Dagens PS > Ekonomi

Tuesday, 18 December, 12:39

Dagens PS - 06 nov 17 kl. 12:35

Statens fonder har kapital i skatteparadisKastar Magdalena Andersson sten i glashus? Breakit berättar att finansministerns, eller åtminstone statens egna fonder, det vill säga AP-fonderna, har indirekta investeringar i skatteparadis på kanalöar. Samtidigt angriper alltså Magdalena Andersson näringslivstoppar, däribland Svenskt Näringslivs ordförande Leif Östling, för avancerade skatteupplägg. Det här är, enligt finansminister Andersson, ”farligt för samhället”. Breakit avslöjar nu att de statliga AP-fonderna har placeringar på flera miljarder kronor i riskkapitalbolag med säten i bland andra Guernsey, Jersey och Luxemburg.
Läs mer på Dagens PS
Läs mer om:
Magdalena Andersson, AP, Svenskt Näringslivs, Leif Östling, Andersson, Guernsey, Luxemburg, Northzone, EQT Ventures, Atomico, Breakit, Tredje AP, Sjätte AP, Statens, Dagensps

Dela artikeln

557 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Statens, fonderhar , kapitali , skatteparadis
DI - 05 jun 17 kl. 15:21

Statens fonder slipper nya regelverket

Pensionsmyndigheten vill kasta ut alla fonder som har mer än 50 procent av sitt kapital från det statliga fondsparandet. Men statens egna fonder, Sjunde AP-fondens byggstensfonder, får konkurrera på helt egna villkor..

E24 - 19 jan 12 kl. 09:04

EQT flyttar fonder från skatteparadis

Riskkapitalbolaget EQT, med vd Conni Jonsson, har beslutat att dess fonder i framtiden ska förvaltas "onshore" i Europa, och inte i skatteparadis..

HBL - 13 maj 14 kl. 09:50

Finnwatch: Pensionsbolagen placerar i skatteparadis

Arbetspensionsbolagen har omfattande placeringar i fonder som registrerats i skatteparadis, visar en utredning av Finnwatch. Pensionsmedel för minst 37 miljarder euro har placerats i skatteparadis.Fonder i skatteparadis utgör hela 60–70 procent av vissa pensionsbolags fondinvesteringar.

YLE - 09 apr 13 kl. 20:40

Flera statsbolag har kopplingar till skatteparadis

Flera finländska företag har kopplingar till skatteparadis.I går avslöjade Yle:s MOT att bland annat Itella har kopplingar till skatteparadis. Många andra statsbolag förlitar sig också på skatteparadis, medger bolagen för Yle Nyheter.

YLE - 14 mar 17 kl. 14:10

Finnwatch avslöjar: Finländska biståndspengar har placerats i skatteparadis

Finländska biståndspengar har placerats i ett bolag som idkar aggressiv skatteplanering i Luxemburg, avslöjar Finnwatch i en ny rapport. Statliga Finnfund försäkrar att man undviker att bli indragen i all form av olaglig skattesmitning, men UM ska utreda. Under den här regeringsperioden har Finlands biståndspolitik allt mer börjat handla om att investera pengar i privata företag i utvecklingsländer.

YLE - 08 sep 12 kl. 17:07

Pensionspengar investeras medvetet i skatteparadis

Minst två miljarder euro finländska pensionspengar placeras i skatteparadis - till exempel på Cayman-öarna i Karibiska havet. Pensionsbolagen uppger att det är så gott som omöjligt att undvika det. Det är ändå något som flera placeringsexperter inte håller med om.

YLE - 08 sep 12 kl. 05:00

HS: Pensionsbolag har placerat miljarder i skatteparadis

De finska pensionsbolagen har placerat miljardtals euro i skatteparadis, rapporterar Helsingin Sanomat i dag. Enligt tidningens kartläggning har särskilt Varma varit aktivt men också Ilmarinen har placerat pensionspengar i skatteparadis. Det rör sig mest om fonder som är registrerade i skatteparadis men också en del direkta företagsplaceringar.

Opinionen.se - 06 apr 14 kl. 11:52

Index-fonder missgynnar småbolagen


Det är problematiskt att andelen aktieplaceringar i index-fonder ökar kraftigt. Det anser Magnus Billing, chef för Stockholmsbörsen. Index-fondernas kapital når bara ett begränsat antal bolag.

Kristianstadsbladet - 06 apr 14 kl. 11:51

Index-fonder missgynnar småbolagen


Det är problematiskt att andelen aktieplaceringar i index-fonder ökar kraftigt. Det anser Magnus Billing, chef för Stockholmsbörsen.Index-fondernas kapital når bara ett begränsat antal bolag.

TA - 06 apr 14 kl. 11:51

Index-fonder missgynnar småbolagen


Det är problematiskt att andelen aktieplaceringar i index-fonder ökar kraftigt. Det anser Magnus Billing, chef för Stockholmsbörsen.Index-fondernas kapital når bara ett begränsat antal bolag.

Fler nyheter från Dagens PS

Dagens PS - 1 timme sedan

Telia åker på 107 Mkr i skattesmäll

Teleoperatören Telia ska betala 107 miljoner kronor i privatkopieringsersättning, så kallad kassettskatt. Det meddelar Södertorns tingsrätt, skriver Di Digital. Telia ska betala 3 kronor per gigabyte för de iPhone-enheter som sålts mellan 2009 och 2016.

