GöteborgsPosten > Opinion

Saturday, 26 May, 00:43

GöteborgsPosten - 14 feb 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för Kinas globala ambitionerDet kinesiska hamnprojektet i Lysekil visar att lokalpolitiker inte ska bedöma säkerhetspolitiska risker med utländska investeringar. Staten måste få rätt att inskränka det kommunala självstyret för att skydda Sverige från främmande makt..
Läs mer på GöteborgsPosten
Läs mer om:
Kinas, Lysekil, Sverige

Dela artikeln

582 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sonesson, Blundainte för , Kinas, globala, ambitioner
Kristianstadsbladet - 02 jun 13 kl. 06:39

Kinas globala ambitioner växer


Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker.Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

Opinionen.se - 02 jun 13 kl. 06:40

Kinas globala ambitioner växer

Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker. Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

DN - 09 jan 18 kl. 18:32

Hamnarna en del i Kinas globala plan

När svenska Lysekil hamnade på kartan för Kinas ambitioner att bygga hamnar blev det en stor nyhet på orten av det slag som kan få kommunalråd rusiga av förhoppningar. Sett i ett globalt perspektiv är hamnar en prioriterad fråga för Kina – kinesiska företag bygger hamnar runt världen i accelererande fart..

Supermiljöbloggen - 08 aug 14 kl. 13:42

Kinas gröna revolution

Startskottet på Kinas enorma satsningar inom grön energi kan sättas till mars 2011. Då antog landets politiker en ny ekonomisk femårsplan, som bland annat innebar satsningar om 3 000 miljarder kronor på förnybar energi. De ambitiösa målsättningarna innefattar att till 2015 minska landets koldioxidutsläpp med 40 procent jämfört med 2005 års nivåer, samt att till samma år minska kolets andel av elproduktionen från 70 till 63 procent Supermiljöbloggen presenterar del två i artikelserien Kina, energin och miljön.

GöteborgsPosten - 12 mar 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för rovdjurshatet

Den 1 mars inleddes årets licensjakt på lo. Totalt får 76 lodjur fällas. Rovdjursutredningen bedömer att över 100 lodjur dödas illegalt årligen, vilket i vissa områden motsvarar mer än föryngringen.

SVT Debatt - 07 jun 13 kl. 10:30

Sverige kan lära av USA och Kinas innovationspakt

SUPERMÖTET Idag möts ledarna för världens två största ekonomier i Kaliforninen. I och med Kinas framväxt som en supermakt minskar USA:s relativa styrka, och det finns många områden där Barack Obama och Xi Jinping har motstående ståndpunkter. När det gäller innovationspolitiken  utgår de däremot ifrån gemensamma intressen.

DN - 06 mar 18 kl. 16:42

Gunnar Jonsson: Varning för Kinas globala vision

Repressionen blir bara värre i Kina. Och evighetshärskaren Xi Jinping vill ha tyst överallt..

Supermiljöbloggen - 09 apr 18 kl. 14:13

Klimatbluffen – hur bra är egentligen Kinas miljöarbete? Utdrag ur Jojje Olssons nya bok

Sedan USA trädde ur Parisavtalet, så är det allt oftare till Kina som omvärlden sätter sitt hopp vad gäller klimatet. Men hur många har egentligen koll på var Parisavtalet innebär för Kinas del? Hur ser landets målsättningar ut på klimatområdet, och när är man beredd att alls börja minska utsläppen?

Sydsvenskan - 11 nov 11 kl. 00:05

"Bryt Kinas dominans"

Just nu håller Asia-Pacific Economic Cooperation, Apec, toppmöte i USA. Regionen sjuder av dispyter, och ledarna måste börja ta gemensamt ansvar för fred och utveckling, skriver Japans tidigare försvarsminister Yuriko Koike.
Trots att det är Kinas framväxt som stormakt och den obevekliga förskjutningen av ekonomisk makt till Asien som är vår tids viktigaste historiska händelser så har USA haft sitt fokus på annat håll.

Politikerbloggen - 03 dec 12 kl. 09:49

Sveriges klimatpolitik sämre än Kinas


DEBATT. När den globala miljörörelsen idag presenterar den årliga rankingen av länders klimatpolitik får Sverige ett sämre betyg än våra grannländer Norge, Danmark, och Tyskland men även sämre än länder som Kina, Indien och Mexico. Det skriver Helena Leander (MP) på TV4/Politikerbloggen.

