DI > Ekonomi

Sunday, 23 September, 14:42

Liknande nyheter

Taggar: Yrkesprogrammenska ge , högskolebehörighet
SvD - 18 feb 15 kl. 17:30

S vill återinföra högskolebehörighet på yrkesprogrammen

Högskolebehörighet som standard på yrkesprogrammen – med möjlighet att välja bort den. Det är regeringens förslag på mellanväg för att lyckas få igenom en förändring av yrkesprogrammen i riksdagen..

SmålandsPosten - 10 aug 17 kl. 06:00

Gör högskolebehörighet till standard

I samband med gymnasiereformen GY11 försvann automatiskt högskolebehörigheten för yrkesprogrammen. Yrkesprogrammens elever blir därför mer begränsade på framtidens arbetsmarknad om de inte gör ett aktivt val att läsa till högskolebehörighet. Att tidigt begränsa ungdomars framtida val och försvåra möjligheten till högskolestudier minskar både flexibiliteten på arbetsmarknaden och ungdomars frihet..

Kristianstadsbladet - 05 mar 13 kl. 11:50

Enklare läsa in högskolebehörighet


Alla elever på gymnasiets yrkesprogram ska kunna läsa in högskolebehörighet inom ramen för sitt program. I dag måste eleverna på fem av programmen läsa extra för att nå behörigheten. Men regeringen låter nu Skolverket se över hur programmen kan justeras så att behörigheten kan nås inom de vanliga 2 500 poängen.

Kristianstadsbladet - 04 mar 14 kl. 04:37

Färre sökande till yrkesprogrammen


Trenden att färre söker sig till gymnasiets yrkesprogram verkar hålla i sig. När Ekot i SR ringde runt till 40 gymnasieskolor i landet rapporterade samtliga minskat antal sökande till yrkesprogrammen, efter den första preliminära antagningen.Minskningen på de 40 skolorna var tre procent i snitt på ett läsår.

BT - 04 mar 14 kl. 04:38

Färre sökande till yrkesprogrammen

Trenden att färre söker sig till gymnasiets yrkesprogram verkar hålla i sig. När Ekot i SR ringde runt till 40 gymnasieskolor i landet rapporterade samtliga minskat antal sökande till yrkesprogrammen, efter den första preliminära antagningen. Minskningen på de 40 skolorna var tre procent i snitt på ett läsår.

Alliansfritt Sverige - 02 jul 12 kl. 08:46

Yrkesprogrammen gapar tomma

RESULTAT. Att ta bort behörigheten till universitet skulle öka ansökningarna till yrkesprogrammen. Logiken var enkel: den som gillar att hantverksarbete kan ju omöjligen ha något intresse av teoretiska ämnen.

GöteborgsPosten - 21 maj 18 kl. 20:12

Elever skeptiska till obligatorisk behörighet

En har valt att läsa in högskolebehörigheten. Den andra fokuserar på yrkesämnen. Men varken Emma Johannisson eller Andrea Wiberg på Ester Mosessons gymnasium tror att det är bra med obligatorisk högskolebehörighet på yrkesprogrammen..

UNT - 20 aug 12 kl. 07:52

Yrkesprogrammen lockar färre

Allt färre elever söker sig till gymnasiernas yrkesprogram, trots att möjligheten till jobb efter studenten är god. Sedan gymnasieskolan gjordes om förra året ger yrkesprogrammen inte automatiskt högskolebehörighet..

Alliansfritt Sverige - 04 mar 14 kl. 10:35

Eleverna ratar yrkesprogrammen

Nu är det dags för en årlig tradition: rapporteringen om att skolungdomarna ratar nuvarande folkpartiledare Jan Björklunds yrkesgymnasieskola. Det var samma rapportering 2013, 2012 och 2011. I år är det Ekot som är först ute [UT] med att ringa runt till 40 olika gymnasieskolor för att ta reda på hur det ser ut efter den första preliminära intagningen.

Sydsvenskan - 05 mar 13 kl. 12:41

Enklare läsa in behörighet

Alla elever på gymnasiets yrkesprogram ska kunna läsa in högskolebehörighet inom ramen för sitt program. Förändringen, som Skolverket ska förbereda, berör fem av yrkesprogrammen..

Fler nyheter från DI

DI - 5 minuter sedan

Nu intar robotarna bygget – smart teknik kapar kostnaderna

Nu börjar robotarna göra entré i byggbranschen. De kan bidra till högre säkerhet och tidseffektivitet, men också skapa dilemman. ”Branschen går igenom ett paradigmskifte”, säger Christina Claeson-Jonsson, forsknings- och utvecklingschef på NCC..

DI - 15 minuter sedan

Margot Wallström: Sveriges anseende skadas med Björn Söder som talman

Utrikesminister Margot Wallström (S) anser att Sveriges anseende skadas med Björn Söder som andre vice talman. Det säger hon i en intervju med DN..

DI - 15 minuter sedan

Peter Malmqvist blir ny chef för Analysguiden på Aktiespararna

Peter Malmqvist blir ny chef för Analysguiden på Aktiespararna, verksamma inom uppdragsanalyser. Det rapporterar Realtid. .

DI - 1 timme sedan

Snabbrekrytering lockar utländsk kompetens till Småland

Kompetensbristen är akut. I Gnosjöregionen tacklar näringsliv och kommuner problemet gemensamt via initiativet "Emigration Express". Ett projekt som också kan ses som ett skolexempel på en framgångsrik integrationsinsats.

DI - 1 timme sedan

Checklista: Locka utländska talanger – och få dem att stanna

Allt fler breddar sin rekryteringsbas och hittar kompetensen utanför landets gränser. Jon Stråth, nationell samordnare för nätverket Eures, tipsar om hur du rekryterar smartast i Europa – och får utländska medarbetare stanna.   .

DI - 1 timme sedan

Statsvetare: Därför är talmannen så viktig just nu

Hur omröstningen går i talmansvalet på måndagen är något som diskuteras flitigt. Men varför är talmansposten så viktig just nu och vad har personen för uppgifter? Vi reder ut..

DI - 1 timme sedan

Ståljätten köper bolag i Indien

Tata Steel förvärvar Usha Martins stålverksamhet för upp till 650 miljoner dollar kontant. Det rapporterar VC Circle. .

DI - 2 timmar sedan

Schweiz ska testa robotar i Norrbotten

Två schweiziska jaktflygplan landade i torsdags på Försvarsmaktens testområde Vidsel Test Range i Norrbotten..

DI - 3 timmar sedan

Talmansvalet: MP stöder S och väljer V framför SD

Miljöpartiets riksdagsgrupp kommer att rösta på Socialdemokraternas kandidat till talman, Åsa Lindestam, i måndagens omröstning..

DI - 3 timmar sedan

Strunta i spelet – låt vardagen bli dramatisk

I dag samlas de, våra 349 nyvalda riksdagsledamöter. Utan mig, som däremot får skriva här. Tack för det förtroendet!Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.