SVT > Kultur

Monday, 24 September, 08:27

SVT - 12 jan 18 kl. 14:30

Svårt för svenska medier att översätta ”shithole countries”Hur översätts ”shithole countries” till svenska? Det är en fråga medier brottas med efter Donald Trumps senaste uttalande. Den amerikanska presidentens språkbruk har blivit en nästan daglig utmaning..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Donald Trumps

Dela artikeln

845 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Svårtför svenska , medieratt , översätta, shithole, countries
YLE - 19 dec 14 kl. 05:46

Sjukhus i Esbo vägrade översätta journal till svenska

Vid Jorvs sjukhus i Esbo vägrade personalen översätta en patientjournal till svenska, trots att HNS eget språkprogram slår fast att de skriftliga patientdirektiven ska ges på patientens språk. Också enligt patientombudsmannen måste journalen översättas till svenska om patienten så kräver. - Jag ringde röntgenavdelningen på Jorvs sjukhus och bad att få min journal och magnetröntgenutlåtande på svenska.

YLE - 08 jun 16 kl. 11:12

Grannlaga jobb att översätta gatunamn i Närpes

Barrvägen i Närpes har inget med barrträd att göra. Barr betyder här en del av mekanismen i en hästkärra. Alla gatunamn i den delen av staden har anknytning till hästar.

Expressen - 20 jul 13 kl. 14:28

Seger: "Det kan du översätta på Google"

FALKENBERG. Hemmapubliken betyder allt för Sverige. Under lördagens presskonferens fick lagkaptenen Caroline Seger frågor från en utländsk reporter om hur viktiga fansen är - och började att svarade på engelska.

Expressen - 20 jul 13 kl. 14:28

Seger: Det kan ni översätta på Google

Hemmapubliken betyder allt för Sverige. Under lördagens presskonferens fick lagkaptenen Caroline Seger frågor från en utländsk reporter om hur viktig fansen är - och började att svarade på engelska. ?

IDG - 28 maj 14 kl. 09:36

Så ska Skype översätta dina samtal

Microsoft släpper ny teknik som gör det möjligt att översätta röstsamtal till olika språk i realtid..

IDG - 15 okt 15 kl. 04:08

Nu kan du översätta skyltar med mobilkameran


Genom att använda kameran på din mobiltelefon kan Google Translate nu översätta skyltar på främmande språk..

Sydsvenskan - 13 okt 16 kl. 14:21

Att översätta ett monument

Ju mer man tränger in i Bob Dylans texter desto mer motsägelsefulla blir de. Det är just det som gör dem så bra. Mikael Wiehe, aktuell med en ny skiva med Dylantolkningar, skriver om konsten att översätta Dylan..

BT - 17 jan 17 kl. 11:04

Byggare tvingas översätta arbetsmiljöplan

Ett byggföretag som anlitar utländska arbetare måste nu översätta viktiga dokument till arbetarnas modersmål..

IDG - 04 okt 17 kl. 22:14

Pixel Buds är Googles smarthörlurar som kan översätta i realtid


Kan om de används ihop med Pixel och Google Assistant översätta mellan 40 språk i realtid. Bland annat svenska..

GöteborgsPosten - 05 okt 17 kl. 17:04

En glädje att översätta

– Det är en glädje att översätta Ishiguro, han har ett så fantastiskt vackert språk, säger Rose-Marie Nielsen som översatt fem av hans böcker..

Fler nyheter från SVT

SVT - 1 timme sedan

Marina Abramović attackerad under boksignering

Performancekonstnären Marina Abramović attackerades med en målarduk under ett besök i Florens, Italien, i söndags. Hon hade just avslutat en boksignering i samband utställning som pågår i staden, då en man attackerade henne..

SVT - 9 timmar sedan

Ombads le mer i rollen som Captain Marvel – så svarade Brie Larson fansen

I en kommande superhjältefilm syns Brie Larson som Captain Marvel, men enligt många fans ler hon för lite. Något som nu skapat en internetdebatt där Larson själv gett svar på tal, skriver Time Magazine..

SVT - 11 timmar sedan

Ny Berlinmur som konstprojekt stoppas

En kopia av Berlinmuren – som konstprojekt, stoppas nu av tyska myndigheter. Anledningen sägs vara olösta säkerhetsfrågor, skriver Sveriges Radios Kulturnytt..

SVT - Igår: 20:51

Kina kräver ursäkt av SVT

Ett inslag om Kina i SVT:s satirprogrammet Svenska nyheter beskylls av den kinesiska ambassaden för att vara rasistiskt och hetsande mot kineser. I ett uttalande på sin hemsida kräver ambassaden att SVT ber om ursäkt..

SVT - Igår: 18:40

Rihanna får ny roll som ambassadör för Barbados

Världsartisten Rihanna ska arbeta för utbildning, turism och investeringar i sitt hemland Barbados..

SVT - I förrgår: 22:14

Robyn berättar om depressionen – gick i terapi

Efter flera års tystnad bryter nu den svenska världsstjärnan Robyn tystnaden. För The New York Times berättar artisten om den tuffa tiden – och om hur hon tog sig ur depressionen..

SVT - I förrgår: 20:18

Kenyansk film om lesbisk kärlek får visas

Den kenyanska filmen Rafiki, som handlar om en lesbisk kärleksrelation, får tillstånd att visas offentligt, skriver Buzzfeed. Filmen förbjöds i april av landets myndighet för filmcensur, som tidigare bland annat förbjudit Fifty shades of grey..

SVT - I förrgår: 19:59

Steirischer Herbst undersöker konstens roll i ett högerextremt landskap

Parti-performance, retrofuturistiska drömvärldar och Laibach: I veckan invigdes kulturfestivalen Steirischer Herbst i österrikiska staden Gratz. Den världskända festivalen undersöker i år frågan: Vad blir konstens roll i ett land styrt av högerextremister? Kulturnyheternas Kristofer Lundström har varit på plats..

SVT - I förrgår: 18:59

Sverige har ännu långt kvar gällande återlämning av naziststulen konst

Konst som stulits av nazister under andra världskriget ska lämnas tillbaka till de rättmätiga arvtagarna. Det beslutades redan år 1998 på en konferens i Washington. Men nu har frågan blivit aktuell på nytt och diskuterats på en konferens.

SVT - I förrgår: 17:40

Turkiets sista fria tidning övertagen av ultranationalister

Cumhuriyet, känd som Turkiets sista oberoende tidning, har fallit. Det konstaterar EU-parlamentets rapportör Kati Piri. – Är detta sista slaget mot vad som är kvar av pressfriheten i Turkiet?Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.