SVT Debatt > Opinion

Tuesday, 16 October, 04:42

SVT Debatt - 07 dec 17 kl. 07:00

”Lägg ned Svenska Akademien””Om till och med en rabulist som jag skulle kunna tystas med ett pris, så visar det väl hur ruttet systemet är i grunden”, skriver Torbjörn Tännsjö..
Läs mer på SVT Debatt
Läs mer om:
Svenska Akademien, Torbjörn Tännsjö

Dela artikeln

1032 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Lägg, nedSvenska , Akademien
SVT - 09 apr 18 kl. 20:48

Torbjörn Tännsjö: ”Jag tycker man ska lägga ned Akademien”

Brott, jäv och läckor: Den senaste tiden har rykten florerat kring Svenska Akademien och nu höjs röster som kräver att akademien görs om i grunden. Till dem hör Torbjörn Tännsjö, professor i bland annat moralfilosofi. – Det är en såpa som utspelar sig framför oss och det är ingen tillfällighet att det här händer, säger han..

GöteborgsPosten - 12 apr 18 kl. 19:00

Lägg ned Svenska Akademien

Svenska Akademien håller på att falla samman inför öppen ridå i Börshuset i Gamla stan. Kjell Westö, en av Finlands främsta författare, anser att den enda vägen framåt nu är att lägga ned Svenska Akademien och börja på nytt..

Skånskan - 13 apr 18 kl. 16:58

Skånska röster om krisen i Svenska Akademien

Krisen i Svenska Akademien fördjupas och förändras hela tiden. Vi har ställt frågan ”Vad tror du om Svenska Akademiens framtid efter att Sara Danius lämnade som ständig sekreterare?” till elva skånska författare, förläggare, kritiker och litteraturvetaren.

Skånskan - 06 apr 18 kl. 12:52

Början på ett strömhopp från Svenska Akademien?

krönika En stol har stått tom beundransvärt länge runt Svenska Akademiens bord – Kerstin Ekmans. Det var i samband med ”Rushdie-affären” 1989 som hon och några författarkollegor ansåg att Akademien inte tog tillräckligt avstånd från dödshoten som riktades mot författaren Salman Rushdie. Även Lars Gyllensten lämnade Akademien i samband med detta.

GöteborgsPosten - 14 apr 18 kl. 00:00

Veckan som splittrade Svenska Akademien

Veckan då Svenska Akademien gick igenom sin värsta kris någonsin har maktkampen mellan ledamöterna utspelats i medierna för öppen ridå. Göteborgs-Posten följde med ned i ena sidans skyttegravar..

Skånskan - 09 apr 18 kl. 16:33

Vidare turer kring Svenska Akademien

I helgen inkom en polisanmälan om brott med kopplingar till Svenska Akademien. Ekobrottsmyndigheten har nu tagit hand om hanteringen av anmälan uppger bland annat SVT:s Kulturnyheterna.Turerna kring Svenska Akademien går vidare.

Skånskan - 10 apr 18 kl. 14:53

Mer blodsmak än smak i Akademien

krönika Jag sitter också i en akademi, Svenska deckarakademin. I helgen hade vi vårt vårmöte där bland annat pris delas ut till 2017:s bästa deckardebutant, där framträdanden på Bokmässan och andra evenemang diskuteras liksom arbetet i läsgrupperna där kommande pristagare vaskas fram. På kvällen umgås vi och äter och dricker gott – dock inte på Den Gyldene Freden.

Skånskan - 28 apr 18 kl. 10:53

Även Sara Stridsberg lämnar Svenska Akademien

Avhoppen från Svenska Akademien har kommit på rad sedan skandalerna kring den till akademien närstående så kallade kulturprofilen började rullas upp.Först var det Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund som hoppade av. Sedan tvingades Katarina Frostensson och ständige sekreteraren Sara Danius lämna akademien.

Skånskan - 05 maj 18 kl. 01:00

Lika bra att Akademien inte delar ut No­bel­priset

Det delas inte ut nå­got No­bel­pris i lit­te­ra­tur i år. För första gången se­dan 1949 kan inte Svenska Akademien samla sig till ett be­slut, med­delades i går.
Till slut verkar Akademiens le­da­möter ha in­sett att de­ras för­tro­en­de bland andra kul­tur­in­sti­tu­tioner lik­som hos svenska folket inte är högt.

