 16 aug 13 kl. 14:31

Sommarkaos på förlossningen ska utredas

Foto: Mark Hanlon
Efter sommarens kaos på länets förlossningsavdelningar ska nu hela verksamheten utredas. "Det är en hel del som inte fungerat tillfredställande och det ska vi rätta till", säger regiondirektör Jonas Rastad.
På de flesta avdelningar finns automatiska system, där alla som behöver kan se antalet lediga platser.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

"Ganska långt till Seinäjoki om man har problem med hjärtat"

En väntad besvikelse - så kan man sammanfatta åsikterna bland de sjukhusbesökare som vi pratade med på Vasa centralsjukhus på torsdag förmiddag, efter att det blivit klart att det inte blir någon omfattande jour för Vasa centralsjukhus..

YLE - 4 timmar sedan

Ilja Janitskin döms till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse

Helsingfors tingsrätt har dömt Ilja Janitskin till ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och tio månader. Janitskin döms för sammanlagt 16 olika brott som kopplas samman med tidningen MV-lehti..

YLE - 1 timme sedan

Personalen strejkar måndag och tisdag - oklart hur barn och äldre får mat i Raseborg

Skolor, daghem, äldreboenden och idrottsanläggningar i Raseborg drabbas då JHL strejkar på måndag och tisdag (22-23.10). I Raseborg lägger 130 fackanslutna ned arbetet..

YLE - 1 timme sedan

I framtiden kommer vår gödsel från använda batterier – finländskt företag siktar på att bli världsetta med ny revolutionerande teknik

Finländska cleantech-företaget Tracegrow har utvecklat teknologi som gör det möjligt att utnyttja spårämnen i alkaliska batterier effektivare än tidigare..

YLE - 3 timmar sedan

Stora regionala skillnader i arvens ekonomiska värde

Över hälften av arvtagarna i Finland ärvde under 20 000 euro medan drygt två procent ärvde över 200 000, enligt skatteverkets uppgifter från år 2013..

YLE - 4 timmar sedan

MOT: Dataläcka blottar enormt aktieutdelningsfusk i Europa - skatteintäkter för tiotals miljarder har gått om intet

De europeiska staterna har gått miste om minst 55 miljarder euro till följd av skattefiffel i samband med aktieutdelning, visar en enorm dataläcka som blev offentlig på torsdag..

YLE - 4 timmar sedan

Ilja Janitskin döms till 1 år och 10 månaders fängelse

Helsingfors tingsrätt har dömt Ilja Janitskin till ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och tio månader. Janitskin döms för sammanlagt 16 olika brott som kopplas samman med tidningen MV-lehti..

YLE - 4 timmar sedan

Bil stacks i brand i Hangö

Raseborgspolisen utreder en misstänkt bilbrand i Hangö centrum på tisdag kväll. Polisen förhör en misstänkt person i dag..

YLE - 7 timmar sedan

Ingen omfattande jour för Vasa centralsjukhus - Vasa sjukvårdsdistrikt: Vi kommer inte att ge oss

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott har röstat för att Vasa centralsjukhus inte ska få erbjuda omfattande jour. Rösterna i utskottet föll 9-7. Regeringen borde skämmas, säger SFP..

YLE - 5 timmar sedan

Lovisa valde Kirsi Kinnunen, Joakim Holmström och Kristina Lönnfors till direktörer

Stadsfullmäktige i Lovisa valde på onsdagen direktörer för bildning och välfärd, näringsliv och infrastruktur samt stadskansliet. Bland dem finns två nya namn och ett bekant..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.