Skånskan > Opinion

Friday, 25 May, 05:09

Skånskan - 22 apr 18 kl. 17:17

Nya vattenskyddsområden inrättasystad Va-avdelningen föreslår ny utbredning av vattenskyddsområdena för Ystads kommuns grundvattenintäkter i Nedraby, Glemmingebro och Stora Herrestad.– Vattenskyddsområdena innebär restriktioner för markanvändning i områdena. Det berör exempelvis oljebaserade produkter, bekämpningsmedel, vägar, fordonstvätt samt anläggningar för energi och avlopp, förklarar processingenjör Pernilla Jägerfall.
Bakgrunden till förslaget är att vattenmyndigheten, med anledning av vattendirektivet från EU har tagit fram ett åtgärdsprogram för att säkerställa fortsatt tillgång till god vattenkvalitet samt att svensk lagstiftning har förändrats. Kommunens vattenskyddsområden fastställdes under 1970- och 1980-talet och är därmed inte i nivå med miljöbalken som tillkom 1
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Va, Ystads, Nedraby, Stora Herrestad, Pernilla Jägerfall, EU

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya vattenskyddsområden, inrättas
GöteborgsPosten - 01 sep 13 kl. 19:43

Rent vatten värt sitt pris

Att fler vattenskyddsområden inrättas är viktigt för vår framtida vattenförsörjning. Men processen är inte okomplicerad, skriver GP:s Maria Haldesten..

Kristianstadsbladet - 23 sep 14 kl. 06:30

"Det är ett av våra största problem"

C4 Teknik är oroliga för bekämpningsmedel i grundvattnet, särskilt om det skulle förekomma i dricksvattnet.
– Vi som har ansvar för dricksvattenförsörjning i Kristianstad är bekymrade för förekomsten av bekämpningsmedel i grundvattnet. Det är ett av våra största problem, säger Michael Dahlman, enhetschef på C4 Teknik.

SmålandsPosten - 15 apr 14 kl. 06:43

Skyddsområde bromsar Ikeas hotellplaner

De hade tänkt säga ja till Ikeas ansökan om att bygga Smålands största hotell. Men under måndagens möte sköt miljö- och byggnämnden upp ärendet. Anledningen: ett angränsande vattenskyddsområde.

Barometern - 21 mar 14 kl. 06:48

Rent dricksvatten livsviktigt för alla

”I Kalmar har så höga halter av bekämpningsmedel hittats att grundvattnet klassats som otjänligt som allmänt dricksvatten.” Vatten är vårt viktigaste livsmedel och för att det ska fortsätta kunna vara rent måste vi vara rädda om det och inte sprida gifter intill vårt dricksvatten. I dag undersöks spridningen av bekämpningsmedel som används intill våra vattenuttag bara till en tredjedel.

UT - 31 aug 13 kl. 09:00

Kommunen i domstol om vattentäkt

I torsdags var det domstolsförhandlingar i stadshuset. Den ena parten talade om säker vattenförsörjning för Ulricehamns kommuns befolkning. Den andra om möjligheten för en av kommunens största arbetsgivare att verka och utvecklas.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 7 timmar sedan

Persson räddade poäng åt LB07

FOTBOLL Damallsvenska LB07 plockade poäng för tredje matchen i rad efter 1-1 (0-0) borta mot Djurgårdens IF.
Mia Persson satte kvitteringsbollen.Limhamn Bunkeflo, som kom till spel med två raka 1-0-segrar och stärkt själv- förtroende, fick en tuff uppgift på Stockholms stadion.

Skånskan - 10 timmar sedan

Struligt trygghetslarm – 50 kan ha drabbats

skurup Kommunens trygghetslarm har drabbats av driftstörningar vilket i sin tur kan ha drabbat uppemot 50 brukare med problem att larma som möjlig följd.
Först på fredagen väntas problemet ha åtgärdats.Besked om källan till problemet, som började visa sig i förra veckan och blivit värre under den här veckan, fick kommunen i tisdags.

