SR > Vetenskap

Tuesday, 21 August, 12:13

SR - 24 apr 18 kl. 12:26

Experter: Europa hänger inte med i AI-forskningenEuropa hänger inte med Kina och USA vad gäller utvecklandet av artificiell intelligens. Det skriver forskare i ett nytt öppet brev..
Läs mer på SR
Läs mer om:
AI, Kina, USA

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Experter, Europa, hängerinte med i , AI-forskningen
Supermiljöbloggen - 16 apr 18 kl. 16:13

Sveriges köpcentrum energitörstigast i Europa

Italienska forskning vid forskningsinstitutet EURAC har visat på att svenska köpcentrum är Europas energitörstigaste. Forskningen är en del av ett EU-finansierat samarbete som arbetar för att energieffektivisera köpcentrum i Europa. Bakom forskningen ligger det EU-finanserade projektet CommONEnergy, som är ett samarbete mellan flera forskningsinstitutet runtom i Europa.

Politologerna - 23 feb 14 kl. 08:00

Sveriges mest inflytelserika statsvetare i media, forskning och politik

Tidningen Dagens Samhälle rangordnade häromdagen svenska akademiker utifrån hur ofta de synts i media det senaste året. Toppade den uppmärksammade listan gjorde Ulf Bjereld och Jonas Hinnfors, både professorer i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Statsvetare utgjorde 20 av 50 på listan (jag och mina medpolitologer Henrik Ekengren Oscarsson och Katarina Barrling var tre av dem) och var alltså väl representerade, somliga skulle säkert säga överrepresenterade.

Supermiljöbloggen - 28 jun 14 kl. 14:07

De bästa miljöeventen i Almedalen 2014

Snart är det dags för årets Almedalsvecka i Visby. Det är en djungel av mingel och event som annonseras just nu. Här listar vi de som vi tycker är de mest intressanta!

YLE - 13 maj 16 kl. 16:16

Sverige dåligt på att förebygga radikalism

Sociala faktorer och ideologisk övertygelse driver personer i händerna på IS och Sverige ligger långt efter i det förebyggande arbetet. Det säger den svenska terrorismforskaren Magnus Ranstorp som föreläste på Åbo Akademi i Vasa på fredagen. Ranstorp har gjort sitt livsverk inom forskningen av olika terrorgrupper, till exempel Hizbollah och Hamas.

YLE - 27 dec 15 kl. 09:46

D-vitamindilemmat - hur mycket ska vi ta?

Finländare äter allt mer D-vitamin och ofta mer än de rekommenderade halterna. En del läkare hävdar att det är just så här man ska göra medan D-vitaminexperter är av annan åsikt. Vem ska man egentligen tro på?

YLE - 16 nov 16 kl. 15:43

Våra barn rör på sig alarmerande lite - Finland inget undantag

Finländska barn och unga rör på sig oroväckande lite - med tiden mindre och mindre. Fortsätter det så här kommer dagens barn att leva kortare och sjukare liv än sina föräldrar, också globalt. Det här varnas det för i en ny internationell undersökning.

YA - 07 mar 14 kl. 04:00

En stukad kunskapsnation

Foto: JOHAN NILSSON
Att många svenskar studerar på högskolenivå är bra. Men det förutsätter att utbildningen håller vad den lovar.
Endast ett svenskt universitet, Karolinska institutet i Stockholm, tar sig in på 100-listan över världens bästa lärosäten.

YLE - 07 jun 15 kl. 10:00

"Dom kommer hit och tar våra jobb"

Rädslan för invandrarna sprider sig över hela Europa. Här hemma har regeringen lovat utreda vad invandrarna kostar. Utgångspunkten är alltså att de kostar.

YLE - 08 dec 14 kl. 04:02

Ska vi tillåta genmodifierad mat i EU?

Genmodifierad mat är en av många omstridda frågor i frihandelsavtalet mellan EU och USA. USA vill exportera genmodifierade produkter till EU, men EU fasar för konsekvenserna. Hur farligt genmodifierad mat är egentligen, därom tvista de lärda.

HBL - 24 sep 14 kl. 10:35

Entusiastiska elever blev forskare i Tvärminne

Det är sällan man i skolan har tid att gå på djupet i olika ämnen och i gymnasiet är kurserna väldigt teoretiska. Inte att undra på att tjugo ungdomar var entusiastiska över att få tillbringa flera dagar på Tvärminne zoologiska station i Hangö.Förra våren åkte professor Alf Norkko och upptäcktsresanden Patrick Degerman runt i ett flertal skolor i Nyland och berättade om Östersjön och vikten av att vi alla bidrar till att vi får ett renare hav.

Fler nyheter från SR

SR - 6 timmar sedan

Konspirationsteori och kreationism sprungna ur samma källa

Det verkar finnas gemensamma nämnare mellan kreationister och konspirationsteoretiker, menar en grupp schweiziska forskare..

SR - 3 timmar sedan

Papper + bakterier = batteri

Ett slags batteri bestående av papper och elektronätande bakterier har tagits fram av forskare i USA..

SR - 6 timmar sedan

Stjärnan med rekordmycket litium

Kinesiska forskare har med hjälp av teleskopet Lamost upptäckt en röd jätte, alltså en speciell typ av stjärna, som innehåller rekordmycket litium..

SR - 6 timmar sedan

Stödsamtal utan vetenskapligt bevis önskas till Sverige

Headspace är en förebyggande verksamhet där unga kan få ett stödsamtal direkt utan remiss. En svensk statlig utredning föreslår att modellen ska prövas i Sverige, men danska barnpsykiatriker riktar hård kritik mot att metoden saknar vetenskapligt stöd..

SR - Igår: 08:43

Koraller kanske kan dra nytta av oljeriggar

Kan mänskliga konstruktioner, som till exempel oljeriggar, hjälpa koraller att sprida sig? Det har forskare från bland annat universitetet i Edinburgh tittat närmare på..

SR - Igår: 06:18

Grav gömde rekordgammal ost

Det finns lagrade ostar och så finns det riktigt vällagrade gamla ostar. Nu har forskare hittat resterna av en cirka 3200 år gammal ost..

SR - Igår: 06:00

SMHI vill ha hjälp att samla dina väderdata

Till hösten startar SMHI ett projekt där det ska bli möjligt för privatpersoner att bidra med klimatdata från egna mätstationer. Informationen som samlas in på det här sättet förväntas både förbättra prognoser och komma klimatforskare till godo..

SR - Igår: 06:00

Lyckade odlingar vid havet

På de mest utsatta platser vid havet har människor ändå lyckats odla. Den norske botanisten Per Arvid Åsen från universitetet i Agder har kartlagt odlandet vid Norges alla fyrar – och på nästan alla gamla fyrplatser har han hittat rester av odling..

SR - 17 aug 18 kl. 05:40

Världens vanligaste gröda kartlagd

Arvsmassn för vete har nu kartlagts detaljerat i ett stort projekt med hundratals forskare inblandade. Vete är världens vanligaste gröda och basföda för en tredjedel av jordens befolkning..

SR - 17 aug 18 kl. 06:00

Få naturreservat till havs i Sverige

Det är bara en liten del av Sveriges naturreservat som finns till havs och som skyddar djur och växter från till exempel fiske eller utsläpp. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.