Ekonomistas > Ekonomi

Thursday, 26 April, 13:46

Ekonomistas - 16 mar 18 kl. 07:00

Skolverket fångar skolorna i ett dilemmaI vad som närmast blivit en återkommande ritual meddelade Skolverket häromdagen att det nationella provet — denna gång i svenska — läckt och spridits på sociala medier. Skolverkets respons är att råda rektorer som tror att proven spridits till deras elever att använda sig av de ersättningsprov som finns. Problemet med denna respons är att det är svårt att se vilka incitament rektorerna har att följa detta råd. Situationen kan illustreras spelteoretiskt. Vi tänker oss att skolans främsta mål är att leverera goda resultat, inte minst relativt andra skolor.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Skolverket, Joseph Hellers, Moment, Yossarian

Dela artikeln

91 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skolverket, fångar, skolornai ett , dilemma
Kristianstadsbladet - 04 jun 14 kl. 06:57

Skolverket välkomnar översyn av reglerna

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skolverket välkomnar att riksdagspolitiker vill se över de lagar och regler som styr partibesök i skolan. Det går inte att utestänga ett parti enbart på grund av dess åsikter, skriver Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström.
Den senaste tiden har det debatterats om extrema politiska partier ska få komma in i skolan.

Kristianstadsbladet - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige.Men SKL tycker att det är fel väg att gå: - Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.
Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige. Men SKL tycker att det är fel väg att gå:- Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 28 jan 11 kl. 10:54

Skolverket kritiskt: Kamratstödjare kan öka mobbningen på skolorna

Att elever i vissa fall fungerar som kamratstödjande rapportörer leder snarare till ökad mobbning, enligt en kritisk rapport från Skolverket. Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept mot mobbning, visar en omfattande utvärdering som myndigheten har gjort. Programmen ?

Trelleborgs Allehanda - 29 nov 12 kl. 06:30

Skolverket förbjuder bön på julavslutning

Arkivfoto: Claes Nyberg
När Anderslövs skolor firar julavslutning i kyrkan i december är det skolorna som bestämmer programmet och sätter agendan för vad som får sägas och göras.
Helt enligt Skolverkets regler blir det varken välsignelse eller predikan. ?

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Skolverket stoppar bidrag till Lundsberg

Skolverket har tillfälligt stoppat utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor - Lundsbergs skola, Sigtuna Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.Det efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt bidragsfusk på skolorna. Enligt UG handlar det om miljonbelopp som betalats ut på felaktiga grunder.

Expressen - 06 feb 13 kl. 12:23

Skolverket anmäler de tre internaten

STOCKHOLM. Skolverket polisanmälde på onsdagen de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtunaskolan. Anledningen är att skolorna har fått statliga bidrag på felaktiga grunder för utlandssvenska elever under flera år.

Sydsvenskan - 16 sep 13 kl. 06:30

Skolorna borde skippa läxorna

Skolverket och Skolinspektionen har pekat med hela handen och varit väldigt handlingskraftiga på sistone. Härligt, säger jag, mera sådant! Förhoppningsvis fortsätter man i samma friska anda framöver och vidgar då kanske sitt fokus, så att granskningar och åtgärder räddar fler än tvåhundra elever på en liten internatskola i Värmland.

Nyhetskanalen - 20 apr 12 kl. 14:18

Lågpresterande skolor får stöd av skolverket

Tio skolor med särskilt låga kunskapsresultat ska få stöd av Skolverket för att höja kvaliteten. Det är en treårig satsning med start i höst som innebär att kvalificerade handledare ska arbeta i skolorna för att hjälpa lärarna att utveckla undervisningen."Jag hoppas att vi tillsammans kan lyfta elevernas kunskapsresultat och hitta bra arbetssätt som kan spridas till andra skolor", skriver Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Nyhetskanalen - 31 maj 12 kl. 15:28

Skolverket stoppar utbetalning till Lundsberg

Skolverket stoppar tillfälligt utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor i Lundsberg, Gränna och Sigtuna. Anledningen är uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om miljontals kronor som kvitterats ut av skolorna på felaktiga grunder.-De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som skolorna i dag får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska, säger enhetschef Joakim Feldt till TT..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 1 timme sedan

Bör termen humankapital skrotas?

