SR > Vetenskap

Saturday, 17 November, 09:33

SR - 18 jan 18 kl. 06:00

Spännande dag för Europas växtförädlingFrågan är om Crispr ska klassas som genmodifierad organism, gmo. Idag väntas besked som kan få stor betydelse för odling och växtförädling i Europa..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Europas, Crispr, Europa

Dela artikeln

33 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Spännande, dagför , Europas, växtförädling
E24 - 16 feb 16 kl. 22:00

”Svensk växtförädling kan blomstra igen”

Sverige har stolta traditioner inom växtförädling, men i dag har förädlingen av grödor som är särskilt lämpade för nordiska förhållanden nästan upphört. På grönsakssidan kommer inga nya svenska sorter alls. Vi menar att Sverige behöver kraftsamla för att återupprätta en växtförädling av rang, skriver två SLU-forskare..

UNT - 17 dec 15 kl. 11:00

Varför misstro växtförädling?

Sällar sig Fores vd Mattias Goldmann till de räddhågade, konservativa skara som i dag vänder ryggen åt forskning och innovation?.

SR - 26 jul 18 kl. 06:00

Forskare: Ett dråpslag för Europas växtforskning

Under onsdagen fattades ett avgörande beslut för växtförädling i Sverige och i övriga EU av EU-domstolen. I praktiken innebär det att det kommer att bli mycket svårt att använda den nya genkniven – som bland annat upptäcktes i Sverige..

YA - 25 jun 14 kl. 04:00

Varning för matlarm

Foto: SAM STADENER
Genmodifierad mat kan rädda liv och ge bättre hälsa – men skeptikernas alarm hotar utvecklingen.
Nya superbroccolin är ”nyttig som en löprunda”, skrev Dagens Nyheter och andra medier häromdagen om en ny slags broccoli delvis framodlad av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. De som har svårt att röra sig jublade; om det är möjligt att äta sig till hälsa finns chans till ett bättre liv för fler.

Supermiljöbloggen - 24 maj 17 kl. 09:23

Fjellner: ”Ett steg framåt – två steg bakåt för vetenskapligheten”

"Den senaste veckan har två frågor vi arbetar med just nu i Europaparlamentet illustrerat den allt större konflikten om vetenskapens roll i det politiska beslutsfattandet", skriver Christofer Fjellner (M) i en debattartikel dag på Supermiljöbloggen. Det handlar dels om glyfosat, den aktiva substansen i många växtskyddsmedel, och dels om växtförädling och GMO. I båda fallen har vetenskap allt för ofta fått stå tillbaka för fördomar och rädsla, som fått ett stort inflytande över politiken.

Regeringen - 27 mar 17 kl. 08:30

13 ytterligare åtgärder för ökad livsmedelsproduktion

I dag presenterar regeringen livsmedelsstrategins andra åtgärdspaket. Paketet innehåller 13 åtgärder som ska stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen. Det innehåller bland annat satsningar på livsmedelsexport, växtförädling, växtskydd och vattenbruk..

Fler nyheter från SR

SR - 10 timmar sedan

Jubel och champagne när ny definition av kilot röstades igenom

På fredagen röstades en ny definition av ett kilogram igenom, på en internationell konferens i Versailles, Frankrike. Arkivkilot, det urkilo som är en metallcylinder och som har definierat 1 kg sedan 1889 går därmed i pension..

SR - 22 timmar sedan

Resistenta tarmbakterier hittade hos pingviner

Forskare har hittat resistenta tarmbakterier i pingviner som lever på Antarktis..

SR - 23 timmar sedan

Gammalt hus rivs och återanvänds

I den tyska staden Korbach ska man nu för första gången i Tyskland återanvända byggmaterial från en betongbyggnad från 1970-talet..

SR - Igår: 08:54

Ett kilo går ur tiden

I Paris förvaras en metallklump på exakt ett kilo som idag väntas gå i pension efter nästan 130 år i tjänst..

SR - Igår: 06:00

Lättare för män i riskzonen för hiv att få förebyggande läkemedel

Ett läkemedel som kallas PrEP kan förebygga hivsmitta hos särskilda riskgrupper. Det håller nu på att bli allt vanligare att få via vården i Sverige..

SR - Igår: 06:00

Forskare hungrar efter svar på bästa kosten

Fasta och tarmbakterier är de hetaste forskningsområdena när det gäller kost och hälsa. Men vi vet fortfarande mycket lite om hur det vi äter påverkar hur vi mår..

SR - I förrgår: 06:00

Dyngbaggen hittar kortaste vägen hem

En dyngbagge som inte bara kan bära dyngbollar i raka linjer utan också räkna ut vilken som är närmaste vägen hem. Det har en grupp forskare från Lund nu upptäckt i Sydafrika..

SR - I förrgår: 06:00

Insatser krävs för bättre palliativ vård på äldreboenden

Det behövs betydande insatser för att den växande gruppen äldre i Sverige ska få tillräckligt bra palliativ vård på sina äldreboenden. Att utbilda personal och chefer kan vara ett sätt att nå dit, visar forskning..

SR - I förrgår: 06:00

Neandertalarnas liv kanske inte var våldsammare än Homo sapiens

Neandertalare levde förmodligen inte så våldsamt som man tidigare har trott. Det menar forskare i en ny studie som publicerats i Nature..

SR - I förrgår: 06:00

En superjord hittad runt Barnards stjärna

Nu tror forskare att de har hittat en ny planet, en så kallad superjord som rör sig runt en av jordens mest närbelägna stjärnor, Barnards stjärna. Det visar en studie som har publicerats i Nature..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.