Supermiljöbloggen > Nyheter

Tuesday, 11 December, 08:06

Supermiljöbloggen - 13 mar 18 kl. 18:47

Rekordvarm vinter i Arktis chockar forskareArktis upplever den varmaste vintern som någonsin uppmätts i regionen med plusgrader och rekordlåg havsis. De varma temperaturerna chockar även riktiga Arktis-veteraner. Det är bara galna, galna grejer. De här värmeböljorna - jag har aldrig sett något som det här, sa forskaren Mark Serreze, som studerat Arktis sen 1982, till The Guardian. Väderstationer i regionen mätte temperaturer på mer än 5.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Arktis,  Mark Serreze, The Guardian

Dela artikeln

279 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rekordvarm, vinteri , Arktis, chockar, forskare
SVT - 07 mar 16 kl. 20:00

Rekordvarm vinter i Arktis

Snö importerades till tävling i Alaska..

YLE - 18 feb 16 kl. 05:06

Januari rekordvarm

Aldrig tidigare har man uppmätt så höga medeltemperaturer i januari månad som i år. Den sammanräknade temperaturen på land och på havsytorna var 1,04 grader högre än genomsnittet. Enligt det meteorologiska forskningsinstitutet NOAA i USA var januaritemperaturen på land den näst högsta under den tid som man mätt temperaturer på det här sättet, alltså sedan 1880.

GöteborgsPosten - 14 mar 16 kl. 08:30

Nytt rekord chockar klimatexperterna

Februari var rekordvarm, enligt flera experter. Det rapporterar SvD efter ha tagit del av nya siffror som chockat klimatkännarna..

SR - 22 mar 17 kl. 23:22

Arktis havsis bara krymper och krymper

Havsisen kring Arktis slog i vinter ett lägsta-rekord. I mars när Arktis brukar ha som mest havsis, var istäcket till ytan det minsta sedan mätningarna började för 38 år sedan..

Nyhetskanalen - 12 sep 12 kl. 15:47

Tunn is i Arktis kan ge hård vinter

Sommaristäckets utbredning i Norra ishavet har slagit nytt bottenrekord. Det täcker nu 14 procent mindre än det tidigare rekordet från slutet av augusti. Det bäddar för en kall och snörik vinter i norra Europa.

Helsingborgs Dagblad - 05 apr 11 kl. 11:52

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

BT - 05 apr 11 kl. 11:51

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO).
I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Sydsvenskan - 05 apr 11 kl. 12:07

Rekordstor uttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter.
Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Supermiljöbloggen - 28 apr 17 kl. 10:38

Arktis klimat skiftar till ett nytt tillstånd

Arktiska rådet har kommit med en stor rapport om klimatförändringarna i Arktis. Huvudbudskapet är att klimatet i Arktis håller på att skifta till ett nytt tillstånd. Artikeln består av en kortare sammanfattning i fyra punkter och sedan en längre fördjupning.

SR - 14 mar 18 kl. 06:00

Varm dag i Arktis ger hård vinter längre söderut

Högre medeltemperaturer i Arktis leder till ökad risk för extremt låga temperaturer och/eller kraftiga snöfall i nordöstra USA, enligt ny studie..

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - 8 timmar sedan

Kanadas CO2-skatt ska delas ut till befolkningen

Kanadas regering kommer införa en koldioxidskatt vars intäkter ska delas ut tillbaka till medborgarna. Kanske kan denna modell bli mer populär än Frankrikes höjda fossilskatter, som står i centrum för de pågående franska protesterna.  Premiärminister Justin Trudeau har lovat att göra Kanada till föregångare i klimatomställning, samtidigt som han har kritiserats hårt för att godkänna massiv oljeexport till USA.

Supermiljöbloggen - 17 timmar sedan

En bra bokhöst för svenska förlag och miljön

I takt med att medvetandet om miljöfrågan ökar 2018, ökar också antalet böcker på bokhandlarnas hyllor om miljön och klimathotet. Här kommer ett urval höstens utgivning på våra svenska förlag.   [caption id="attachment-40561" align="alignleft" width="218"] Foto: Elleströms förlag[/caption] Tala för det gröna i lövet: ekopoesi som estetik och aktivism, Peter Degerman, Ellerströms I sin vackert illustrerade bok ger litterarvetaren Peter Degerman läsarna en översikt över ekokritik som ämnesområde och dess relation med de politiska rörelserna i Sverige och USA under 60- och 70-talet.

