SVT > Inrikes

Tuesday, 25 September, 14:53

Liknande nyheter

Taggar: Studie, Snusningunder , graviditetenkan , påverka, fostrets, hjärtfrekvens
BT - 13 jan 14 kl. 11:40

Studie: paracetamol kan störa hjärna

Ett av världens mest använda substanser mot värk, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, visar en studie på möss på Uppsala universitet. - Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning. Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Trelleborgs Allehanda - 13 jan 14 kl. 11:38

Studie: Paracetamol kan störa hjärna

Arkivfoto: TT
Ett av världens mest värkmediciner, paracetamol, kan störa hjärnans utveckling och ge beteendeförändringar i vuxen ålder, visar en studie på möss på Uppsala universitet.
- Det talar för att det finns skäl att försöka begränsa användningen av paracetamol i slutet av graviditeten och vara restriktiv med att ge detta läkemedel till spädbarn, säger forskaren Henrik Viberg till Upsala Nya Tidning.Paracetamol finns i Alvedon, Panodil, Pamol och Reliv.

Expressen - 16 apr 18 kl. 02:04

Vanliga värktabletter kan påverka fertiliteten

Om blivande mammor tar värktabletter under graviditeten kan det minska barnets chanser att själv bli förälder i vuxen ålder. Det visar en ny studie som gjorts på paracetamol och ibuprofen.– Jag tycker det är rimligt är att man undviker onödig användning av den här typen av preparat under graviditeten, säger Carl-Gustaf Bornehag, professor i folkhälsovetenskap vid Karlstads universitet, till SVT..

Ekonomistas - 17 mar 15 kl. 05:55

Kan vi påverka vår egen intelligens? Vad du tror påverkar hur väl du lyckas.

Mellan hälften och trefjärdedelar av en persons intelligens uppskattas vara ärftligt betingad. Resten är det alltså enklare att påverka själv. Således kan intelligens betraktas både som något som är på förhand fastlagt och svårt att påverka, och som något som man själv har omfattande inflytande över.

Nyheter 24 - 28 feb 14 kl. 10:32

Ny studie: Lathet kan vara bra för hälsanSkyll på kompisen

Lata människor hyllas sällan men enligt en ny studie kan lathet faktiskt vara bra för hälsan.Enligt studien, gjord av forskare vid St. Bonaventure-universitetet i New York och publicerad i senaste numret av tidskriften Appetite, kan lathet faktiskt användas till att påverka våra matvanor till det bättre.

IDG - 17 feb 15 kl. 09:45

Studie: Anonyma kommentarer på internet kan påverka dig mer än expertråd


En ny studie visar att anonyma kommentatorer som anses vara pålitliga, är bättre på att påverka en läsares åsikt än samhällsinformatörer.  .

SR - 13 maj 15 kl. 18:16

Studie: Längre amning kan påverka barnets tarmflora

Längre amning kan påverka barnets tarmflora. Det visar en ny studie från Sahlgrenska akademien och Halmstads länssjukhus..

Ekonomistas - 01 okt 15 kl. 06:55

Tur, otur, val och ansvar: ny studie om rättvisepreferenser

När vill människor omfördela ekonomiska resuser mellan andra och när är ojämlikhet acceptabelt? Det är fokus i ”Luck, Choice and Responsibility – An Experimental Investigation of Fairness Views”, en ny studie som just publicerats i Journal of Public Economics av undertecknad, samt Bjørn-Atle Reme och Erik Sørensen (båda vid Norges Handelshögskola i Bergen). Vi studerar kontrollerbara och icke kontrollerbara risker och hur ojämlikhet som är resultatet av att en aktör haft otur hanteras.

Världen Idag - 19 feb 14 kl. 00:00

Sverige vill påverka spansk abortlag

"Alla uttrycker oro inför den nya lagen", uppger Elisabeth Sala Estrada, sekreterare vid den spanska ambassaden.Spaniens konservativa regering beslöt i december att förverkliga vallöftet att ändra den fyra år gamla abortlagen, vilken tillåter kvinnan att själv besluta om abort fram till i vecka 14 av graviditeten. Enligt förslaget ska abort bara tillåtas om kvinnan blivit med barn genom våldtäkt, och då endast fram till vecka 12, eller om kvinnans fysiska eller mentala hälsa risker.

Expressen - 22 aug 16 kl. 09:32

Mammans matvanor kan påverka adhd-risk

För mycket socker och fett under graviditeten kan öka risken för adhd hos barnet. Forskarna tror att kosten förändrar barnets arvsmassa, vilket ökar risken att drabbas. Överläkaren Ylva Ginsberg, som forskar och jobbar med adhd, menar dock att det krävs ytterligare studier.

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Här är de som inte röstade i statsministeromröstningen

Tre riksdagsledamöter avlade ingen röst i den statsministeromröstning som i dag ledde till att Stefan Löfven entledigades..

SVT - 1 timme sedan

Flera partier fortsatt kritiska till gymnasielag

Den nya gymnasielagen som trädde i kraft den 1 juli 2018 får grönt ljus. Men flera partier är fortsatt kritiska däribland Sverigedemokraterna som vill riva upp lagen. – Gymnasieutbildningar är inte en plats för vuxna som missbrukar vårt regelverk, säger Paula Bieler (SD)..

SVT - 1 timme sedan

Svåra regeringssamtal börjar på torsdag

Statsminister Stefan Löfven (S) varnar de borgerliga för att bli ”totalt beroende” av SD efter att själv ha röstats ned av oppositionen. Försöken att bilda en ny regering startar på torsdag..

SVT - 2 timmar sedan

Talesperson för Ung i Sverige: Många unga sattes i en orimlig situation

”Det är en väldigt bra nyhet”, säger Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige, om att Migrationsöverdomstolen har godkänt tillämpningen av gymnasielagen..

SVT - 3 timmar sedan

Mohammad, 18: ”Hoppas politikerna bygger ett samhälle alla kan leva i”

Mohammad Qawatali är 18 år gammal och är en av de som med glädje tog emot beskedet om att gymnasielagen får grönt ljus. – Det är jättebra om jag kan stanna i Sverige, säger han..

SVT - 4 timmar sedan

Stefan Löfven (S) röstas bort från posten som statsminister

Stefan Löfven (S) får lämna sin post som statsminister efter att en majoritet i riksdagen röstats nej till att han ska få fortsätta styra landet. Dock väntas han att sitta kvar fram till dess att talmannen sonderat möjligheterna för en ny regering – och partierna kommit överens..

SVT - 4 timmar sedan

Grönt ljus för gymnasielag

SVT - 4 timmar sedan

Kan två parter bli vinnare i en konflikt? Ja!

Konflikter kan exempelvis handla om makt eller territorium. Eller apelsiner! Lösningarna kan dock vara de samma..

SVT - 5 timmar sedan

Stina Wollter: Det finns någonting friskt i selfie-kulturen

Stina Wollter brinner för kroppsaktivism och nu har hon skrivit en bok om att gilla sin kropp. I SVT:s Morgonstudion berättar hon om att hennes framgångar får henne att känna att det finns hopp om synen på kvinnokroppen. – Jag blir stoppad på stan av 12-åringar som piper som om jag vore nån rockstjärna, berättar Stina Wollter i Morgonstudion..

SVT - 7 timmar sedan

Jimmie Åkesson (SD): Alliansen finns knappt längre

SD-ledaren Jimmie Åkesson tycker inte att Alliansen är ett regeringsalternativ just nu. Men tycker trots allt att Ulf Kristersson (M) ska få bilda regering. – Det finns ju knappt något som är Alliansen längre.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.