GöteborgsPosten > Opinion

Sunday, 19 August, 23:06

GöteborgsPosten - 14 feb 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för Kinas globala ambitionerDet kinesiska hamnprojektet i Lysekil visar att lokalpolitiker inte ska bedöma säkerhetspolitiska risker med utländska investeringar. Staten måste få rätt att inskränka det kommunala självstyret för att skydda Sverige från främmande makt..
Läs mer på GöteborgsPosten
Läs mer om:
Kinas, Lysekil, Sverige

Dela artikeln

582 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sonesson, Blundainte för , Kinas, globala, ambitioner
Kristianstadsbladet - 02 jun 13 kl. 06:39

Kinas globala ambitioner växer


Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker.Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

Opinionen.se - 02 jun 13 kl. 06:40

Kinas globala ambitioner växer

Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker. Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

DN - 09 jan 18 kl. 18:32

Hamnarna en del i Kinas globala plan

När svenska Lysekil hamnade på kartan för Kinas ambitioner att bygga hamnar blev det en stor nyhet på orten av det slag som kan få kommunalråd rusiga av förhoppningar. Sett i ett globalt perspektiv är hamnar en prioriterad fråga för Kina – kinesiska företag bygger hamnar runt världen i accelererande fart..

Supermiljöbloggen - 08 aug 14 kl. 13:42

Kinas gröna revolution

Startskottet på Kinas enorma satsningar inom grön energi kan sättas till mars 2011. Då antog landets politiker en ny ekonomisk femårsplan, som bland annat innebar satsningar om 3 000 miljarder kronor på förnybar energi. De ambitiösa målsättningarna innefattar att till 2015 minska landets koldioxidutsläpp med 40 procent jämfört med 2005 års nivåer, samt att till samma år minska kolets andel av elproduktionen från 70 till 63 procent Supermiljöbloggen presenterar del två i artikelserien Kina, energin och miljön.

GöteborgsPosten - 12 mar 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för rovdjurshatet

Den 1 mars inleddes årets licensjakt på lo. Totalt får 76 lodjur fällas. Rovdjursutredningen bedömer att över 100 lodjur dödas illegalt årligen, vilket i vissa områden motsvarar mer än föryngringen.

SVT Debatt - 07 jun 13 kl. 10:30

Sverige kan lära av USA och Kinas innovationspakt

SUPERMÖTET Idag möts ledarna för världens två största ekonomier i Kaliforninen. I och med Kinas framväxt som en supermakt minskar USA:s relativa styrka, och det finns många områden där Barack Obama och Xi Jinping har motstående ståndpunkter. När det gäller innovationspolitiken  utgår de däremot ifrån gemensamma intressen.

DN - 06 mar 18 kl. 16:42

Gunnar Jonsson: Varning för Kinas globala vision

Repressionen blir bara värre i Kina. Och evighetshärskaren Xi Jinping vill ha tyst överallt..

Supermiljöbloggen - 09 apr 18 kl. 14:13

Klimatbluffen – hur bra är egentligen Kinas miljöarbete? Utdrag ur Jojje Olssons nya bok

Sedan USA trädde ur Parisavtalet, så är det allt oftare till Kina som omvärlden sätter sitt hopp vad gäller klimatet. Men hur många har egentligen koll på var Parisavtalet innebär för Kinas del? Hur ser landets målsättningar ut på klimatområdet, och när är man beredd att alls börja minska utsläppen?

Sydsvenskan - 11 nov 11 kl. 00:05

"Bryt Kinas dominans"

Just nu håller Asia-Pacific Economic Cooperation, Apec, toppmöte i USA. Regionen sjuder av dispyter, och ledarna måste börja ta gemensamt ansvar för fred och utveckling, skriver Japans tidigare försvarsminister Yuriko Koike.
Trots att det är Kinas framväxt som stormakt och den obevekliga förskjutningen av ekonomisk makt till Asien som är vår tids viktigaste historiska händelser så har USA haft sitt fokus på annat håll.

Politikerbloggen - 03 dec 12 kl. 09:49

Sveriges klimatpolitik sämre än Kinas


DEBATT. När den globala miljörörelsen idag presenterar den årliga rankingen av länders klimatpolitik får Sverige ett sämre betyg än våra grannländer Norge, Danmark, och Tyskland men även sämre än länder som Kina, Indien och Mexico. Det skriver Helena Leander (MP) på TV4/Politikerbloggen.

Fler nyheter från GöteborgsPosten

GöteborgsPosten - Igår: 10:00

Ingerö: Vi behöver samhörighet, inte sammanhållning

Gemensam kultur får oss att känna samhörighet, men snarare än att hållas samman vill vi kunna göra våra egna val, skriver kolumnisten Johan Ingerö..

GöteborgsPosten - Igår: 05:00

Teodorescu: Dags att bränna offerkoftan

Socioekonomiska faktorer, frustration eller rentav tristess är populära förklaringsmodeller från vänsterhåll när bilar sätts i brand. Men dessa förklaringar håller inte. Det är inte förövarna det är synd om, det är deras skötsamma grannar som faller offer när staten förlorar maktkampen med ligisterna, skriver Alice Teodorescu..

GöteborgsPosten - I förrgår: 07:18

Bilist körde av vägen och försvann

När räddningstjänsten kom fram till singelolyckan i Vänersborg fanns inte bilisten kvar på platsen..

GöteborgsPosten - I förrgår: 07:23

"Hemliga beundrare" tillbaka med ny säsong

GöteborgsPosten - I förrgår: 07:54

Intervjuer med Bergman blir podcast

GöteborgsPosten - I förrgår: 07:59

Antihjältar: Carina Rydberg

Carina Rydberg, den ratade, den som ingen kan älska. Men skriva kan hon, och i "Den högsta kasten" gör hon sig själv till antihjälten som ständigt misslyckas i kärlek..

GöteborgsPosten - I förrgår: 08:02

Asienbörser välkomnar handelssamtal

GöteborgsPosten - I förrgår: 08:03

"Lerins lärlingar" reser till Brasilien

Konstnären Lars Lerin konstskola för personer med funktionsnedsättningar återkommer till SVT nästa år. Den andra säsongen av "Lerins lärlingar" bjuder på ny skola, ny utställning – och en inspirationsresa till Brasilien..

GöteborgsPosten - I förrgår: 08:06

Sällsynt gnagare dök upp efter tio år

GöteborgsPosten - I förrgår: 08:17

Pentagon sätter P för Trumps paradOm oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.