Supermiljöbloggen > Nyheter

Sunday, 24 June, 09:18

Supermiljöbloggen - 13 mar 18 kl. 18:47

Rekordvarm vinter i Arktis chockar forskareArktis upplever den varmaste vintern som någonsin uppmätts i regionen med plusgrader och rekordlåg havsis. De varma temperaturerna chockar även riktiga Arktis-veteraner. Det är bara galna, galna grejer. De här värmeböljorna - jag har aldrig sett något som det här, sa forskaren Mark Serreze, som studerat Arktis sen 1982, till The Guardian. Väderstationer i regionen mätte temperaturer på mer än 5.
Läs mer på Supermiljöbloggen
Läs mer om:
Arktis,  Mark Serreze, The Guardian

Dela artikeln

279 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Rekordvarm, vinteri , Arktis, chockar, forskare
SVT - 07 mar 16 kl. 20:00

Rekordvarm vinter i Arktis

Snö importerades till tävling i Alaska..

YLE - 18 feb 16 kl. 05:06

Januari rekordvarm

Aldrig tidigare har man uppmätt så höga medeltemperaturer i januari månad som i år. Den sammanräknade temperaturen på land och på havsytorna var 1,04 grader högre än genomsnittet. Enligt det meteorologiska forskningsinstitutet NOAA i USA var januaritemperaturen på land den näst högsta under den tid som man mätt temperaturer på det här sättet, alltså sedan 1880.

GöteborgsPosten - 14 mar 16 kl. 08:30

Nytt rekord chockar klimatexperterna

Februari var rekordvarm, enligt flera experter. Det rapporterar SvD efter ha tagit del av nya siffror som chockat klimatkännarna..

SR - 22 mar 17 kl. 23:22

Arktis havsis bara krymper och krymper

Havsisen kring Arktis slog i vinter ett lägsta-rekord. I mars när Arktis brukar ha som mest havsis, var istäcket till ytan det minsta sedan mätningarna började för 38 år sedan..

Nyhetskanalen - 12 sep 12 kl. 15:47

Tunn is i Arktis kan ge hård vinter

Sommaristäckets utbredning i Norra ishavet har slagit nytt bottenrekord. Det täcker nu 14 procent mindre än det tidigare rekordet från slutet av augusti. Det bäddar för en kall och snörik vinter i norra Europa.

Helsingborgs Dagblad - 05 apr 11 kl. 11:52

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

BT - 05 apr 11 kl. 11:51

Rekordstor ozonuttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter. Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO).
I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Sydsvenskan - 05 apr 11 kl. 12:07

Rekordstor uttunning över Arktis

Uttunningen av ozonskiktet över Arktis har nått rekordhöga nivåer i vinter.
Ovanligt stark kyla i stratosfären har förstärkt effekten av ozonskadliga ämnen, rapporterar FN:s meteorologiska organisation (WMO). I slutet av mars hade 40 procent av ozonmängden i stratosfären över Arktisregionen förstörts, mot det tidigare rekordet på 30 procent.

Västerbottens Folkblad - 24 nov 11 kl. 18:58

Årets höst är rekordvarm

UMEÅ Årets höst har varit rekordvarm i nordligaste Norrland.UMEÅ Årets höst är rekordvarm i nordligaste Norrland. Det kan SMHI slå fast, trots att det återstår en vecka av hösten (september?

Supermiljöbloggen - 28 apr 17 kl. 10:38

Arktis klimat skiftar till ett nytt tillstånd

Arktiska rådet har kommit med en stor rapport om klimatförändringarna i Arktis. Huvudbudskapet är att klimatet i Arktis håller på att skifta till ett nytt tillstånd. Artikeln består av en kortare sammanfattning i fyra punkter och sedan en längre fördjupning.

Fler nyheter från Supermiljöbloggen

Supermiljöbloggen - I förrgår: 10:59

VM-fans från Japan och Senegal städade upp arenan efter sig

Japans och Senegals fans blev lyriska när de vann sina matcher i fotbolls-VM. I yran kastades en hel del skräp runt, men innan de gick städade de upp efter sig. Senegals lag var det första afrikanska laget att vinna sin match.

