YLE > Finland

Tuesday, 21 August, 07:58

YLE - 18 maj 18 kl. 05:01

Datasystemen inom vården lamslogs i 17 timmar på grund av kabelflytt: "Viktigt att ha tillgång till nödvändiga uppgifter för att kunna ge en god vård"Kapandet av en datakabel i samband med arbete i metron lamslog datasystemen inom hälsovården i Helsingfors i 17 timmar. Läkarna kom inte åt patienternas journaler, vilket försvårade vården. Systemet är sårbart, säger ledande överskötare Veronica Renwall vid Haartmanska sjukhuset..
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Helsingfors, Veronica Renwall, Haartmanska

Dela artikeln

5 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Datasystemeninom , vården, lamslogsi 17 , timmar, grund, av kabelflytt Viktigt att ha tillgång till nödvändiga uppgifter för att kunna ge en god vård
YLE - 15 jun 16 kl. 03:50

Skräddarsydda it-angrepp stor risk för sjukvården

Sjukvården i Finland har hittills sparats från riktade it-angrepp men risken ökar snabbt, bedömer experter. En angripare kan till exempel stänga flera viktiga datasystem samtidigt vilket kan få allvarliga konsekvenser för patienterna. Flera finländska företag har på sistone råkat ut för it-angrepp som är skräddarsydda för just dem.

YLE - 12 jan 16 kl. 07:00

Läkare: Datasystemen inte bättre i dag än för fyra år sedan

De patientdatasystem som används inom social- och hälsovården i dag är inte tillräckligt användarvänliga, och det får negativa konsekvenser för patientsäkerheten. Det här framkommer i en enkät som Social- och hälsovårdsministeriet har låtit göra bland läkare i hela landet. - Man har allt mindre tid att tillgå per patient och om största delen av den tiden går åt till att skriva in data på datasystem och söka information från många olika system så är det klart att det är frustrerande, kommenterar Hans Ramsay, ledande överläkare vid Helsingfors universitets centralsjukhus.

YLE - 27 dec 14 kl. 05:26

Tomgång irriterar läkare - räddar Apotti vården?

Ett skattefinansierat projekt som kostar som tre Barnsjukhus håller på att ros i hamn i södra Finland. Mycket riskabelt med ett enda jättesystem, säger kritikerna. Äntligen, säger förespråkarna.

YLE - 19 mar 13 kl. 10:59

Sjukvården omorganiseras

Expertgruppen som har utrett hur hälso- och sjukvården ska organiseras har lagt fram sitt förslag. Expertgruppen föreslår att det ska finnas 34 sjukvårdsområden i landet. Varje kommun måste höra till något område.

YLE - 21 jun 17 kl. 16:04

Hundratals datasystem måste integreras innan valfriheten inom vården kan fungera - tiden räcker inte till anser expert

Innan valfriheten inom vården kan verkställas, måste flera saker ske. Oron inom kommunerna handlar inte bara pengarna, tidtabeller och lagenligheten. En av de allra största utmaningarna är hur man ska hinna integrera en mängd olika datasystem med varandra.

GöteborgsPosten - 21 mar 17 kl. 20:23

Regionen satsar på vården efter miljardvinst

Västra Götaland gjorde en rejäl vinst 2016. 1,6 miljarder i överskott slutade förra årets bokslut på. – De återläggs till vården genom att vi satsar en dryg miljard på att modernisera datasystemen, säger Johnny Magnusson (M), regionstyrelsens ordförande..

YLE - 22 apr 17 kl. 10:23

Artificiell intelligens polariserar arbetslivet - vissa har värdefulla jobb och andra har inget att göra

Allt fler branscher använder olika former av artificiell intelligens för att underlätta jobbet och göra det mera exakt. Det här gäller till exempel inom sjukvården och rekryteringsbranschen. Samtidigt förutspås det att många jobb helt försvinner och i stället sköts av artificiell intelligens och maskiner.

YLE - 24 apr 13 kl. 11:13

Problem i datasystem äventyrar patientsäkerheten

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) är förbryllad över de allvarliga problemen i datasystemet vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt: - Underligt att det kan gå till så här. Datasystemen borde vara i skick när de tas i bruk, säger Risikko. Det är datasystemet vid den radiologiska avdelningen vid HNS som krånglat.

