Ekonomistas > Ekonomi
Hur ska jämviktsarbetslöshetsmåttet användas?
Detta är ett gästinlägg av Niklas Blomqvist, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Åsa-Pia Järliden Bergström, nationalekonom på LO. Sverige är inne i en högkonjunktur driven av förbättrad global ekonomi och god inhemsk efterfrågan understödd av expansiv ekonomisk politik. Sysselsättningen har under senare år stigit stadigt, samtidigt som arbetslösheten har sjunkit. BNP-tillväxten väntas bli fortsatt hög och arbetslösheten spås av flera bedömare, däribland Finansdepartementet och LO att sjunka ytterligare de närmaste åren. Trots, eller kanske tack vare, de goda utsikterna varnar flera bankekonomer för att ekonomin nu är på väg in i en överhettning.
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Niklas Blomqvist, Stockholms, Åsa-Pia Järliden Bergström, LO, BNP, Finansdepartementet, KI, KIs, Riksbankens, KPIF, Jämviktsarbetslöshet, Riksbanken, AK, SCB, Det, Ball, Mankiw, Österholm, Federal Reserve Bank, New York, USA
Dela artikeln
64 delningar på Facebook.Mest delat igår
Liknande nyheter
Taggar: Hur ska jämviktsarbetslöshetsmåttet, användas
Fler nyheter från Ekonomistas
Ökande inkomstskillnader från låga nivåer
I onsdags presenterades årets nummer av Nordic Economic Policy Review (NEPR). Temat för årets nummer är de ökande inkomstklyftorna i Norden. Då jag tillsammans med Lars Calmfors varit redaktör har jag haft anledning att läsa alla fem bidrag noga och tänkte här sammanfatta några av huvudpoängerna från respektive text.
Samhällsekonomiskt lönsamma cykelbanor
Eftersom egenintresset är korrumperande, är jag ibland överdrivet skeptisk till intressegrupper som gynnar mina egna intressen. En sådan är den ”gröna cykellobbyn” som verkar för bättre framkomlighet för cyklister, t.ex.
Bostadsprisförväntningar, prisfall och skärpt kreditgivning
Hushållens förväntningar om framtida bostadspriser är oproblematiska. Höstens prisvall på bostadsmarknaden kan i huvudsak förklaras med minskad bostadsefterfrågan på grund av Finansinspektionens amorteringskrav och bankernas betydligt skärpta kreditgivning med skuldkvotstak och högre kalkylränta vid kvar-att-leva-på-beräkningar. Nyproduktionen av bostäder kommer sannolikt att falla betydligt.
Sociala nätverk och entreprenörskap
Det här är ett gästinlägg av Karl Wennberg (professor i företagsekonomi vid Linköpings Universitet) och Martin Andersson (professor i industriell ekonomi vid Blekinge Tekniska Högskola). Under veckan tillkännagavs att professor Olav Sorenson vid Yale är årets vinnare av det svenska forskningspriset Global Award for Entrepreneurship Research som delats ut årligen sedan 1996. Sorenson får priset för att genom sin forskning ”ha ökat förståelsen för hur entreprenörskap kopplas till sociala nätverk och till den ekonomisk-geografiska miljön där entreprenörer verkar”.
Dansen kring guldkalven
Detta är ett inlägg av Jan-Eric Nilsson, professor vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) På förslag från regeringen fattade riksdagen i december 2016 beslut om att planeringsramen för åtgärder i transportinfrastrukturen åren 2018–2029 ska uppgå till 622 miljarder varav 333 miljarder kronor ska användas för investeringar. Med detta som utgångspunkt har Trafikverket tagit fram ett förslag till vilka projekt som ska genomföras. Efter en remissrunda som avslutades i december 2017 våndas nu regeringen över den plan som formellt träder i kraft i januari innevarande år.
Sjätte nationella konferensen i nationalekonomi i höst
Sveriges nationalekonomer träffas vartannat år på en nationell konferens för att utbyta idéer och forskningsresultat samt för att utöka det sociala nätverket. I oktober i höst äger det sjätte mötet rum på Linnéuniversitet i Växjö. Arrangör är Nationalekonomiska föreningen och en lokal arrangörskommitté.
Skolverket fångar skolorna i ett dilemma
I vad som närmast blivit en återkommande ritual meddelade Skolverket häromdagen att det nationella provet — denna gång i svenska — läckt och spridits på sociala medier. Skolverkets respons är att råda rektorer som tror att proven spridits till deras elever att använda sig av de ersättningsprov som finns. Problemet med denna respons är att det är svårt att se vilka incitament rektorerna har att följa detta råd.
Handelskrig – det blir värst för USA
Det här är ett gästinlägg av Mats Persson, professor i nationalekonomi vid Institutet för internationell ekonomi på Stockholms universitet. Vi är alla oroliga över Donald Trumps planer på att införa strafftullar på stål och aluminium, och över omvärldens svar på dessa tullar. Ingen vill ju ha ett handelskrig.
Pristävling: Gissa vilket transportprojekt regeringen inte kommer att satsa på!
Om någon månad eller två kommer regeringen att presentera sitt förslag till nationell plan för transportinfrastrukturen. Planen innehåller projekt som är pågående eller ska påbörjas under kommande tolvårsperiod, 2018-2029. Inför offentliggörandet utlyser jag en pristävling om vilket av följande tre projekt som inte kommer att börja byggas under tolvårsperioden samt en motivering.
Hur kan/bör EU svara på Trumps tullar?
Gästinlägg av Henrik Horn, Institutet för näringslivsforskning President Trumps beslut att införa tullar på stål och aluminium har utlöst en debatt om hur EU bör svara på denna protektionistiska åtgärd. WTO-avtalet inkluderar ett antal möjligheter för medlemmarna att ha högre tullar än vad man bundit sig för, som t ex tullar vid dumping och offentlig subventionering, och skyddstullar enligt specialavtalet Agreement on Safeguards (SGA). De senare kan användas när import hotar att vålla allvarlig skada (George W.
Liknande Nyheter
Bilder
Prenumerera på nyheter (RSS)
RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.
Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.
Senaste Ekonomi
- Sydkorea överväger krisstöd till GM
- När åt du en blomma sist?
- Lista: De mest uppbokade resmålen i sommar
- En av tre granskar chefen på nätet
- Rekordmånga turister till Japan
- "Vi kör på det andra företag skulle uppleva som obekvämt"
- Nordkorea: Vi avbryter kärnvapentester
- Trump vill ge igen efter ryss-stämning
- Sex av tio väljare vill ha färre flyktingar
- Apple byter ut Macbook-batterier
Senaste nyheterna
- test
- JUST NU: Trafikolycka i Malmö
- Ingen öl på krogen - serveringstillståndet dras in
- 25 fler elever sen läsåret började
- Alla nyfödda i Gullringen hedras med linnesduk
- Avgörande beslut i fullmäktige öppnar för vindkraftpark i Bruzaholm
- Golfklubben vill nå en bit längre
- Protesterar mot försäljning av församlingshem och sockenstuga
- Ploggare städade stadsparken
- Öresundsbron stängd efter rökutveckling