DI > Ekonomi

Monday, 18 December, 19:36

DI - 19 nov 17 kl. 16:30

Höjd pensionsålder inte lösningen för framtida pensionerJust nu diskuteras höjd pensionsålder i Sverige och skarpa lagförslag väntas till nästa år. Att människor lever allt längre och därför också måste jobba längre är bara en liten del av pensionssystemets utmaningar. Bristande kunskap, avsaknad av tjänstepension och lågt förtroende för systemet är minst lika stora frågor att lösa framöver, skriver Johan Nystedt och Karin Lidman, Nordea..
Läs mer på DI
Läs mer om:
Sverige,  Johan Nystedt,  Karin Lidman

Dela artikeln

115 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Höjd, pensionsålderinte , lösningenför , framtida, pensioner
YA - 08 mar 13 kl. 04:00

Mognad debatt om pensionsålder

För drygt ett år sedan väckte statsminister Fredrik Reinfeldts idé om att ett arbetsliv kan sträcka sig fram till 75 års ålder mycket starka reaktioner.
I debatten ifrågasatte många att man skulle kunna orka arbeta så länge. Vad flertalet tycktes missa var att statsministern också ville att fler ska kunna byta karriär mitt i livet om man inte kan arbeta vidare med sitt jobb.

DN - 29 nov 17 kl. 12:37

Grupperna som drabbas hårdast av höjd pensionsålder

De som kommer att få störst problem med en höjd pensionsålder är framför allt de som har fysiskt krävande jobb. Nu kommer en färsk rapport från Svenska ESF-rådet som går igenom de åtgärder som måste göras från samhällets håll.  Den listar även vad den enskilda individen bör göra för att öka sina chanser på den framtida arbetsmarknaden..

Cornucopia - 28 nov 17 kl. 09:13

Pensionsåldern föreslås höjas till 69 år

Som bekant kommer aldrig vi som är födda på 70-talet eller senare att få någon statlig pension värd namnet. Ytterligare steg tas nu mot detta och sosseriet föreslår en höjning av pensionsåldern till 69 år. Detta då folk lever allt längre och annars räcker inte pengarna.

YLE - 31 okt 13 kl. 05:44

Gradvis höjning av pensionsåldern att vänta

Pensionsförhanlingarna startar med att Jukka Pekkarinen, överdirektör vid finansministeriets ekonomiska avdelning, i dag avlägger sin rapport. Hans grupp väntas komma med olika modeller, men inte med rekommendationer. Det finns fortfarande en motvilja hos finländarna mot höjd pensionsålder, men allt fler är medvetna att det är så det kommer att gå.

YLE - 26 sep 14 kl. 15:15

Expert: Unga får bättre pension en dag

Om du har fyllt eller är på väg att fylla 52 år i år kan du glömma det där med pension i ytterligare 13 år. Om du däremot firar 60-årskalas i år kan du dra en suck av lättnad.
Pensionsåldern stiger Den allmänna pensionsåldern stiger från 63 till 65 år Från och med 2017 höjs pensionsåldern med tre månader i taget Personer födda 1955 är de första att omfattas - de får jobba tre månader över 63-årsdagen Personer födda 1962 är de första som ska jobba ända fram till 65-årsdagen Personer med mentalt eller fysiskt tungt jobb erbjuds möjlighet att gå i pension efter 38 år i arbetslivet Pensionen fastställs utgående från hela arbetskarriären fr.

BT - 16 sep 13 kl. 13:40

Hellre hållbar arbetsmiljö

Förslaget om höjd pensionsålder är ett slag mot låginkomsttagarna. Den som är förunnad att ha en högre lön och kan jobba längre sitter med vinstlotten. Klyftorna riskerar att öka ytterligare bland pensionärerna om en höjd pensionsålder införs.

HBL - 26 sep 14 kl. 23:53

Blir karriärerna längre?

Den eftertraktade pensionslösningen är klar. Det som är oklart är om den faktiskt leder till att vi jobbar längre.När dåvarande statsminister Matti Vanhanen för fem år sedan föreslog att pensionsåldern ska höjas till 65 år blev det ett ramaskri.

