Expressen > Opinion

Wednesday, 22 August, 03:50

Expressen - 23 apr 18 kl. 05:00

Gå inte på myten om miljöfarliga plastpåsarStruntar du i plastpåsarna och har med din egen kasse i ekologisk bomull? Då är det du som är miljöboven, lurad av plastpaniken, skriver Rebecca Weidmo Uvell..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Rebecca Weidmo Uvell

Dela artikeln

10810 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: inte på , mytenom , miljöfarliga, plastpåsar
EU-Parlamentet - 31 mar 15 kl. 12:20

Artikel - EU begränsar användningen av plastpåsar för att skydda miljön

Allmän information : I genomsnitt använder varje europé ungefär 200 plastpåsar, av vilka de flesta slängs efter att de använts en gång. Plastpåsar är farliga för miljön, då de små partiklar som de består av kan hamna i vatten och till och med i näringskedjan. Efter att riskerna uppmärksammats kommer EU att begränsa användningen av plastpåsar.

Supermiljöbloggen - 05 okt 15 kl. 19:30

England inför miljöavgift på plastpåsar

Framöver kommer engelska shoppare få betala några kronor extra för en plastpåse i affären. England gör nu gemensam sak med Wales, Nordirland och Skottland och inför en miljöavgift på plastpåsar. Regeringen räknar med att detta kommer minska användningen av slit- och slängkassarna med minst 70 procent.

YLE - 06 nov 13 kl. 17:53

Finländare använder bara fyra plastpåsar per år?

Finland är bäst i EU på att inte använda plastpåsar. Enligt EU-statistik används det årligen bara fyra plastpåsar per invånare. Men vad handlar det om för påsar?

BT - 18 nov 14 kl. 00:15

Avtal ska ge färre plastpåsar i EU

Ett avtal mellan EU-parlamentets miljöutskott och det italienska ordförandeskapet kan minska användningen av plastpåsar rejält i EU. - Det är en riktigt glad nyhet för miljön, som varje år belastas med åtta miljarder plastpåsar, vilka skadar såväl natur, människor som djur, säger danskan Margrete Auken, som förhandlat fram kompromissen för EU-parlamentets räkning.Överenskommelsen innebär att länderna antingen måste införa avgifter på plastpåsar, eller ta på sig att minska användningen med 80 procent på fem år.

HBL - 12 mar 14 kl. 20:14

EU vill se färre plastpåsar – snabbt

EU-länderna borde halvera bruket av engångsplastpåsar inom tre år och minska det med 80 procent inom de närmaste fem. Det föreslår Europaparlamentets miljöutskott.I slutet av fjolåret förslog EU-kommissionen att alla medlemsländer ska minska användningen av platskassar.

EU-Parlamentet - 24 nov 14 kl. 18:24

Artikel - Miljöutskottet röstar om krafttag mot plastpåsar - Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Plastpåsar förstör miljön, särskilt vattnet och de marina ekosystemen. Måndagen den 24 november röstar Miljöutskottet om en överenskommelse med rådet om regler för konsumtionen av lättviktsplastpåsar. I våras organiserade Europaparlamentet en tävling, där en "gästfotograf" som tagit bilder på ett visst tema korades varje månad.

Supermiljöbloggen - 18 nov 16 kl. 13:33

Svenska plastpåsar – nu med varningstext

Från och med nästa år kommer svenska plastpåsar förses med information om påsens miljöpåverkan, det berättade regeringen i ett pressmeddelande igår. Beslutet innebär att alla affärer och butiker som förser sina kunder med plastbärkassar nu även måste informera om kassarnas skadliga påverkan på miljön. Informationen måste också prata om de fördelar en minskad plastförbrukning för med sig.

HBL - 16 apr 14 kl. 19:00

EU-parlamentet vill minska bruket av plastpåsar

EU-parlamentet vill minska på användningen av platskassar. Parlamentarikerna godkände på onsdagen ett förslag om att bruket av tunna plastpåsar ska minskas med 80 procent före 2019.

Parlamentarikerna anser att affärerna ska begränsa tillgången till avgiftsfria plastpåsar.

