DI > Ekonomi

Tuesday, 20 March, 06:55

DI - 19 nov 17 kl. 16:30

Höjd pensionsålder inte lösningen för framtida pensionerJust nu diskuteras höjd pensionsålder i Sverige och skarpa lagförslag väntas till nästa år. Att människor lever allt längre och därför också måste jobba längre är bara en liten del av pensionssystemets utmaningar. Bristande kunskap, avsaknad av tjänstepension och lågt förtroende för systemet är minst lika stora frågor att lösa framöver, skriver Johan Nystedt och Karin Lidman, Nordea..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Sverige,  Johan Nystedt,  Karin Lidman

Dela artikeln

170 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Höjd, pensionsålderinte , lösningenför , framtida, pensioner
YA - 08 mar 13 kl. 04:00

Mognad debatt om pensionsålder

För drygt ett år sedan väckte statsminister Fredrik Reinfeldts idé om att ett arbetsliv kan sträcka sig fram till 75 års ålder mycket starka reaktioner.
I debatten ifrågasatte många att man skulle kunna orka arbeta så länge. Vad flertalet tycktes missa var att statsministern också ville att fler ska kunna byta karriär mitt i livet om man inte kan arbeta vidare med sitt jobb.

DN - 29 nov 17 kl. 12:37

Grupperna som drabbas hårdast av höjd pensionsålder

De som kommer att få störst problem med en höjd pensionsålder är framför allt de som har fysiskt krävande jobb. Nu kommer en färsk rapport från Svenska ESF-rådet som går igenom de åtgärder som måste göras från samhällets håll.  Den listar även vad den enskilda individen bör göra för att öka sina chanser på den framtida arbetsmarknaden..

Cornucopia - 28 nov 17 kl. 09:13

Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

Som bekant kommer aldrig vi som är födda på 70-talet eller senare att få någon statlig pension värd namnet. Ytterligare steg tas nu mot detta och sosseriet föreslår en höjning av pensionsåldern till 69 år. Detta då folk lever allt längre och annars räcker inte pengarna.

YLE - 31 okt 13 kl. 05:44

Gradvis höjning av pensionsåldern att vänta

Pensionsförhanlingarna startar med att Jukka Pekkarinen, överdirektör vid finansministeriets ekonomiska avdelning, i dag avlägger sin rapport. Hans grupp väntas komma med olika modeller, men inte med rekommendationer. Det finns fortfarande en motvilja hos finländarna mot höjd pensionsålder, men allt fler är medvetna att det är så det kommer att gå.

Expressen - 12 mar 18 kl. 08:36

Annika Strandhäll: Jobba längre är enda lösningen

Många väntas få låga pensioner i framtiden och Pensionsmyndigheten räknar med att pensionsåldern kommer att höjas mer än vi tidigare trott.Socialminister Annika Strandhäll (S) ser ingen annan lösning än att vi jobbar längre.– Det är ingen slump att vi vill ge alla rätten att stanna på jobbet till 69 år, säger Strandhäll till SvD.

YLE - 26 sep 14 kl. 15:15

Expert: Unga får bättre pension en dag

Om du har fyllt eller är på väg att fylla 52 år i år kan du glömma det där med pension i ytterligare 13 år. Om du däremot firar 60-årskalas i år kan du dra en suck av lättnad.
Pensionsåldern stiger Den allmänna pensionsåldern stiger från 63 till 65 år Från och med 2017 höjs pensionsåldern med tre månader i taget Personer födda 1955 är de första att omfattas - de får jobba tre månader över 63-årsdagen Personer födda 1962 är de första som ska jobba ända fram till 65-årsdagen Personer med mentalt eller fysiskt tungt jobb erbjuds möjlighet att gå i pension efter 38 år i arbetslivet Pensionen fastställs utgående från hela arbetskarriären fr.

BT - 16 sep 13 kl. 13:40

Hellre hållbar arbetsmiljö

Förslaget om höjd pensionsålder är ett slag mot låginkomsttagarna. Den som är förunnad att ha en högre lön och kan jobba längre sitter med vinstlotten. Klyftorna riskerar att öka ytterligare bland pensionärerna om en höjd pensionsålder införs.