Trelleborgs Allehanda - 09 nov 11 kl. 07:15

Gåstronomiska akademien fyller 25

Foto: Privat
Herrarna och damerna i Kongeliga Gåstronomiska Akademien tjuvstartar gåsätandet.
Trots att de flesta av medlemmarna nått stadgad ålder och väl det ? eller just därför?

SR - 14 mar 18 kl. 13:26

Delar av förundersökningen mot kulturprofilen läggs ned

Delar av förundersökningen mot den av media så kallade kulturprofilen, med koppling till Svenska Akademien, läggs ned. Det uppger Åklagarmyndigheten..

Fler nyheter från SVT Debatt

SVT Debatt - 19 timmar sedan

Ebba Busch Thor: ”Inför en specialenhet inom polisen som arbetar med kränkningar på nätet”

”Kristdemokraterna vill se en specialenhet inom polisen som arbetar med kränkningar på nätet. Redan innan metoo briserade har skrämmande historien spridits om flickor som hängs ut på Instagram, Snapchat och andra sociala medier”, skriver Ebba Busch Thor (KD)..

SVT Debatt - 21 timmar sedan

”Därför överlever Theresa May brexitförhandlingarna”

”Nu är det allvar. Det är mindre ett halvår kvar till Brexit, och företagen, inte minst små och medelstora företag med begränsade resurser, måste inse detta och följa Brexitslutspelet mer intensivt framöver”, skriver Rickard Ydrenäs..

SVT Debatt - 12 okt 18 kl. 12:19

”Sluta upp med elitismen och läs Condé istället”

”Själv blev jag glad när Alexandra Pascalidou kom med idén om en ny akademi och ett nytt litteraturpris, just i år. Det var lagom uppkäftigt och ett utmärkt sätt att prestigelöst förändra ett problem till en fest”, skriver Gunilla Lundgren..

SVT Debatt - 26 sep 18 kl. 08:07

Om Uppdrag granskning: ”Fallet Safet och sanningen är inte en isolerad händelse”

”Den tragiska händelsen i Gårdsten är uttryck för mycket djupare och mer långtgående problem inom socialtjänsten än vad själva händelsen ger vid handen”, skriver Pia Kjellbom, lektor med inriktning på välfärdsrätt, med anledning av Uppdrag gransknings reportage Safet och sanningen..

SVT Debatt - 11 okt 18 kl. 14:32

”Metoo är ett underkännande av kvinnlig styrka och självförtroende”

För ett år sedan briserade metoo-bomben i Sverige – och tryckvågen känns fortfarande. Men rörelsen hyllas inte av alla: ”Det är en usel kampanj från början till slut”, menar Alexander Bard..

SVT Debatt - 11 okt 18 kl. 13:21

”Släpp namnpubliceringarna och ta itu med det verkliga problemet”

”Jag orkar inte ta en enda diskussion till, om tidningars övertramp eller ansvarstagande när namn publicerades. Vi måste kunna lyfta blicken”, skriver läraren Elinor Holmström..

SVT Debatt - 11 okt 18 kl. 09:30

Montelius: ”Du är en agent i ditt eget liv, Gert Mogens”

Martina Montelius om ett fiktivt möte på ett hotellrum. Om motstridiga signaler, fingrar på upptäckfärd och om medvetenheten om vad man ger sig in på. Om att bli #metoo:ad.

SVT Debatt - 11 okt 18 kl. 07:00

LO: ”Sexuella trakasserier och otrygga anställningar hänger ihop”

”Ett år efter me too gör allt fler kopplingen mellan sexuella trakasserier och otrygga anställningar. Om svenskt Näringsliv på allvar vill göra upp med problemet måste de därför vara beredda att ge kvinnor trygga jobb”, skriver Berit Müllerström, LO:s andre vice ordförande..

SVT Debatt - 10 okt 18 kl. 09:14

Johan Ehrenberg: ”Det är gratis att inte flyga”

”Det är gratis att rädda världen, prata inte om att det är dyrt”, menar Johan Ehrenberg, och ger exempel på hur lite det kostar att rädda världen..

SVT Debatt - 10 okt 18 kl. 08:38

”Bristande kompetens finansierar brottslig verksamhet”

”Svenska Kommuner, landsting och regioner samt statliga myndigheter betalar bluffakturor. Samma bluffakturor finansierar den organiserade brottsligheten. Se problemet och agera.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.