Sydöstran > Nyheter

Wednesday, 22 November, 22:55

Liknande nyheter

Taggar: TBE-epidemikan ha , kommittill , Blekinge
Sydöstran - 24 okt 17 kl. 11:41

Smittskyddsläkaren: "Inte frågan om någon TBE-epidemi"

Antalet fall av TBE ökar stort i Blekinge, men det är inte frågan om någon TBE-epidemi, försäkrar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö..

Blekinge Läns tidning - 24 okt 17 kl. 05:00

TBE-epidemi i länet

Blekinge brukar årligen ha ett till två fall av den fästingburna sjukdomen TBE. Men hittills i år är siffran redan tre gånger så hög. – Det är en rejäl ökning men det är lite för tidigt att dra några slutsatser, säger smittskyddsläkare Bemgt Wittesjö..

YLE - 19 maj 17 kl. 16:48

Fästingar som bär på TBE-viruset ökar

Den här våren har varit idealisk för både fästingarna och TBE- viruset. När temperaturen ligger kring +10 grader kryper både larver och nymfer fram ur jorden. De unga ivriga fästingarna är hungriga och hittar snabbt en gnagare som de samtidigt suger blod av.

Nya Wermlands Tidningen - 12 jan 16 kl. 14:16

TBE-smitta sprids av fästingar

TBE har kommit till Örebro län. Nu rekommenderar Hälso- och sjukvården i Region Örebro län vaccination mot TBE-smitta för dem som vistas mycket ute i skog och mark. – Vi har ett fall i västra länsdelen, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund..

Blekinge Läns tidning - 02 okt 16 kl. 15:03

Fortsatt TBE-risk under hösten

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten. Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader.

Blekinge Läns tidning - 21 jun 17 kl. 05:00

Kraftig minskning av TBE-fall

Antalet människor som insjuknat i TBE har halverats jämfört med i fjol. Det glädjande resultatet kan tyda på låg fästingaktivitet. Folkhälsomyndigheten har "bara" fått 13 fall av TBE inrapporterade fram till den 20 juni i år.

Blekinge Läns tidning - 22 aug 17 kl. 13:06

Rekordmånga fall av TBE under sommaren

Antalet fall av TBE har ökat dramatiskt under juli och augusti. - Det når rekordnivåer, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Efter en torr försommar med få rapporterade TBE-fall har antalet skjutit i höjden under juli och augusti.

Blekinge Läns tidning - 24 okt 17 kl. 05:00

Då bör du vaccinera dig mot TBE

TBE är en virussjukdom som sprids av fästingar. Sjukdomen kan ge hjärnhinneinflammation – eller men som påverkar i många år. Blekinge är ett av landets högriskområden..

Blekinge Läns tidning - 19 nov 15 kl. 11:32

Flicka förlamad av TBE

En flicka från Västerås har drabbats ovanligt hårt av TBE-smitta och vårdas på sjukhus, skriver vlt. se. Flickan kan inte prata och är i stort sett förlamad, men hon kan röra lite på ena armen samt följa omgivningen med blicken.

Blekinge Läns tidning - 28 apr 17 kl. 05:30

Hög tid för vaccin mot TBE-smitta

Allt fler smittas av fästingburen hjärninflammation (TBE), samtidigt som fästingarna spridit sig från Stockholmsområdet till flera andra ställen i landet. Det går att skydda sig mot smitta. Men vaccinationerna är omständliga - något som kanske avskräcker en del.

Fler nyheter från Sydöstran

Sydöstran - 30 minuter sedan

Dahlén och stolparna räddade Timrå

Oskarshamn var på väg att överta serieledningen i hockeyallsvenskan - men laget hade stolparna, Timrås jättelöfte Jonathan Dahlén och egna målvakten Ludvig Engsund emot sig.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

Jordskalv i sydvästra Turkiet

En jordbävning med magnituden 5,0 skakar sydvästra Turkiet, norr om turiststaden Marmaris. Skalvet på 10 kilometers djup har inträffat drygt tre mil sydväst om staden Mugla, enligt USA:s geologiska myndighet USGS.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

#Metoo i Sverige - nya avslöjanden varje dag

I början av oktober briserar Weinsteinskandalen i USA och hashtaggen #metoot ar fart på Twitter. Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen, bransch för bransch, på ett sätt som få hade kunnat förutspå.

Sydöstran - 45 minuter sedan

Fatah och Hamas eniga om val 2018

Ledande palestinska politiska företrädare från Mahmud Abbas Fatahrörelse på Västbanken och rivaliserande Hamas, som styr på Gaza, har kommit överens om att hålla val i de palestinska områdena i slutet av nästa år.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

Stilla dag på Wall Street

Rörelserna på de amerikanska börserna var måttliga på onsdagen. Investerarna på Wall Street förhöll sig avvaktande inför uppgifter från centralbanken Federal Reserves senaste möte, uppgifter som offentliggjordes först två timmar före börsens stängning.(TT).

Sydöstran - 1 timme sedan

Grym andra akt av Mörrum

Mörrum vann stort hemma mot Gislaved. I den andra perioden släppte proppen där laget kunder göra sex raka mål..

Sydöstran - 1 timme sedan

Strippfilm inför sittning tas bort

En reklamfilm inför en så kallad herrsittning vid civilekonomprogrammet vid Linköpings universitet stoppas. I filmen tar en kvinna av sig sina kläder, vilket har väckt starka reaktioner.(TT).

Sydöstran - 1 timme sedan

Anklagad C-tjänsteman får sparken

En man som arbetar som politisk tjänsteman i riksdagen för Centerpartiet får sparken, rapporterar Expressen. Han anklagas för vad som beskrivs som ett oacceptabelt agerande av sexuell karaktär mot en tidigare partikollega.(TT).

Sydöstran - 1 timme sedan

Jakobsen bakom Djurgårdens trea

Josefine Jakobsen hade en av huvudrollerna i Djurgårdens 3-0-seger i hemmaderbyt mot SDE i SDHL-ishockeyn. 26-åringen stod för förarbetet till Hanna Olssons 1-0, ett powerplay-mål efter 11. 04 minuter av första perioden, och sedan även till Andrea Dalens 2-0 i början av tredje.

Sydöstran - 1 timme sedan

OIK hakar på den övre halvan

Olofströms IK studsade tillbaka efter derbyförlusten mot Mörrum. 4–1 blev segern mot Jonstorp på bortaplan..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.