Ekonomistas > Ekonomi

Saturday, 20 October, 06:57

Ekonomistas - 16 mar 18 kl. 07:00

Skolverket fångar skolorna i ett dilemmaI vad som närmast blivit en återkommande ritual meddelade Skolverket häromdagen att det nationella provet — denna gång i svenska — läckt och spridits på sociala medier. Skolverkets respons är att råda rektorer som tror att proven spridits till deras elever att använda sig av de ersättningsprov som finns. Problemet med denna respons är att det är svårt att se vilka incitament rektorerna har att följa detta råd. Situationen kan illustreras spelteoretiskt. Vi tänker oss att skolans främsta mål är att leverera goda resultat, inte minst relativt andra skolor.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Skolverket, Joseph Hellers, Moment, Yossarian

Dela artikeln

92 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skolverket, fångar, skolornai ett , dilemma
Kristianstadsbladet - 04 jun 14 kl. 06:57

Skolverket välkomnar översyn av reglerna

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skolverket välkomnar att riksdagspolitiker vill se över de lagar och regler som styr partibesök i skolan. Det går inte att utestänga ett parti enbart på grund av dess åsikter, skriver Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström.
Den senaste tiden har det debatterats om extrema politiska partier ska få komma in i skolan.

Kristianstadsbladet - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige.Men SKL tycker att det är fel väg att gå: - Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.
Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige. Men SKL tycker att det är fel väg att gå:- Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 28 jan 11 kl. 10:54

Skolverket kritiskt: Kamratstödjare kan öka mobbningen på skolorna

Att elever i vissa fall fungerar som kamratstödjande rapportörer leder snarare till ökad mobbning, enligt en kritisk rapport från Skolverket. Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept mot mobbning, visar en omfattande utvärdering som myndigheten har gjort. Programmen ?

Trelleborgs Allehanda - 29 nov 12 kl. 06:30

Skolverket förbjuder bön på julavslutning

Arkivfoto: Claes Nyberg
När Anderslövs skolor firar julavslutning i kyrkan i december är det skolorna som bestämmer programmet och sätter agendan för vad som får sägas och göras.
Helt enligt Skolverkets regler blir det varken välsignelse eller predikan. ?

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Skolverket stoppar bidrag till Lundsberg

Skolverket har tillfälligt stoppat utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor - Lundsbergs skola, Sigtuna Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.Det efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt bidragsfusk på skolorna. Enligt UG handlar det om miljonbelopp som betalats ut på felaktiga grunder.

Expressen - 06 feb 13 kl. 12:23

Skolverket anmäler de tre internaten

STOCKHOLM. Skolverket polisanmälde på onsdagen de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtunaskolan. Anledningen är att skolorna har fått statliga bidrag på felaktiga grunder för utlandssvenska elever under flera år.

Sydsvenskan - 16 sep 13 kl. 06:30

Skolorna borde skippa läxorna

Skolverket och Skolinspektionen har pekat med hela handen och varit väldigt handlingskraftiga på sistone. Härligt, säger jag, mera sådant! Förhoppningsvis fortsätter man i samma friska anda framöver och vidgar då kanske sitt fokus, så att granskningar och åtgärder räddar fler än tvåhundra elever på en liten internatskola i Värmland.

Nyhetskanalen - 20 apr 12 kl. 14:18

Lågpresterande skolor får stöd av skolverket

Tio skolor med särskilt låga kunskapsresultat ska få stöd av Skolverket för att höja kvaliteten. Det är en treårig satsning med start i höst som innebär att kvalificerade handledare ska arbeta i skolorna för att hjälpa lärarna att utveckla undervisningen."Jag hoppas att vi tillsammans kan lyfta elevernas kunskapsresultat och hitta bra arbetssätt som kan spridas till andra skolor", skriver Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Nyhetskanalen - 31 maj 12 kl. 15:28

Skolverket stoppar utbetalning till Lundsberg

Skolverket stoppar tillfälligt utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor i Lundsberg, Gränna och Sigtuna. Anledningen är uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om miljontals kronor som kvitterats ut av skolorna på felaktiga grunder.-De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som skolorna i dag får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska, säger enhetschef Joakim Feldt till TT..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 16 okt 18 kl. 05:14

De svenska registerdatabasernas sorgebarn: Dokumentationen

Svenska registerdata används i allt högre grad inom forskning och utvärdering vilket har resulterat i en mängd rön och lärdomar inom särskilt medicin och samhällsvetenskap. Men ett problem som sällan diskuteras är att de flesta av dessa registerdatabaser är bristfälligt dokumenterade. Antalet variabler är mycket stort (tusentals) och har i de flesta fall förändrats över tid.