HBL - 26 sep 14 kl. 23:53

Blir karriärerna längre?

Den eftertraktade pensionslösningen är klar. Det som är oklart är om den faktiskt leder till att vi jobbar längre.När dåvarande statsminister Matti Vanhanen för fem år sedan föreslog att pensionsåldern ska höjas till 65 år blev det ett ramaskri.

Skånskan - 26 dec 15 kl. 14:22

Jobbstart vid 25 istället för 30

Opinion Med stor regelbundenhet kommer det politiska utspel om att vi måste jobba längre upp i åren. I dag har vi rätt jobba till 67 års ålder. Men röster höjs för att vi skall finnas kvar i yrkeslivet längre än så.

YLE - 07 jan 13 kl. 11:12

Experter: Pensionssystemet behöver utvecklas

Det finländska pensionssystemet är i bra skick, men behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, konstaterar internationella experter som på begäran av Pensionsskyddscentralen har utvärderat det finländska pensionssystemet. Experterna efterlyser högre pensionsålder och bättre avkastning på pensionsfonderna. Det är professorerna Nicholas Barr och Keith Ambachtsheer har kartlagt pensionssystemet i Finland.

Fler nyheter från DI

DI - 15 minuter sedan

Ner i Asien efter USA-fall

De asiatiska börserna fortsatte nedåt på tisdagen i spåren av måndagens breda nedgångar på världens aktiemarknader. .

DI - 15 minuter sedan

Sjukvårdskrisen i Venezuela kartlagd

Den ekonomiska krisen i Venezuela har lett till att sjukhusen saknar de mest grundläggande medicinerna och kirurgiskt material, enligt en ny kartläggning..

DI - 30 minuter sedan

Uppgifter: Toppchef lämnar Facebook

En av toppcheferna på Facebook, informationssäkerhetschefen Alex Stamos, kommer att lämna företaget, rapporterar The New York Times och hänvisar till flera källor som har fått information om att han är på väg bort..

DI - 30 minuter sedan

Räntor och valutor: Australien behåller styrräntan oförändrad

USA-räntorna sjönk först tillbaka efter svensk stängning på måndagen sedan aktierna på Wall Street sjunkit, ledda av teknikaktier. Senare på dagen vände de amerikanska räntorna uppåt igen i takt med att börsen återhämtade sig från tidigare bottennoteringar, medan dollarn var relativt stabil. .

DI - 30 minuter sedan

Weinstein Company går i konkurs

The Weinstein Company har ansökt om konkurs, mindre än sex månader efter det att anklagelserna om sexuella trakasserier och våldtäkt av flera kvinnor i filmbranschen började strömma in mot grundaren Harvey Weinstein..

DI - 45 minuter sedan

Nu kan du börja deklarera

Klockan 07 är det dags: Då öppnar Skatteverket sin digitala deklarationstjänst. Många hänger på låset och vill gärna bli klara med deklarationen så fort som möjligt..

DI - 45 minuter sedan

Annika Falkengren fick 7,4 miljoner i semesterersättning

Annika Falkengren fick mer betalt för att vara ledig förra året än efterträdaren Johan Torgeby för nio månaders slit som vd. Det framgår av SEB:s årsredovisning. Banken betalade ut 7,4 miljoner i semesterersättning efter att hon flyttat till Schweiz.

DI - 1 timme sedan

Houdinis vd: "Jag har en garderob som måste fungera till allt"

Eva Karlsson, vd för Houdini Sportswear. .

DI - 1 timme sedan

Edward Bloms lägenhet gör succé på Hemnet

När den folkkära tv-profilen Edward Blom lägger ut sin bostad till försäljning flockas svenskarna till internet. Den 47-årige levnadskonstnärens lägenhet är veckans mest klickade på bostadssajten Hemnet..

DI - 1 timme sedan

Nationalistiskt tal av Xi Jinping

Inte så mycket som en tum av det kinesiska territoriet kommer att separeras från nationen. Det fastslår Kinas president Xi Jinping i sitt avslutande tal i den årliga folkkongressen..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.