Supermiljöbloggen - 19 timmar sedan

Efter globalt toppmöte om biologisk mångfald: Målen ej på väg att nås

Samtidigt som klimattoppmötet i Polen hölls ett toppmöte för biologisk mångfald i Egypten. Prognosen är att vi inte kommer lyckas stävja den pågående utrotningen av planetens växt- och djurarter. Under två veckor i november samlades över 8000 regeringsrepresentanter och miljöorganisationer i Sharm el Sheikh i Egypten för att delta i klimattoppmötets motsvarighet för biologisk mångfald - Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (COP14).

Supermiljöbloggen - 19 timmar sedan

Lucka 10 – Skippa julgodis med palmolja

December lockar med alla möjliga sorters sötsaker. Fast det gäller att hålla koll på innehållsförteckningen. Här har vi listat julgodis utan otrevlig palmolja.

Supermiljöbloggen - 19 timmar sedan

Efter globalt toppmöte om biologisk mångfald: Vi kommer inte nå målen till 2020

Samtidigt som klimattoppmötet i Polen hölls ett toppmöte för biologisk mångfald i Egypten. Prognosen är att vi inte kommer lyckas stävja den pågående utrotningen av planetens växt- och djurarter. Under två veckor i november samlades över 8000 regeringsrepresentanter och miljöorganisationer i Sharm el Sheikh i Egypten för att delta i klimattoppmötets motsvarighet för biologisk mångfald - Conference of the Parties to the Convention on Biological Diversity (COP14).

Supermiljöbloggen - Igår: 17:45

Lucka 9 – Välj rätt ljus

Har du kollat vad dina adventsljus är tillverkade av?  När andra ljuset brinner är snart lucia här
Hon bjuder oss på kaffe och bud som julen bär
Det bästa för klimatet är inte paraffin
Hoppas att hon väljer ljus av stearin Paraffin tillverkas av olja, fossil som få
Det bidrar till klimathot, och till co2
Bättre är då stearin från växter och djur
Bjud så in till mys med bullar och bravur SMB rimmar så pennorna glöder – allt för miljön. Sedan starten 2010 har våra utgifter helt täckts av oss skribenter.

Supermiljöbloggen - Igår: 14:02

Fler med klimatångest i Sveriges Riksdag

En enkätundersökning som Dagens Nyheter har gjort visar på färre klimatskeptiker och fler riksdagesledamöter med klimatångest i Sveriges riksdag 2018 119 av 349 riksdagsledamöter har besvarat enkäten som skickades ut av DN förra veckan. Enkäten innehöll frågor om hur riksdagsledamöterna förhåller sig till klimatforskningen och klimatfrågan i stort. Endast två av dessa riksdagsledamöter fyllde i att de var skeptiska till klimatprognoserna, men flera fyllde i att de var tveksamma till delar av forskningen.

Supermiljöbloggen - I förrgår: 08:49

Lucka 8 – Ha en matsvinnsfest!

Dagens kalender bjuder på en kul utmaning! 97 kilo mat slänger varje svensk per år
Slokande tomater och helt okej kycklinglår
Av äggvispet finns där kvar en liten skvätt
Som kunnat bli en fantastisk omelett Ikväll är det dags att alla skåpen tömma
Gräv ner i frysens minsta gömma
Gör plats för julens rest
Och slå till med en härlig matsvinnsfest! SMB rimmar så pennorna glöder – allt för miljön.

Supermiljöbloggen - 07 dec 18 kl. 14:38

Världens utsläpp ökar – når historiska nivåer

Samtidigt som klimattoppmötet pågår i Katowice har världens koldioxidutsläpp aldrig varit så höga. Ökad förbränning av kol och fler bilar är främsta orsakerna. Efter att världens utsläpp stått stilla 2014-2016 väcktes förhoppningar om att utsläppen höll på att plana ut och kanske till och med vända neråt.

Supermiljöbloggen - 07 dec 18 kl. 13:30

Lucka 7 – Köp färre julklappar

I år väntas svenskarna julshoppa för hisnande 80 miljarder kronor. Våga bryta trenden! Reklam och julhets säger: konsumera!Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.