Ekonomistas > Ekonomi

Monday, 23 July, 04:03

Ekonomistas - 16 mar 18 kl. 07:00

Skolverket fångar skolorna i ett dilemmaI vad som närmast blivit en återkommande ritual meddelade Skolverket häromdagen att det nationella provet — denna gång i svenska — läckt och spridits på sociala medier. Skolverkets respons är att råda rektorer som tror att proven spridits till deras elever att använda sig av de ersättningsprov som finns. Problemet med denna respons är att det är svårt att se vilka incitament rektorerna har att följa detta råd. Situationen kan illustreras spelteoretiskt. Vi tänker oss att skolans främsta mål är att leverera goda resultat, inte minst relativt andra skolor.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Skolverket, Joseph Hellers, Moment, Yossarian

Dela artikeln

92 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skolverket, fångar, skolornai ett , dilemma
Kristianstadsbladet - 04 jun 14 kl. 06:57

Skolverket välkomnar översyn av reglerna

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skolverket välkomnar att riksdagspolitiker vill se över de lagar och regler som styr partibesök i skolan. Det går inte att utestänga ett parti enbart på grund av dess åsikter, skriver Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström.
Den senaste tiden har det debatterats om extrema politiska partier ska få komma in i skolan.

Kristianstadsbladet - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige.Men SKL tycker att det är fel väg att gå: - Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.
Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige. Men SKL tycker att det är fel väg att gå:- Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 28 jan 11 kl. 10:54

Skolverket kritiskt: Kamratstödjare kan öka mobbningen på skolorna

Att elever i vissa fall fungerar som kamratstödjande rapportörer leder snarare till ökad mobbning, enligt en kritisk rapport från Skolverket. Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept mot mobbning, visar en omfattande utvärdering som myndigheten har gjort. Programmen ?

Trelleborgs Allehanda - 29 nov 12 kl. 06:30

Skolverket förbjuder bön på julavslutning

Arkivfoto: Claes Nyberg
När Anderslövs skolor firar julavslutning i kyrkan i december är det skolorna som bestämmer programmet och sätter agendan för vad som får sägas och göras.
Helt enligt Skolverkets regler blir det varken välsignelse eller predikan. ?

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Skolverket stoppar bidrag till Lundsberg

Skolverket har tillfälligt stoppat utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor - Lundsbergs skola, Sigtuna Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.Det efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt bidragsfusk på skolorna. Enligt UG handlar det om miljonbelopp som betalats ut på felaktiga grunder.

Expressen - 06 feb 13 kl. 12:23

Skolverket anmäler de tre internaten

STOCKHOLM. Skolverket polisanmälde på onsdagen de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtunaskolan. Anledningen är att skolorna har fått statliga bidrag på felaktiga grunder för utlandssvenska elever under flera år.

Sydsvenskan - 16 sep 13 kl. 06:30

Skolorna borde skippa läxorna

Skolverket och Skolinspektionen har pekat med hela handen och varit väldigt handlingskraftiga på sistone. Härligt, säger jag, mera sådant! Förhoppningsvis fortsätter man i samma friska anda framöver och vidgar då kanske sitt fokus, så att granskningar och åtgärder räddar fler än tvåhundra elever på en liten internatskola i Värmland.

Nyhetskanalen - 20 apr 12 kl. 14:18

Lågpresterande skolor får stöd av skolverket

Tio skolor med särskilt låga kunskapsresultat ska få stöd av Skolverket för att höja kvaliteten. Det är en treårig satsning med start i höst som innebär att kvalificerade handledare ska arbeta i skolorna för att hjälpa lärarna att utveckla undervisningen."Jag hoppas att vi tillsammans kan lyfta elevernas kunskapsresultat och hitta bra arbetssätt som kan spridas till andra skolor", skriver Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Nyhetskanalen - 31 maj 12 kl. 15:28

Skolverket stoppar utbetalning till Lundsberg

Skolverket stoppar tillfälligt utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor i Lundsberg, Gränna och Sigtuna. Anledningen är uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om miljontals kronor som kvitterats ut av skolorna på felaktiga grunder.-De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som skolorna i dag får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska, säger enhetschef Joakim Feldt till TT..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 29 jun 18 kl. 09:29

Politisk kamp mellan progressiva akademiker och konservativa köpmän

Den senaste mandatperioden har det varit turbulent i den svenska opinionen. Om man jämför med andra europeiska länder (t.ex.

Ekonomistas - 25 jun 18 kl. 06:08

Randomistas: Hur radikala forskare förändrar världen

Hur kan vi få kunskap om vad som fungerar och inte fungerar inom forskning, politik och vetenskap? En beprövad metod är genom randomiserade experiment. Ekonomistas har i flera år lyft fram ett flertal områden där experiment har gett viktig information om vår samtid, om vad som fungerar och inte fungerar inom politiken, och hur Sverige dessvärre halkat långt efter andra västländer i synen på och användandet av randomiserade experiment.