YLE - 24 apr 13 kl. 15:07

Problem i datasystem kan äventyra patientsäkerheten

Social- och hälsovårdsminister Paula Risikko (Saml) är förbryllad över de allvarliga problemen i datasystemet vid Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt. - Underligt att det kan gå till så här. Datasystemen borde vara i skick när de tas i bruk, säger Risikko.

Kristianstadsbladet - 16 aug 13 kl. 14:31

Sommarkaos på förlossningen ska utredas

Foto: Mark Hanlon
Efter sommarens kaos på länets förlossningsavdelningar ska nu hela verksamheten utredas. "Det är en hel del som inte fungerat tillfredställande och det ska vi rätta till", säger regiondirektör Jonas Rastad.
På de flesta avdelningar finns automatiska system, där alla som behöver kan se antalet lediga platser.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

För lite lön betalades åt en del kommunalt anställda under flera år – nu väntar en mångmiljonräkning för kommunerna

Kommunerna kan ha en räkning på flera miljoner euro att vänta på grund av att de i flera års tid har betalat för låga löner åt en del av de kommunalt anställda. Enligt Yles finska nyhetsredaktion har en del kommuner tolkat kollektivavtalet fel..

YLE - 2 timmar sedan

Morgonkollen: 50 år har gått sedan Warszawapaktens trupper invaderade Tjeckoslovakien, och för kommunerna väntar räkning på flera miljoner efter tolkningsmiss av kollektivavtal

Barnträdgårdsläraren Katja Tuomi fick för lite lön i flera år, muslimer i Kina upplever att deras rättigheter begränsas, och det har gått 50 år sedan trupper ledda av Sovjet ockuperade Tjeckoslovakien..

YLE - 1 timme sedan

Känslig information om din hälsa kan ligga uppe på Kanta-databasen utan att du vet om det: "Det är i första hand läkaren som avgör vad hen laddar upp"

Databasen Kanta anklagas för att innehålla för känslig information med tanke på hur många som kan använda den. Kanta svarar att det är undantagsfall och att det är din läkare som avgör vad som finns i din elektroniska fil..

YLE - 3 timmar sedan

Raseborg fortsätter stöda olönsam busstrafik - en tillfällig lösning till årsskiftet

Raseborg fortsätter stöda lokala bussbolag fram till årsskiftet. Totalt handlar det om 50 000 euro..

YLE - 3 timmar sedan

Elever: Trots att fattigdom orsakar mobbning tas frågan ofta inte upp i skolklasserna – expertgrupp på ministerium analyserar heller inte frågan

Rädda barnens rapport behandlar kopplingen mellan mobbning och fattigdom. Undervisnings- och kulturministeriets digra rapport som publicerades i år tar ändå inte upp fattigdom som en orsak till mobbning..

YLE - 11 timmar sedan

För få vill bo i stadens hyreshus i Hangö - nu beviljas stadens hyresbolag företagssanering

En ständigt minskande befolkning leder till problem för Hangö Hyreshus. Bolaget ägs av Hangö stad och nu har Statskontoret godkänt bolagets begäran från år 2015 om frivillig företagssanering..

YLE - 12 timmar sedan

Ville Pursiainen ny direktör för Lojo sjukhus

Ville Pursiainen, som för tillfället jobbar vid Borgå sjukhus, blir ny direktör för Lojo sjukvårdsområde. Pursiainen valdes bland elva sökande..

YLE - 13 timmar sedan

Hangöbo odlade cannabis för att lindra muskelvärk - fick villkorligt fängelse

En Hangöbo har dömts till villkorligt fängelsestraff för att ha odlat cannabis i sitt hem. Mannen menade att han hade odlat cannabis för att lindra sin kroniska muskelvärk..

YLE - 13 timmar sedan

Tiotals frivilliga slog sig samman för att rädda kattungar som kastats ur en bil - sökoperationen pågår fortfarande

I Kotka har invånare slagit ihop sig för att rädda ett antal kattungar som kastats ur en bil i farten. En av kattungarna blev omedelbart under bilen och dog..

YLE - 16 timmar sedan

Finländska forskare prisbelönas för tekniken som gav oss universums ålder

ESA:s Planck-satellit (aktiv 2009-2013) gav oss en unik inblick i det tidiga universum, dess tillblivelse, sammansättning och inte minst dess exakta ålder, 13,8 miljarder år. Teamet bakom Planck-satelliten belönas nu med det prestigefyllda Gruberpriset. I det teamet ingår också femton finländska forskare, bland annat från VTT, Aalto-universitetet och Åbo universitet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.