SVT > Kultur

Monday, 22 October, 07:49

SVT - 07 dec 17 kl. 08:51

Kungen begär möte med Svenska AkademienUnder torsdagen kommer Kung Carl XVI Gustaf att möta Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius. Anledningen är att de ska diskutera den senaste tidens händelser inom Akademien..
Läs mer på SVT
Läs mer om:
Svenska Akademien, Kung Carl XVI Gustaf, Svenska Akademiens, Sara Danius, Akademien

Dela artikeln

1350 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kungen, begär, mötemed Svenska , Akademien
Expressen - 18 apr 18 kl. 14:57

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien

Kungen kommer att göra förändringar i Svenska Akademiens stadgar.– Jag har för avsikt att komplettera Svenska Akademiens stadgar på det sättet att det görs tydligt att det är möjligt att lämna Akademien på egen begäran, säger han i ett pressmeddelande..

DN - 03 jun 18 kl. 17:08

Maria Schottenius: Mitt tips är att kungen löser upp Svenska Akademien efter sommaren

Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten har bråda dagar. Han har drivit projektet Nobel Center men nu ser det ut som om planen går i stöpet. Återstår den stora oredan i Svenska Akademien.

DN - 07 dec 17 kl. 08:54

Kungen vill träffa Svenska Akademien

Enligt uppgifter från hovet till Sveriges Radios "Kulturnytt" träffar kungen den ständiga sekreteraren Sara Danius i dag för att prata om "den senaste tidens händelser"..

GöteborgsPosten - 18 apr 18 kl. 15:25

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien. Det ska bli möjligt att lämna Akademien på egen begäran..

SmålandsPosten - 18 apr 18 kl. 15:32

Akademikrisen: Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien. Det ska bli möjligt att lämna Akademien på egen begäran..

Expressen - 20 sep 18 kl. 17:30

Svenska Akademien i möte om nya ledamöter

Svenska Akademien ska nu diskutera inval av nya ledamöter.Men först när kungen har godkänt kan de offentliggöras – och det sker tidigast i morgon enligt ledamoten Per Wästberg.– Just nu är det inget som har begärts av Svenska Akademien, säger hovets informationschef Margareta Thorgren..

SmålandsPosten - 18 apr 18 kl. 16:27

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran. "Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde", skriver kungen..

GöteborgsPosten - 18 apr 18 kl. 16:21

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien så att det blir möjligt att lämna på egen begäran. "Det är en given utgångspunkt i svensk och internationell rätt att den som inte längre önskar vara ledamot av en sammanslutning ska ha möjlighet till utträde", skriver kungen..

DN - 02 maj 18 kl. 21:20

Kungen: Det är nu Akademiens ansvar att vidta nödvändiga åtgärder

Kungen har nu gjort ett förtydligande av Svenska Akademiens stadgar. En ledamot som kan nu på egen begäran lämna Akademien.  ”Det är nu Akademiens eget ansvar att vidta nödvändiga åtgärder”, säger kungen i ett pressmeddelande.

UNT - 18 apr 18 kl. 15:25

Kungen ändrar Svenska Akademiens stadgar

Kungen ändrar stadgarna i Svenska Akademien..

Fler nyheter från SVT

SVT - 7 timmar sedan

Påskön till Storbritannien: Nu vill vi ha tillbaka vår staty

I London har British Museum i 150 års tid förvarat en av de stora statyerna från Påskön utanför Chiles kust. Nu vill Påsköns befolkning ha den tillbaka. Öborna föreslår att de kan byta ut originalstatyn mot en kopia..

SVT - 22 timmar sedan

Selma Blair om sin MS: ”Jag vill att mitt liv ska vara helt på något sätt”

Den amerikanska skådespelaren Selma Blair, 46, lider av multipel skleros (MS), avslöjar hon i ett inlägg på Instagram. ”Jag är handikappad. Jag ramlar ibland.

SVT - I förrgår: 21:04

Återlämnad tavla säljs – värd 180 miljoner

Nyligen återlämnade Moderna museet en tavla till den judiske konsthandlaren Alfred Flechtheims arvingar. Nu ska tavlan säljas på auktion och uppskattas vara värd uppemot 180 miljoner kronor, enligt ett pressmeddelande från auktionsfirman Sotheby's, skriver Svenska Dagbladet..

SVT - I förrgår: 20:42

Uppgift: Niklas Rådström inte längre aktuell för en stol i Akademien

Författaren och dramatikern Niklas Rådström har under fredagen bekräftat att han erbjudits en stol i Svenska Akademien, något han kunde tänka sig, men bara ”under rätt förutsättningar”. Nu erfar Kulturnyheterna att Rådström inte längre är aktuell för Svenska Akademien..

SVT - I förrgår: 10:02

Claire Foy är nya Lisbeth Salander: ”Jag är inte alls självsäker”

Skådespelaren Claire Foy är aktuell med en ny film där hon spelar Lisbeth Salander. I SVT:s Skavlan berättar hon om sina barndomsdrömmar – och om sin ångest. – Jag är inte alls självsäker, säger hon..

SVT - I förrgår: 18:42

Stjärnspäckad rollista till filmuppsättningen av Cats

Nästa år blir den klassiska musikalen Cats film, och det med en stjärnspäckad rollista. Nu ansluter sig även skådespelarna Judi Dench samt Idris Elba till ensemblen för att spela katt..

SVT - I förrgår: 17:44

SD-politiker vill ge riksdagen mer makt över Granskningsnämnden

Riksdagens kulturutskotts nya ordförande Christer Nylander (L) har reagerat starkt på en motion från Sverigedemokraterna som föreslår att granskningsnämnden ska utses av representanter från riksdagspartierna..

SVT - I förrgår: 17:37

Recension: Modernautställningen

Hur mår svensk samtidskonst? En fråga moderna museet ställer sig vart fjärde år med en stor utställning, där närmare 40 konstnärer deltar. Modernautställningen heter den och Kulturnyheternas konstkritiker Ingela Lind har varit på plats.

SVT - I förrgår: 16:38

Avril Lavigne släpper nytt efter två års sjukdom

Den kanadensiska sångerskan Avril Lavigne släpper musik för första gången på fyra år, efter att ha kämpat mot borrelia. Nu berättar hon i en stor intervju i tidningen Billboard att läkarna hade svårt att hitta rätt behandlingsmetod för sjukdomen..

SVT - I förrgår: 16:21

Mats Malm: ”Det var chockartat”

Mats Malm är Svenska Akademiens senaste inval. Professorn i litteraturvetenskap ligger bland annat bakom Litteraturbanken, som tillgängliggjort svensk skönlitteratur digitalt. Till Kulturnyheterna säger han att han är omtumlad över att bli invald..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.