Häromdagen fick ett av mina barn beskedet att Skatteverket förväntade sig en inbetalning av några kronor i avkastningsskatt på en aktiefond. ”Men hur kan jag betala skatt, jag har ju inte arbetat!?”, löd det förvänade utropet.

Ekonomistas - Igår: 09:40

Nytt nummer av Ekonomisk Debatt!

Idag släpps det nya numret av Nationalekonomiska Föreningens tidskrift, Ekonomisk Debatt. Numret innehåller flera artiklar om bland annat turordningsreglernas effekt på arbetsmarknaden och affärsänglars framgångar. Huvudartiklarna i numret lyfter en rad viktiga frågor: Har turordningsreglerna betydelse?

Ekonomistas - 20 apr 18 kl. 14:02

Ökande inkomstskillnader från låga nivåer

I onsdags presenterades årets nummer av Nordic Economic Policy Review (NEPR). Temat för årets nummer är de ökande inkomstklyftorna i Norden. Då jag tillsammans med Lars Calmfors varit redaktör har jag haft anledning att läsa alla fem bidrag noga och tänkte här sammanfatta några av huvudpoängerna från respektive text.

Ekonomistas - 16 apr 18 kl. 09:17

Samhällsekonomiskt lönsamma cykelbanor

Eftersom egenintresset är korrumperande, är jag ibland överdrivet skeptisk till intressegrupper som gynnar mina egna intressen. En sådan är den ”gröna cykellobbyn” som verkar för bättre framkomlighet för cyklister, t.ex.

Ekonomistas - 13 apr 18 kl. 09:37

Bostadsprisförväntningar, prisfall och skärpt kreditgivning

Hushållens förväntningar om framtida bostadspriser är oproblematiska. Höstens prisvall på bostadsmarknaden kan i huvudsak förklaras med minskad bostadsefterfrågan på grund av Finansinspektionens amorteringskrav och bankernas betydligt skärpta kreditgivning med skuldkvotstak och högre kalkylränta vid kvar-att-leva-på-beräkningar. Nyproduktionen av bostäder kommer sannolikt att falla betydligt.

Ekonomistas - 02 apr 18 kl. 04:52

Sociala nätverk och entreprenörskap

Det här är ett gästinlägg av Karl Wennberg (professor i företagsekonomi vid Linköpings Universitet) och Martin Andersson (professor i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola). Under veckan tillkännagavs att professor Olav Sorenson vid Yale är årets vinnare av det svenska forskningspriset Global Award for Entrepreneurship Research som delats ut årligen sedan 1996. Sorenson får priset för att genom sin forskning ”ha ökat förståelsen för hur entreprenörskap kopplas till sociala nätverk och till den ekonomisk-geografiska miljön där entreprenörer verkar”.

Ekonomistas - 29 mar 18 kl. 09:58

Dansen kring guldkalven

Detta är ett inlägg av Jan-Eric Nilsson, professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) På förslag från regeringen fattade riksdagen i december 2016 beslut om att planeringsramen för åtgärder i transportinfrastrukturen åren 2018–2029 ska uppgå till 622 miljarder varav 333 miljarder kronor ska användas för investeringar. Med detta som utgångspunkt har Trafikverket tagit fram ett förslag till vilka projekt som ska genomföras. Efter en remissrunda som avslutades i december 2017 våndas nu regeringen över den plan som formellt träder i kraft i januari innevarande år.

Ekonomistas - 23 mar 18 kl. 14:23

Sjätte nationella konferensen i nationalekonomi i höst

Sveriges nationalekonomer träffas vartannat år på en nationell konferens för att utbyta idéer och forskningsresultat samt för att utöka det sociala nätverket. I oktober i höst äger det sjätte mötet rum på Linnéuniversitet i Växjö. Arrangör är Nationalekonomiska föreningen och en lokal arrangörskommitté.

Ekonomistas - 15 mar 18 kl. 08:30

Handelskrig – det blir värst för USA

Det här är ett gästinlägg av Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet. Vi är alla oroliga över Donald Trumps planer på att införa strafftullar på stål och aluminium, och över omvärldens svar på dessa tullar. Ingen vill ju ha ett handelskrig.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.