Supermiljöbloggen > Nyheter

Tuesday, 18 September, 23:24

Supermiljöbloggen - 13 mar 18 kl. 18:47

Rekordvarm vinter i Arktis chockar forskareArktis upplever den varmaste vintern som någonsin uppmätts i regionen med plusgrader och rekordlåg havsis. De varma temperaturerna chockar även riktiga Arktis-veteraner. Det är bara galna, galna grejer. De här värmeböljorna - jag har aldrig sett något som det här, sa forskaren Mark Serreze, som studerat Arktis sen 1982, till The Guardian. Väderstationer i regionen mätte temperaturer på mer än 5.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Arktis,  Mark Serreze, The Guardian

Dela artikeln

279 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rekordvarm, vinteri , Arktis, chockar, forskare
SVT - 07 mar 16 kl. 20:00

Rekordvarm vinter i Arktis

Snö importerades till tävling i Alaska..

YLE - 18 feb 16 kl. 05:06

Januari rekordvarm

Aldrig tidigare har man uppmätt så höga medeltemperaturer i januari månad som i år. Den sammanräknade temperaturen på land och på havsytorna var 1,04 grader högre än genomsnittet. Enligt det meteorologiska forskningsinstitutet NOAA i USA var januaritemperaturen på land den näst högsta under den tid som man mätt temperaturer på det här sättet, alltså sedan 1880.

DN - 1 timme sedan

Första containerfartyget har korsat Arktis – krossade krympande isarna

Isarna kring Arktis har smält så pass mycket att ett containerfartyg för första gången har kunnat passera genom området, rapporterar The Independent. Nu utrycker Greenpeace oro för områdets utveckling..

GöteborgsPosten - 14 mar 16 kl. 08:30

Nytt rekord chockar klimatexperterna

Februari var rekordvarm, enligt flera experter. Det rapporterar SvD efter ha tagit del av nya siffror som chockat klimatkännarna..

SR - 22 mar 17 kl. 23:22

Arktis havsis bara krymper och krymper

Havsisen kring Arktis slog i vinter ett lägsta-rekord. I mars när Arktis brukar ha som mest havsis, var istäcket till ytan det minsta sedan mätningarna började för 38 år sedan..

Nyhetskanalen - 12 sep 12 kl. 15:47

Tunn is i Arktis kan ge hård vinter

Sommaristäckets utbredning i Norra ishavet har slagit nytt bottenrekord. Det täcker nu 14 procent mindre än det tidigare rekordet från slutet av augusti. Det bäddar för en kall och snörik vinter i norra Europa.

Helsingborgs Dagblad - 05 apr 11 kl. 11:52

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

BT - 05 apr 11 kl. 11:51

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO).
I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Sydsvenskan - 05 apr 11 kl. 12:07

Rekordstor uttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter.
Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Supermiljöbloggen - 28 apr 17 kl. 10:38

Arktis klimat skiftar till ett nytt tillstånd

Arktiska rådet har kommit med en stor rapport om klimatförändringarna i Arktis. Huvudbudskapet är att klimatet i Arktis håller på att skifta till ett nytt tillstånd. Artikeln består av en kortare sammanfattning i fyra punkter och sedan en längre fördjupning.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - Igår: 12:55

Seger: Nej till kalkbrytning i Ojnareskogen

Miljörörelsen jublar när Mark- och miljö-domstolen sätter stopp för den långdragna kampen om Ojnareskogen på Gotland. Mark- och miljööverdomstolen meddelade i förra veckan att man upphäver Nordkalks och SMA Minerals tillstånd till kalkbrytning på norra Gotland. Beskedet mottogs med glädje av miljörörelsen, som kämpat i flera år för att hindra bolagen från att exploatera marken.

Supermiljöbloggen - Igår: 12:48

Ny studie: samband mellan högernationalism och klimatförnekelse

Ett nytt internationellt forskningsnätverk har inlett ett projekt vars resultat visar på starka kopplingar mellan klimatförnekelse och högernationalism.  Bakom projektet, med titeln Varför tas inte klimatvetenskapen på allvar? Studier av klimatförnekelse, ligger forskningsnätverket Centre for Studies of Climate Change Denialism (CEFORCED) som har sitt centrum på Chalmers tekniska högskola i Göteborg.

