SR > Vetenskap

Monday, 20 August, 12:45

SR - 18 jan 18 kl. 06:00

Spännande dag för Europas växtförädlingFrågan är om Crispr ska klassas som genmodifierad organism, gmo. Idag väntas besked som kan få stor betydelse för odling och växtförädling i Europa..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Europas, Crispr, Europa

Dela artikeln

33 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Spännande, dagför , Europas, växtförädling
E24 - 16 feb 16 kl. 22:00

”Svensk växtförädling kan blomstra igen”

Sverige har stolta traditioner inom växtförädling, men i dag har förädlingen av grödor som är särskilt lämpade för nordiska förhållanden nästan upphört. På grönsakssidan kommer inga nya svenska sorter alls. Vi menar att Sverige behöver kraftsamla för att återupprätta en växtförädling av rang, skriver två SLU-forskare..

UNT - 17 dec 15 kl. 11:00

Varför misstro växtförädling?

Sällar sig Fores vd Mattias Goldmann till de räddhågade, konservativa skara som i dag vänder ryggen åt forskning och innovation?.

SR - 26 jul 18 kl. 06:00

Forskare: Ett dråpslag för Europas växtforskning

Under onsdagen fattades ett avgörande beslut för växtförädling i Sverige och i övriga EU av EU-domstolen. I praktiken innebär det att det kommer att bli mycket svårt att använda den nya genkniven – som bland annat upptäcktes i Sverige..

YA - 25 jun 14 kl. 04:00

Varning för matlarm

Foto: SAM STADENER
Genmodifierad mat kan rädda liv och ge bättre hälsa – men skeptikernas alarm hotar utvecklingen.
Nya superbroccolin är ”nyttig som en löprunda”, skrev Dagens Nyheter och andra medier häromdagen om en ny slags broccoli delvis framodlad av Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp. De som har svårt att röra sig jublade; om det är möjligt att äta sig till hälsa finns chans till ett bättre liv för fler.

Supermiljöbloggen - 24 maj 17 kl. 09:23

Fjellner: ”Ett steg framåt – två steg bakåt för vetenskapligheten”

"Den senaste veckan har två frågor vi arbetar med just nu i Europaparlamentet illustrerat den allt större konflikten om vetenskapens roll i det politiska beslutsfattandet", skriver Christofer Fjellner (M) i en debattartikel dag på Supermiljöbloggen. Det handlar dels om glyfosat, den aktiva substansen i många växtskyddsmedel, och dels om växtförädling och GMO. I båda fallen har vetenskap allt för ofta fått stå tillbaka för fördomar och rädsla, som fått ett stort inflytande över politiken.

Regeringen - 27 mar 17 kl. 08:30

13 ytterligare åtgärder för ökad livsmedelsproduktion

I dag presenterar regeringen livsmedelsstrategins andra åtgärdspaket. Paketet innehåller 13 åtgärder som ska stärka livsmedelskedjans konkurrenskraft och öka livsmedelsproduktionen. Det innehåller bland annat satsningar på livsmedelsexport, växtförädling, växtskydd och vattenbruk..

Fler nyheter från SR

SR - 4 timmar sedan

Koraller kanske kan dra nytta av oljeriggar

Kan mänskliga konstruktioner, som till exempel oljeriggar, hjälpa koraller att sprida sig? Det har forskare från bland annat universitetet i Edinburgh tittat närmare på..

SR - 6 timmar sedan

Grav gömde rekordgammal ost

Det finns lagrade ostar och så finns det riktigt vällagrade gamla ostar. Nu har forskare hittat resterna av en cirka 3200 år gammal ost..

SR - 6 timmar sedan

SMHI vill ha hjälp att samla dina väderdata

Till hösten startar SMHI ett projekt där det ska bli möjligt för privatpersoner att bidra med klimatdata från egna mätstationer. Informationen som samlas in på det här sättet förväntas både förbättra prognoser och komma klimatforskare till godo..

SR - 6 timmar sedan

Lyckade odlingar vid havet

På de mest utsatta platser vid havet har människor ändå lyckats odla. Den norske botanisten Per Arvid Åsen från universitetet i Agder har kartlagt odlandet vid Norges alla fyrar – och på nästan alla gamla fyrplatser har han hittat rester av odling..

SR - 17 aug 18 kl. 05:40

Världens vanligaste gröda kartlagd

Arvsmassn för vete har nu kartlagts detaljerat i ett stort projekt med hundratals forskare inblandade. Vete är världens vanligaste gröda och basföda för en tredjedel av jordens befolkning..

SR - 17 aug 18 kl. 06:00

Få naturreservat till havs i Sverige

Det är bara en liten del av Sveriges naturreservat som finns till havs och som skyddar djur och växter från till exempel fiske eller utsläpp. Det visar en ny avhandling från Stockholms universitet..

SR - 17 aug 18 kl. 06:00

Dubbel nudging fick kunder att spara el

Nudges, det vill säga information som ska påverka konsumenter till bättre val på marknaden, har genom forskning och erfarenhet visat sig vara effektivt. Nu har forskare tagit reda på om flera olika signaler kan störa varandra..

SR - 17 aug 18 kl. 06:00

Ojämn arbetsfördelning minskar trafikstockning hos myrorna

Amerikanska forskare har tagit reda på hur det kommer sig att myror som ofta myllrar i trånga utrymmen sällan hamnar i trafikstockningar eller stillastående köer..

SR - 16 aug 18 kl. 07:34

Fler arkeologiska fynd i torkans spår

En bieffekt av sommarens torka är att antalet arkeologiska fynd ökat. Åtminstone i Storbritannien..

SR - 16 aug 18 kl. 06:57

Han utvecklar ljud för virtuella 3D-miljöer

Det är viktigt att ta hänsyn till bullerstörningar vid till exempel bostadsbygge – men att i förväg föreställa sig ljudmiljöer på ett realistiskt sätt är inte lätt. Nu inleds ett projekt för att kunna återskapa möjliga ljudmiljöer i virtuell verklighet, eller VR, vid Luleå Tekniska Universitet..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.