DN > Nyheter

Wednesday, 26 September, 07:30

DN - 18 feb 18 kl. 21:00

”Det är inte kineserna utan robotarna som tar jobben”Västerländska politiker har på olika sätt börjat torgföra berättelsen om att det är den farliga globaliseringen som skadar industriarbetarna i västvärlden. Men det är inte utländsk konkurrens som gör att jobb försvinner, utan automatiseringen. Och i själva verket är det låginkomsttagarna som har mest att förlora på handelshinder, skriver Johan Norberg..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Johan Norberg

Dela artikeln

217 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det är inte kinesernautan , robotarnasom , tar, jobben
Dagensanalys.se - 23 maj 16 kl. 09:42

Här är jobben som ryker först när robotarna tar över

Att robotar kommer att ta över delar av vårt samhälle är nog mer fakta än fiktion. Här är jobben som ryker först när chefen anställer en robot. Bokföring och revision är en av de första yrkena som kommer att ersättas av robotar.

Dagensanalys.se - 08 nov 16 kl. 11:31

Elon Musk: Robotarna tar över och alla får medborgarlön

Automationen ökar och robotar klarar av fler och fler arbetsuppgifter i dagens värld. Vi på dagensanalys.se har tidigare skrivit om hur många jobb kommer att försvinna och att framtidens arbetsmarknad kommer att se mycket annorlunda ut.

VA - 07 nov 16 kl. 13:30

Elon Musk: Medborgarlön är lösningen när robotarna tar över jobben

Vad kommer vi göra när robotarna tar över många av våra jobb? Lösningen stavas medborgarlön enligt stjärnentreprenören Musk. .

Dagens PS - 06 feb 17 kl. 13:19

Robotarna tar över – men inte överallt

1. Dataanalytiker
2. Annat dator- och matematikjobb
3.

Nya Wermlands Tidningen - 11 aug 14 kl. 06:00

Om robotarna tar jobben

Datorer kan på kort tid analysera enorma mängder fakta vilket väntas minska behoven även av kvalificerade arbeten som jurister och revisorer, skriver Eleonore Lundkvist..

Dagensanalys.se - 28 jul 17 kl. 08:30

Så här går det till när robotarna tar över lagret på Amazon

Att Amazon är världens mest framgångsrika e-handelsföretag anser nog de flesta. Men inte alla vet hur det ser ut inne på lagret hos e-handelsjätten. Här är ett videoklipp som visar hur det går till när du beställer en vara och robotarna tar över..

Expressen - 06 dec 12 kl. 16:50

De tar jobben som ingen vill ha

Varslen på svenska ­företag avlöser ­varandra. Drygt 400 000 svenskar är ­arbetslösa.
Men i går berättade ­Expressen att det finns ­tusentals ­lediga jobb - som få söker sig till.

Dagensanalys.se - 19 jan 16 kl. 11:31

Robotarna tar över – effekterna ställer stora krav på oss människor

Just nu pågår World Economic Forum (WEF) i Schweiz, och en av rapporterna som diskuterats menar att fram till 2020 kommer fler än 7 miljoner jobb att försvinna till förmån för robotar. Detta kommer i sin tur att generera ca 2 miljoner nya jobb i form av programmerare och servicepersonal. Tillsammans med tidigare rapporter om att arbetslösheten kommer att öka med ca 11 miljoner personer under samma period ger det en totalsiffra på 16 miljoner jobb som kommer att försvinna inom de närmaste fem åren.

UNT - 13 jan 14 kl. 10:19

Robotarna hotar jobben

Ungefär vart tredje jobb i Finland kan om cirka 20 år ersättas med IT-lösningar. Det bedömer institutet Etla i en färsk rapport. Kontorsjobb anses vara i farozonen, medan robotarna inte har lika mycket att hämta i vårdsektorn.

Nyteknik - 09 nov 16 kl. 09:56

Musk: Vi behöver medborgarlön när robotarna tar över

Någon slags basinkomst eller medborgarlön blir ett måste i ett framtida samhälle där många av jobben har automatiserats, säger Teslagrundaren Elon Musk..

YLE - 24 jul 13 kl. 05:46

Robotarna tar över gräsklippandet

Det här är sommaren då robotgräsklipparna på allvar börjar utmana de traditionella klipparna. Robotarna är speciellt populära längs med kusten. På Nygård Maskin i Vasa syns fenomenet tydligt.

Fler nyheter från DN

DN - 2 minuter sedan

Fängelse i tre till tio år för Cosby

Den amerikanska komikern Bill Cosby döms till fängelse för att ha drogat och utnyttjat en kvinna för 14 år sedan..

DN - 15 minuter sedan

Efter sommartorkan: Försurning av vattendrag hotar djurliv

När höstregnen ersätter den torra sommaren riskerar många svenska vattendrag att fyllas med surt, brunt vatten, rapporterar Vetenskapsradion..

DN - 30 minuter sedan

Stockholmstestet vecka 39

Eva-Karin Gyllenberg ställer fem frågor om kommunikationerna i Stockholm..

DN - 1 timme sedan

Kim Nilsson: När man har ögonen på sig växlar man upp

Ett uppseendeveckande klubbval skulle skjuta upp återkomsten för innebandyns fixstjärna. Men i dag, fyra år senare, är Kim Nilsson tillbaka i Svenska superligan med moderklubben Kalmarsund. – Det är nu resan börjar och om några år ska vi spela om guldet, säger han..

DN - 1 timme sedan

Hamnarbetarförbundet vill teckna kollektivavtal

Arbetsmiljön i flera hamnar har försämrats sedan Hamnarbetarförbundet utestängts från skyddsarbetet. Det hävdar förbundet och kräver att få teckna ett centralt kollektivavtal. På onsdagen inleds förhandlingen med Sveriges hamnar..

DN - 1 timme sedan

Färre barn föds med Downs syndrom

Allt färre barn i Sverige föds med Downs syndrom. Det visade en rapport som professorn Karin Källén presenterade för Socialstyrelsen tidigare i år..

DN - 1 timme sedan

Malin Ullgren: Att känna ångest inför högerextremism är en överlevnadsmekanism

Det har gått många år sedan Malin Ullgren första gången konfronterades med en livs levande nazist. Men skräcken och overklighetskänslan finns kvar. Och den är värd att vårda.

DN - 1 timme sedan

Gunnar Jonsson: EU bugar för samvetslösa förtryckare

EU tar hjälp av diktatorer och krigsherrar för att stänga gränsen för migranter. Det kan straffa sig på längre sikt..

DN - 1 timme sedan

DN gratulerar: Jeja Sundström, vissångare

Tro inte att vissångaren Jeja Sundström, har lagt gitarren på hyllan för att hon fyller 75. Tvärtom uppträder hon fortfarande, senast dagen före vårt möte..

DN - 1 timme sedan

”Personer med funktionshinder måste få kunna arbeta som andra”

Lars Nyström ville göra något för personer med funktionsvariationer. Han öppnade ett kafé, döpt efter sonen August som har Downs syndrom. – För många som arbetar här är det första jobbet, säger Lars..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.