SR > Vetenskap

Monday, 10 December, 05:14

SR - 27 mar 18 kl. 06:20

Backade stamceller blir kommersiellaVärldens första center för att ta fram så kallade IPS-celler för kommersiell användning har startats av ett läkemedelsföretag i japanska Osaka..
Läs mer på SR
Läs mer om:
IPS, Osaka

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Backade, stamcellerblir , kommersiella
Sydsvenskan - 29 jan 12 kl. 06:30

Skadad penis lagas med stamceller

En banbrytande studie gjord på råttor visar att stamceller kan hjälpa till att rekonstruera skadade eller missbildade penisar.
USA/NEW ORLEANS. Män i behov av penisrekonstruktion kan snart njuta fördelarna av en speciell ingrediens: stamceller.

SR - 12 sep 13 kl. 06:00

Stamceller växte i levande möss

För första gången har forskare odlat stamceller inuti en levande varelse. Enligt forskarna är den här typen av stamceller mer flexibla och därmed, i teorin, mer användbara än stamceller som odlats i laboratorium..

Kristianstadsbladet - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt.
- Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

BT - 29 jan 14 kl. 13:58

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt. - Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

Nyteknik - 08 apr 11 kl. 13:57

Odlade stamceller bildar näthinna

Forskare i Japan har för första gången visat att stamceller på egen hand kan bilda nya, komplexa organ. Stamceller från möss utvecklades i labbet till förstadiet av en näthinna..

Biotech Sweden - 21 okt 11 kl. 09:11

EU-domstolen: Nej till patent på stamceller


Europas högsta domstol har nu avgjort ett flera år gammalt mål om patent på stamceller. Beslutet blev att det inte går att ta patent på processer som utgår från embryonala stamceller..

Kristianstadsbladet - 28 jan 14 kl. 05:26

Ny metod för mänskliga stamceller


En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare.Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

BT - 28 jan 14 kl. 05:27

Ny metod för mänskliga stamceller

En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare. Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

Helsingborgs Dagblad - 29 jan 14 kl. 13:59

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

UNT - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

Fler nyheter från SR

SR - I förrgår: 07:20

Nobelpristagarnas gåvor bildar utställning

Årets Nobelpristagare har anlänt till Sverige och Stockholm. Nyligen var många av dem på Nobelmuseet för att lämna över föremål som hamnar i utställningen där..

SR - I förrgår: 06:15

EU-utträde oroar brittiska forskare

Brittiska universitet riskerar att gå miste om mycket forskningsbidrag efter EU-utträdet. Den här ovissheten om framtiden oroar många brittiska forskare, berättar Carole Mundell, chefsrådgivare i forskningsfrågor vid det brittiska utrikesdepartementet, men själv är hon optimistisk..

SR - I förrgår: 06:00

Mjukvävnad med celler hittad i uråldrigt fossil

Ichthyosaurierna var delfinliknande reptiler som simmade runt i haven för över hundra miljoner år sen. Men kanske var de mer lika dagens delfiner än vi tidigare trott. Det visar mjukvävnad från ett 180 miljoner år gammalt fossil..

SR - I förrgår: 06:00

Forskningsstiftelser har miljarder i skatteparadis

Några av de största privata forskningsstiftelserna i världen, som finansierar bland annat klimatforskning har gjort mångmiljardplaceringar i skatteparadis och köpt aktier i oljebolag för pengarna..

SR - 06 dec 18 kl. 11:13

Nyupptäckt geting tuggar i sig spindlar

Vad sägs om spindel till middag? En nyupptäckt geting skulle svara ja. Den parasiterar på kolonilevande spindlar..

SR - 06 dec 18 kl. 06:00

Miljövänligare bilar med nytt ytskikt

Kan ett tunt lager av zirkonoxid göra bilmotorer miljövänligare? På Högskolan Väst i Trollhättan är forskningen på detta i full gång..

SR - 06 dec 18 kl. 06:01

Äldre kvinnor missar cancerscreening – HPV-test föreslås

Ungefär 30 procent av de kvinnor som får livmoderhalscancer är över 60 år. Trots det kallas kvinnor över 60 inte till screeningprogrammet där man letar efter cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer..

SR - 05 dec 18 kl. 19:24

Rapport: Koldioxidutsläppen slår nya rekord

De globala koldioxidutsläppen har fortsatt att öka under 2018 och slår nya rekord hela tiden. Det är slutsatsen i den årliga klimatrapporten från Global Carbon Project, med forskare i 15 länder, som släpps i kväll..

SR - 05 dec 18 kl. 12:08

Senapsgas oväntat spritt utanför västkusten

Senapsgas som dumpades utanför västkusten efter andra världskriget har fått större spridning än väntat, visar mätningar..

SR - 05 dec 18 kl. 08:35

Få landsting följer riktlinjer för cellprov

Bara sju av 21 landsting i Sverige följer Socialstyrelsens riktlinjer för de tester som görs för upptäcka och förebygga livmoderhalscancer. Det här skriver Dagens nyheter..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.