Fler nyheter från GöteborgsPosten

GöteborgsPosten - Igår: 05:00

Sonesson: Ge kommunerna mer makt över strandskyddet

Det är utmärkt att strandskyddet nu lyfts i valrörelsen. Det är orimligt att länsstyrelser kan besluta att en hel kuststräcka omfattas av strandskydd på hundratals meter. Det måste finnas proportioner i ett glesbefolkat land som har bland mest stränder i hela världen per capita..

GöteborgsPosten - I förrgår: 14:00

Boscanin: Moralpoliser hör inte hemma i Sverige

Många kvinnor har inget annat val än att stanna kvar i områden där deras frihet begränsas av moralpoliser. Även om kvinnorna kunde flytta på sig skulle det inte lösa grundproblemet med personer som tagit med sig en usel kvinnosyn från sina ursprungsländer och som vill fortsätta kontrollera kvinnor i Sverige..

GöteborgsPosten - 22 maj 18 kl. 15:40

Cwejman: Myten om det rasistiska Sverige sprids vidare

I en rad artiklar och rapporter har Sverige pekats ut som ett genomrasistiskt land - helt utan ordentliga bevis. Att lögner florerar är en sak, men att en seriös journalist sprider dem vidare helt okritiskt är allvarligt, skriver ledarsidans Adam Cwejman..

GöteborgsPosten - 22 maj 18 kl. 13:00

Boscanin: Sveriges militära muskler inget att skryta om

Att kunna försvara sina medborgare är en av statens mest grundläggande uppgifter. Därför är det häpnadsväckande att olika regeringar under så lång tid negligerat det uppdraget..

GöteborgsPosten - 22 maj 18 kl. 05:00

Boscanin: Regeringen måste ta hårdare tag mot bilmålvakter

Enligt Transportstyrelsens register finns det 185 personer i Göteborg som inte är bilhandlare men som äger fler än 100 bilar och som dessutom har fordonsrelaterade skulder på över 5000 kronor. Sannolikt är de flesta av dessa bilmålvakter och det finns troligtvis ännu fler..

GöteborgsPosten - 21 maj 18 kl. 16:25

Sonesson: Rädda Barnen har inte värnat barnperspektivet

Regeringen har utsett Rädda Barnens generalsekreterare Elisabeth Dahlin till ny barnombudsman. Det är ett olyckligt beslut med tanke på hennes agerande när det gäller ensamkommande unga. Sverige förtjänar en analytisk och ödmjuk BO..

GöteborgsPosten - 21 maj 18 kl. 10:15

Cwejman: Så kan vapensmugglingen till Sverige hindras

Endast en bråkdel av alla personer som passerar gränsen till Sverige kontrolleras, därför flödar det, år efter år, inte massiva mängder vapen från Balkan till Sverige. Vapen som senare används i brutala gängkrig. Ledarsidans Adam Cwejman skriver om ett problem vars lösning faktiskt finns inom räckhåll..

GöteborgsPosten - 19 maj 18 kl. 05:00

Teodorescu: Mer salami och bröst till folket

Om givare av kulturbidrag ställer krav på jämställdhet för att få ta del av kulturstöd så kommer konstnärer att använda en terminologi som ger sken av att deras konst skapar jämställdhet. Den utveckling vi ser i Sverige, som premierar yta framför innehåll och där kön och etnicitet är viktigare än vad du kan och tänker, är djupt skadlig..

GöteborgsPosten - 19 maj 18 kl. 05:00

Abramowicz: Utanförskapet börjar redan i förskolan

Enligt skollagen ska förskolan medverka till att barn med annat modersmål än svenska får möjlighet att utveckla det svenska språket. Men på vissa håll är den i sådan minoritetsställning att barnen aldrig får en chans att lära sig fungerande svenska, skriver Naomi Abramowicz, kolumnist på ledarsidan..

GöteborgsPosten - 18 maj 18 kl. 05:00

Cwejman: Motståndet mot Västlänken kommer inte att upphöra

Att Mark- och Miljödomstolen ger klartecken för byggstart innebär inte att det medborgerliga engagemanget upphör..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.