Ekonomistas - 12 okt 18 kl. 15:34

Nordhaus förtjänar självklart priset

I samband med att Ekonomipriset till Alfred Nobels minne presenteras finns ett antal saker som återkommer varje år: Någon känner sig alltid manad att poängtera att ekonomipriset inte är ett ”riktigt” Nobelpris; någon annan undrar varför det ska vara ett pris i ekonomi och inte i samhällsvetenskap i bredare bemärkelse, och slutligen är det alltid någon som är upprörd över att ekonomer (enligt dessa kritiker) tror att allt kan fångas i modeller och räknas i pengar. Det sistnämnda är problematiskt då det kan skada möjligheterna att sakligt diskutera viktiga frågor eftersom det bidrar till missuppfattningar om vad ekonomer faktiskt gör och vilken roll modeller kan ha i dessa diskussioner. Ett special fall av denna typ av kritik är när personer inte kan skilja på

Ekonomistas - 10 okt 18 kl. 05:07

Gästinlägg: Hur utformar vi en effektiv klimatpolitik?

Detta är ett gästinlägg i vår serie kring en effektiv nationell och internationell klimatpolitik. Inlägget är skrivet av Markus Larsson, Östersjöcentrum vid Stockholms universitet, Anton Arbman Hansing, Lunds tekniska högskola, Mathias Fridahl, Linköpings universitet. Alla tre är också verksamma i Fores klimat- och miljöprogram.

Ekonomistas - 08 okt 18 kl. 17:44

Ekonomipriset 2018 till Nordhaus och Romer

Till slut fick Ekonomistas läsare rätt. Efter att ha varit favorittippad i flera år fick Paul Romer ekonomipriset. Han delar priset med William Nordhaus som också varit populär i Ekonomistas omröstningar.

Ekonomistas - 08 okt 18 kl. 08:53

Paul Romer fortsatt favorit

Det händer inte så mycket i Ekonomistas omröstning om ekonomipriset från år till år. Såsom flera tidigare år var Paul Romer ännu en gång favorittippad (9%). På andra plats kom Daron Acemoglu (9%) och på tredje plats William Nordhaus (8%).

Ekonomistas - 02 okt 18 kl. 12:44

Vem får ekonomipriset 2018?

Det blir inget Nobelpris i litteratur i år, men här på Ekonomistas håller vi fast vid traditionen att tillfråga läsarna vem som får årets ekonomipris. Lägg gärna till egna kandidater på listan och motivera ditt val i kommentarstråden. Omröstningen avslutas under helgen och resultatet från omröstningen presenteras innan årets ekonomipris tillkännages nu på måndag den 8 oktober.

Ekonomistas - 28 sep 18 kl. 11:42

Spelteoretiska resonemang om regeringsbildningen

Vad har spelteori att säga om regeringsbildningen? Frågan har ställts mig i dagarna i letandet efter nya vinklar på frågan ”Vilka regeringskonstalationer är mest sannolika?” Det finns många sätt att närma sig en sådan fråga.

Ekonomistas - 24 sep 18 kl. 10:40

Åsa Rosén (1961-2018)

Detta är ett gästinlägg av Anne Boschini, Anna Sjögren, Annika Alexius, Karin Hederos, Christina Håkanson, Helena Holmlund, Anna Sandberg, Marianne Sundström och Jenny Säve-Söderbergh. Det är med stor sorg och saknad som vi meddelar att Åsa Rosén dog den 26 augusti 2018, 57 år gammal. Åsa var en förebild och en mentor för många av oss kvinnliga nationalekonomer – och säkert också för en hel del manliga kollegor.

Ekonomistas - 18 sep 18 kl. 09:58

Stackars småsyskon

Den som följer forskningen i gränslandet mellan psykologi, medicin, ekonomi, sociologi och kriminologi kan inte ha undgått att märka att genetiska förklaringsmodeller blivit allt vanligare. Rika datamaterial gör det möjligt att jämföra diverse utfall för syskon, tvillingar eller adoptivbarn och generellt tyder resultaten på att genetikens roll är stor. Ibland ifrågasätts till och med att det skulle spela någon roll i vilket social sammanhang och till och med i vilken familj man växer upp.

Ekonomistas - 11 sep 18 kl. 09:06

Gästinlägg: Hur långt räcker skogen?

I Ekonomistas serie kring en effektiv nationell och internationell klimatpolitik diskuterar professor Jan-Eric Nilsson (VTI) och docent Maria Vredin Johansson (ESO) vidare kring vad som krävs för att integrera skogsnäringen i klimatpolitiken. Diskutera gärna inlägget i kommentarstråden och forskare som vill bidra med egna inlägg är välkomna att kontakta oss. Tidigare inlägg i serien har handlat om kolsänkor och hur man kan se på kostnadseffektivitet i klimatpolitiken.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.