Expressen > Opinion

Saturday, 26 May, 04:21

Expressen - 23 apr 18 kl. 05:00

Gå inte på myten om miljöfarliga plastpåsarStruntar du i plastpåsarna och har med din egen kasse i ekologisk bomull? Då är det du som är miljöboven, lurad av plastpaniken, skriver Rebecca Weidmo Uvell..
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Rebecca Weidmo Uvell

Dela artikeln

10604 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: inte på , mytenom , miljöfarliga, plastpåsar
EU-Parlamentet - 31 mar 15 kl. 12:20

Artikel - EU begränsar användningen av plastpåsar för att skydda miljön

Allmän information : I genomsnitt använder varje europé ungefär 200 plastpåsar, av vilka de flesta slängs efter att de använts en gång. Plastpåsar är farliga för miljön, då de små partiklar som de består av kan hamna i vatten och till och med i näringskedjan. Efter att riskerna uppmärksammats kommer EU att begränsa användningen av plastpåsar.

Supermiljöbloggen - 05 okt 15 kl. 19:30

England inför miljöavgift på plastpåsar

Framöver kommer engelska shoppare få betala några kronor extra för en plastpåse i affären. England gör nu gemensam sak med Wales, Nordirland och Skottland och inför en miljöavgift på plastpåsar. Regeringen räknar med att detta kommer minska användningen av slit- och slängkassarna med minst 70 procent.

YLE - 06 nov 13 kl. 17:53

Finländare använder bara fyra plastpåsar per år?

Finland är bäst i EU på att inte använda plastpåsar. Enligt EU-statistik används det årligen bara fyra plastpåsar per invånare. Men vad handlar det om för påsar?

BT - 18 nov 14 kl. 00:15

Avtal ska ge färre plastpåsar i EU

Ett avtal mellan EU-parlamentets miljöutskott och det italienska ordförandeskapet kan minska användningen av plastpåsar rejält i EU. - Det är en riktigt glad nyhet för miljön, som varje år belastas med åtta miljarder plastpåsar, vilka skadar såväl natur, människor som djur, säger danskan Margrete Auken, som förhandlat fram kompromissen för EU-parlamentets räkning.Överenskommelsen innebär att länderna antingen måste införa avgifter på plastpåsar, eller ta på sig att minska användningen med 80 procent på fem år.

Supermiljöbloggen - 18 nov 16 kl. 13:33

Svenska plastpåsar – nu med varningstext

Från och med nästa år kommer svenska plastpåsar förses med information om påsens miljöpåverkan, det berättade regeringen i ett pressmeddelande igår. Beslutet innebär att alla affärer och butiker som förser sina kunder med plastbärkassar nu även måste informera om kassarnas skadliga påverkan på miljön. Informationen måste också prata om de fördelar en minskad plastförbrukning för med sig.

HBL - 12 mar 14 kl. 20:14

EU vill se färre plastpåsar – snabbt

EU-länderna borde halvera bruket av engångsplastpåsar inom tre år och minska det med 80 procent inom de närmaste fem. Det föreslår Europaparlamentets miljöutskott.I slutet av fjolåret förslog EU-kommissionen att alla medlemsländer ska minska användningen av platskassar.

EU-Parlamentet - 24 nov 14 kl. 18:24

Artikel - Miljöutskottet röstar om krafttag mot plastpåsar - Utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet

Plastpåsar förstör miljön, särskilt vattnet och de marina ekosystemen. Måndagen den 24 november röstar Miljöutskottet om en överenskommelse med rådet om regler för konsumtionen av lättviktsplastpåsar. I våras organiserade Europaparlamentet en tävling, där en "gästfotograf" som tagit bilder på ett visst tema korades varje månad.

HBL - 16 apr 14 kl. 19:00

EU-parlamentet vill minska bruket av plastpåsar

EU-parlamentet vill minska på användningen av platskassar. Parlamentarikerna godkände på onsdagen ett förslag om att bruket av tunna plastpåsar ska minskas med 80 procent före 2019.

Parlamentarikerna anser att affärerna ska begränsa tillgången till avgiftsfria plastpåsar.

