Skånskan > Opinion

Monday, 15 October, 10:53

Skånskan - 22 apr 18 kl. 17:17

Nya vattenskyddsområden inrättasystad Va-avdelningen föreslår ny utbredning av vattenskyddsområdena för Ystads kommuns grundvattenintäkter i Nedraby, Glemmingebro och Stora Herrestad.– Vattenskyddsområdena innebär restriktioner för markanvändning i områdena. Det berör exempelvis oljebaserade produkter, bekämpningsmedel, vägar, fordonstvätt samt anläggningar för energi och avlopp, förklarar processingenjör Pernilla Jägerfall.
Bakgrunden till förslaget är att vattenmyndigheten, med anledning av vattendirektivet från EU har tagit fram ett åtgärdsprogram för att säkerställa fortsatt tillgång till god vattenkvalitet samt att svensk lagstiftning har förändrats. Kommunens vattenskyddsområden fastställdes under 1970- och 1980-talet och är därmed inte i nivå med miljöbalken som tillkom 1
Läs mer på Skånskan
Läs mer om:
Va, Ystads, Nedraby, Stora Herrestad, Pernilla Jägerfall, EU

Dela artikeln

0 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Nya vattenskyddsområden, inrättas
GöteborgsPosten - 01 sep 13 kl. 19:43

Rent vatten värt sitt pris

Att fler vattenskyddsområden inrättas är viktigt för vår framtida vattenförsörjning. Men processen är inte okomplicerad, skriver GP:s Maria Haldesten..

Kristianstadsbladet - 23 sep 14 kl. 06:30

"Det är ett av våra största problem"

C4 Teknik är oroliga för bekämpningsmedel i grundvattnet, särskilt om det skulle förekomma i dricksvattnet.
– Vi som har ansvar för dricksvattenförsörjning i Kristianstad är bekymrade för förekomsten av bekämpningsmedel i grundvattnet. Det är ett av våra största problem, säger Michael Dahlman, enhetschef på C4 Teknik.

SmålandsPosten - 15 apr 14 kl. 06:43

Skyddsområde bromsar Ikeas hotellplaner

De hade tänkt säga ja till Ikeas ansökan om att bygga Smålands största hotell. Men under måndagens möte sköt miljö- och byggnämnden upp ärendet. Anledningen: ett angränsande vattenskyddsområde.

Barometern - 21 mar 14 kl. 06:48

Rent dricksvatten livsviktigt för alla

”I Kalmar har så höga halter av bekämpningsmedel hittats att grundvattnet klassats som otjänligt som allmänt dricksvatten.” Vatten är vårt viktigaste livsmedel och för att det ska fortsätta kunna vara rent måste vi vara rädda om det och inte sprida gifter intill vårt dricksvatten. I dag undersöks spridningen av bekämpningsmedel som används intill våra vattenuttag bara till en tredjedel.

UT - 31 aug 13 kl. 09:00

Kommunen i domstol om vattentäkt

I torsdags var det domstolsförhandlingar i stadshuset. Den ena parten talade om säker vattenförsörjning för Ulricehamns kommuns befolkning. Den andra om möjligheten för en av kommunens största arbetsgivare att verka och utvecklas.

Fler nyheter från Skånskan

Skånskan - 15 minuter sedan

Lugnt på E6 trots avstängningen

Trafik Även under måndagsmorgonen flöt trafiken på bra förbi den avstängda E6:an norr om Malmö. Enligt Sara Lindström, kommunikatör på Trafikverket, uppstod en del köer på 108:an vid Staffanstorp. Samtidigt var de inte mycket längre är normalt.

Skånskan - 1 timme sedan

Oavgjord kockkamp

SKURUP Kockarnas spännande kamp slutade oavgjord, 25- 25.
Tävlingen om vem som lagat bäst mat med ”gamla” råvaror fick avgöras med ytterligare en tävling.Höstsolen var på gott humör på lördagen när det var dags för skördemarknad på Stora torg i Skurup.

