Skånskan > Opinion

Sunday, 20 January, 04:03

Skånskan - 22 apr 18 kl. 17:17

Nya vattenskyddsområden inrättasystad Va-avdelningen föreslår ny utbredning av vattenskyddsområdena för Ystads kommuns grundvattenintäkter i Nedraby, Glemmingebro och Stora Herrestad.– Vattenskyddsområdena innebär restriktioner för markanvändning i områdena. Det berör exempelvis oljebaserade produkter, bekämpningsmedel, vägar, fordonstvätt samt anläggningar för energi och avlopp, förklarar processingenjör Pernilla Jägerfall.
Bakgrunden till förslaget är att vattenmyndigheten, med anledning av vattendirektivet från EU har tagit fram ett åtgärdsprogram för att säkerställa fortsatt tillgång till god vattenkvalitet samt att svensk lagstiftning har förändrats. Kommunens vattenskyddsområden fastställdes under 1970- och 1980-talet och är därmed inte i nivå med miljöbalken som tillkom 1
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Va, Ystads, Nedraby, Stora Herrestad, Pernilla Jägerfall, EU

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya vattenskyddsområden, inrättas
GöteborgsPosten - 01 sep 13 kl. 19:43

Rent vatten värt sitt pris

Att fler vattenskyddsområden inrättas är viktigt för vår framtida vattenförsörjning. Men processen är inte okomplicerad, skriver GP:s Maria Haldesten..

Kristianstadsbladet - 23 sep 14 kl. 06:30

"Det är ett av våra största problem"

C4 Teknik är oroliga för bekämpningsmedel i grundvattnet, särskilt om det skulle förekomma i dricksvattnet.
– Vi som har ansvar för dricksvattenförsörjning i Kristianstad är bekymrade för förekomsten av bekämpningsmedel i grundvattnet. Det är ett av våra största problem, säger Michael Dahlman, enhetschef på C4 Teknik.

SmålandsPosten - 15 apr 14 kl. 06:43

Skyddsområde bromsar Ikeas hotellplaner

De hade tänkt säga ja till Ikeas ansökan om att bygga Smålands största hotell. Men under måndagens möte sköt miljö- och byggnämnden upp ärendet. Anledningen: ett angränsande vattenskyddsområde.

Barometern - 21 mar 14 kl. 06:48

Rent dricksvatten livsviktigt för alla

”I Kalmar har så höga halter av bekämpningsmedel hittats att grundvattnet klassats som otjänligt som allmänt dricksvatten.” Vatten är vårt viktigaste livsmedel och för att det ska fortsätta kunna vara rent måste vi vara rädda om det och inte sprida gifter intill vårt dricksvatten. I dag undersöks spridningen av bekämpningsmedel som används intill våra vattenuttag bara till en tredjedel.

UT - 31 aug 13 kl. 09:00

Kommunen i domstol om vattentäkt

I torsdags var det domstolsförhandlingar i stadshuset. Den ena parten talade om säker vattenförsörjning för Ulricehamns kommuns befolkning. Den andra om möjligheten för en av kommunens största arbetsgivare att verka och utvecklas.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 11 timmar sedan

Hus på 160 kvadratmeter från 1969 sålt i Hörby

Hörby Caroline Olsson, 26, och Christopher Lindgren, 36, sedan tidigare boende på just Domängatan, är nya ägare till huset på Domängatan 14 i Hörby. Huset är byggt 1969 och har en boyta på 160 kvadratmeter. Säljare är Maria Karlsson.

Skånskan - 13 timmar sedan

Ska kolla upp hur andra kommuner gått tillväga

SVALÖV – Direktsändningar är viktiga för demokratin och vi ska göra vad vi kan för få råd med en satsning.Fredrik Jönsson (C) – kommunstyrelsens ordförande – är själv för att vem som helst ska kunna lyssna på fullmäktige utan att vara på plats fysiskt.
Men som så många gånger tidigare är det pengar som spökar.

Skånskan - 13 timmar sedan

Vårens bästa tv-serier

Det är inte alltid så lätt att hitta rätt id jungeln bland alla nya tv-serier som släpps. Kultur- och nöjesredaktionens tv-nörd Martina Jarminder, har dykt ner bland vårens seriesläpp och ger dig sina allra bästa tips. Big Little Lies HBO Nordic
Man kan i någon mån dela säsong ett-regissören Jean-Marc Vallées oro över en andra säsong av Big Little Lies, eftersom den första var helgjuten, med en djupt tillfredsställande upplösning.

Skånskan - 13 timmar sedan

Berättelserna finns bara en kaffekopp bort

PORTRÄTT Man strävar i ekorrhjulet för att ta igen sig på kvällen och se de dramatiska berättelserna på tv – och så fanns dramerna bara en kaffekopp bort, på arbetsplatsen.
Den reflektionen gör Bertil Mårtensson efter att han ägnat sig åt att porträttera arbetskamrater, i ord och teckningar.Namn: Bertil Mårtensson
Yrke: Grafiker, tecknare
Familj: Fru, två söner
Bor: Malmö.

Skånskan - 13 timmar sedan

S vill se webbsändningar från fullmäktige redan i år

SVALÖV Webbsändningar från kommunfullmäktige i Svalöv har varit på tapeten under flera år.
Kostnaderna har satt stopp, men nu vill Socialdemokraterna att den nya alliansen agerar.Partiet ser ett nytänkande som oerhört viktigt och i en motion vill partiets Jan Zielinski och Claes Hallberg se en satsning.

Skånskan - 13 timmar sedan

71 kvadratmeter stort äldre hus i Tjörnarp sålt

Tjörnarp Nu är det klart vem som köpt huset på Landsvägen 42 i Tjörnarp av Jan Fogelberg. Ny ägare är Rolf Arne Torbjörn Eliasen, 52, från Höör. Priset blev 400 000 kronor och den nya ägaren tog över huset i december 2018.

Skånskan - 14 timmar sedan

Nya ägare till fastighet i Hörby

Hörby Nu är det klart vem som köpt tomtmarken på Gunnarp 4456 i Hörby av Ingrid Birgitta Forséns dödsbo. Nya ägare är Eva och Anders Hultqvist, 65 och 62 år, från Göteborg. Priset blev 125 000 kronor, och de nya ägarna tog över tomten i oktober 2018.

Skånskan - 14 timmar sedan

”Jag ska gå tokimeku i strumplådan”

Krönika Mitt barn har en sur morgon, och underkänner mitt val av strumpor. Likt två sammanbitna grottforskare inleder vi arbetet med att försöka gräva fram ett annat par ur hans kaotiska strumplåda.
När du tittar ner i din strumplåda.

Skånskan - 14 timmar sedan

Många ville gratta Mariamottagningen

lund Mariamottagningen Mel­lers­ta Skåne i Lund öppnade re­dan i ok­to­ber för­ra året. Nu har den blivit ve­der­bör­li­gen in­vigd med band­klipp­ning och tår­ta.Mariamottagningen är ett sam­ar­be­te mel­lan Psy­kia­tri Skåne, pri­mär­vården och de sex kom­munerna Bur­löv, Es­löv, Hör­by, Höör, Käv­lin­ge och Lund.

Skånskan - 14 timmar sedan

För ingenjör Elg är inga apparater för gamla

Malmö Ingenjör Elg har 1 000 radioapparater i sin ägo och har tappat räkningen på antalet datorer. I Limhamn bor en samlare av särklass. Han tycker fortfarande det är lika roligt som för 70 år sedan.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.