SVT Debatt > Opinion

Tuesday, 17 July, 06:08

SVT Debatt - 07 dec 17 kl. 07:00

”Lägg ned Svenska Akademien””Om till och med en rabulist som jag skulle kunna tystas med ett pris, så visar det väl hur ruttet systemet är i grunden”, skriver Torbjörn Tännsjö..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Svenska Akademien, Torbjörn Tännsjö

Dela artikeln

1032 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lägg, nedSvenska , Akademien
SVT - 09 apr 18 kl. 20:48

Torbjörn Tännsjö: ”Jag tycker man ska lägga ned Akademien”

Brott, jäv och läckor: Den senaste tiden har rykten florerat kring Svenska Akademien och nu höjs röster som kräver att akademien görs om i grunden. Till dem hör Torbjörn Tännsjö, professor i bland annat moralfilosofi. – Det är en såpa som utspelar sig framför oss och det är ingen tillfällighet att det här händer, säger han..

GöteborgsPosten - 12 apr 18 kl. 19:00

Lägg ned Svenska Akademien

Svenska Akademien håller på att falla samman inför öppen ridå i Börshuset i Gamla stan. Kjell Westö, en av Finlands främsta författare, anser att den enda vägen framåt nu är att lägga ned Svenska Akademien och börja på nytt..

Skånskan - 13 apr 18 kl. 16:58

Skånska röster om krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien fördjupas och förändras hela tiden. Vi har ställt frågan ”Vad tror du om Svenska Akademiens framtid efter att Sara Danius lämnade som ständig sekreterare?” till elva skånska författare, förläggare, kritiker och litteraturvetaren.

Skånskan - 06 apr 18 kl. 12:52

Början på ett strömhopp från Svenska Akademien?

krönika En stol har stått tom beundransvärt länge runt Svenska Akademiens bord – Kerstin Ekmans. Det var i samband med ”Rushdie-affären” 1989 som hon och några författarkollegor ansåg att Akademien inte tog tillräckligt avstånd från dödshoten som riktades mot författaren Salman Rushdie. Även Lars Gyllensten lämnade Akademien i samband med detta.

GöteborgsPosten - 14 apr 18 kl. 00:00

Veckan som splittrade Svenska Akademien

Veckan då Svenska Akademien gick igenom sin värsta kris någonsin har maktkampen mellan ledamöterna utspelats i medierna för öppen ridå. Göteborgs-Posten följde med ned i ena sidans skyttegravar..

Skånskan - 09 apr 18 kl. 16:33

Vidare turer kring Svenska Akademien

I helgen inkom en polisanmälan om brott med kopplingar till Svenska Akademien. Ekobrottsmyndigheten har nu tagit hand om hanteringen av anmälan uppger bland annat SVT:s Kulturnyheterna.Turerna kring Svenska Akademien går vidare.

Skånskan - 10 apr 18 kl. 14:53

Mer blodsmak än smak i Akademien

krönika Jag sitter också i en akademi, Svenska deckarakademin. I helgen hade vi vårt vårmöte där bland annat pris delas ut till 2017:s bästa deckardebutant, där framträdanden på Bokmässan och andra evenemang diskuteras liksom arbetet i läsgrupperna där kommande pristagare vaskas fram. På kvällen umgås vi och äter och dricker gott – dock inte på Den Gyldene Freden.

Skånskan - 28 apr 18 kl. 10:53

Även Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien

Avhoppen från Svenska Akademien har kommit på rad sedan skandalerna kring den till akademien närstående så kallade kulturprofilen började rullas upp.Först var det Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund som hoppade av. Sedan tvingades Katarina Frostensson och ständige sekreteraren Sara Danius lämna akademien.

Skånskan - 05 maj 18 kl. 01:00

Lika bra att Akademien inte delar ut No­bel­priset

Det delas inte ut nå­got No­bel­pris i lit­te­ra­tur i år. För första gången se­dan 1949 kan inte Svenska Akademien samla sig till ett be­slut, med­delades i går.
Till slut verkar Akademiens le­da­möter ha in­sett att de­ras för­tro­en­de bland andra kul­tur­in­sti­tu­tioner lik­som hos svenska folket inte är högt.