Skånskan - 1 timme sedan

Vackra variationer undersöker gemenskapens kärna

Dans/recension DANS
Belonging
Skånes dansteater
Malmö operaorkester
Dirigent: Alice Farnham
To find a way with one another
Regi: Ben Wright
Musik: Maurice Ravel
Scenografi: Will Holt
Ljusdesign: Natasha Chivers
Kostymdesign: Rike Zöllner
Lonely hunter
Regi: David Hernandez
Musik: Szymon Brzóska
Scenografi och kostym: Zdravka Ivandija Kirigin
Ljusdesign: Natasha Chivers
Dansare: Anna Borràs Picó, Patrick Bragdell Eriksson, Kit Brown, Samuel Denton, Anette Jeline, Madeleine Månsson, Belinda Nusser med fleraSkånes dansteaters helkväll på Malmö opera innehöll två världspremiärer med utgångspunkt i samma tema, det engelska ordet community. Tillsammans blir de nästan speglingar av varandra i sin st

Skånskan - 6 timmar sedan

Sänkta löner med 6 000 i månaden

Hässleholm/Skåne Arriva vill ta bort säkerhetstjänsten för tågvärdarna på Pågatågen och införa en ny befattning – kundvärdar – med 6 000 kronor mindre i lön.Den centrala förhandlingen mellan tågvärdarnas fack, Seko, och Arriva slutade i oenighet nyligen.
Oron är nu stor för att Arriva på sikt ska dumpa lönerna när kollektivavtalet för tågvärdarna löper ut om två år.

Skånskan - 4 timmar sedan

Damkören hyllas på körfestival

I dag startar den veckolånga Lund Choral Festival. På festivalens sista dag, söndag 21 oktober, blir det premiär för tonsättaren och dirigenten Linda Alexanderssons körverk A room of one’s own i en programpunkt där sex körer och 150 deltagare möts i en hyllning av damkören som konstform. Man får dels höra körerna tillsammans men också lyssna på deras särart i enskilda programpunkter.

Skånskan - 5 timmar sedan

Åtalas för smuggling

Malmö En 58-årig man åtalas för smuggling av 20 000 narkotikaklassade tabletter.
En 39-åring hjälpte till med att förvara dem i Malmö. Han åtalas även för grovt vapenbrott tillsammans med en kumpan.

Skånskan - 5 timmar sedan

Hon tar plats vid rodret i Eslöv

ESLÖV När Eslöv nu får ett nytt styre med S, M och L så innebär det ett kommande tronskifte.
Moderaten Catharina Malmborg tar då klivet upp för att bli ett av Eslövs två kommunalråd.I år har Moderaten Catharina Malmborg tagit raska kliv fram i politiken.

Skånskan - 5 timmar sedan

Centern föreslår stödköp av svenskt kött

HÖRBY I en motion till kommunfullmäktige föreslår Centerpartiet att Hörby kommun ska köpa mer svenskt kött. Helst ska det vara lokalproducerat kött, tycker partiet.Den varma och torra sommaren har gjort det besvärligt för många lantbrukare och köttdjursuppfödare i Sverige, konstaterar Centerpartiet i motionen.

Skånskan - 12 timmar sedan

Pridemedlemmar kräver ny styrelse

Malmö 100 medlemmar i Malmö Pride kräver i ett upprop en ny styrelse för föreningen. Medlemmarna har skrivit under ett upprop som skickades ut på söndagen och vill ha ett extra årsmöte den 31 oktober. I uppropet står bland annat: ”Malmö Pride och dess nuvarande ordförande, kassör och styrelse har visat sig orsaka stora ekonomiska problem för föreningen, och utöver det har man skapat en pridefestival som inte överensstämmer med föreningens beslutade syfte, vision och värdegrund.

Skånskan - 13 timmar sedan

Rosengård bjöd på målfest i guldjakten

FOTBOLL FC Rosengård fortsätter att skugga Piteå IF i SM-guldstriden och 5-1-segern mot Hammarby IF ger ytterligare fördel vid en målskillnadsaffär.– Jag är jättenöjd. Vi vann, spelade bra fotboll och lyckades neutralisera Hammarbys vassa kontringsspel med ett starkt passningsspel, summerade tränare Jonas Eidevall.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.