SR > Vetenskap

Tuesday, 17 July, 19:08

SR - 13 apr 18 kl. 06:04

Fyrfota inflyttning minskade inavel hos fjällrävarDet är viktigt att grupper av fjällrävar som lever isolerat ibland får påfyllning av rävar som kommer från andra ställen, visar forskning vid Stockholms universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Stockholms

Dela artikeln

111 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrfota, inflyttningminskade , inavel, hos, fjällrävar
SR - 19 dec 13 kl. 07:04

Inavel hos neandertalare

En trolig lilltå från en kvinna från neandertal-släktet som levde före senaste istiden visar att inavel var vanligt hos förmännniskorna. Och det samtidigt som de olika människosläktena också beblandade sig en hel del med varandra..

SR - 10 apr 15 kl. 06:00

Hög inavel hos bergsgorillan

–Bergsgorillans arvsmassa har nu för första gången studerats i detalj, och de farhågor man haft om kraftig inavel kunde bekräftas..

Västerbottens Folkblad - 06 dec 14 kl. 13:08

Terrierliknande hund hos polisen

Polisen har en fyrfota gäst hos sig på stationen, vars ägare ännu inte hittats. Den upphittade hunden befann sig längs vägen mellan Flurkmark och Strömsör under förmiddagen. Hunden är liten och strävhårig och påminner om en terrier.

Dagens Medicin - 02 jul 15 kl. 11:10

Mindre inavel verkar göra oss längre och smartare

Redan Darwin uppmärksammade att inavel ledde till evolutionära nackdelar. I en mycket stor studie, som publiceras i tidskriften Nature, har forskare tittat närmare på vilka egenskaper hos människan som har utvecklats med minskad inavel..

Kristianstadsbladet - 13 okt 12 kl. 15:13

"Risk för inavel i Mjällby"

Påhoppet om inavel rör upp känslorna i allsvenska Mjällby. Den Stockholmsbaserade tidningen "Sport & Affärer" varnar för risken att lagets spelartrupp blir inavlad. "Det känns inte så 2012 att säga så", säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

DN - 28 aug 11 kl. 00:50

?Intellektuell inavel hot mot forskningen i Sverige?

Professorer i företagsekonomi och statsvetenskap: Vi har skapat ett system som motverkar möjligheterna att få fram verkligt skickliga forskare. Huvudproblemet i svensk forskning är inte brist på pengar utan att vi har för få skickliga forskare. Inte sällan ser man som bedömare hos forskningsfinansiärerna tveksamma meritförteckningar även från forskare som lyckats få en alltmer inflationsdrabbad professorstitel.

Helsingborgs Dagblad - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade.

GöteborgsPosten - 20 nov 17 kl. 17:13

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade..

UNT - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen..

YLE - 24 maj 13 kl. 13:20

Inavel hotar vargstammen

Det finns genetiskt sett allt för få vargar i Finland, och den kontakt till de ryska vargarna som tidigare gynnat arvsmassan äventyras i allt högre grad av jakt. Det visar en ny doktorsavhandling från Uleåborgs universitet. Forskaren Eeva Jansson har för sin avhandling kartlagt arvsmassan från alla tillgängliga prov som tagits av vargar under de senaste 15 åren.

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Mångalen upptäckt runt Jupiter

Tolv sedan tidigare okända månar har hittats runt planeten Jupiter. En av dem beter sig mycket udda..

SR - 9 timmar sedan

Eksem påverkar hälsan

Eksem kan klia, göra ont och störa nattsömnen. Nu visar en amerikansk enkätundersökning att de som har eksem ofta upplever en sämre livskvalitet..

SR - 13 timmar sedan

AI kan hjälpa oss att lösa vattenkrisen

Att utrota fattigdom och hunger är några av FN:s hållbarhetsmål för 2030. Men prio ett är att skapa en hållbar vattenanvändning menar den ungerske professorn András Szöllösi-Nagy. AI, Artificiell Intelligens, skulle då kunna vara en del av lösningen..

SR - 13 timmar sedan

Mager torsk får mer kött på benen i Blekinge

Just nu testas en metod för att det småskaliga kustnära yrkesfisket ska kunna ta vara på den torsk de fångar som är i dålig kondition..

SR - 13 timmar sedan

Bröd bakades för 14 400 år sedan

Ett bröd bakat för 14 400 år sedan har hittats under utgrävningar i Jordanien. Det är minst 4000 år innan människor började ägna sig åt jordbruk..

SR - Igår: 09:37

Ny art av flundra har fått sitt namn

Förra året upptäckte forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och Helsingfors Universitet en ny art av flundra. Den har nu fått sitt vetenskapliga namn..

SR - Igår: 06:00

Unga gravida verkar må sämre idag än på nittiotalet

Unga mammor som är gravida idag har fler symptom på depression än de som var gravida på nittiotalet. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften JAMA..

SR - Igår: 06:00

Salamandrar anpassar sig till varmare klimat

De kan vara mer tåliga mot klimatförändringar än vad man tidigare trodde. Det visar en ny amerikansk studie..

SR - Igår: 06:00

Svenska linser kan odlas med hjälp av havre

De flesta linser som äts här odlas i andra länder. Nu pågår ett forskningsprojekt  för att utforska möjligheterna att öka den svenska ekologiska produktionen av linser..

SR - 13 jul 18 kl. 11:26

Ofta långt till vård vid ormbett

93 miljoner människor i världen lever i områden där farliga ormar är vanliga och där det samtidigt är långt till akutvård..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.