GöteborgsPosten > Opinion

Friday, 22 February, 09:04

GöteborgsPosten - 14 feb 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för Kinas globala ambitionerDet kinesiska hamnprojektet i Lysekil visar att lokalpolitiker inte ska bedöma säkerhetspolitiska risker med utländska investeringar. Staten måste få rätt att inskränka det kommunala självstyret för att skydda Sverige från främmande makt..
Läs mer på GöteborgsPosten
Läs mer om:
Kinas, Lysekil, Sverige

Dela artikeln

582 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Sonesson, Blundainte för , Kinas, globala, ambitioner
Kristianstadsbladet - 02 jun 13 kl. 06:39

Kinas globala ambitioner växer


Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker.Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

Opinionen.se - 02 jun 13 kl. 06:40

Kinas globala ambitioner växer

Ett kinesiskt övertagande av amerikanska Smithfield Foods, världens största producent av fläskkött, är ett exempel på Kinas globala ambitioner och behovet av att tillgodose den inhemska efterfrågan på kvalitet, säger analytiker. Från att tidigare ha varit fokuserat på naturtillgångar som olja, gas och råvaror för att bidra till Kinas uppgång för att bli världens näst största ekonomi, är trenden nu mer komplex..

DN - 22 sep 18 kl. 10:30

Gigantiska handelsleder ska stärka Kinas globala maktställning

Med nya gigantiska handelsleder, som ska bli nutida varianter av de medeltida Sidenvägar som band samman östra Asien med Europa, siktar Kina på att knyta ihop sig med världsekonomin. Men syftet är inte enbart kommersiellt, utan är ett led i Kinas försök att stärka sin globala maktställning..

DN - 09 jan 18 kl. 18:32

Hamnarna en del i Kinas globala plan

När svenska Lysekil hamnade på kartan för Kinas ambitioner att bygga hamnar blev det en stor nyhet på orten av det slag som kan få kommunalråd rusiga av förhoppningar. Sett i ett globalt perspektiv är hamnar en prioriterad fråga för Kina – kinesiska företag bygger hamnar runt världen i accelererande fart..

Supermiljöbloggen - 08 aug 14 kl. 13:42

Kinas gröna revolution

Startskottet på Kinas enorma satsningar inom grön energi kan sättas till mars 2011. Då antog landets politiker en ny ekonomisk femårsplan, som bland annat innebar satsningar om 3 000 miljarder kronor på förnybar energi. De ambitiösa målsättningarna innefattar att till 2015 minska landets koldioxidutsläpp med 40 procent jämfört med 2005 års nivåer, samt att till samma år minska kolets andel av elproduktionen från 70 till 63 procent Supermiljöbloggen presenterar del två i artikelserien Kina, energin och miljön.

GöteborgsPosten - 12 mar 18 kl. 05:00

Sonesson: Blunda inte för rovdjurshatet

Den 1 mars inleddes årets licensjakt på lo. Totalt får 76 lodjur fällas. Rovdjursutredningen bedömer att över 100 lodjur dödas illegalt årligen, vilket i vissa områden motsvarar mer än föryngringen.

SVT Debatt - 07 jun 13 kl. 10:30

Sverige kan lära av USA och Kinas innovationspakt

SUPERMÖTET Idag möts ledarna för världens två största ekonomier i Kaliforninen. I och med Kinas framväxt som en supermakt minskar USA:s relativa styrka, och det finns många områden där Barack Obama och Xi Jinping har motstående ståndpunkter. När det gäller innovationspolitiken  utgår de däremot ifrån gemensamma intressen.

DN - 06 mar 18 kl. 16:42

Gunnar Jonsson: Varning för Kinas globala vision

Repressionen blir bara värre i Kina. Och evighetshärskaren Xi Jinping vill ha tyst överallt..

Supermiljöbloggen - 09 apr 18 kl. 14:13

Klimatbluffen – hur bra är egentligen Kinas miljöarbete? Utdrag ur Jojje Olssons nya bok

Sedan USA trädde ur Parisavtalet, så är det allt oftare till Kina som omvärlden sätter sitt hopp vad gäller klimatet. Men hur många har egentligen koll på var Parisavtalet innebär för Kinas del? Hur ser landets målsättningar ut på klimatområdet, och när är man beredd att alls börja minska utsläppen?

Sydsvenskan - 11 nov 11 kl. 00:05

"Bryt Kinas dominans"

Just nu håller Asia-Pacific Economic Cooperation, Apec, toppmöte i USA. Regionen sjuder av dispyter, och ledarna måste börja ta gemensamt ansvar för fred och utveckling, skriver Japans tidigare försvarsminister Yuriko Koike.
Trots att det är Kinas framväxt som stormakt och den obevekliga förskjutningen av ekonomisk makt till Asien som är vår tids viktigaste historiska händelser så har USA haft sitt fokus på annat håll.

Fler nyheter från GöteborgsPosten

GöteborgsPosten - Igår: 05:30

"Gött att klämma till fjolårets vinnare"

Eric Ericson firar med frack att han och Kjell Wilhelmsen har nått hela vägen..

GöteborgsPosten - Igår: 06:13

Mord i lyxmiljö i nya radiothrillern "Sviten"

I nya radiopjäsen "Sviten" i "P3 Serie" får lyssnaren följa med in i Stockholmselitens finrum och ta del av en mordhistoria på ett lyxhotell..

GöteborgsPosten - Igår: 08:29

Trollhättekille med i Paradise Hotel

Dokusåpaveteranen: "Det är jävligt roligt att vara med i tv"..

GöteborgsPosten - Igår: 08:30

Musikexport av det hårda slaget

"Vi lägger ribban på en högre nivå redan från början"..

GöteborgsPosten - Igår: 08:31

Riffgjädje, rockteater och så en smula buskis

Ghost showade inför storpublik i Scandinavium..

GöteborgsPosten - Igår: 08:32

"Bonusfamiljen" har blivit medelålders

Johanna Hagström om succéseriens tredje säsong..

GöteborgsPosten - 23 timmar sedan

Röhsska öppnar dörrarna – efter två år

Röhsska museet i Göteborg öppnar dörrarna igen med en ny basutställning och tre tillfälliga utställningar. Det finns en längtan. Nu vill vi bara öppna, säger museichefen Nina Due..

GöteborgsPosten - 23 timmar sedan

Major Lazer-stjärnan spelar i Helsingborg

Den nya festivalen Bayside lägger fler namn till listan över artister som kommer att spela i Helsingborg i juli..

GöteborgsPosten - 23 timmar sedan

Weeping Willows – nytt album och turné

Tre år efter Weeping Willows senaste albumsläpp kommer skivan "After us" och i sommar drar bandet ut på turné med start i Örebro den 13 juni..

GöteborgsPosten - 23 timmar sedan

Röhsska skandal för skandal

På lördag återinvigs Röhsska museet i ny skrud och med delvis förnyat innehåll..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.