SR > Vetenskap

Friday, 21 September, 04:02

SR - 13 apr 18 kl. 06:04

Fyrfota inflyttning minskade inavel hos fjällrävarDet är viktigt att grupper av fjällrävar som lever isolerat ibland får påfyllning av rävar som kommer från andra ställen, visar forskning vid Stockholms universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Stockholms

Dela artikeln

111 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrfota, inflyttningminskade , inavel, hos, fjällrävar
SR - 19 dec 13 kl. 07:04

Inavel hos neandertalare

En trolig lilltå från en kvinna från neandertal-släktet som levde före senaste istiden visar att inavel var vanligt hos förmännniskorna. Och det samtidigt som de olika människosläktena också beblandade sig en hel del med varandra..

SR - 10 apr 15 kl. 06:00

Hög inavel hos bergsgorillan

–Bergsgorillans arvsmassa har nu för första gången studerats i detalj, och de farhågor man haft om kraftig inavel kunde bekräftas..

Västerbottens Folkblad - 06 dec 14 kl. 13:08

Terrierliknande hund hos polisen

Polisen har en fyrfota gäst hos sig på stationen, vars ägare ännu inte hittats. Den upphittade hunden befann sig längs vägen mellan Flurkmark och Strömsör under förmiddagen. Hunden är liten och strävhårig och påminner om en terrier.

Dagens Medicin - 02 jul 15 kl. 11:10

Mindre inavel verkar göra oss längre och smartare

Redan Darwin uppmärksammade att inavel ledde till evolutionära nackdelar. I en mycket stor studie, som publiceras i tidskriften Nature, har forskare tittat närmare på vilka egenskaper hos människan som har utvecklats med minskad inavel..

Kristianstadsbladet - 13 okt 12 kl. 15:13

"Risk för inavel i Mjällby"

Påhoppet om inavel rör upp känslorna i allsvenska Mjällby. Den Stockholmsbaserade tidningen "Sport & Affärer" varnar för risken att lagets spelartrupp blir inavlad. "Det känns inte så 2012 att säga så", säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

DN - 28 aug 11 kl. 00:50

?Intellektuell inavel hot mot forskningen i Sverige?

Professorer i företagsekonomi och statsvetenskap: Vi har skapat ett system som motverkar möjligheterna att få fram verkligt skickliga forskare. Huvudproblemet i svensk forskning är inte brist på pengar utan att vi har för få skickliga forskare. Inte sällan ser man som bedömare hos forskningsfinansiärerna tveksamma meritförteckningar även från forskare som lyckats få en alltmer inflationsdrabbad professorstitel.

Helsingborgs Dagblad - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade.

GöteborgsPosten - 20 nov 17 kl. 17:13

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade..

UNT - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen..

YLE - 24 maj 13 kl. 13:20

Inavel hotar vargstammen

Det finns genetiskt sett allt för få vargar i Finland, och den kontakt till de ryska vargarna som tidigare gynnat arvsmassan äventyras i allt högre grad av jakt. Det visar en ny doktorsavhandling från Uleåborgs universitet. Forskaren Eeva Jansson har för sin avhandling kartlagt arvsmassan från alla tillgängliga prov som tagits av vargar under de senaste 15 åren.

Fler nyheter från SR

SR - 8 timmar sedan

Forskare bekräftar: Mystisk fossil tillhör djurriket

Forskare i Australien har lyckats analysera var den mystiska fossilen Dickinsonia egentligen kommer ifrån..

SR - 20 timmar sedan

Forskare hoppas bota hårlöshet - med sandelträ

Kanske kan doftmolekyler av sandelträ vara något för att behandla hårlöshet framöver. Sandelträ ser nämligen ut att stimulera hårväxten, menar forskare..

SR - 21 timmar sedan

Varför bryr vi oss mer om bin än om getingar?

Den roll som getingar och andra steklar spelar i naturen uppskattas inte på samma sätt som den roll bin spelar, enligt brittiska forskare..

SR - 22 timmar sedan

Torka och skadedjur påverkar Polens träd

Hur mår granen i ett klimat som i Europa kan bli allt varmare? Ett klimat som missgynnar granen men gynnar skadeinsekten granbarkborren. Frågan har aktualiserats i den berömda polska nationalparken Białowieża..

SR - 22 timmar sedan

Lätt fysisk aktivitet halverar risken för svår stroke

Den som promenerar blott en halvtimme om dagen och ändå får en stroke löper halverad risk att drabbas av svår stroke, enligt en ny studie..

SR - 22 timmar sedan

Duktiga dataspelare - nya generationen sjömän?

Kanske är den nya generationen sjömän de som är bra på att spela dataspel? I takt med att intresset för självkörande båtar ökar, finns risken att de klassiska sjömännen är på utdöende, menar forskare..

SR - Igår: 06:24

Ny form av kaningulsot i Sverige

Vilda och tama kaniner i Sverige drabbas av en ny form av kaningulsot. Viruset ger svåra leverskador och det är vanligt att de dör i sjukdomen..

SR - Igår: 06:00

Svinpest bökar till vildsvinens framtid

I Europa sprids nu den fruktade afrikanska svinpesten. Och att sjukdomen får konsekvenser märks numera i den polska naturen..

SR - Igår: 06:00

Familjen har minskat sina klimatgasutsläpp med trettio procent

Ett kommunprojekt om att leva klimatsmart under ett års tid har precis avslutats i Katrineholm. Sex familjer har under ett år fått hjälp att ta bort trettio procent av sina utsläpp av klimatgaser..

SR - I förrgår: 07:01

Vargmumie från istiden hittad i Kanada

En mumifierad vargvalp som ska ha levt för hela 50 000 år sedan har tinat fram i den smältande permafrosten i nordvästra Kanada..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.