SR > Vetenskap

Tuesday, 24 April, 20:13

SR - 13 apr 18 kl. 06:04

Fyrfota inflyttning minskade inavel hos fjällrävarDet är viktigt att grupper av fjällrävar som lever isolerat ibland får påfyllning av rävar som kommer från andra ställen, visar forskning vid Stockholms universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Stockholms

Dela artikeln

111 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fyrfota, inflyttningminskade , inavel, hos, fjällrävar
SR - 19 dec 13 kl. 07:04

Inavel hos neandertalare

En trolig lilltå från en kvinna från neandertal-släktet som levde före senaste istiden visar att inavel var vanligt hos förmännniskorna. Och det samtidigt som de olika människosläktena också beblandade sig en hel del med varandra..

SR - 10 apr 15 kl. 06:00

Hög inavel hos bergsgorillan

–Bergsgorillans arvsmassa har nu för första gången studerats i detalj, och de farhågor man haft om kraftig inavel kunde bekräftas..

Västerbottens Folkblad - 06 dec 14 kl. 13:08

Terrierliknande hund hos polisen

Polisen har en fyrfota gäst hos sig på stationen, vars ägare ännu inte hittats. Den upphittade hunden befann sig längs vägen mellan Flurkmark och Strömsör under förmiddagen. Hunden är liten och strävhårig och påminner om en terrier.

Dagens Medicin - 02 jul 15 kl. 11:10

Mindre inavel verkar göra oss längre och smartare

Redan Darwin uppmärksammade att inavel ledde till evolutionära nackdelar. I en mycket stor studie, som publiceras i tidskriften Nature, har forskare tittat närmare på vilka egenskaper hos människan som har utvecklats med minskad inavel..

Kristianstadsbladet - 13 okt 12 kl. 15:13

"Risk för inavel i Mjällby"

Påhoppet om inavel rör upp känslorna i allsvenska Mjällby. Den Stockholmsbaserade tidningen "Sport & Affärer" varnar för risken att lagets spelartrupp blir inavlad. "Det känns inte så 2012 att säga så", säger klubbchefen Jörgen Martinsson.

DN - 28 aug 11 kl. 00:50

?Intellektuell inavel hot mot forskningen i Sverige?

Professorer i företagsekonomi och statsvetenskap: Vi har skapat ett system som motverkar möjligheterna att få fram verkligt skickliga forskare. Huvudproblemet i svensk forskning är inte brist på pengar utan att vi har för få skickliga forskare. Inte sällan ser man som bedömare hos forskningsfinansiärerna tveksamma meritförteckningar även från forskare som lyckats få en alltmer inflationsdrabbad professorstitel.

Helsingborgs Dagblad - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade.

GöteborgsPosten - 20 nov 17 kl. 17:13

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen. Behovet av nytt blod från den finsk-ryska stammen är stort. Men nu visar en studie att även en del invandrade vargar österifrån är mer eller mindre inavlade..

UNT - 20 nov 17 kl. 17:12

Inavel även hos invandrade vargar

Inavel har länge utgjort ett hot mot den svenska vargstammen..

YLE - 24 maj 13 kl. 13:20

Inavel hotar vargstammen

Det finns genetiskt sett allt för få vargar i Finland, och den kontakt till de ryska vargarna som tidigare gynnat arvsmassan äventyras i allt högre grad av jakt. Det visar en ny doktorsavhandling från Uleåborgs universitet. Forskaren Eeva Jansson har för sin avhandling kartlagt arvsmassan från alla tillgängliga prov som tagits av vargar under de senaste 15 åren.

Fler nyheter från SR

SR - 7 timmar sedan

Experter: Europa hänger inte med i AI-forskningen

Europa hänger inte med Kina och USA vad gäller utvecklandet av artificiell intelligens. Det skriver forskare i ett nytt öppet brev..

SR - 13 timmar sedan

Spyflugan som spottar sig kall

Hur håller sig en spyfluga sval? Ja kanske genom att, inte spy, men spotta. Det har brasilianska forskare kommit fram till i en ny studie..

SR - 13 timmar sedan

Medieforskare kräver: Öppenhet med valannonser

Från flera håll ställs krav på de politiska partierna att under valrörelsen öppet redovisa hur de riktar sina valannonser på sociala medier – och med vilket budskap..

SR - 13 timmar sedan

Så kan jordbävningar skada Kalifornien

Kalifornien har flera väntande katastrofer under ytan. Det handlar om de stora förkastningarna som kan orsaka enorma jordbävningar. Nu varnar en ny rapport för vad som kan hända i området runt San Fransisco..

SR - Igår: 16:03

Citroner – väldoftande men svårodlade

Citroner är inte så enkla att odla i ett varmt och torrt inomhusklimat. Annika Vinnersten, intendent på Botaniska trädgården i Uppsala, tipsar om hur du lyckas..

SR - Igår: 06:00

Sociala medier dåligt utforskat enligt forskare

Det forskas för lite på hur data från sociala medier kan användas för att analysera våra personligheter – och därigenom påverka vårat beteende i demokratiska val. Det menar forskare vid universitetet i Cambridge..

SR - Igår: 06:00

Biokolstillverkning med statligt stöd har dragit igång

Nu har de första privata kommersiella biokolsanlägningarna, med statligt stöd, tagits i bruk i Sverige..

SR - Igår: 06:00

Hemligheterna bakom Bajau-folkets dykförmåga

Stora mjältar. Det kan vara en av hemligheterna bakom Bajau-folkets förmåga till djupa och långa dyk i havet, utan hjälpmedel..

SR - 20 apr 18 kl. 07:21

Så mycket mat slängs i soptunnan i USA

Medan många människor svälter slänger andra människor massor av mat varje dag. En ny studie har tittat på hur det ser ut i USA..

SR - 20 apr 18 kl. 06:00

Naturkatastrofer skördar färre liv – men kostar mer

9500 människor dog förra året i naturkatastrofer i världen. Det är en lägre siffra jämfört med genomsnittet de senaste tio åren. Men kostnaderna för naturkatastroferna var dubbelt så höga..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.