Supermiljöbloggen > Nyheter

Friday, 23 March, 08:09

Supermiljöbloggen - 13 mar 18 kl. 18:47

Rekordvarm vinter i Arktis chockar forskareArktis upplever den varmaste vintern som någonsin uppmätts i regionen med plusgrader och rekordlåg havsis. De varma temperaturerna chockar även riktiga Arktis-veteraner. Det är bara galna, galna grejer. De här värmeböljorna - jag har aldrig sett något som det här, sa forskaren Mark Serreze, som studerat Arktis sen 1982, till The Guardian. Väderstationer i regionen mätte temperaturer på mer än 5.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Arktis,  Mark Serreze, The Guardian

Dela artikeln

279 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rekordvarm, vinteri , Arktis, chockar, forskare
SVT - 07 mar 16 kl. 20:00

Rekordvarm vinter i Arktis

Snö importerades till tävling i Alaska..

YLE - 18 feb 16 kl. 05:06

Januari rekordvarm

Aldrig tidigare har man uppmätt så höga medeltemperaturer i januari månad som i år. Den sammanräknade temperaturen på land och på havsytorna var 1,04 grader högre än genomsnittet. Enligt det meteorologiska forskningsinstitutet NOAA i USA var januaritemperaturen på land den näst högsta under den tid som man mätt temperaturer på det här sättet, alltså sedan 1880.

GöteborgsPosten - 14 mar 16 kl. 08:30

Nytt rekord chockar klimatexperterna

Februari var rekordvarm, enligt flera experter. Det rapporterar SvD efter ha tagit del av nya siffror som chockat klimatkännarna..

SR - 22 mar 17 kl. 23:22

Arktis havsis bara krymper och krymper

Havsisen kring Arktis slog i vinter ett lägsta-rekord. I mars när Arktis brukar ha som mest havsis, var istäcket till ytan det minsta sedan mätningarna började för 38 år sedan..

Västerbottens Folkblad - 24 nov 11 kl. 18:58

Årets höst är rekordvarm

UMEÅ Årets höst har varit rekordvarm i nordligaste Norrland.UMEÅ Årets höst är rekordvarm i nordligaste Norrland. Det kan SMHI slå fast, trots att det återstår en vecka av hösten (september?

Nyhetskanalen - 12 sep 12 kl. 15:47

Tunn is i Arktis kan ge hård vinter

Sommaristäckets utbredning i Norra ishavet har slagit nytt bottenrekord. Det täcker nu 14 procent mindre än det tidigare rekordet från slutet av augusti. Det bäddar för en kall och snörik vinter i norra Europa.

Helsingborgs Dagblad - 05 apr 11 kl. 11:52

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

BT - 05 apr 11 kl. 11:51

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO).
I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Sydsvenskan - 05 apr 11 kl. 12:07

Rekordstor uttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter.
Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Supermiljöbloggen - 28 apr 17 kl. 10:38

Arktis klimat skiftar till ett nytt tillstånd

Arktiska rådet har kommit med en stor rapport om klimatförändringarna i Arktis. Huvudbudskapet är att klimatet i Arktis håller på att skifta till ett nytt tillstånd. Artikeln består av en kortare sammanfattning i fyra punkter och sedan en längre fördjupning.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 22 timmar sedan

Så kan mer skogsbränsle användas utan att biologiska mångfalden försämras

Det går att ta ut 30 – 40 TWh energi från restprodukter och sly från skogen, utan att möjligheterna att nå miljömålen om levande skogar och ett rikt djur- och växtliv försvåras. Detta skulle i så fall vara en kraftig ökning från dagens uttag på 10 TWh, enligt en rapport från Energimyndigheten. Ett sätt att öka uttaget utan och samtidigt nå målen om biologisk mångfald är enligt rapporten att använda mer bränsle från skogar som inte har många sällsynta arter, exempel på dessa skogar är planterade, genomröjda och gallrade skogar.

