SvD > Inrikes

Sunday, 16 June, 09:52

SvD - 05 aug 10 kl. 20:47

Bärplockare i protestmarschGår tre mil till fots i en protestmarsch. Bär skyltar med texter som "SOS" och "Help”.
Läs mer på SvD
Läs mer om:
SOS, Help

Dela artikeln

delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Bärplockarei , protestmarsch
YLE - 19 jun 17 kl. 17:30

Hård global konkurrens sänker bärpriserna - allt färre bärplockare i Finland och allt fler bär kvar i skogarna

I år väntas det komma klart färre utländska bärplockare till Finland. En orsak är det låga bärpriset, speciellt priset på blåbär. Samtidigt har man försökt reda upp i djungeln kring avtal om löner och arbetsinsats.

YLE - 22 maj 14 kl. 15:45

Bättre beredskap för utländska bärplockare?

Vi är bättre förberedda på sommarsäsongens thailändska bärplockare, lovar Arbets- och näringsministeriet. Än så länge handlar åtgärderna om ett brev "i klarspråk" till bärplockarna och förhandlingar mellan ministeriet, facken och företagen. "Du har ansökt om och beviljats visum för att plocka vilda bär i Finland.

HBL - 09 jul 14 kl. 04:08

Strängare regler gav färre bärplockare

I sommar väntas färre utländska skogsbärplockare än tidigare komma till Finland. En orsak är de senaste årens kritik gällande plockarnas arbetsvillkor och strängare krav på företagen.Varje sommar anländer flera tusen personer till de finska skogarna för att plocka och sälja skogsbär till bärföretag, men nu är de av flera orsaker färre än tidigare.

YLE - 04 nov 14 kl. 07:23

Bättre villkor för utländska bärplockare

Myndigheterna och företagen inom bärbranschen har kommit överens om nya spelregler för anlitandet av utländska bärplockare. Det är fråga om tusentals personer varje år. Avtalet som ska träda i kraft före nästa bärsäsong förbättrar bärplockarnas rättsskydd, säger regeringsrådet Olli Sorainen från Näringsministeriet.

YLE - 05 jul 14 kl. 04:00

Ambassadör: Bärplockare bör få arbetsavtal

Också den här sommaren kommer tusentals thailändska bärplockare till Finland för att arbeta under delvis oklara arbetsförhållanden. De som plockar jordgubbar eller andra trädgårdsbär får arbetsavtal och garanteras en minimilön. Men de som plockar skogsbär betraktas också i år som egenföretagare och står själva för riskerna.

YLE - 18 dec 14 kl. 13:46

Bärplockare får fortfarande inte minimilön

Rättigheterna för de 4 000 bärplockare som årligen kommer till Finland förtydligas tack vare en ny avsiktsförklaring. Men bärplockarna kommer fortfarande inte att ses som anställda och har inte rätt till minimilön. Avsiktsförklaringen ska råda bot på de oklarheter och problem som förekommit inom bärplockarbranschen.

BT - 25 jul 12 kl. 18:23

Bärplockare bussas till Bulgarien

Tre busslaster med strandsatta bärplockare beräknades lämna Stockholm för Bulgarien under onsdagskvällen. ? Så fort vi får tag i nog antal bussar ska alla vara på väg hem, säger ambassadör Svetlan Stoev som uppmanar alla som har en buss att höra av sig.

YLE - 07 jul 14 kl. 15:04

Arbetsrådet: Bärplockare var inte arbetstagare

De utlänska bärplockare som ifjol fick problem med sin uppdragsgivare i Finland kan inte betraktas som vanliga arbetstagare. Det har en avgörande myndighet, Arbetsrådet, slagit fast. Både företag i branschen och aktivister som har fört de utlänska bärplockarnas talan har väntat på Arbetsrådets utlåtande, eftersom det anses ha stor betydelse för huruvida bärplockarna i framtiden ska få arbetsavtal och minimilön i Finland.

Sydsvenskan - 19 jun 15 kl. 09:55

Fler bärplockare i år

Migrationsverket har fått in över 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare i år. Det är nästan 25 procent fler än i fjol, skriver Kommunalarbetaren.Bärplockare från länder utanför EU, och som fått arbetstillstånd, har rätt till en lön i nivå med Kommunals kollektivavtal, 19 772 kronor för heltid.

