DI > Ekonomi

Tuesday, 25 September, 15:55

DI - 11 mar 18 kl. 09:34

Xi blir Kinas diktator: "En regression tillbaka till Maos era"Xi Jinping blev på söndagen Kinas diktator.  Bedömare anser att det ger honom kraft att genomföra utmanande reformer, men varnar också för att Xis makthunger kan leda till hans och landets fall..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Kinas, Maos, Jinping, Xis

Dela artikeln

21 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Xi blir Kinas, diktatorEn , regressiontillbaka till , Maos, era
Dagens PS - 11 mar 18 kl. 09:49

Klart: Här blir Xi Jinping Kinas diktator

Kinesiska parlamentet godkände under söndagen en konstitutionell ändring som tar bort begränsningen på ämbetstiden som landets president har. Det rapporterar Reuters. Förslaget godkändes näst intill enhälligt då enbart två nej-röster registrerades av 3.

Ekonomistas - 04 sep 15 kl. 06:02

Vad händer med Kinas ekonomiska tillväxt?

Den senaste tiden har utvecklingen i Kina varit mer i fokus än vanligt (och det vill inte säga lite). De kinesiska börserna har fallit kraftigt sedan juni och Shanghaibörsens fall på 8 procent två dagar i rad häromveckan har placerat utvecklingen bland de stora börskrascherna. Bilden nedan (tagen från the Economist) visar nedgångens storlek i relation till andra välkända krascher.

SvD - 22 dec 13 kl. 21:36

Mao-kulten viktig för Kinas president

Kina förbereder sig inför 120-årsdagen av Maos födelse..

DN - 29 jan 15 kl. 06:48

Studenterna ska fostras i Maos anda

Kinas universitet ska rensas på västerländska liberala idéer. Även den kinesiska konsten ska efter årtionden av relativ frihet tjäna det styrande kommunistpartiets sak. Planer har presenterats på att skicka filmare, konstnärer och tv-personligheter till landsbygden för att av gräsrötter skaffa sig en passande syn på konst..

DI - 08 maj 16 kl. 17:00

Farbror Xi går i Maos spår

Kinas president Xi Jinping har på kort tid byggt en autokratisk personkult runt sig och kräver absolut lojalitet av partimedlemmar och medier. Nu ökar den interna kritiken mot hans alltmer enväldiga styre..

SvD - 26 nov 15 kl. 16:45

Maos Lilla röda roar Cameron

Det är inte bara labourledaren som har problem. Även Labours finansministerkandidat, John McDonnell, kämpar i motvind. Inte minst sedan han läst högt ur den kinesiska diktatorn Maos citatsamling i parlamentet.

Dagens PS - 20 jan 17 kl. 08:19

Valutaguruns attack: ”En skojare och diktator”

”Jag har beskrivit honom som en skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator. Men han är bara en möjlig diktator.

YA - 21 okt 11 kl. 06:30

Ingen diktator går säker

När folket gör uppror mot sina diktatorer är det spöklikt hur de reagerar på samma sätt. "Diktatorn tiger de första dagarna, sedan konstaterar han att det är sammansvärjningar från väst och kallar det egna folket för ohyra." Så skrev Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller i DN för ett par veckor sedan.

Supermiljöbloggen - 07 aug 14 kl. 12:55

Kinas ambitiösa råvarujakt

I oktober förra året stod det klart att Kina passerat USA som världens största oljeimportör. Det beror dels på att USA:s oljekonsumtion minskat något de senaste fem åren, och Kinas har ökat med 40 procent. Samtidigt har USA ökat sin produktion, medan utvinningen i Kina växer mycket långsammare än efterfrågan.