Dagens PS - 30 minuter sedan

Höja din pension – så här lätt är det

Du kan inte ana hur enkelt det är få mer pengar att röra sig med på ålderns höst. Här är tricket. Det handlar om du ska ha återbetalningsskydd eller inte.

Dagens PS - 14 dec 18 kl. 11:54

Youtube städade bort 58 miljoner klipp

Youtube rensade mer än 58 miljoner videos och 224 miljoner kommentarer under det tredje kvartalet för överträdelser av tjänstens policy. Det mesta som plockades bort sades vara spam. Av de cirka 1,67 miljoner kanaler som Youtube blockerade fanns det 50,2 miljoner videos på dessa.

Dagens PS - 2 timmar sedan

SEB: H&M måste stänga 200 butiker

Klädjätten H&M väntas guida för 180 nya butiker netto under 2019, vilket skulle vara en nedtrappning sett till den historiska tillväxten. Det skriver SEB i en analys. ”Inditex stängde butiker netto på årsbasis enligt den senaste kvartalsrapporten och vi tror att H&M kommer att guida för 180 nya butiker netto under nästa räkenskapsår”, skriver banken och fortsätter: ”Samtidigt som detta ligger långt från den historiska tillväxten tyder vår utvärdering på att H&M ska stänga 4 procent, eller 200 butiker netto, av sina 4 968 butiker – allt annat lika – för att kunna återhämta sig till sina femåriga försäljningseffektivitetsnivåer mätt i jämförbar försäljning.

Dagens PS - 2 timmar sedan

FI välkomnar JO-utredning

I ett pressmeddelande upprepar Finansinspektionen att myndigheten inte manipulerat allmänna handlingar ”Påståenden att Finansinspektionen (FI) skulle ha manipulerat allmänna handlingar om penningtvättsärenden som Svenska Dagbladet begärt ut stämmer inte. En intern rättslig utredning som FI i dag publicerar visar att handlingarna och utlämningen hanterats på ett korrekt sätt. FI:s styrelse har på ett extrainsatt möte informerats om ärendet och dess hantering”, säger  säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen och välkomnar en granskning från Justitieombudsmannen.

Dagens PS - 2 timmar sedan

Ledarkollen: Nu kan tiggarna förbjudas

Dagens ledarkoll handlar om demokratin, om Storbritannien, om tiggeriförbudet och om Älmhult och Ikea. PS Ledarkollen – Varje dag läser, sammanfattar och serverar Dagens PS de viktigaste och mest intressanta ledarsidorna – både i Sverige och internationellt.  Hotet mot demokratin GP skriver om hotet mot demokratin: ”Den skarpaste kritiken mot demokratin har alltid kommit från dem som menar att de ”upplysta” ska styra.

Dagens PS - 4 timmar sedan

Nattsvart handelsdag på New York-börsen

New York-börsen öppnade veckan med skarpa nedgångar inför onsdagens räntebesked från Federal Reserve. En allmän oro kring handelskonflikten mellan USA och Kina, samt signaler om en svagare konjunktur, kan enligt CNBC förklara nedgångarna. På den breda marknaden sjönk S&P 500-index med 2,1 procent til 2 545,9, vilket är den lägsta nivån för 2018.

Dagens PS - 4 timmar sedan

Breda kursfall i Asien efter Wall Street-kollaps

Asienbörserna har uppvisat breda och skarpa nedgångar på tisdagen, i kölvattnet av måndagens fall på Wall Street som föranleddes av en oro för en inbromsning i den globala ekonomin. Japanska storbolagsindexet Nikkei 225 sjönk med 1,8 procent till 21 115,45, medan det bredare Topix-indexet backade med 2,0 procent till 1 562,51. Index Marknad Kurs Diff i dag Diff i år Klockan Nikkei 225 Japan 21 115,45 -1,82% -7,25% 07:15:02 Topix Japan 1 562,51 -1,99% -14,03% 07:00:02 Hang Seng Hongkong 25 808,09 -1,07% -13,74% 07:26:34 Kospi Sydkorea 2 062,11 -0,43% -16,43% 07:33:00 S&P/ASX 200 Australien 5 589,47 -1,22% -7,84% 07:14:23 Shanghai Composite Kina 2 579,35 -0,72% -22,01% 07:26:32 Shenzen Composite Kina 1 314,25 -0,69% -30,81% 07:26:33 Taiwan Weighted Taiwan

Dagens PS - 3 timmar sedan

Mäklarna siar om bopriserna 2019

Hur utvecklas marknaden, vad kan hushållen förvänta sig? Här är svaren. Knappt 500 mäklare från Fastighetsbyrån står bakom analysen och närmare sex av tio tror att priserna på bostadsrätter på riksnivå blir stillastående medan tre av tio räknar med prisfall.

Dagens PS - 4 timmar sedan

JO om FI:s agerande: ”Uppseendeväckande”

Nu inleder Justitieombudsmannen en granskning av Finansinspektionen, skriver Svenska Dagbladet. Bakgrunden är att Finansinspektionen manipulerat dokument som tidningen begärde ut. Det får nu Justitieombudsmannen Elisabeth Rynning att starta en utredning mot FI, eftersom SvD hade stöd av offentlighetsprincipen och myndighetens manipulerande av dokumenten kan vara ett brott mot grundlagen.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.