SR > Vetenskap

Friday, 21 September, 03:59

SR - 27 mar 18 kl. 06:20

Backade stamceller blir kommersiellaVärldens första center för att ta fram så kallade IPS-celler för kommersiell användning har startats av ett läkemedelsföretag i japanska Osaka..
Läs mer på SR
Läs mer om:
IPS, Osaka

Dela artikeln

1 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Backade, stamcellerblir , kommersiella
Sydsvenskan - 29 jan 12 kl. 06:30

Skadad penis lagas med stamceller

En banbrytande studie gjord på råttor visar att stamceller kan hjälpa till att rekonstruera skadade eller missbildade penisar.
USA/NEW ORLEANS. Män i behov av penisrekonstruktion kan snart njuta fördelarna av en speciell ingrediens: stamceller.

SR - 12 sep 13 kl. 06:00

Stamceller växte i levande möss

För första gången har forskare odlat stamceller inuti en levande varelse. Enligt forskarna är den här typen av stamceller mer flexibla och därmed, i teorin, mer användbara än stamceller som odlats i laboratorium..

Kristianstadsbladet - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt.
- Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

BT - 29 jan 14 kl. 13:58

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt. - Det här är ett stort steg framåt, säger Urban Lendahl, professor i genetik på Karolinska institutet.

Nyteknik - 08 apr 11 kl. 13:57

Odlade stamceller bildar näthinna

Forskare i Japan har för första gången visat att stamceller på egen hand kan bilda nya, komplexa organ. Stamceller från möss utvecklades i labbet till förstadiet av en näthinna..

Biotech Sweden - 21 okt 11 kl. 09:11

EU-domstolen: Nej till patent på stamceller


Europas högsta domstol har nu avgjort ett flera år gammalt mål om patent på stamceller. Beslutet blev att det inte går att ta patent på processer som utgår från embryonala stamceller..

Kristianstadsbladet - 28 jan 14 kl. 05:26

Ny metod för mänskliga stamceller


En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare.Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

BT - 28 jan 14 kl. 05:27

Ny metod för mänskliga stamceller

En ny metod att framställa mänskliga stamceller har tagits fram av svenska och internationella forskare. Metoden går ut på att plocka ut en enda cell ur ett åttacelligt embryo, utan att det förstörs. Eftersom embryot sedan stoppas tillbaka i frysen, och teoretiskt sett kan användas för att föras in i en livmoder, hoppas forskarna att metoden ska godkännas av USA.

Helsingborgs Dagblad - 29 jan 14 kl. 13:59

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

UNT - 29 jan 14 kl. 13:56

Stamceller bildas av miljöförändring

En enkel miljöförändring kan få vanliga celler i kroppen att förvandlas till stamceller, visar forskning. Genombrottet tros förenkla processen att ta fram "skräddarsydda" stamceller till patienter väsentligt..

Fler nyheter från SR

SR - 7 timmar sedan

Forskare bekräftar: Mystisk fossil tillhör djurriket

Forskare i Australien har lyckats analysera var den mystiska fossilen Dickinsonia egentligen kommer ifrån..

SR - 20 timmar sedan

Forskare hoppas bota hårlöshet - med sandelträ

Kanske kan doftmolekyler av sandelträ vara något för att behandla hårlöshet framöver. Sandelträ ser nämligen ut att stimulera hårväxten, menar forskare..

SR - 21 timmar sedan

Varför bryr vi oss mer om bin än om getingar?

Den roll som getingar och andra steklar spelar i naturen uppskattas inte på samma sätt som den roll bin spelar, enligt brittiska forskare..

SR - 21 timmar sedan

Torka och skadedjur påverkar Polens träd

Hur mår granen i ett klimat som i Europa kan bli allt varmare? Ett klimat som missgynnar granen men gynnar skadeinsekten granbarkborren. Frågan har aktualiserats i den berömda polska nationalparken Białowieża..

SR - 21 timmar sedan

Lätt fysisk aktivitet halverar risken för svår stroke

Den som promenerar blott en halvtimme om dagen och ändå får en stroke löper halverad risk att drabbas av svår stroke, enligt en ny studie..

SR - 21 timmar sedan

Duktiga dataspelare - nya generationen sjömän?

Kanske är den nya generationen sjömän de som är bra på att spela dataspel? I takt med att intresset för självkörande båtar ökar, finns risken att de klassiska sjömännen är på utdöende, menar forskare..

SR - Igår: 06:24

Ny form av kaningulsot i Sverige

Vilda och tama kaniner i Sverige drabbas av en ny form av kaningulsot. Viruset ger svåra leverskador och det är vanligt att de dör i sjukdomen..

SR - Igår: 06:00

Svinpest bökar till vildsvinens framtid

I Europa sprids nu den fruktade afrikanska svinpesten. Och att sjukdomen får konsekvenser märks numera i den polska naturen..

SR - Igår: 06:00

Familjen har minskat sina klimatgasutsläpp med trettio procent

Ett kommunprojekt om att leva klimatsmart under ett års tid har precis avslutats i Katrineholm. Sex familjer har under ett år fått hjälp att ta bort trettio procent av sina utsläpp av klimatgaser..

SR - I förrgår: 07:01

Vargmumie från istiden hittad i Kanada

En mumifierad vargvalp som ska ha levt för hela 50 000 år sedan har tinat fram i den smältande permafrosten i nordvästra Kanada..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.