Ekonomistas > Ekonomi

Monday, 21 January, 00:46

Ekonomistas - 16 mar 18 kl. 07:00

Skolverket fångar skolorna i ett dilemmaI vad som närmast blivit en återkommande ritual meddelade Skolverket häromdagen att det nationella provet — denna gång i svenska — läckt och spridits på sociala medier. Skolverkets respons är att råda rektorer som tror att proven spridits till deras elever att använda sig av de ersättningsprov som finns. Problemet med denna respons är att det är svårt att se vilka incitament rektorerna har att följa detta råd. Situationen kan illustreras spelteoretiskt. Vi tänker oss att skolans främsta mål är att leverera goda resultat, inte minst relativt andra skolor.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Skolverket, Joseph Hellers, Moment, Yossarian

Dela artikeln

92 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Skolverket, fångar, skolornai ett , dilemma
Kristianstadsbladet - 04 jun 14 kl. 06:57

Skolverket välkomnar översyn av reglerna

Foto: PONTUS LUNDAHL / TT
Skolverket välkomnar att riksdagspolitiker vill se över de lagar och regler som styr partibesök i skolan. Det går inte att utestänga ett parti enbart på grund av dess åsikter, skriver Skolverkets chefsjurist Jonas Nordström.
Den senaste tiden har det debatterats om extrema politiska partier ska få komma in i skolan.

Kristianstadsbladet - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige.Men SKL tycker att det är fel väg att gå: - Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.
Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 29 mar 14 kl. 11:05

Partibesök dilemma för skolorna

Protester på skolor mot Sverigedemokraternas besök riskerar att sätta stopp för samtliga partibesök i Skolsverige. Men SKL tycker att det är fel väg att gå:- Att inte bjuda in partierna signalerar maktlöshet.Upprörda elever blockerade i början av veckan ingången till Globala gymnasiet i Stockholm för att förhindra att en inbjuden representant från Sverigedemokraternas ungdomsförbund (SDU) kom in i skolan.

BT - 28 jan 11 kl. 10:54

Skolverket kritiskt: Kamratstödjare kan öka mobbningen på skolorna

Att elever i vissa fall fungerar som kamratstödjande rapportörer leder snarare till ökad mobbning, enligt en kritisk rapport från Skolverket. Skolverket kritiserar metoden att använda färdiga programkoncept mot mobbning, visar en omfattande utvärdering som myndigheten har gjort. Programmen ?

Trelleborgs Allehanda - 29 nov 12 kl. 06:30

Skolverket förbjuder bön på julavslutning

Arkivfoto: Claes Nyberg
När Anderslövs skolor firar julavslutning i kyrkan i december är det skolorna som bestämmer programmet och sätter agendan för vad som får sägas och göras.
Helt enligt Skolverkets regler blir det varken välsignelse eller predikan. ?

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Skolverket stoppar bidrag till Lundsberg

Skolverket har tillfälligt stoppat utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor - Lundsbergs skola, Sigtuna Humanistiska Läroverket och Grennaskolan.Det efter SVT:s Uppdrag Gransknings avslöjande om misstänkt bidragsfusk på skolorna. Enligt UG handlar det om miljonbelopp som betalats ut på felaktiga grunder.

Expressen - 06 feb 13 kl. 12:23

Skolverket anmäler de tre internaten

STOCKHOLM. Skolverket polisanmälde på onsdagen de tre riksinternatskolorna Lundsbergs skola, Grennaskolan och Sigtunaskolan. Anledningen är att skolorna har fått statliga bidrag på felaktiga grunder för utlandssvenska elever under flera år.

Sydsvenskan - 16 sep 13 kl. 06:30

Skolorna borde skippa läxorna

Skolverket och Skolinspektionen har pekat med hela handen och varit väldigt handlingskraftiga på sistone. Härligt, säger jag, mera sådant! Förhoppningsvis fortsätter man i samma friska anda framöver och vidgar då kanske sitt fokus, så att granskningar och åtgärder räddar fler än tvåhundra elever på en liten internatskola i Värmland.

Nyhetskanalen - 20 apr 12 kl. 14:18

Lågpresterande skolor får stöd av skolverket

Tio skolor med särskilt låga kunskapsresultat ska få stöd av Skolverket för att höja kvaliteten. Det är en treårig satsning med start i höst som innebär att kvalificerade handledare ska arbeta i skolorna för att hjälpa lärarna att utveckla undervisningen."Jag hoppas att vi tillsammans kan lyfta elevernas kunskapsresultat och hitta bra arbetssätt som kan spridas till andra skolor", skriver Anna Ekström, Skolverkets generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Nyhetskanalen - 31 maj 12 kl. 15:28

Skolverket stoppar utbetalning till Lundsberg

Skolverket stoppar tillfälligt utbetalningarna av statsbidrag till landets tre riksinternatskolor i Lundsberg, Gränna och Sigtuna. Anledningen är uppgifterna i SVT:s Uppdrag granskning om miljontals kronor som kvitterats ut av skolorna på felaktiga grunder.-De får nu två veckor på sig att verifiera att alla elever som skolorna i dag får statsbidrag för verkligen är utlandssvenska, säger enhetschef Joakim Feldt till TT..