Skånskan - 26 dec 15 kl. 14:22

Jobbstart vid 25 istället för 30

Opinion Med stor regelbundenhet kommer det politiska utspel om att vi måste jobba längre upp i åren. I dag har vi rätt jobba till 67 års ålder. Men röster höjs för att vi skall finnas kvar i yrkeslivet längre än så.

YLE - 07 jan 13 kl. 11:12

Experter: Pensionssystemet behöver utvecklas

Det finländska pensionssystemet är i bra skick, men behöver utvecklas för att möta framtida utmaningar, konstaterar internationella experter som på begäran av Pensionsskyddscentralen har utvärderat det finländska pensionssystemet. Experterna efterlyser högre pensionsålder och bättre avkastning på pensionsfonderna. Det är professorerna Nicholas Barr och Keith Ambachtsheer har kartlagt pensionssystemet i Finland.

SmålandsPosten - 06 aug 13 kl. 00:30

Räcker pensionerna?

Nivån på våra framtida pensioner är en högst osäker historia, men säkert är att något måste till för att de ska upprätthållas på nuvarande nivå i framtiden. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är inställd på att vi måste arbeta längre än vi gör idag. Därmed tycker han likadant som pensionsåldersutredningens författare vars slutprodukt lades på ministerns bord i april.

Fler nyheter från DI

DI - 5 minuter sedan

Nils Karlson: Därför blir det inte en ny skattereform

DEBATT. Nästan alla partier säger sig vilja göra en skattereform. Men så länge verklighetsbeskrivningen skiljer sig åt är det osannolikt att det kommer att ske.

DI - 5 minuter sedan

Lotta Engzell-Larsson: Antirasism ursäktar inte antisemitism

LEDARE. Den välkända finansmannen George Soros personifierar den onda, rika juden som manipulerar världen. .

DI - 15 minuter sedan

Erika Ullberg: M-styret öste vårdpengar på marknaden

REPLIK. Man måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Jag avvisar vinsttak i vården eftersom det är en långt mer komplex och kapitalintensiv verksamhet än skolan och omsorgen, där en begränsning av vinstuttaget kan vara motiverad.

DI - 30 minuter sedan

USA-börser: Twitter stiger på positiv analys

New York drog i gång den nya veckan med stigande index. Förväntningar om ett godkännande av den amerikanska skattereformen bidrog till optimism..

DI - 30 minuter sedan

Bitcoin-veteran varnar för bubbla: "Kryptovintern snart här"

Bitcoin-manin visar inga tecken på att avta och får världens finansexperter att se ut som fågelholkar. Men är kryptovalutor en investering eller en form av religion? Di besökte ett väckelsemöte i Silicon Valley och träffade en av bitcoins skapare..

DI - 1 timme sedan

Uppföljning: Africa Oil blev en värdefälla

Africa Oils lågvärderade oljetillgångar lockade till köp för ett år sedan. Aktien har hittills visat sig vara en värdefälla med usel kursutveckling..

DI - 1 timme sedan

Regeringen lovar 86.000 bostäder

86.000 nya bostäder. Så lyder ett av regeringens löften sedan man träffat avtal med flera kommuner och regioner om satsningar på hållbara stadsdelar..

DI - 1 timme sedan

Analytiker spår forsatta problem för bostadsutvecklare

Likviditetsproblemen tilltar inom bostadsutvecklingssektorn och det är särskilt SSM, Tobin och Oscar Properties som drabbas. Det är en situation som har pågått i några månader och situationen med olika former av försök till balansräkningsförstärkningar kan förväntas fortgå under 2018..

DI - 1 timme sedan

H&M och bostadsutvecklare mot strömmen

Stockholmsbörsen gick framåt på bred front på måndagen. H&M gick mot strömmen och fortsatte nedåt efter fredagens kursras. Investerarna välkomnade samtidigt Assa Abloy nya vd då låsbolagsaktien handlades uppåt..

DI - 1 timme sedan

Europabörser: Lyx lyfte i Paris

De stora Europabörserna klättrade på bred front på måndagen och det regionala samlingsindexet Stoxx 600 var upp 1,2 procent. Vinnande sektorer i regionindexet för dagen var fastigheter, råvaror och industri, men även IT gick starkt framåt. Jämförelsevis svagare - men ändå uppåt - gick det för defensiva sektorer som dagligvaror och teleoperatörer..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.