SR > Vetenskap

Friday, 22 February, 20:20

SR - 12 feb 18 kl. 06:00

Förslagen som ska ge fler kvinnor chans till nobelprisMöjlighet att nominera flera pristagare och uppmuntran att nominera fler kvinnor är förslag på hur det ska bli lättare för kvinnor att få nobelpris..
Läs mer på SR

Dela artikeln

23 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Förslagensom ska ge , fler, kvinnor, chanstill , nobelpris
Cornucopia - 20 aug 13 kl. 09:15

454 fler kvinnor gör GMU i år

Socialdemokratiska Arbetarbladet i Gävle rapporterar om att fler kvinnor sökt till den militära grundutbildningen GMU i år än tidigare. Hela 20% av ansökningarna ska vara kvinnor, mot 19% förra året. Om detta även gäller de som faktiskt blir antagna så kommer 454 fler kvinnor göra GMU i år.

HBL - 24 mar 13 kl. 05:31

Styrelser med fler kvinnor har bättre koll

Utan kvotering växer andelen kvinnor i börsbolagens styrelser långsamt. Samtidigt visar färsk forskning att styrelser med både män och kvinnor lägger stor vikt vid övervakning samtidigt som de kvinnliga chefernas antal växer.  Könsbalans i börsbolagens styrelser har en positiv effekt på styrelsearbetet, visar en färsk rapport skriven av professorn i finansiell ekonomi Karin Thorburn vid Norges handelshögskola.

YLE - 09 mar 16 kl. 13:54

Fler kvinnor i byggbranschen - färre mögelskolor?

Fler kvinnor i byggbranschen kunde få antalet byggfel att minska, hävdar Niclas Isaksson, lektor i husteknik. Branschen är fortfarande väldigt mansdominerad, men på byggnadsutbildningarna uppfattar ändå flickorna och pojkarna varandra som jämlika. Yle Nyheter rapporterade nyligen om att sexuella trakasserier är vanliga i byggbranschen.

YLE - 08 mar 17 kl. 10:46

Aktivt arbete ger fler kvinnor i styrelserna

Det rör på sig i styrelsevärlden, den tidigare mansdominerade arenan får fler och fler kvinnliga ledamöter. Det blir mer balans i arbetet med jämställdhet, säger Pia Simons som är rutinerad styrelseledamot. I Finland var det i genomsnitt 30 procent kvinnor i börsbolagens styrelser år 2016.

BT - 01 sep 11 kl. 12:42

Fokus på kompetens ger fler kvinnor i toppen

Släpp frågan om kön när det gäller representation i bolagsstyrelser. Fokusera istället på kompetens, så blir det på naturlig väg fler kvinnor. Bland annat därför att kvinnor är mer välutbildade, menar Daniel Yar Hamidi.

Barometern - 24 sep 14 kl. 08:29

Fler kvinnor tar plats i fullmäktige

De flesta välbekanta men över 20 nya ansikten.
Fler kvinnor kommer in i nya fullmäktige än i dag. 22 kvinnor och 27 män blir det i nya kommunfullmäktige som sammanträder första gången i oktober.

DalaDemokraten - 06 nov 15 kl. 05:30

Centerkvinnor: "Fler kvinnor med makt är ett måste för ett hållbart klimat"

Kvinnor och barn drabbas i regel som hårdast av klimatförändringarna. Ändå är kvinnor underrepresenterade på toppositioner i klimatförhandlingarna. Utan att inkludera kvinnor och flickor kan vi aldrig nå hållbar framgång i miljöfrågor.

YLE - 03 jan 15 kl. 12:37

Allt fler kvinnor döms till fängelse

Allt fler kvinnor döms till fängelse, skriver tidningen Savon Sanomat. Enligt tidningen har antalet kvinnor som döms till fängelse hela tiden ökat sedan 1980-talet. I dag utgör kvinnor 23 procent av dem som döms för brott.

Cornucopia - 08 mar 15 kl. 14:57

Gubbfläsket - allt fler kvinnor är chefer

I takt med att gubbfläsket av äldre män lämnar yrkeslivet blir allt fler kvinnor chefer. I aktuell takt kommer ca 50% av alla chefer vara kvinnliga chefer inom 18 år, men antagligen går det snabbare när proppen går ut och det sk köttberget från 40- och 50-talet lämnar.

Alla siffror avser 2013 om inget annat anges, och här hämtade från SCB:s yrkesregister.

YLE - 11 apr 17 kl. 07:56

S:t Karins nya fullmäktige unikt i Egentliga Finland - fler kvinnor än män

Andelen kvinnor i stads- och kommunfullmäktigen i Egentliga Finland är en hårsmån större än landets medeltal. Men bara i S:t Karins är kvinnorna i fullmäktige fler än männen. I hela Finland är andelen kvinnliga invalda 39 procent, i Egentliga Finland 40 procent.

Fler nyheter från SR

SR - 5 timmar sedan

Den gröna omställningen – nödvändig och orättvis

Hur ser en rättvis, jämlik klimatpolitik ut? Vetenskapsradion har i flera program djupdykt i gula västar, klyftor mellan stad och landsbygd. Och en kanadensisk satsning..

SR - 12 timmar sedan

Besök på asteroiden Ryugu har inletts

Den japanska rymdsonden Hayabusa2 har landat på en asteroid som ligger omkring 28 miljoner mil från jorden..

SR - 12 timmar sedan

Den israeliska månlandaren är på väg

En obemannad israelisk rymdfarkost sköts upp från Florida igår av det privata företaget SpaceX..

SR - 14 timmar sedan

Dödade vulkaner dinosaurierna?

Två studier undersöker om en serie av vulkanutbrott kan ha bidragit till dinosauriernas massutdöende. Men de kommer fram till olika resultat..

SR - 14 timmar sedan

Humor i rymden – viktigare än du tror

Nasa kommer att leta efter roliga astronauter framöver. Det tar flera år att resa till Mars och då är det sociala samspelet, och förmågan att kunna skämta, en av de viktigaste faktorerna för en lyckad resa..

SR - 14 timmar sedan

Världens största bi lever fortfarande

Det största biet man känner till, men som inte har setts till sedan 1981, har hittats igen på en indonesisk ögrupp..

SR - Igår: 10:23

Ny liten måne upptäckt

Amerikanska forskare har med hjälp av Hubbleteleskopet upptäckt en ny liten måne långt bort i vårt solsystem. Månen heter Hippocamp, snurrar runt Neptunus och är ungefär lika stor som Åland..

SR - Igår: 06:00

Forskare: Grönland möjlig klimatvinnare

Grönland skulle kunna bli en stor exportör av sand och grus i framtiden, som en konsekvens av stigande temperaturer..

SR - Igår: 06:00

Zebrans fiffiga lösning lurar bromsarna

Varför har zebran ränder? Senare års forskning har visat att ränderna gör så att zebran inte drabbas av bitande blodsugande insekter i lika hög grad som enfärgade djur. Men varför är det så?.

SR - Igår: 06:00

Europa fruktar den afrikanska svinpesten

Den smittsamma, och oftast dödliga sjukdomen afrikansk svinpest sprids just nu genom Europa. Om sjukdomen kommer till Sverige kan det få stora konsekvenser för våra tamgrisar och vildsvin..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.