Ekonomistas - 21 jun 18 kl. 16:20

Vad händer när vi ärver?

Vad händer egentligen när man ärver? Det korta svaret är att man slår klackarna i taket och konsumerar upp arvet på några år. Det långa svaret är mer komplicerat och nyanserat vilket visas i en 128 sidor lång studie (inklusive appendix) av Arash Nekoei och David Seim på Stockholms universitet.

Ekonomistas - 14 jun 18 kl. 11:49

Pensioner, skatter och valår: en farlig kombination!

Ett tydligt tecken på att det är valår i Sverige är att politikerna börjar prata om pensioners beskattning. Detta var fallet 2010 och 2014, och redan har flera partier gjort utspel. Men trots att pensionsbeskattningen är en viktig finanspolitisk fråga med både arbetsmarknads- och fördelningsmässiga kopplingar, verkar de politiska utspelen främst handla om valfläsk och att vinna röster i höstens val.

Ekonomistas - 01 jun 18 kl. 10:10

Fullmatad rapport om flyktingars integration

Igår släpptes en ESO-rapport författad av Joakim Ruist som studerar integrationen av flyktingar på arbetsmarknaden. Anders Lindberg på Aftonbladet var snabb med att med full kraft misskreditera studien i en ledare med titeln ””Experter” luras om flyktingarna” där han bland annat bjöd på en konspiratorisk antydan att det påstådda lurendrejeriet skulle kunna hänga ihop med att ESO leds av f.d.

Ekonomistas - 30 maj 18 kl. 15:30

Riksbanken firar 350 år: Kan vi lära av historien?

I år fyller Sveriges Riksbank 350 år, vilket gör den till världens äldsta fortfarande aktiva centralbank. En ny antologi beskriver Riksbankens och elva andra centralbankers historia, vad dessa har gemensamt och vad som skiljer dem åt samt om vi kan lära av historien i hur en centralbank bör skötas. Det var år 1668 som Rikets Ständers Bank, alltså riksdagens bank, skapades i Stockholm.

Ekonomistas - 28 maj 18 kl. 15:24

Replik: Arbetsmarknadsekonomiska rådets analys av minimilönernas sysselsättningseffekter är välgrundad

Detta gästinlägg av Lars Calmfors, Simon Ek, Ann-Sofie Kolm, Tuomas Pekkarinen och Per Skedinger vid nyligen nedlagda Arbetsmarknadesekomiska rådet är en replik på Niklas Blomqvists inlägg om minimilöners sysselsättningseffekter. Niklas Blomqvist ger sin slutreplik högst upp i kommentarsfältet. I ett inlägg på Ekonomistas den 17 maj ifrågasätter Niklas Blomqvist Arbetsmarknadsekonomiska rådets beskrivning av forskningen om minimilönernas sysselsättningseffekter.

Ekonomistas - 21 maj 18 kl. 08:00

Finanspolitiska rådets rapport 2018

Det finanspolitiska rådets främsta uppgift är att granska regeringens finanspolitik och bedöma hur den förhåller sig till långsiktigt hållbara offentliga finanser, till det finanspolitiska ramverkets överskottsmål och budgettak samt till konjunkturen. Rådet konstaterar i sin årliga rapport att de offentliga finanserna är i gott skick. Den offentliga finansiella bruttoskulden, som inkluderar statens, kommunernas och pensionssystemets skulder, ligger på ca 35 procent av BNP och fortsätter att falla.

Ekonomistas - 18 maj 18 kl. 14:17

Det är skillnad på inkomst och arbetsinkomst

I DN har Krisoffer Örstadius sedan en tid tillbaka ett utmärkt initiativ inför valet på temat ”Fakta i frågan”. I dagens diskussion under rubriken ”Hur mycket betalar vi i inkomstskatt?” saknas dock några viktiga aspekter som gör svaren ofullständiga och något missvisande.

Ekonomistas - 17 maj 18 kl. 08:30

Gästinlägg: Höga kostnader men osäkra vinster av sänkta ingångslöner

I detta gästinlägg diskuterar Niklas Blomqvist, doktorand vid Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet den forskningen kring sysselsättningseffekterna av sänkta löner. Bland annat så ifrågasätts Arbetsmarknadspolitiska rådets (AER) slutsats att sänkta ingångslöner skulle ha betydande sysselsättningseffekter. Sänkta ingångslöner som medel för att öka sysselsättningen för lågutbildade och nyanlända har åter börjat debatteras efter en rapport av AER och ett förslag om inträdesjobb från Alliansen.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.