SR > Vetenskap

Tuesday, 17 July, 19:12

SR - 27 mar 18 kl. 06:20

Backade stamceller blir kommersiellaVärldens första center för att ta fram så kallade IPS-celler för kommersiell användning har startats av ett läkemedelsföretag i japanska Osaka..
Läs mer på SR
Läs mer om:
IPS, Osaka

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Backade, stamcellerblir , kommersiella
Sydsvenskan - 29 jan 12 kl. 06:30

Skadad penis lagas med stamceller

En banbrytande studie gjord på råttor visar att stamceller kan hjälpa till att rekonstruera skadade eller missbildade penisar.
USA/NEW ORLEANS. Män i behov av penisrekonstruktion kan snart njuta fördelarna av en speciell ingrediens: stamceller.

SR - 12 sep 13 kl. 06:00

Stamceller växte i levande möss

För första gången har forskare odlat stamceller inuti en levande varelse. Enligt forskarna är den här typen av stamceller mer flexibla och därmed, i teorin, mer användbara än stamceller som odlats i laboratorium..

Kristianstadsbladet - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt.
- Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

BT - 29 jan 14 kl. 13:58

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt. - Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

Nyteknik - 08 apr 11 kl. 13:57

Odlade stamceller bildar näthinna

Forskare i Japan har för första gången visat att stamceller på egen hand kan bilda nya, komplexa organ. Stamceller från möss utvecklades i labbet till förstadiet av en näthinna..

Biotech Sweden - 21 okt 11 kl. 09:11

EU-domstolen: Nej till patent på stamceller


Europas högsta domstol har nu avgjort ett flera år gammalt mål om patent på stamceller. Beslutet blev att det inte går att ta patent på processer som utgår från embryonala stamceller..

Kristianstadsbladet - 28 jan 14 kl. 05:26

Ny metod för mänskliga stamceller


En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare.Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

BT - 28 jan 14 kl. 05:27

Ny metod för mänskliga stamceller

En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare. Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

Helsingborgs Dagblad - 29 jan 14 kl. 13:59

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

UNT - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

Fler nyheter från SR

SR - 3 timmar sedan

Mångalen upptäckt runt Jupiter

Tolv sedan tidigare okända månar har hittats runt planeten Jupiter. En av dem beter sig mycket udda..

SR - 9 timmar sedan

Eksem påverkar hälsan

Eksem kan klia, göra ont och störa nattsömnen. Nu visar en amerikansk enkätundersökning att de som har eksem ofta upplever en sämre livskvalitet..

SR - 13 timmar sedan

AI kan hjälpa oss att lösa vattenkrisen

Att utrota fattigdom och hunger är några av FN:s hållbarhetsmål för 2030. Men prio ett är att skapa en hållbar vattenanvändning menar den ungerske professorn András Szöllösi-Nagy. AI, Artificiell Intelligens, skulle då kunna vara en del av lösningen..

SR - 13 timmar sedan

Mager torsk får mer kött på benen i Blekinge

Just nu testas en metod för att det småskaliga kustnära yrkesfisket ska kunna ta vara på den torsk de fångar som är i dålig kondition..

SR - 13 timmar sedan

Bröd bakades för 14 400 år sedan

Ett bröd bakat för 14 400 år sedan har hittats under utgrävningar i Jordanien. Det är minst 4000 år innan människor började ägna sig åt jordbruk..

SR - Igår: 09:37

Ny art av flundra har fått sitt namn

Förra året upptäckte forskare från Sveriges Lantbruksuniversitet och Helsingfors Universitet en ny art av flundra. Den har nu fått sitt vetenskapliga namn..

SR - Igår: 06:00

Unga gravida verkar må sämre idag än på nittiotalet

Unga mammor som är gravida idag har fler symptom på depression än de som var gravida på nittiotalet. Det visar en ny studie som publiceras i tidskriften JAMA..

SR - Igår: 06:00

Salamandrar anpassar sig till varmare klimat

De kan vara mer tåliga mot klimatförändringar än vad man tidigare trodde. Det visar en ny amerikansk studie..

SR - Igår: 06:00

Svenska linser kan odlas med hjälp av havre

De flesta linser som äts här odlas i andra länder. Nu pågår ett forskningsprojekt  för att utforska möjligheterna att öka den svenska ekologiska produktionen av linser..

SR - 13 jul 18 kl. 11:26

Ofta långt till vård vid ormbett

93 miljoner människor i världen lever i områden där farliga ormar är vanliga och där det samtidigt är långt till akutvård..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.