Supermiljöbloggen - 22 timmar sedan

Storbritanniens koldioxidutsläpp är de lägsta sedan 1890

Storbritanniens koldioxidutsläpp från användning av fossilenergi har minskat sedan början av 1980-talet.  Nu är utsläppen på samma nivå som de var 1890, visar en uträkning från Carbon Brief.  Endast under strejkåren 1893, 1921 och 1926 har utsläppen varit lägre än vad de var 2017.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 17:34

Indien och Frankrike satsar miljarder på solenergi

Frankrikes President Emmanuel Macron och Indiens premiärminister Narendra Modi ger över 1 miljard dollar till ny samarbetsorganisation som ska främja solenergi i länder med mycket solljus. Projektet annonserades under ett möte den 11 mars i samband med grundandet av samarbetsorganisationen International Solar Alliance (ISA). Den unga organisationen kan inte bara räkna Indien och Frankrike till sina 61 samarbetsländer, utan även länder som Kuba, Yemen och Australien deltar i samarbetsorganisationen.

Supermiljöbloggen - 19 mar 18 kl. 11:13

Svenskarna vill ha flygskatt

Hälften av svenskarna, 48 procent, är positiva eller mycket positiva till en flygskatt. Siffrorna kommer från en Sifo-undersökning SvD beställt. På frågan "Vilken är din inställning till flygskatt?

Supermiljöbloggen - 16 mar 18 kl. 11:01

Cykelgrabbarna vill att fler ska resa fossilfritt

Femtonåriga Nyköpingskillarna August, Elliot och Jacob tycker att fler borde få upp ögonen för cykelsemester. Under parollen "Cykelgrabbarna" vill de inspirera andra till hållbart resande. Förra året färdades de till Göteborg - och i sommar bär det av till Norge.

Supermiljöbloggen - 15 mar 18 kl. 17:26

Sjökor fryser ihjäl när klimatförändringar orsakar extremkyla

Enligt en ny rapport finns det ett samband mellan uppvärmningen av Arktis och vinterstormarna som härjat på USAs östkust i år. De hårda stormarna har nått enda ner till Florida och orsakat en kraftig ökning av ihjälfrusna sjökor i regionen.
52 sjökor har frusit ihjäl i staten sedan årsskiftet, vilket kan jämföras med 27 under hela 2017, enligt siffror från Floridas fisk- och djurskyddskommission.

Supermiljöbloggen - 15 mar 18 kl. 15:50

WWF: ”Uppgradera dina matvanor för en levande planet!”

"Alla skulle bli vinnare på om vi åt mindre men bättre kött och mer vegetariskt; planeten, djuren och vi själva. Om vi ska behålla den globala biologiska mångfalden och begränsa klimatförändringarna till max 1, 5 grader måste vi äta mer växtbaserat  –  och mycket mindre, men bättre kött", skriver Håkan Wirtén, generalsekreterare hos WWF och Anna Richert, expert på hållbar mat hos WWF idag i en debattartikel på Supermiljöbloggen.  Världsnaturfonden WWF lanserar under våren 2018 matkonceptet One Planet Plate, måltider för en levande planet, som både är klimatsäkra och samtidigt gynnar den biologiska mångfalden.

Supermiljöbloggen - 14 mar 18 kl. 16:35

Uppvärmning av Arktis orsakar extremväder i Nordamerika

Forskare har kartlagt ett samband mellan ovanligt varma temperaturer i Arktis och extremväder på sydligare breddgrader i en ny studie. Kraftiga snöfall och köldknäppar i Nordamerika kan kopplas till värmeböljor kring nordpolen. Studien är en i raden som pekar på att klimatförändringarna innebär mer extremväder.

Supermiljöbloggen - 14 mar 18 kl. 12:46

Storbritannien går emot EU om palmoljeförbud

I konflikt om ett EU-förbud mot palmolja i biobränslen, planerar Storbritanniens regering att etablera ett handelsavtal med Indonesien för handel med palmolja. Detta visar läckta regeringsdokument som The Guardian tagit del av. I april 2017 röstade EU-parlamentet igenom ett förbud mot palmolja i biobränsle.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.