SR > Vetenskap

Tuesday, 23 April, 06:10

SR - 27 mar 18 kl. 06:20

Backade stamceller blir kommersiellaVärldens första center för att ta fram så kallade IPS-celler för kommersiell användning har startats av ett läkemedelsföretag i japanska Osaka..
Läs mer på SR
Läs mer om:
IPS, Osaka

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Backade, stamcellerblir , kommersiella
Sydsvenskan - 29 jan 12 kl. 06:30

Skadad penis lagas med stamceller

En banbrytande studie gjord på råttor visar att stamceller kan hjälpa till att rekonstruera skadade eller missbildade penisar.
USA/NEW ORLEANS. Män i behov av penisrekonstruktion kan snart njuta fördelarna av en speciell ingrediens: stamceller.

SR - 12 sep 13 kl. 06:00

Stamceller växte i levande möss

För första gången har forskare odlat stamceller inuti en levande varelse. Enligt forskarna är den här typen av stamceller mer flexibla och därmed, i teorin, mer användbara än stamceller som odlats i laboratorium..

Kristianstadsbladet - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt.
- Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

BT - 29 jan 14 kl. 13:58

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt. - Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

Nyteknik - 08 apr 11 kl. 13:57

Odlade stamceller bildar näthinna

Forskare i Japan har för första gången visat att stamceller på egen hand kan bilda nya, komplexa organ. Stamceller från möss utvecklades i labbet till förstadiet av en näthinna..

Biotech Sweden - 21 okt 11 kl. 09:11

EU-domstolen: Nej till patent på stamceller


Europas högsta domstol har nu avgjort ett flera år gammalt mål om patent på stamceller. Beslutet blev att det inte går att ta patent på processer som utgår från embryonala stamceller..

Kristianstadsbladet - 28 jan 14 kl. 05:26

Ny metod för mänskliga stamceller


En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare.Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

BT - 28 jan 14 kl. 05:27

Ny metod för mänskliga stamceller

En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare. Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

Helsingborgs Dagblad - 29 jan 14 kl. 13:59

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

UNT - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

Fler nyheter från SR

SR - 10 minuter sedan

Ökad utskrivning av testosteron - men brist på könshormonet är ovanligt

Utskrivningen av könshormonet testosteron har fördubblats under de senaste tio åren, enligt ny statistik från socialstyrelsen. Men testosteronbrist har inte blivit vanligare..

SR - 10 minuter sedan

Lersoldaters vapen ser ut att sakna rostskydd

En ny arkeologisk undersökning får forskare att tvivla på teorin om att de som skapade Kinas terrakottaarmé kände till rostskyddsteknik med krom..

SR - 18 apr 19 kl. 07:03

Skogsforskare sågar regeringens satsning på att fånga in koldioxid

Regeringen satsar 100 miljoner kronor på utveckling ny teknik för att åstadkomma minusutsläpp av koldioxid..

SR - 18 apr 19 kl. 06:59

Hjärnexperiment väcker frågor om döden

Hur länge kan det finns något slags medvetande i hjärnan efter döden?.

SR - 18 apr 19 kl. 07:00

Forskare: tjäderspel hotas inte av kalhuggning

Det är inte nödvändigt att spara gammal skogen för tjäderns skull. Vår största hönsfågel klarar kalhuggningen, menar forskare..

SR - 17 apr 19 kl. 06:01

Sociala gorillor kan bli sårbara för sjukdomar

Gorillors beteenden vid döda artfränder kanske kan göra dem mer sårbara för ebola. Det spekulerar forskare i en ny studie..

SR - 17 apr 19 kl. 06:01

Dinosaurieskelett säljs på nätet

Ett fossil som påstås vara den kanske enda Tyrannosaurus rexungen säljs nu på nätet. Skelettet är 68 miljoner år gammalt och hittades av en privatperson i Montana i USA 2013..

SR - 17 apr 19 kl. 06:00

Utsatta grupper drabbas hårdare av smutsig luft

En ny studie visar att luftföroreningar drabbar olika befolkningsgrupper olika hårt i USA. Något som miljövetaren Valeree Catangay själv har känt av..

SR - 16 apr 19 kl. 09:59

Riskabla budskap i spelreklam på TV

Löften om chansen till snabba och enkla pengar och olika bonussystem för den som spelar mer - Det är ingredienser i spelreklam på de vanligaste kommersiella TV-kanalerna..

SR - 16 apr 19 kl. 06:00

Termisk solkraft spås bli nästa stora trend inom förnybar elproduktion

Genom att låta solens strålar värma salt till flera hundra grader kan stora mängder solenergi sparas över lång tid. Solrika länder ska kunna leverera solel dygnet runt..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.