DN > Nyheter

Friday, 14 December, 02:59

DN - 18 feb 18 kl. 21:00

”Det är inte kineserna utan robotarna som tar jobben”Västerländska politiker har på olika sätt börjat torgföra berättelsen om att det är den farliga globaliseringen som skadar industriarbetarna i västvärlden. Men det är inte utländsk konkurrens som gör att jobb försvinner, utan automatiseringen. Och i själva verket är det låginkomsttagarna som har mest att förlora på handelshinder, skriver Johan Norberg..
Läs mer på DN
Läs mer om:
Johan Norberg

Dela artikeln

217 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Det är inte kinesernautan , robotarnasom , tar, jobben
Dagensanalys.se - 23 maj 16 kl. 09:42

Här är jobben som ryker först när robotarna tar över

Att robotar kommer att ta över delar av vårt samhälle är nog mer fakta än fiktion. Här är jobben som ryker först när chefen anställer en robot. Bokföring och revision är en av de första yrkena som kommer att ersättas av robotar.

Dagensanalys.se - 08 nov 16 kl. 11:31

Elon Musk: Robotarna tar över och alla får medborgarlön

Automationen ökar och robotar klarar av fler och fler arbetsuppgifter i dagens värld. Vi på dagensanalys.se har tidigare skrivit om hur många jobb kommer att försvinna och att framtidens arbetsmarknad kommer att se mycket annorlunda ut.

VA - 07 nov 16 kl. 13:30

Elon Musk: Medborgarlön är lösningen när robotarna tar över jobben

Vad kommer vi göra när robotarna tar över många av våra jobb? Lösningen stavas medborgarlön enligt stjärnentreprenören Musk. .

Dagens PS - 06 feb 17 kl. 13:19

Robotarna tar över – men inte överallt

1. Dataanalytiker
2. Annat dator- och matematikjobb
3.

Nya Wermlands Tidningen - 11 aug 14 kl. 06:00

Om robotarna tar jobben

Datorer kan på kort tid analysera enorma mängder fakta vilket väntas minska behoven även av kvalificerade arbeten som jurister och revisorer, skriver Eleonore Lundkvist..

Dagensanalys.se - 28 jul 17 kl. 08:30

Så här går det till när robotarna tar över lagret på Amazon

Att Amazon är världens mest framgångsrika e-handelsföretag anser nog de flesta. Men inte alla vet hur det ser ut inne på lagret hos e-handelsjätten. Här är ett videoklipp som visar hur det går till när du beställer en vara och robotarna tar över..

Expressen - 19 okt 18 kl. 09:00

”Det är väl lika bra att robotarna tar över”

Det är väl lika bra att robotarna tar över och reder upp eländet..

Expressen - 06 dec 12 kl. 16:50

De tar jobben som ingen vill ha

Varslen på svenska ­företag avlöser ­varandra. Drygt 400 000 svenskar är ­arbetslösa.
Men i går berättade ­Expressen att det finns ­tusentals ­lediga jobb - som få söker sig till.

Dagensanalys.se - 19 jan 16 kl. 11:31

Robotarna tar över – effekterna ställer stora krav på oss människor

Just nu pågår World Economic Forum (WEF) i Schweiz, och en av rapporterna som diskuterats menar att fram till 2020 kommer fler än 7 miljoner jobb att försvinna till förmån för robotar. Detta kommer i sin tur att generera ca 2 miljoner nya jobb i form av programmerare och servicepersonal. Tillsammans med tidigare rapporter om att arbetslösheten kommer att öka med ca 11 miljoner personer under samma period ger det en totalsiffra på 16 miljoner jobb som kommer att försvinna inom de närmaste fem åren.

UNT - 13 jan 14 kl. 10:19

Robotarna hotar jobben

Ungefär vart tredje jobb i Finland kan om cirka 20 år ersättas med IT-lösningar. Det bedömer institutet Etla i en färsk rapport. Kontorsjobb anses vara i farozonen, medan robotarna inte har lika mycket att hämta i vårdsektorn.

Nyteknik - 09 nov 16 kl. 09:56

Musk: Vi behöver medborgarlön när robotarna tar över

Någon slags basinkomst eller medborgarlön blir ett måste i ett framtida samhälle där många av jobben har automatiserats, säger Teslagrundaren Elon Musk..

Fler nyheter från DN

DN - 2 timmar sedan

Julvädret: Hopp om snö i stora delar av landet

Just nu tyder det mesta på att vi får klassiskt svenskt julväder i år..

DN - 3 timmar sedan

Utredning öppnad om Trumps installation

Federala åklagare i USA har öppnat en brottsutredning om den kommitté som ansvarade för president Donald Trumps installation i januari 2017. Enligt Wall Street Journal rör utredningen frågor hur medel som samlats in använts av kommittén..

DN - 4 timmar sedan

”Doobidoo” kommer tillbaka – med Lasse Kronér

Nu står det klart att det populära SVT-programmet ”Doobidoo” får en ny säsong nästa år och att Lasse Kronér fortsätter som programledare, rapporterar  Göteborgs-Posten..

DN - 7 timmar sedan

Filmrecension: Kaxiga hbtq-kämpar visar vägen i ”En armé av älskande”

Kaxiga kärlekskämpar visade vägen för dagens hbtq-kamp. Ingrid Rybergs dokumentär samlar filmer och minnen från den tid tid då allt fler modiga slutade att skämmas för sin kärlek till människor av samma kön. En positivt energisk hyllning av pionjärerna..

DN - 10 timmar sedan

Färre än väntat försvinner efter utvisningsbeslutet

Antalet personer som försvunnit efter ett utvisningsbeslut eller i samband med ansökan om uppehållstillstånd är lägre än väntat. Hittills i år är drygt 4.000 personer anmälda som avvikna, vilket är den lägsta siffran på tio år.

DN - 11 timmar sedan

Enighet om hamnstaden kan underlätta den humanitära situationen i Jemen

En överenskommelse om hamnstaden Hodeidah var det viktigaste resultatet av fredssamtalen om Jemen, i Rimbo. En veckas konstruktiva förhandlingar har avslutats, men många svåra frågor återstår, sa FN:s generalsekreterare António Guterres vid en avslutande presskonferens..

DN - 11 timmar sedan

Erik Ohlsson: Trevande steg mot fred efter Jemensamt

Huvudparterna i Jemenkonflikten har avslutat åtta dagars möte i Gottröra norr om Stockholm. Har freden kommit närmare? DN:s Mellanösternkorrespondent Erik Ohlsson svarar på fyra frågor och förhandlingarna..

DN - 11 timmar sedan

EU-toppmötet: Motståndet är kompakt mot att förhandla om Brexitavtalet

BRYSSEL. Storbritanniens premiärminister kommer till dagens EU-toppmöte för att förmå övriga länder att vara mer flexibla i Irlandsfrågan. Men motståndet är kompakt.

DN - 11 timmar sedan

”Äldre lämnas i sticket med teknik som de inte klarar av”

Allt ska numera skötas kontantlöst över nätet. Men hur mycket samhället än försöker kommer inte alla att kunna lära sig allt det nya. Digitaliseringen skapar ensamhet när äldre lämnas med teknik de inte behärskar, skriver läsaren Ragnvald Nilsson..

DN - 11 timmar sedan

Signell: ”Man ska inte ta bort dåliga tankar”

NANTES. Ett mål skiljer Sverige från att spela semifinal i EM. Ett mål som grämer förbundskapten Henrik Signell.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.