Supermiljöbloggen - 09 apr 18 kl. 14:13

Klimatbluffen – hur bra är egentligen Kinas miljöarbete? Utdrag ur Jojje Olssons nya bok

Sedan USA trädde ur Parisavtalet, så är det allt oftare till Kina som omvärlden sätter sitt hopp vad gäller klimatet. Men hur många har egentligen koll på var Parisavtalet innebär för Kinas del? Hur ser landets målsättningar ut på klimatområdet, och när är man beredd att alls börja minska utsläppen?

Fler nyheter från DI

DI - 10 minuter sedan

Ministern om SHB:s metoo-härva: "Det skadar enormt mycket"

Di:s rapportering om Handelsbankens metoohärva är ett illavarslande tecken på att branschen inte har tagit problematiken på allvar. Det anser finansmarknadsminister Per Bolund, som när han träffade bankens vd Anders Bouvin för att informera sig om sexuella trakasserier i finansbranschen inte fick veta vad som försiggick på bankens handlargolv..

DI - 30 minuter sedan

Debatt: "Kritiken mot oss visar på anmärkningsvärd misstro"

DEBATT. I måndags kritiserade Elin Karlsson, Sveriges läkarförbund, att Apotek Hjärtat har köpt in sig i Min Doktor. Kritiken visar på en anmärkningsvärd misstro till sina förbundsmedlemmars integritet, skriver företrädare för Apotek Hjärtat och Min Doktor..

DI - 30 minuter sedan

Argentinas centralbankschef ansöker om avsked

Chefen för Argentinas centralbank, Luis Caputo, har lämnat in en avskedsansökan, rapporterar Bloomberg News..

DI - 45 minuter sedan

Förbud av försäljning av e-cigaretter online övervägs

Ett alternativ "på bordet" för den amerikanska hälsovårdsmyndigheten FDA är att förbjuda försäljningen av e-cigaretter online.  Det sade FDA-chefen Scott Gottlieb i samband med en kongress i Washington, rapporterar Bloomberg News. .

DI - 45 minuter sedan

New York-börser: Öppning upp väntas

Finansmarknaderna fortsätter att ta in den senaste utvecklingen i handelskonflikten mellan Kina och USA. På måndagen trädde en ny omgång amerikanska och kinesiska importtullar i kraft och Kinas vice handelsminister har sagt att det är svårt att gå vidare i handelssamtalen när Washington håller en "kniv mot Kinas strupe"..

DI - 45 minuter sedan

Huspriser i USA uppåt

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 5,9 procent i juli jämfört med samma månad 2017, enligt S&P Corelogic Case-Shillers index.  Enligt Reuters enkät väntade analytiker att priserna skulle ha stigit 6,2 procent på årsbasis..

DI - 1 timme sedan

Lyft för USA:s detaljhandel

Den amerikanska detaljhandeln i jämförbara butiker steg 5,8 procent vecka 38, som avslutades den 22 september, jämfört med motsvarande vecka ett år tidigare. Det visar Johnson Redbooks index, enligt ett pressmeddelande..

DI - 1 timme sedan

50.000 aktier sållades bort – här är förvaltarens guldkorn

Med vad han kallar en "fokuserad värdebaserad strategi" förvaltar Mikael Tarnawski-Berlin Carnegies nya globalfond. Utifrån ett universum med över 50.000 bolag har han sållat fram ett tjugotal som klarar hans kritierier..

DI - 1 timme sedan

Stockholmsbörsen: SSAB en tisdagsvinnare

Stockholmsbörsen handlades nära oförändrat på tisdagseftermiddagen. SSAB hittades i storbolagstopp medan Autoliv tappade efter att hela den europeiska fordonssektorn fått sig en kyss av tyska BMW:s vinstvarning strax efter lunchtid. De ledande Europabörserna handlades på plus.

DI - 1 timme sedan

Ledamot i Irlab Therapeutics köper 4.000 aktier

John Wakely, styrelseledamot i Irlab Therapeutics, har på måndagen den 24 september köpt 4.000 aktier i bioteknikbolaget.  Det framgår av Finansinspektionens insynslista.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.