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - I förrgår: 12:13

Två kommande möten i Nationalekonomiska Föreningen

Med jämna mellanrum håller Nationalekonomiska Föreningen sammankomster där aktuella och viktiga samhällsfrågor diskuteras. De två kommande mötena är ovanligt intressanta. Det första mötet diskuterar frågan “Bör riksdagen få mer makt relativt regeringen?

Ekonomistas - 11 jan 19 kl. 06:00

Finansinspektionen underskattar de negativa effekterna av amorteringskravet

Amorteringskravet har haft en betydligt större negativ effekt för ungas möjligheter att komma in på bostadsmarknaden än den bild Finansinspektionen ger skriver Robert Boije, fil. dr. i nationalekonomi och chefsekonom på SBAB, i detta gästinlägg.

Ekonomistas - 08 jan 19 kl. 14:56

Onyanserad kritik av Handelshögskolan

Det har förmodligen undgått få att företagsekonomen Mikael Holmqvist författat en tegelsten om Handelshögskolan i Stockholm. Till stora delar är boken en redogörelse för hur skolan styrs, finansieras och hur utbildningen och studentkårens verksamhet bedrivs. Boken är därmed på sätt och vis en berättelse om framgångssagan Handelshögskolan, men framförallt driver Holmqvist en rad kritiska teser.

Ekonomistas - 21 dec 18 kl. 08:06

Att mäta skolframgång

Hur ska man avgöra hur bra en skola egentligen är? Ett naivt svar är att det bara är att se hur skolorna presterar, men efter lite eftertanke inser de flesta att skolor har olika förutsättningar. Att bedöma en skola vars samtliga elever är studiebegåvade, studiemotiverade och har starkt föräldrastöd efter samma mall som en skola vars elever kännetecknas av motsatsen är både missvisande och orättvist.

Ekonomistas - 20 dec 18 kl. 08:15

Radikalt reformpaket till jul?

Nationalekonomer anklagas ibland för att huvudsakligen vara försvarare av rådande marknadsliberala ordning. Och visst stämmer det att nationalekonomer framförallt ägnar sig åt analysera justeringar av det kapitalistiska systemet snarare än mer revolutionära idéer. Tidigare i år kom dock boken Radical Markets som argumenterar för att ekonomer såsom Adam Smith och John Stuart Mill förespråkade marknadsliberala idéer som var väldigt radikala för sin tid och innebar ett uppbrott mot tidigare system med nedärvda priviliger.

Ekonomistas - 14 dec 18 kl. 09:58

Könsskillnader, Peterson och normalfördelningen

Lite sen på bollen är det dags för en kommentar kring den debatt om könsskillnader och könsroller som blossade upp i samband med Jordan Petersons Sverigebesök för någon månad sedan. Peterson hänvisade då bland annat till en studie i Science som finner att könsskillnaderna i diverse preferenser tenderar att öka när länder blir rikare och mer jämställda. Studien har tidigare presenterats här på bloggen och resultaten är på intet sätt nya; redan 2010 diskuterade det norska populärvetenskapliga programmet Hjernevask en variant av fenomenet som kallas The Gender Equality Paradox.

Ekonomistas - 12 dec 18 kl. 12:04

Gästinlägg: Brist på sjuksköterskor?

I detta gästinlägg undar Mats Persson, professor på IIES, vad som kan ligga bakom den sjuksköterskebrist som råder runtom i landet. Frågorna är fler än svaren så diskutera gärna vidare i kommentarstråden! Häromveckan kunde man i SvD man läsa att det råder stor brist på sjuksköterskor i Sverige.

Ekonomistas - 05 dec 18 kl. 06:14

Villy Bergström, 1938–2018

Som nyligen meddelats har Villy Bergström, docent i nationalekonomi och fd vice riksbankschef, gått bort. I detta gästinlägg tecknar professor emeritus Mats Lundahl, Handelshögskolan i Stockholm, ett personligt porträtt av Villy Bergström. Jag träffade Villy Bergström för första gången 1981.

Ekonomistas - 03 dec 18 kl. 14:11

En skandinavisk matchningsmarknad för doktorandseminarier

I dagarna har 21 har lyckliga doktorander i Sverige, Norge och Danmark fått besked om att de under 2019 kommer att få presentera sin forskning vid nationalekonomiska institutioner i de tre nämnda länderna. Detta är ett resultat av ett nytt program med syfte att träna doktorander inför internationella akademiska arbetsmarknader. I detta gästinlägg beskriver Tommy Andersson (Lunds universitet) och Randi Hjalmarsson (Göteborgs universitet) bakgrunden och utfallet av detta program.

Ekonomistas - 28 nov 18 kl. 12:59

Den nakna sanningen om inflationen

Något jag tror många som flyttar till Sverige har svårt att vänja sig vid är omklädningsrummens duschar utan avskiljande väggar eller draperier. Detta nakna umgänge är kringgärdat av vissa oskrivna regler. Man bör noga kontrollera blicken och inte kommentera varandras kroppar, men annars är det okej att prata om det mesta även med sådana man knappt känner.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.