Helsingborgs Dagblad - 19 jun 15 kl. 09:55

Fler bärplockare i år

Migrationsverket har fått in över 4 000 ansökningar om arbetstillstånd för bärplockare i år. Det är nästan 25 procent fler än i fjol, skriver Kommunalarbetaren.Bärplockare från länder utanför EU, och som fått arbetstillstånd, har rätt till en lön i nivå med Kommunals kollektivavtal, 19 772 kronor för heltid.

BT - 24 jul 12 kl. 16:06

Långt till lösning för bärplockare

Många bärplockare vill återvända hem efter den dåliga bärtillgången. I Söderhamn i dag samlades representanter från polisen, kommunen och Bulgariens ambassad för att reda ut hur bärplockarna ska få hjälp.
- Det har gått bra men lösningen är långt ifrån självklar, ambassaden menar att det inte är deras uppgift att hjälpa bulgarerna hem, men det är inte heller kommunens uppgift och där hamnar bärplockarna mellan stolarna.

Fler nyheter från SvD

SvD - 04 maj 17 kl. 16:52

Skola straffas – snokade i elevens mobiltelefon

Biträdande rektorn sa åt en elev att låsa upp sin telefon och gick sedan igenom innehållet. Agerandet har fått Barn- och elevombudet (BEO) att kräva skolan i Halmstad på 10 000 kronor i skadestånd till eleven för kränkande behandling..

SvD - 04 maj 17 kl. 16:41

Svenskt Dream Team ska bryta VM-trend

Rekordmånga NHL-spelare finns med och det svenska VM-laget stämplas som något av ett Dream Team. Men faktum är att mängden NHL-spelare och framgångar inte går hand i hand. – Vi får se till att bryta den trenden, säger backstjärnan Victor Hedman..

SvD - 04 maj 17 kl. 16:39

May sågas för ”hybrid av Nixon och Cersei Lannister”

Ett starkt och stabilt ledarskap har varit Theresa Mays mantra inför nyvalet i juni. Men på onsdagen anklagade hon plötsligt Bryssel för att försöka påverka valresultatet. ”Instabilt”, säger kritikerna, ”magnifikt” säger hennes anhängare..

SvD - 04 maj 17 kl. 16:15

Hockeyns bästa tid är nu – och VM hetare än på länge

Finalserien mellan HV71 och Brynäs var propaganda för sporten. Samtidigt tillbringas de ljusa nätterna med fördel framför tv:n, där det bjuds högklassig dramatik i Stanley Cup-slutspelet. Och nu börjar VM.

SvD - 04 maj 17 kl. 16:05

Sopor och nöjen – Le Pens vapen i norr

Klyftan är djup mellan stad och landsbygd i ett splittrat franskt presidentval. Där misstron och arbetslösheten härskar försöker Marine Le Pen samla stöd – med hjälp av bättre sophämtning och nöjesliv..

SvD - 04 maj 17 kl. 15:49

Hetaste NHL-profilerna i ishockey-VM

Här finns World Cup-vinnare som Matt Duchene, framtidsnamn som Jack Eichel och poängsprutor som Nikita Kutjerov. Ishockey-VM innehåller en rad NHL-profiler. Den största av dem alla är dock svensk – Victor Hedman är VM-turneringens största profil i TT:s rankning..

SvD - 04 maj 17 kl. 15:51

Neymar upp i rätten – misstänks för bedrägeri

Den brasilianske fotbollsstjärnan Neymar misstänks för bedrägeri och korruption och ska infinna sig i rätten, meddelar spansk domstol..

SvD - 04 maj 17 kl. 15:46

Grönborg mörkar premiärlaget

Tre Kronors förbundskapten Rikard Grönborg väljer att mörka sitt lag till VM-premiären mot Ryssland. Hur många platser han lämnar öppna i VM-truppen återstår att se. – Det får ni se i kväll, sade han efter torsdagens träning..

SvD - 04 maj 17 kl. 15:40

Hur stort tålamod har regeringen med postchefen?

Postnords vd Håkan Ericsson lyckas med konststycket att skjuta förtroendet för bolaget ytterligare i sank. Kunder, anställda och ägarna – skattebetalarna – har fått nog sedan länge. Måttet borde snart vara rågat även på politisk nivå..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.