SR > Vetenskap

Wednesday, 12 December, 04:00

SR - 13 apr 18 kl. 06:04

Fyrfota inflyttning minskade inavel hos fjällrävarDet är viktigt att grupper av fjällrävar som lever isolerat ibland får påfyllning av rävar som kommer från andra ställen, visar forskning vid Stockholms universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Stockholms

Dela artikeln

111 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrfota, inflyttningminskade , inavel, hos, fjällrävar
SR - 19 dec 13 kl. 07:04

Inavel hos neandertalare

En trolig lilltå från en kvinna från neandertal-släktet som levde före senaste istiden visar att inavel var vanligt hos förmännniskorna. Och det samtidigt som de olika människosläktena också beblandade sig en hel del med varandra..

SR - 10 apr 15 kl. 06:00

Hög inavel hos bergsgorillan

–Bergsgorillans arvsmassa har nu för första gången studerats i detalj, och de farhågor man haft om kraftig inavel kunde bekräftas..

Västerbottens Folkblad - 06 dec 14 kl. 13:08

Terrierliknande hund hos polisen

Polisen har en fyrfota gäst hos sig på stationen, vars ägare ännu inte hittats. Den upphittade hunden befann sig längs vägen mellan Flurkmark och Strömsör under förmiddagen. Hunden är liten och strävhårig och påminner om en terrier.

Dagens Medicin - 02 jul 15 kl. 11:10

Mindre inavel verkar göra oss längre och smartare

Redan Darwin uppmärksammade att inavel ledde till evolutionära nackdelar. I en mycket stor studie, som publiceras i tidskriften Nature, har forskare tittat närmare på vilka egenskaper hos människan som har utvecklats med minskad inavel..

Kristianstadsbladet - 13 okt 12 kl. 15:13

"Risk för inavel i Mjällby"

Påhoppet om inavel rör upp känslorna i allsvenska Mjällby. Den Stockholmsbaserade tidningen "Sport & Affärer" varnar för risken att lagets spelartrupp blir inavlad. "Det känns inte så 2012 att säga så", säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

DN - 28 aug 11 kl. 00:50

?Intellektuell inavel hot mot forskningen i Sverige?

Professorer i företagsekonomi och statsvetenskap: Vi har skapat ett system som motverkar möjligheterna att få fram verkligt skickliga forskare. Huvudproblemet i svensk forskning är inte brist på pengar utan att vi har för få skickliga forskare. Inte sällan ser man som bedömare hos forskningsfinansiärerna tveksamma meritförteckningar även från forskare som lyckats få en alltmer inflationsdrabbad professorstitel.

Helsingborgs Dagblad - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade.

GöteborgsPosten - 20 nov 17 kl. 17:13

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade..

UNT - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen..

Cornucopia - 12 jul 18 kl. 10:10

Detaljer ur domen om försenad inflyttning i bostadsrätt

Bloggen har nu tagit del av domslutet kring tvisten om hävandet av ett bostadsrättsköp på grund av försenat tillträde. Tingsrätten går helt på lägenhetsköparens linje för två prövade omständigheter kring avtalsbrotten och byggmästarföreningen ska totalt betala 50 000 kronor plus ränta plus 256 800:- i rättegångskostnader. Detaljer nedan.

Fler nyheter från SR

SR - 16 timmar sedan

Här går du med i Vetenskapsradions Publiknätverk

Vad roligt att du vill vara med i vårt publiknätverk här på radion!.

SR - 17 timmar sedan

Grodan som låter sexigast i stan

Honor som tillhör arten Engystomops pustulosus verkar föredra hannar som bor i stan framför hannarna i skogen på grund av hur de låter..

SR - 19 timmar sedan

Kamraternas skolresultat påverkar gymnasievalet

Just nu är det säkert många niondeklassare som funderar över gymnasievalet i vår. Och ny forskning visar att andras skolresultat har stor betydelse..

SR - 21 timmar sedan

Voyager 2 har sagt adjö till solsystemet

För andra gången någonsin har ett mänskligt skapat föremål gett sig ut i den interstellära rymden. Det är rymdsonden Voyager 2 som sköts upp 1977..

SR - 22 timmar sedan

Begravt vikingaskepp upptäckt med ny teknik

För första gången på över hundra år har forskare upptäckt spåren av ett stort vikingaskepp i en gravhög i Norge. Teknikförbättring ligger bakom detta, enligt experter..

SR - 22 timmar sedan

Bakteriefest på gammal konst

Hur livat kan det vara på gammal konst? Ja enligt en ny studie uppskattas den av både svamp och bakterier..

SR - Igår: 16:29

Det kritiserade ekonomipriset – kritiken och hyllningarna

William Nordhaus är en av årets mottagare av Ekonomipriset 2018, i Nobels minne. En pristagare som byggt in klimatet i sin ekonomiska modell, och blivit mycket kritiserad för sina slutsatser. Hör om honom, och om den andra vinnaren Paul Romer, i vår serie om årets ekonomipris..

SR - Igår: 11:00

Solvarnare larmar innan du bränner dig

Nu har forskare USA kommit på en sorts solvarnare. En liten knapp som man kan sätta på sina kläder eller direkt på huden..

SR - Igår: 10:36

Nobelsändning 2018 – om krisen och att ta sig ur den

I dag äger årets Nobelceremoni rum. Vetenskapsradion, i samarbete med P1 Kultur, sänder direkt – ett stenkast från prisutdelningen. Hör om ett Nobelpris i kris, och mycket annat..

SR - Igår: 06:27

Våldtäkter i krig – ofta kopplat till stöld och plundring

För att problemet med våldtäkter i krig ska minska måste forskningen kring fenomenet vidgas. Det menar forskare som i 13 år studerat de sexuella övergreppens mönster i östra Kongo..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.