DI > Ekonomi

Monday, 17 December, 21:03

DI - 19 feb 18 kl. 14:38

Yrkesprogrammen ska ge högskolebehörighetAlla nationella program i gymnasiet måste från hösten 2019 innehålla kurser som ger högskolebehörighet. Det föreslår regeringen i en kommande proposition, erfar TT..
Läs mer på DI
Läs mer om:
TT

Dela artikeln

8 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Yrkesprogrammenska ge , högskolebehörighet
SvD - 18 feb 15 kl. 17:30

S vill återinföra högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Högskolebehörighet som standard på yrkesprogrammen – med möjlighet att välja bort den. Det är regeringens förslag på mellanväg för att lyckas få igenom en förändring av yrkesprogrammen i riksdagen..

SmålandsPosten - 10 aug 17 kl. 06:00

Gör högskolebehörighet till standard

I samband med gymnasiereformen GY11 försvann automatiskt högskolebehörigheten för yrkesprogrammen. Yrkesprogrammens elever blir därför mer begränsade på framtidens arbetsmarknad om de inte gör ett aktivt val att läsa till högskolebehörighet. Att tidigt begränsa ungdomars framtida val och försvåra möjligheten till högskolestudier minskar både flexibiliteten på arbetsmarknaden och ungdomars frihet..

Kristianstadsbladet - 05 mar 13 kl. 11:50

Enklare läsa in högskolebehörighet


Alla elever på gymnasiets yrkesprogram ska kunna läsa in högskolebehörighet inom ramen för sitt program. I dag måste eleverna på fem av programmen läsa extra för att nå behörigheten. Men regeringen låter nu Skolverket se över hur programmen kan justeras så att behörigheten kan nås inom de vanliga 2 500 poängen.

Kristianstadsbladet - 04 mar 14 kl. 04:37

Färre sökande till yrkesprogrammen


Trenden att färre söker sig till gymnasiets yrkesprogram verkar hålla i sig. När Ekot i SR ringde runt till 40 gymnasieskolor i landet rapporterade samtliga minskat antal sökande till yrkesprogrammen, efter den första preliminära antagningen.Minskningen på de 40 skolorna var tre procent i snitt på ett läsår.

BT - 04 mar 14 kl. 04:38

Färre sökande till yrkesprogrammen

Trenden att färre söker sig till gymnasiets yrkesprogram verkar hålla i sig. När Ekot i SR ringde runt till 40 gymnasieskolor i landet rapporterade samtliga minskat antal sökande till yrkesprogrammen, efter den första preliminära antagningen. Minskningen på de 40 skolorna var tre procent i snitt på ett läsår.

Alliansfritt Sverige - 02 jul 12 kl. 08:46

Yrkesprogrammen gapar tomma

RESULTAT. Att ta bort behörigheten till universitet skulle öka ansökningarna till yrkesprogrammen. Logiken var enkel: den som gillar att hantverksarbete kan ju omöjligen ha något intresse av teoretiska ämnen.

GöteborgsPosten - 21 maj 18 kl. 20:12

Elever skeptiska till obligatorisk behörighet

En har valt att läsa in högskolebehörigheten. Den andra fokuserar på yrkesämnen. Men varken Emma Johannisson eller Andrea Wiberg på Ester Mosessons gymnasium tror att det är bra med obligatorisk högskolebehörighet på yrkesprogrammen..

UNT - 20 aug 12 kl. 07:52

Yrkesprogrammen lockar färre

Allt färre elever söker sig till gymnasiernas yrkesprogram, trots att möjligheten till jobb efter studenten är god. Sedan gymnasieskolan gjordes om förra året ger yrkesprogrammen inte automatiskt högskolebehörighet..

Alliansfritt Sverige - 04 mar 14 kl. 10:35

Eleverna ratar yrkesprogrammen

Nu är det dags för en årlig tradition: rapporteringen om att skolungdomarna ratar nuvarande folkpartiledare Jan Björklunds yrkesgymnasieskola. Det var samma rapportering 2013, 2012 och 2011. I år är det Ekot som är först ute [UT] med att ringa runt till 40 olika gymnasieskolor för att ta reda på hur det ser ut efter den första preliminära intagningen.

Sydsvenskan - 05 mar 13 kl. 12:41

Enklare läsa in behörighet

Alla elever på gymnasiets yrkesprogram ska kunna läsa in högskolebehörighet inom ramen för sitt program. Förändringen, som Skolverket ska förbereda, berör fem av yrkesprogrammen..

Fler nyheter från DI

DI - 10 minuter sedan

Svårigheter att ersätta Ghosn – ingen ny ordförande för Nissan

Fordonstillverkaren Nissans styrelse lyckades inte enas om en ersättare för den avpolletterade styrelseordföranden Carlos Ghon på måndagen. Det rapporterar tidningen Financial Times..

DI - 30 minuter sedan

Investerarprofilen spår björnmarknad i USA nästa år

"Obligationskungen" Jeffrey Gundlach ser ingen pardon efter nyår – New York-börsen lär fortsätta ned till nya bottennivåer under 2019. Det säger han i en intervju med tv-kanalen CNBC..

DI - 1 timme sedan

Ingves väntas hänga på Fed

Två av årets sista och viktigaste räntebesked väntar i veckan. Blir det som marknaden tror försöker Riksbankens Stefan Ingves ta ett första steg närmare kollegan Jerome Powell..

DI - 1 timme sedan

Skakigt på Wall Street – börsen dyker igen

Knappt kunde New York-börsen hämta andan på måndagseftermiddagen innan det bar av nedåt igen. Strax innan klockan 20 handlas S&P 500 ned 1,7 procent..

DI - 1 timme sedan

Många bolag oförberedda på uttåget

En majoritet av företagen i Storbritannien har inte förberett sig för brexit varnar Bank of England. Det är lika illa bland de svenska företagen. ”Vi är mycket oroliga över generellt dåliga förberedelser”, säger handelskommissionär Gustaf Bergström på Business Sweden i London..

DI - 1 timme sedan

Värvning från Tesla sätter fart på rykten om Apple-bil

Teknikjätten Apple har värvat elbilstillverkaren Teslas tidigare seniordesigner Andrew Kim. Det späder på spekulationerna om att Apple återvänt till arbetet med att utveckla en egen bil, rapporterar tekniksajten The Verge..

DI - 1 timme sedan

Brexit broms för svenskt fikabröd

Kaféet Blåbär säljer både svenskt fika och skandinaviska designprodukter i London. Grundaren Sandra West vill expandera, men vågar inte på grund av brexit. "Jag hoppas vi får ett beslut så vi kan gå vidare", säger svenskan inför parlamentets omröstning..

DI - 1 timme sedan

Labour kräver misstroendeomröstning om May

Labourledaren Jeremy Corbyn säger under debatten i underhuset att han kommer att kräva en misstroendeomröstning på grund av att Theresa May skjutit upp omröstningen om brexitavtalet..

DI - 1 timme sedan

JO inleder granskning av FI:s hantering av utlämnande av uppgifter

Justitieombudsmannen (JO) har beslutat att inleda en granskning av Finansinspektionens agerande i samband med att Svenska Dagbladet begärde ut vissa uppgifter för en tid sedan..

DI - 1 timme sedan

Centern är inget mittenparti

DEBATT. Centern, med partiledaren Annie Lööf, är berett att släppa fram Stefan Löfven (S) som statsminister för att minska SD:s politiska inflytande. Att i alla frågor, stora som små, utestänga ett parti i riksdagen från inflytande är ingen bra idé i en demokrati, skriver DN:s före detta politiska chefredaktör Svante Nycander..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.