Sydsvenskan - 25 sep 15 kl. 18:58

Centern vill ha avgift på plastpåsar

Centerpartiet vill ha en miljöavgift på plastpåsar. Partiets stämma säger också att C ska arbeta för ett Sverige fritt från fossila bränslen 2040, en skärpning av partiets tidigare ambitioner.— Det är ett otroligt ambitiöst mål, men det är fullt möjligt att uppnå, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C som ska ta med sig det nya målet in i överläggningarna i miljömålsberedningen med de övriga partierna.

Helsingborgs Dagblad - 25 sep 15 kl. 18:58

Centern vill ha avgift på plastpåsar

Centerpartiet vill ha en miljöavgift på plastpåsar. Partiets stämma säger också att C ska arbeta för ett Sverige fritt från fossila bränslen 2040, en skärpning av partiets tidigare ambitioner.— Det är ett otroligt ambitiöst mål, men det är fullt möjligt att uppnå, säger Rickard Nordin, energipolitisk talesperson för C som ska ta med sig det nya målet in i överläggningarna i miljömålsberedningen med de övriga partierna.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 23 timmar sedan

Kunskap räcker inte i nya babbelskolan

Det är hög tid att granska hur mäktiga pedagoger i samklang med okunniga politiker har kört den svenska skolan i diket. Elever som har det rätta snacket får höga betyg. Det räcker helt enkelt inte längre med kunskap, skriver läraren Isak Skogstad..

Expressen - Igår: 16:18

Låt inte utanförskap gå i arv, Annie Lööf

Att få tillbringa tid tillsammans med svensktalande barn och vuxna kan vara helt avgörande för framtidsutsikterna.Centern bör därför ansluta sig till linjen om obligatorisk förskola för nyanlända barn, skriver Centerstudenters ordförande Naod Habtemichael. .

Expressen - Igår: 05:00

S väljer gratis busskort framför flyktingbarnen

I sin iver att klamra sig fast vid makten har Morgan Johansson och Socialdemokraterna glömt vad som är viktigt.Att prioritera sommarlovskort framför flyktingars liv är fullständigt förkastligt, skriver Luf:s Joar Forssell..

Expressen - I förrgår: 12:12

En lönsam invandrare bär sina egna kostnader

Pär Granstedt verkar tro att ju fler låg- eller outbildade migranter som kommer till Sverige desto snabbare kommer de ekonomiska hjulen att snurra, skriver Stefan Krakowski..

Expressen - I förrgår: 05:00

Dags att sätta stopp för hundattackerna

Vår älskade Porthos hann bara gny till så var den andra hunden över honom och bet, slet och skakade. Den vägrade släppa taget.Så här kan vi inte ha det – nu behöver lagstiftningen ses över kring vissa hundraser, skriver Madeleine Lidman..

Expressen - 22 maj 18 kl. 13:24

KDU hetsar mot andra religiösa

KDU anspelar på problematiska stereotypa föreställningar om muslimer.Deras grova islamistanklagelser gränsar till förtal, skriver studieförbundet Ibn Rushds ordförande Zana Muhammad..

Expressen - 22 maj 18 kl. 05:00

Hur kan "världens bästa land" ha så stora problem?

Om man från barnsben får höra att man bor i världens bästa land finns ju ingen anledning att anstränga sig, eller hur?Den svenska självbilden är inte baserad på fakta – och i stort behov av förändring, skriver författaren och journalisten Per Grankvist..

Expressen - 21 maj 18 kl. 12:08

Ensamkommande går före välfärdens hjältar

Hade regeringen verkligen prioriterat välfärdsanställdas välbefinnande hade man lagt lika långtgående satsningar på området som vårt parti. Istället lägger man flera miljarder på att husera tusentals ensamkommande, yngre män utan skyddsbehov, skriver SD:s Oscar Sjöstedt och Per Ramhorn.

Expressen - 21 maj 18 kl. 05:00

Den här dubbelmoralen håller inte, Miljöpartiet

50 000 dödsfall om året i Europa och USA kan kopplas till bakterier som utvecklat antibiotikaresistens.Miljöpartiet vill införa en skatt – men borde sopa framför de egna dörrarna först, skriver kycklingbonden Jenny Andersson, ordförande för Svensk fågel..

Expressen - 20 maj 18 kl. 05:00

När oskulder börjar hata och massmörda

Jag ser dig. Det suger att vara ensam, det suger att känna sig oattraktiv och sex är skitsvårt. Trots det: Du är inte dömd till ensamhet, tjejer är inte dina fiender.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.