Sydöstran > Nyheter

Monday, 24 September, 11:18

Liknande nyheter

Taggar: TBE-epidemikan ha , kommittill , Blekinge
Sydöstran - 24 okt 17 kl. 11:41

Smittskyddsläkaren: "Inte frågan om någon TBE-epidemi"

Antalet fall av TBE ökar stort i Blekinge, men det är inte frågan om någon TBE-epidemi, försäkrar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö..

Blekinge Läns tidning - 24 okt 17 kl. 05:00

TBE-epidemi i länet

Blekinge brukar årligen ha ett till två fall av den fästingburna sjukdomen TBE. Men hittills i år är siffran redan tre gånger så hög. – Det är en rejäl ökning men det är lite för tidigt att dra några slutsatser, säger smittskyddsläkare Bemgt Wittesjö..

YLE - 19 maj 17 kl. 16:48

Fästingar som bär på TBE-viruset ökar

Den här våren har varit idealisk för både fästingarna och TBE- viruset. När temperaturen ligger kring +10 grader kryper både larver och nymfer fram ur jorden. De unga ivriga fästingarna är hungriga och hittar snabbt en gnagare som de samtidigt suger blod av.

Blekinge Läns tidning - 02 aug 18 kl. 07:55

Många TBE-fall trots sommartorka

Torra och varma somrar är långt ifrån optimalt för de fuktsökande fästingarna. Trots rapporter om färre aktiva fästingar så har nästan lika många anmälningar om fall av den fästingburna sjukdomen TBE kommit in som under rekordåret 2017, rapporterar Sveriges Radio.(TT).

Nya Wermlands Tidningen - 12 jan 16 kl. 14:16

TBE-smitta sprids av fästingar

TBE har kommit till Örebro län. Nu rekommenderar Hälso- och sjukvården i Region Örebro län vaccination mot TBE-smitta för dem som vistas mycket ute i skog och mark. – Vi har ett fall i västra länsdelen, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund..

Blekinge Läns tidning - 02 okt 16 kl. 15:03

Fortsatt TBE-risk under hösten

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten. Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader.

Blekinge Läns tidning - 21 jun 17 kl. 05:00

Kraftig minskning av TBE-fall

Antalet människor som insjuknat i TBE har halverats jämfört med i fjol. Det glädjande resultatet kan tyda på låg fästingaktivitet. Folkhälsomyndigheten har "bara" fått 13 fall av TBE inrapporterade fram till den 20 juni i år.

Blekinge Läns tidning - 22 aug 17 kl. 13:06

Rekordmånga fall av TBE under sommaren

Antalet fall av TBE har ökat dramatiskt under juli och augusti. - Det når rekordnivåer, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Efter en torr försommar med få rapporterade TBE-fall har antalet skjutit i höjden under juli och augusti.

Blekinge Läns tidning - 12 jun 18 kl. 19:16

Brist på TBE-vaccin runt om i landet

Just nu råder brist på vaccin mot TBE på flera håll i landet. Efterfrågan har ökat enormt och vaccinet är slut hos en av leverantörerna. En av förklaringarna tros vara förra årets rekordmånga anmälda fall av TBE i Sverige.

Blekinge Läns tidning - 29 aug 18 kl. 06:23

Rådjur och harar bakom ökning av TBE

Det finns ett direkt samband mellan antalet rådjur och risken att smittas med TBE. Ju fler rådjur, desto fler drabbas av den fruktade sjukdomen. Sedan mitten av 1980-talet går kurvan över antalet personer som insjuknat i fästingburen hjärninflammation (TBE) brant uppåt.

Fler nyheter från Sydöstran

Sydöstran - 15 minuter sedan

Branschorgan: Handeln står inför en apokalyps

Norrmännens utlandshandel riskerar att leda till en detaljhandelskollaps på hemmaplan, larmar den norska branschorganisationen Virke som presenterat nya prognoser över handeln i Norge.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

Bonnier bildar stort magasinsbolag

Mediekoncernen Bonnier slår samman de två svenska magasinsföretagen Bonnier Magazines & Brands och Bonnier News Lifestyle. Planen är att bolagen stöps om till en ny enhet, vilken blir en del av Bonnier News vid årsskiftet, skriver koncernen i ett pressmeddelande.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

"Den största comebacken genom tiderna"

Fyra ryggoperationer på fyra år och inte en tourseger sedan augusti 2013. Nu är Tiger Woods en vinnare igen och segern har gett eko i golfvärden. - Jag tror att han har slått bättre än vad han någonsin har gjort i sitt liv, skriver golflegendaren Jack Nicklaus på Twitter.

Sydöstran - 45 minuter sedan

FLASH:S stödjer V-kandidat i talmansval

Socialdemokraterna stödjer V-kandidaten Lotta Johnsson Fornarve i valet av andre vice talman, uppger gruppledaren Anders Ygeman (S).(TT).

Sydöstran - 30 minuter sedan

Biotoppen: "Superhjältarna 2" etta

Animerade "Superhjältarna 2" petar ned skräckrullen "The nun" från biotoppens förstaplats. Flera nya filmer tar sig också in på listans nedre del - "Alpha", "Searching" och "Ensamma i rymden" går in som sexa, sjua och nia. Helgens mest sedda filmer: 1.

Sydöstran - 30 minuter sedan

28-åring begärs häktad för våldtäkt på nattklubb

En 28-årig man begärs häktad för att ha våldtagit en kvinna på en toalett på nattklubben Brooklyn i Karlshamn i helgen..

Sydöstran - 30 minuter sedan

S-ledamoten: ”Björn Söder är inte min talman”

Socialdemokraterna tänker rösta på Vänsterpartiets kandidat i striden om posten som andre vice talman. Därmed förlorar sannolikt Sverigedemokraternas kandidat Björn Söder..

Sydöstran - 15 minuter sedan

The Real Group till Sverige - för klimatet

Volkalgruppen The Real Group gör julturné på hemmaplan. Gruppen har funnits i över 30 år har sin största publik i Tyskland, USA och Asien, men nu återvänder de till Sverige. I ett pressmeddelande beskrivs konserterna i Sverige som en medveten satsning för klimatets skull.

Sydöstran - 1 timme sedan

Räddningsfartyg stoppas - mister registrering

Panama drar tillbaka sin flaggning av räddningsfartyget Aquarius, som räddar migranter i nöd på Medelhavet. Organisationerna som hyr båten, Läkare utan gränser och SOS Mediteranée, anklagar Italien för att ha pressat Panama till avregistreringen.(TT).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.