SR > Vetenskap

Thursday, 25 April, 14:03

SR - 13 apr 18 kl. 06:04

Fyrfota inflyttning minskade inavel hos fjällrävarDet är viktigt att grupper av fjällrävar som lever isolerat ibland får påfyllning av rävar som kommer från andra ställen, visar forskning vid Stockholms universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Stockholms

Dela artikeln

111 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrfota, inflyttningminskade , inavel, hos, fjällrävar
SR - 19 dec 13 kl. 07:04

Inavel hos neandertalare

En trolig lilltå från en kvinna från neandertal-släktet som levde före senaste istiden visar att inavel var vanligt hos förmännniskorna. Och det samtidigt som de olika människosläktena också beblandade sig en hel del med varandra..

SR - 10 apr 15 kl. 06:00

Hög inavel hos bergsgorillan

–Bergsgorillans arvsmassa har nu för första gången studerats i detalj, och de farhågor man haft om kraftig inavel kunde bekräftas..

Västerbottens Folkblad - 06 dec 14 kl. 13:08

Terrierliknande hund hos polisen

Polisen har en fyrfota gäst hos sig på stationen, vars ägare ännu inte hittats. Den upphittade hunden befann sig längs vägen mellan Flurkmark och Strömsör under förmiddagen. Hunden är liten och strävhårig och påminner om en terrier.

Dagens Medicin - 02 jul 15 kl. 11:10

Mindre inavel verkar göra oss längre och smartare

Redan Darwin uppmärksammade att inavel ledde till evolutionära nackdelar. I en mycket stor studie, som publiceras i tidskriften Nature, har forskare tittat närmare på vilka egenskaper hos människan som har utvecklats med minskad inavel..

Kristianstadsbladet - 13 okt 12 kl. 15:13

"Risk för inavel i Mjällby"

Påhoppet om inavel rör upp känslorna i allsvenska Mjällby. Den Stockholmsbaserade tidningen "Sport & Affärer" varnar för risken att lagets spelartrupp blir inavlad. "Det känns inte så 2012 att säga så", säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

DN - 28 aug 11 kl. 00:50

?Intellektuell inavel hot mot forskningen i Sverige?

Professorer i företagsekonomi och statsvetenskap: Vi har skapat ett system som motverkar möjligheterna att få fram verkligt skickliga forskare. Huvudproblemet i svensk forskning är inte brist på pengar utan att vi har för få skickliga forskare. Inte sällan ser man som bedömare hos forskningsfinansiärerna tveksamma meritförteckningar även från forskare som lyckats få en alltmer inflationsdrabbad professorstitel.

Helsingborgs Dagblad - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade.

GöteborgsPosten - 20 nov 17 kl. 17:13

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade..

UNT - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen..

YA - 30 dec 18 kl. 10:17

Inavel orsakar mutationer hos hotade gorillor

Låglandsgorillorna i östra Kongo-Kinshasa har minskat med 80 procent de senaste 20 åren. Nu konstaterar forskare i Sverige och Spanien att minskningen gjort att gorillorna förlorat en stor del av sin genetiska variation. Resultat: inavel och genetiska skador.

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Nästan alla barn vaccineras

Nästan alla tvååringar i Sverige är vaccinerade mot mässlingen och de andra sjukdomarna som ingår i barnvaccinationsprogrammet..

SR - 3 timmar sedan

Negativa känslor inför djurförsök

Djurförsök är en fråga som engagerar många. Nu har vetenskapsrådet gjort en undersökning bland 1000 svenskar. Många har negativa känslor inför djurförsök, men de flesta kan acceptera djurförsök i vissa fall..

SR - 5 timmar sedan

Hackspettar gynnades av branden

Nu har forskare på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, tagit reda på hur djur och växter påverkades av den stora branden i Västmanland 2014. Flera arter tycks snabbt ha kommit tillbaka..

SR - 7 timmar sedan

Ny teknik renar avloppsvatten från läkemedelsrester

De flesta av våra reningsverk är dåliga på att ta bort läkemedelsrester ur avloppsvattnet. Men nu inför flera svenska reningsverk ny teknik som ska rena bort substanserna..

SR - Igår: 08:56

Databas hjälpte till att hitta kvinnor som forskar

Ett digitalt initiativ för att få fler kvinnor att synas i offentliga vetenskapliga sammanhang har haft en viss effekt..

SR - Igår: 08:20

Forskare: Så tycks ketamin hjälpa mot depression

Ketamin är narkosläkemedlet som visat sig hjälpa deprimerade personer. Men hur fungerar det? Det försöker forskare få ett svar på..

SR - Igår: 07:49

Kommuner ger sig själva en svår klimatläxa

Ett tiotal frivilliga svenska städer har fått en egen, lokal koldioxidbudget uträknad åt sig av forskare vid Uppsala universitet. En av kommunerna är Skellefteå..

SR - Igår: 06:53

Hör ett möjligt skalv på Mars

Ett skalv kan för första gången ha upptäckts på Mars. Det menar forskarna bakom den rymdsond som landade på Mars i slutet av förra året..

SR - Igår: 06:00

Icke-läkare kan opera in myggnät vid ljumskbråck

I Afrika råder enorm brist på kirurger. Många patienter med ljumskbråck kan därför inte få någon operation. Men ljumskbråckoperationer kan göras utan kirurg, visar forskning..

SR - I förrgår: 13:17

Sågspån och trädtoppar kan vara bra för magen

Sågspån och toppar och grenar från skogsavverkning. Kan det vara något för människor att äta? Det vill forskare på Luleå tekniska universitet ta reda på..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.