Sydsvenskan - 25 sep 15 kl. 18:58

Centern vill ha avgift på plastpåsar

Centerpartiet vill ha en miljöavgift på plastpåsar. Partiets stämma säger också att C ska arbeta för ett Sverige fritt från fossila bränslen 2040, en skärpning av partiets tidigare ambitioner.— Det är ett otroligt ambitiöst mål, men det är fullt möjligt att uppnå, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C som ska ta med sig det nya målet in i överläggningarna i miljömålsberedningen med de övriga partierna.

Helsingborgs Dagblad - 25 sep 15 kl. 18:58

Centern vill ha avgift på plastpåsar

Centerpartiet vill ha en miljöavgift på plastpåsar. Partiets stämma säger också att C ska arbeta för ett Sverige fritt från fossila bränslen 2040, en skärpning av partiets tidigare ambitioner.— Det är ett otroligt ambitiöst mål, men det är fullt möjligt att uppnå, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C som ska ta med sig det nya målet in i överläggningarna i miljömålsberedningen med de övriga partierna.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 12 timmar sedan

Sparka Hanif Bali nu – det är det enda rätta

Moderaten Hanif Bali har gått över alla gränser för vad som får anses vara i närheten av anständigt.Nu är det dags för partiledare Ulf Kristersson att visa ledarskap, skriver Miljöpartiets Lorentz Tovatt..

Expressen - 16 timmar sedan

Klimatet förtjänar bättre än konspirationsteorier från M

Att vi når klimatmålen måste vara viktigare än att ha direktflyg till precis alla destinationer.Larmen är på riktigt – och inte en del av en miljöpartistisk agenda, skriver Stina Bergström (MP)..

Expressen - 22 timmar sedan

Sverige ska med i Nato och Turkiet kastas ut

Vi behöver Nato för att garantera tio miljoner svenskars frihet och vi vill att Nato ska bli en mer liberal organisation. Samtidigt har Turkiet – efter år av islamisering – inget i försvarssamarbetet att göra, skriver L-topparna Allan Widman och Fredrik Malm..

Expressen - Igår: 16:46

Det är S som ska svara – tänker ni ge SD mer makt?

Det är dags för Socialdemokraterna, partiet med en allt hårdare politik och retorik, att bekänna färg. Hur kommer ni att agera i SD-frågan om ni inte får mandat att styra landet på egen hand? skriver Centerns partisekretare Michael Arthursson..

Expressen - Igår: 12:39

Skyll inte det kontantlösa samhället på bankerna

Det är orimligt att ansvaret för kontanthanteringen ligger på de stora bankerna. Det är en viktig del av vår infrastruktur – och bör därför självklart subventioneras och upprätthållas av staten, skriver Bankomats vd Nina Wenning..

Expressen - Igår: 05:00

Sexbrotten mot stadens elever är alarmerande

Kartläggningen av sexuella trakasserier i skolan stoppades av den styrande S-majoriteten. Samma styre som "löste" problemen med trakasserier på Eriksdalsbadet genom att flytta på kvinnorna till en egen pool. Det är att inte ta problemen på allvar, skriver Lotta Edholm (L)..

Expressen - I förrgår: 10:54

Ohederliga, ogrundade anklagelser från Baksi

En enkel sökning på nätet hade visat Kurdo Baksi vilken min inställning till mänskliga rättigheter är, skriver riksdagskandidaten Muharrem Demirok (C) i en replik..

Expressen - I förrgår: 05:00

Desperat S har tappat kontrollen över vården

I detta akuta läge lovar S att sätta kniven i de fyrtio procent av vårdcentralerna som drivs privat. Konsekvensen kan bli en storskalig vårdinfarkt. Vårdcentralerna är sjukvårdens främsta försvarslinje.

Expressen - 18 aug 18 kl. 05:00

Domen är ett hån mot de flesta muslimer i Sverige

I yrkeslivet måste det vara självklart att man anpassar sig till de normer som råder och skakar hand.DO borde skrotas – eller byta namn till Fundamentalistombudsmannen, skriver Malin Lernfelt..

Expressen - 17 aug 18 kl. 05:00

Vänsterns fanbärare har inte rent mjöl i påsen

Sången om rättvisa och frihet som Jonas Sjöstedt och Vänsterpartiet sjunger är falsk, hävdar tidigare partimedlemmen Magnus Utvik.Han listar fyra punkter som V måste genomföra:"Ett förverkligande leder troligen till slutet för partiet"..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.