SR > Vetenskap

Friday, 15 February, 19:43

SR - 18 jan 18 kl. 06:00

Spännande dag för Europas växtförädlingFrågan är om Crispr ska klassas som genmodifierad organism, gmo. Idag väntas besked som kan få stor betydelse för odling och växtförädling i Europa..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Europas, Crispr, Europa

Dela artikeln

33 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Spännande, dagför , Europas, växtförädling
E24 - 16 feb 16 kl. 22:00

”Svensk växtförädling kan blomstra igen”

Sverige har stolta traditioner inom växtförädling, men i dag har förädlingen av grödor som är särskilt lämpade för nordiska förhållanden nästan upphört. På grönsakssidan kommer inga nya svenska sorter alls. Vi menar att Sverige behöver kraftsamla för att återupprätta en växtförädling av rang, skriver två SLU-forskare..

UNT - 17 dec 15 kl. 11:00

Varför misstro växtförädling?

Sällar sig Fores vd Mattias Goldmann till de räddhågade, konservativa skara som i dag vänder ryggen åt forskning och innovation?.

SR - 26 jul 18 kl. 06:00

Forskare: Ett dråpslag för Europas växtforskning

Under onsdagen fattades ett avgörande beslut för växtförädling i Sverige och i övriga EU av EU-domstolen. I praktiken innebär det att det kommer att bli mycket svårt att använda den nya genkniven – som bland annat upptäcktes i Sverige..

Skånskan - 12 feb 19 kl. 10:00

Biolog som trivs på bio

Filmfantast Bo Gertsson har varit med i Svalövs filmstudio sedan dess allra första början. Nu har den just inlett sin 33:e säsong. Men någon filmnörd – modernt ord för cineast – vill han inte kalla sig.

YA - 25 jun 14 kl. 04:00

Varning för matlarm

Foto: SAM STADENER
Genmodifierad mat kan rädda liv och ge bättre hälsa – men skeptikernas alarm hotar utvecklingen.
Nya superbroccolin är ”nyttig som en löprunda”, skrev Dagens Nyheter och andra medier häromdagen om en ny slags broccoli delvis framodlad av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. De som har svårt att röra sig jublade; om det är möjligt att äta sig till hälsa finns chans till ett bättre liv för fler.

Supermiljöbloggen - 24 maj 17 kl. 09:23

Fjellner: ”Ett steg framåt – två steg bakåt för vetenskapligheten”

"Den senaste veckan har två frågor vi arbetar med just nu i Europaparlamentet illustrerat den allt större konflikten om vetenskapens roll i det politiska beslutsfattandet", skriver Christofer Fjellner (M) i en debattartikel dag på Supermiljöbloggen. Det handlar dels om glyfosat, den aktiva substansen i många växtskyddsmedel, och dels om växtförädling och GMO. I båda fallen har vetenskap allt för ofta fått stå tillbaka för fördomar och rädsla, som fått ett stort inflytande över politiken.

Regeringen - 27 mar 17 kl. 08:30

13 ytterligare åtgärder för ökad livsmedelsproduktion

I dag presenterar regeringen livsmedelsstrategins andra åtgärdspaket. Paketet innehåller 13 åtgärder som ska stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen. Det innehåller bland annat satsningar på livsmedelsexport, växtförädling, växtskydd och vattenbruk..

Fler nyheter från SR

SR - 13 timmar sedan

Hur länge håller en höft- eller knäprotes?

I en ny stor studie som publicerats i The Lancet har forskare tittat på det här i databasregister från Australien, Danmark, Finland, Nya Zeeland, Norge och Sverige..

SR - 13 timmar sedan

Så gör du om din häst smittats av herpesvirus

Ett till utbrott av herpesvirus hos häst, som också kallas abortvirus, konstaterades tidigare i veckan på Värmdö. Nu uppmanar veterinärer hästägare att vara uppmärksamma på symptom..

SR - 13 timmar sedan

Tarmbakterier ökar risken för tarmcancer

Vissa tarmbakterier kan öka risken för tarmcancer. Forskarna har nu hittat mekanismen bakom, vilket gör det lättare att tidigt upptäcka bakterierna..

SR - 13 timmar sedan

Fotspår från neandertalare kan ha hittats

I Gibraltar, på södra delen av den Iberiska halvön, har forskare från Gibraltars nationalmuseum gjort ett spännande fynd. De har hittat ett fotspår som man tror är från de sista neandertalarna som vandrade över sanddynerna där..

SR - Igår: 10:27

Protester mot försök på hundar i Göteborg

Vid Göteborgs universitet används sex labradorer i forskning som handlar om tandimplantat. Labradorerna som är två år gamla ska nu avlivas..

SR - Igår: 06:05

Singlar är mer sociala än gifta

Så här på alla hjärtans dag kan vi konstatera att andelen människor som lever som singlar växer i hela världen. Men singellivet hör inte ihop med ensamhet. Forskning visar tvärtom att singlar har ett rikare socialt liv än gifta personer..

SR - Igår: 06:00

Tung tradition tros vara fransk

Traditionen från stenåldern att resa jättestora stenar vid till exempel gravar började vid vad som idag är norra Frankrike, enligt en ny studie..

SR - Igår: 06:00

Omprogrammerade celler producerar insulin

En internationellt forskargrupp har lyckats programmera om mänskliga celler från bukspottkörteln, så att de började producera insulin..

SR - I förrgår: 06:00

Lägre klimatgasutsläpp än väntat från Arktissjöar

Mätningar i tjugo sjöar i Alaska visar att sjöarna avger mindre mängder koldioxid än förväntat och dessutom mindre än sjöar i andra delar av världen..

SR - I förrgår: 06:00

Blandrasens bakgrund söks med dna-tester

Intresset har växt för att dna-testa hundar och på så sätt få reda på mer om deras släktförhållanden..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.