DI > Ekonomi

Monday, 18 June, 20:48

DI - 11 mar 18 kl. 09:34

Xi blir Kinas diktator: "En regression tillbaka till Maos era"Xi Jinping blev på söndagen Kinas diktator.  Bedömare anser att det ger honom kraft att genomföra utmanande reformer, men varnar också för att Xis makthunger kan leda till hans och landets fall..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Kinas, Maos, Jinping, Xis

Dela artikeln

21 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Xi blir Kinas, diktatorEn , regressiontillbaka till , Maos, era
Dagens PS - 11 mar 18 kl. 09:49

Klart: Här blir Xi Jinping Kinas diktator

Kinesiska parlamentet godkände under söndagen en konstitutionell ändring som tar bort begränsningen på ämbetstiden som landets president har. Det rapporterar Reuters. Förslaget godkändes näst intill enhälligt då enbart två nej-röster registrerades av 3.

Ekonomistas - 04 sep 15 kl. 06:02

Vad händer med Kinas ekonomiska tillväxt?

Den senaste tiden har utvecklingen i Kina varit mer i fokus än vanligt (och det vill inte säga lite). De kinesiska börserna har fallit kraftigt sedan juni och Shanghaibörsens fall på 8 procent två dagar i rad häromveckan har placerat utvecklingen bland de stora börskrascherna. Bilden nedan (tagen från the Economist) visar nedgångens storlek i relation till andra välkända krascher.

SvD - 22 dec 13 kl. 21:36

Mao-kulten viktig för Kinas president

Kina förbereder sig inför 120-årsdagen av Maos födelse..

DN - 29 jan 15 kl. 06:48

Studenterna ska fostras i Maos anda

Kinas universitet ska rensas på västerländska liberala idéer. Även den kinesiska konsten ska efter årtionden av relativ frihet tjäna det styrande kommunistpartiets sak. Planer har presenterats på att skicka filmare, konstnärer och tv-personligheter till landsbygden för att av gräsrötter skaffa sig en passande syn på konst..

DI - 08 maj 16 kl. 17:00

Farbror Xi går i Maos spår

Kinas president Xi Jinping har på kort tid byggt en autokratisk personkult runt sig och kräver absolut lojalitet av partimedlemmar och medier. Nu ökar den interna kritiken mot hans alltmer enväldiga styre..

SvD - 26 nov 15 kl. 16:45

Maos Lilla röda roar Cameron

Det är inte bara labourledaren som har problem. Även Labours finansministerkandidat, John McDonnell, kämpar i motvind. Inte minst sedan han läst högt ur den kinesiska diktatorn Maos citatsamling i parlamentet.

Dagens PS - 20 jan 17 kl. 08:19

Valutaguruns attack: ”En skojare och diktator”

”Jag har beskrivit honom som en skojare, bedragare och bondfångare. Och en möjlig diktator. Men han är bara en möjlig diktator.

YA - 21 okt 11 kl. 06:30

Ingen diktator går säker

När folket gör uppror mot sina diktatorer är det spöklikt hur de reagerar på samma sätt. "Diktatorn tiger de första dagarna, sedan konstaterar han att det är sammansvärjningar från väst och kallar det egna folket för ohyra." Så skrev Nobelpristagaren i litteratur Herta Müller i DN för ett par veckor sedan.

Supermiljöbloggen - 09 apr 18 kl. 14:13

Klimatbluffen – hur bra är egentligen Kinas miljöarbete? Utdrag ur Jojje Olssons nya bok

Sedan USA trädde ur Parisavtalet, så är det allt oftare till Kina som omvärlden sätter sitt hopp vad gäller klimatet. Men hur många har egentligen koll på var Parisavtalet innebär för Kinas del? Hur ser landets målsättningar ut på klimatområdet, och när är man beredd att alls börja minska utsläppen?

Supermiljöbloggen - 07 aug 14 kl. 12:55

Kinas ambitiösa råvarujakt

I oktober förra året stod det klart att Kina passerat USA som världens största oljeimportör. Det beror dels på att USA:s oljekonsumtion minskat något de senaste fem åren, och Kinas har ökat med 40 procent. Samtidigt har USA ökat sin produktion, medan utvinningen i Kina växer mycket långsammare än efterfrågan.

Fler nyheter från DI

DI - 5 minuter sedan

Carl Bildt storsågar affären: "Underligt att det inte är krav i Sverige"

Carl Bildt är öppet kritisk till Patriotaffären.  I en serie Twitterinlägg ifrågasätter han valet av det amerikanska luftvärnssystemet och dömer ut dess prestanda..

DI - 15 minuter sedan

Norge testar eldrivet passagerarflygplan

Ett litet, eldrivet passagerarflygplan har testats i Norge. Det är första steget mot regeringens målsättning att landet ska börja med eldriven linjeflygtrafik år 2025..

DI - 45 minuter sedan

Luftvärnsnotan saltas med miljarder

Valutaeffekter har på fyra månader fördyrat Sveriges inköp av nytt luftvärn från USA med miljardbelopp. Samtidigt kan Di avslöja att underhållet av Patriot kostar uppemot 300 miljoner kronor om året – motsvarande en tredjedel av arméns totala materielunderhåll i dag..

DI - 1 timme sedan

Uppgifter: Africa Oil med och förhandlar i mångmiljardaffär

Africa Oil ingår i ett konsortium som leds av Vitol och som förhandlar med brasilianska oljejätten Petrobras om afrikanska tillgångar som omfattar två nigerianska tillgångar offshore.     .

DI - 1 timme sedan

Trump skapar amerikansk rymdstyrka

USA:s president Donald Trump vill att den amerikanska militären gör sig redo för rymden..

DI - 1 timme sedan

Låt Europa bygga egna globala jättar

Ledare. Det är ingen tillällighet att det är just franska och tyska politiker som nu sätter hård press på Margrethe Vestager, EU-kommissionär med ansvar för konkurrensfrågor. .

DI - 1 timme sedan

Debatt: Därför har Shekarabi fel

DEBATT. På lördagens Di Debatt svarade civilminister Ardalan Shekarabi (S) på författaren Åsa Mobergs debattartikel om vinst i välfärden. Socialdemokratins förhållande till företagande och entreprenörskap har historiskt sett varit kluvet, skriver näringslivsprofilen Michael Treschow..

DI - 1 timme sedan

Arvid Åhlund: Snabba på bilrevolutionen

LEDARE. I maj avbröt Uber sina testkörningar av förarlösa bilar i Arizona efter att en av dem kört ihjäl en kvinna vid ett övergångsställe. Olyckan uppmärksammades stort, särskilt i USA, trots att där dör över hundra människor i bilolyckor varje dag..

DI - 1 timme sedan

Henrik Mitelman: Sverige måste prioritera människor före grodor

Sverige har fantastiska möjligheter att bli bäst i ekonomiska test om vi enas om en företagarvänlig linje.  Dessutom måste vi hushålla med skattemedel. Men då bör vi prioritera människor före grodor..

DI - 2 timmar sedan

Hovrätten stöttar nämndemännen i Axismålet

Nämndemännen får upprättelse när Axismålet nått hovrätten. Den högre instansen delar tingsrättens syn, även om straffen i två fall mildras..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.