Skånskan - 10 timmar sedan

Kommunens framtidsvision är klar

Sjöbo Sjöbo är främst en boendekommun. Men naturen, rekreationsmiljöer och att de större städerna finns på lagom pendlingsavstånd gör att Sjöboborna får den bästa av världar.
Så står det i visionen för Sjöbo 2034 som nu är klar.

Skånskan - 13 timmar sedan

Hoppanläggning förstörd

SJÖBO Någon gång under måndagen har någon förstört en stavhoppsanläggning på idrottsplatsen i Sjöbo. Även regnskyddet för hoppmattan har skadats genom att någon gjort ett brännmärke i den.
Företrädare för FK Athlet uppmanar på Facebook att förbipasserande gärna får hålla ett öga på anläggningen..

Skånskan - 13 timmar sedan

Bygglov upphävs efter överklagan

SJÖBO Kommunens samhällsbyggnadsnämnd får en ordentlig knäpp på näsan av länsstyrelsen sedan man gett bygglov för ett garage alltför nära granntomten.Det handlar om ett bygglov för ett 55 kvadratmeter stort garage med förråd och toalett – en meter från tomtgränsen. Nämnden sa ja till bygglovet i februari och motiverade beslutet med att man tidigare, 2006, gett lov för samma sak.

Skånskan - 12 timmar sedan

Sätoftaelever tog sig långt i Teknikåttan

Sätofta/Norrköping Klass 8C på Sätofta­skolan blev Skåne­mästare i Teknikåttan och i onsdags tävlade de i rikssemifinal.Åttondeklassare från hela landet har under våren tävlat i Teknikåttan – en rikstäckande frågetävling i naturvetenskap, matematik och teknik för elever i årskurs åtta – och några som kom långt var klass 8C på Sätoftaskolan. De är en av de 12 bästa klasserna i landet.

Skånskan - 12 timmar sedan

Staffanstorp United bjuder upp till dans i helgen

STAFFANSTORP Hela veckan har förberedelserna inför helgens dansfestival på Staffansvallen pågått.
Fredag kväll börjar festen med buffé, två dansgolv och välkända artister på scen och fortsätter sen på lördag kväll.Det var fotbollspappan Magnus Bjurståhl som tillsammans med Robert Hjunstorp tog initiativet till dansfestivalen i arrangemang av Staffanstorp United.

Skånskan - 12 timmar sedan

En slöserireform

I dag träder i kraft den av EU beslutade gemensamma dataskyddsförordningen, GDPR, som ersätter tidigare nationella regleringar. Den sjösätts i efterdyningarna till en integritetsdebatt som tyvärr ibland nått hysteriska proportioner. Därför har politikerna önskat visa handlingskraft i en fråga som på ytan är en mindre utmaning än de riktigt svåra frågorna om arbetslöshet, vård, skola integration, statsfinanser och annat där politikerna ofta famlar efter lösningar.

Skånskan - 12 timmar sedan

Vi slänger 50 kilo mat per person och år

På onsdagen fångas mitt intresse av ett radioprogram som handlar om matsvinn. Vi känner nog alla igen oss i situationen hur vi blir osäkra när vi ser på en förpackning i kylskåpet att en matvara passerat bäst före datum, eller att den rekommenderade tiden för konsumtion av varan i en öppnad förpackning handlar om några få dagar, klart färre än de dagar då livsmedlet legat i kylskåpet.
Visst hör vi ibland hur erfarna kockar säger att bry er inte om datummärkningen, luktar och smakar maten som den ska så går den att äta.

Skånskan - 12 timmar sedan

USA:s Iranfientlighet är destruktiv

Det är långt ifrån säkert att det som många trodde skulle bli president Donalds Trumps svagaste område där hans politiska orutin skulle ligga honom i fatet – utrikespolitiken – kommer att vara ett område där han misslyckas.
Flera av de mål han haft kan vara på väg att lyckas. Hans tuffa attityd mot andra Natoländer tvingar dem att räkna upp sina försvarsbudgetar.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.