Trelleborgs Allehanda - 09 nov 11 kl. 07:15

Gåstronomiska akademien fyller 25

Foto: Privat
Herrarna och damerna i Kongeliga Gåstronomiska Akademien tjuvstartar gåsätandet.
Trots att de flesta av medlemmarna nått stadgad ålder och väl det ? eller just därför?

SR - 14 mar 18 kl. 13:26

Delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned

Delar av förundersökningen mot den av media så kallade kulturprofilen, med koppling till Svenska Akademien, läggs ned. Det uppger Åklagarmyndigheten..

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 15 timmar sedan

”Förr imponerades ingen av att man lärde sig svenska snabbt”

”Själv fick jag en femma i betyg i svenska efter att ha varit tre år i Sverige, och jag har aldrig någonsin hört att detta skulle vara imponerande”, skriver Tomasz Striner..

SVT Debatt - 23 timmar sedan

”Vi vill inte ta farväl av vänner som dör i onödan”

”Vi ser och upplever ett systemfel som kräver en insiktsfull maktutövning där hänsyn tas till olika behov”, skriver 25 hjärntumörpatienter..

SVT Debatt - Igår: 08:00

”Inget fotbolls-VM om Moderaterna styrt mediepolitiken”

”I den utredning om framtidens public service som nu överlämnats till kulturministern är enigheten stor mellan sju av riksdagens partier. Men i en viktig fråga har Moderaterna reserverat sig. I frågan om sponsring”, skriver Niclas Malmberg, mediepolitisk talesperson för Miljöpartiet..

SVT Debatt - I förrgår: 07:00

WWF: ”Östersjötorsken riskerar att försvinna för alltid”

”Östersjötorsken – som har en mycket viktig funktion för att bevara balansen i Östersjöns ekosystem – riskerar att försvinna för alltid”, skriver Håkan Wirtén och Anders Alm vid Världsnaturfonden WWF..

SVT Debatt - 13 jul 18 kl. 13:25

”Dags för samhället att erkänna anhöriga till funktionsnedsatta”

”Sveriges regeringar brukar hålla fanan högt när det gäller arbete för mänskliga rättigheter och mot diskriminering av olika grupper. Men när det gäller arbetet för att förverkliga Funktionsrättskonventionens mål för just personer med funktionsnedsättningar förefaller ambitionsnivån vara mycket låg”, skriver Matilda Svensson Chowdhury och Cecilia Blanck vid Föreningen JAG..

SVT Debatt - 13 jul 18 kl. 07:00

”Jag ska alltid kämpa för att folkmordet ska erkännas”

”Ni är folkmordsförnekare”, skriver Andreas Barjosef till Turkiets ambassadör Emre Yunt..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 15:45

Kriminologen Nina Rung: ”Våld i nära relationer angår oss alla”

”Våld i nära relationer angår oss alla – nu är hög tid att vi visar det”, skriver kriminologen Nina Rung och listar sex stycken förslag på hur vi kan minska våldet..

SVT Debatt - 10 jul 18 kl. 12:54

”Nazism är inte det största hotet mot judar”

”Judar har flytt från förtryck i flera tusen år men behöver nu återigen flytta ifrån sin fristad i Sverige”, skriver Adam Jacobs..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 10:09

Medborgerlig Samling får inte delta i Stockholm Pride

Det blir inget Stockholm Pride för Medborgerlig Samling, det bekräftar festivalens styrelse i ett uttalande som publicerades under onsdagen. Orsaken till beslutet är hbtq-relaterade utspel som företrädare för MED har gjort..

SVT Debatt - 12 jul 18 kl. 07:00

”Undanröj hindren för fria dataflöden över gränserna”

”Här är ett område där Sverige har stort intresse av att vara pådrivande. Att dataflöden över gränserna betyder allt mer är uppenbart”, skriver Anna Maria Corazza Bildt..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.