Supermiljöbloggen - 09 sep 18 kl. 14:00

Idag passerade vi 1,5-gradersgränsen

Idag klockan 9.00 passerade vi tiden för att kunna hålla oss under 1,5-gradersgränsen, enligt forskningsinstitutet MCC. Vi kan fortsätta släppa ut växthusgaser i mellan åtta och 23 år till innan vi också passerar gränsen för två grader.

Supermiljöbloggen - 06 sep 18 kl. 17:59

”Vi måste tänka om kring skog och mark”

”Risken för skogsbrand kan minska genom att anpassa rätt trädslag till lämplig mark, öka inslaget av lövskog och genom att restriktioner för maskinkörning i skogen vid stark torka”, skriver Stina Bergström, miljöpolitisk talesperson för Miljöpartiet. Sommarens torka och bränder har påmint oss om de pågående klimatförändringarna och om vårt beroende av skog och jordbruksmark. Torka, bränder och extremväder blir vanligare till följd av klimatförändringar.

Supermiljöbloggen - 06 sep 18 kl. 10:31

Partigranskningen: Vad vill partierna göra för miljön?

Funderar du fortfarande över vilket parti du ska rösta på? Här sammanfattar vi våra våra längre partigranskningar, som grundligt går igenom hur partiernas miljöpolitik ser ut. Let's go supermiljöval 2018!.

Supermiljöbloggen - 06 sep 18 kl. 10:06

Tovatt (MP): Vi har världens mest ambitiösa klimatpolitik

"Denna regering väljer att lägga pengarna på det som faktiskt är bra för miljön, mer cykling och riktiga miljöbilar". Miljöpartiets riksdagsledamot Lorentz Tovatt svarar på Christofer Fjellners kritik mot MP:s klimatpolitik.  Fjellner har gjort sig ett namn inom miljöpolitiken genom det att han alltid försöker slinka undan sitt ansvar.

Supermiljöbloggen - 05 sep 18 kl. 13:40

Ny mätning: Klimatet är väljarnas viktigaste valfråga

Med fyra dagar kvar till valet seglar klimatet upp i topp som väljarnas absolut viktigaste fråga.  I en ny mätning av Expressen/Demoskop hamnar klimatfrågan på första plats när väljarna ska peka ut valspurtens viktigaste fråga. Klimatet passerar därmed invandring som väljarnas förstaval.

Supermiljöbloggen - 03 sep 18 kl. 14:47

Fjellner (M): Framgång i klimatpolitiken handlar om utsläppsminskningar

Politik ska bedömas utifrån resultaten – inte utifrån intentionerna. Miljöpartiets klimatpolitik är i praktiken ineffektiv, skriver EU-parlamentarikern Christofer Fjellner (M). Sju av åtta klimatförslag i regeringens budget får kritik av Konjunkturinstitutet för att de är ineffektiva.

Supermiljöbloggen - 30 aug 18 kl. 19:33

”Man har uppmanat mig att vara tålmodig, men vi har varit tålmodiga i 30 år”

Frankrikes miljöminister Nicolas Hulot avgår i protest mot obefintlig klimatpolitik, rapporterar TT. Det var i tisdags som den dåvarande miljöministern i direktsänd fransk radio lämnade beskedet att han lämnar regeringen, efter endast ett år som minister. Man har uppmanat mig att vara tålmodig, men vi har varit tålmodiga i 30 år.

Supermiljöbloggen - 30 aug 18 kl. 09:30

Centerpartiet får greenwashpris

I konkurrens med Svenska skogen och Växjö kommun tog till slut Centerns styrelse hem det föga smickrande Greenwash-priset, utgivet av miljöorganisationen Jordens Vänner. Greenwash eller grönmålning kallas den typ av marknadsföring eller retorik från ett företag eller organisation som beskriver sig som miljövänlig, men samtidigt gör motsatsen eller döljer en verksamhet som är skadlig för miljön. Greenwash är alltså en typ av falsk eller vilseledande marknadsföring.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.