Supermiljöbloggen - 19 jun 18 kl. 23:46

Ny studie : cirkulär ekonomi kan halvera industrins utsläpp i EU

Konsultbyrån Material economics har i en rapport räknat på hur mycket vi i EU skulle kunna minska industrins koldioxidutsläpp genom att återanvända, dela och återanvända material. Deras resultat är slående; mer än hälften av utsläppen kan reduceras bort genom cirkulära flöden! I rapporten tittar konsultbyrån på de största utsläpparna i materialtillverkning, nämligen produktionen av stål, plast, aluminium och cement.

Supermiljöbloggen - 19 jun 18 kl. 08:12

De bär ansvaret för en hållbar konsumtion

Svenskarna tycker att det är konsumenten själv som bär det största ansvaret för en hållbar konsumtion, enligt en undersökning gjord av företaget SodaStream. Av företag, politiker och konsumenter så är det enligt svenskarna först och främst vi själva som bär ansvaret för att ställa om konsumtionen i linje med en hållbar utveckling. Cirka en av tre tycker också att politikerna och företagen har ett stort ansvar.

Supermiljöbloggen - 18 jun 18 kl. 21:07

Sverige i topp när EU-ländernas klimatpolitik rankas

För andra året i rad kniper nu Sverige förstaplatsen när miljöorganisationen CAN Europe rankar EU-ländernas klimatpolitik. Sverige är det enda av de 27 medlemsländerna som får betyget "very good". Tvåa i rankningen är Portugal, tätt följd av Frankrike.

Supermiljöbloggen - 16 jun 18 kl. 17:57

Varmaste maj i historien – inte bara skönt

Förra månaden var den varmaste maj som någonsin uppmätts i Sverige. Många har njutit av värmen, men det har också framkallat flera skogsbränder, stora prövningar för jordbruket och vattenbrist på olika håll.  Maj 2018 slog det tidigare värmerekordet från 1889.

Supermiljöbloggen - 16 jun 18 kl. 16:07

Isen på Antarktis smälter tre gånger snabbare än för fem år sedan

På bara fem år har smältningstakten för Antarktis is tredubblats visar två rapporter av 84 forskare från 44 internationella organisationer i tidsskriften Nature. Detta kan i förlängningen leda till över tre meters havsnivåhöjningar under detta århundrande, om inte utvecklingen förhindras.  Med is verkar det alltid gå snabbare än vad vi tänkte oss från början.

Supermiljöbloggen - 15 jun 18 kl. 14:32

Greenpeaceaktivister dekorerar om Tredje AP-fonden

I onsdags tog sig aktivister från Greenpeace in på tredje AP-fondens kontor i Stockholm och genomförde en aktion för att uppmärksamma myndighetens fossila investeringar i kol, olja och gas. Greenpeace anser att första till fjärde AP-fondernas miljardinnehav i fossila bolag går emot inte bara Parisavtalet utan också flera lagar.  Aktivisterna från Greenpeace har hängt upp tavlor i Tredje AP-fondens mötesrum och en banner från myndighetens tak med texten "Lyd Lagen, Flytta Pengarna".

Supermiljöbloggen - 14 jun 18 kl. 08:05

Bygg bihotell för att stoppa bidöden

Fler och fler larm kommer om hur bin och humlor försvinner i Sverige och världen. I Frankrike har det till och med hållits en begravningsceremoni för pollinerande bin. Men än är det inte helt kört.

Supermiljöbloggen - 13 jun 18 kl. 15:20

IKEA slutar med engångsplast 2020

Möbeljätten IKEA kommer fasa ut engångsprodukter i plast, som sugrör och påsar, till 2020. Utöver att ta bort plastprodukter för engångsbruk ska möbelkedjan också servera mer plantbaserad mat för att hjälpa kunder leva mer miljövänligt. Genom vår storlek och räckvidd har vi möjlighet att inspirera och möjliggöra att mer än 1 miljarder människor lever bättre liv, inom planetens gränser, sa Torbjörn Lööf, verkställande direktör för IKEAs moderbolag Inter Ikea group, till The Guardian.

Supermiljöbloggen - 12 jun 18 kl. 22:05

Träddöd i Afrika kopplas till miljöförändringar

Flera av Afrikas äldsta och  tåligaste trädarter har dött de senaste åren. Enligt forskare som undersökt träden är den troligaste orsaken klimatförändringar.  Det var under ett forskningsprojekt för att försöka datera den afrikanska trädarten Baobab som forskare från Babes-Bolyai universitetet i Rumänien fann de döende träden.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.