Sydöstran > Nyheter

Friday, 14 December, 17:48

Liknande nyheter

Taggar: TBE-epidemikan ha , kommittill , Blekinge
Sydöstran - 24 okt 17 kl. 11:41

Smittskyddsläkaren: "Inte frågan om någon TBE-epidemi"

Antalet fall av TBE ökar stort i Blekinge, men det är inte frågan om någon TBE-epidemi, försäkrar smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö..

Blekinge Läns tidning - 24 okt 17 kl. 05:00

TBE-epidemi i länet

Blekinge brukar årligen ha ett till två fall av den fästingburna sjukdomen TBE. Men hittills i år är siffran redan tre gånger så hög. – Det är en rejäl ökning men det är lite för tidigt att dra några slutsatser, säger smittskyddsläkare Bemgt Wittesjö..

YLE - 19 maj 17 kl. 16:48

Fästingar som bär på TBE-viruset ökar

Den här våren har varit idealisk för både fästingarna och TBE- viruset. När temperaturen ligger kring +10 grader kryper både larver och nymfer fram ur jorden. De unga ivriga fästingarna är hungriga och hittar snabbt en gnagare som de samtidigt suger blod av.

Blekinge Läns tidning - 02 aug 18 kl. 07:55

Många TBE-fall trots sommartorka

Torra och varma somrar är långt ifrån optimalt för de fuktsökande fästingarna. Trots rapporter om färre aktiva fästingar så har nästan lika många anmälningar om fall av den fästingburna sjukdomen TBE kommit in som under rekordåret 2017, rapporterar Sveriges Radio.(TT).

Nya Wermlands Tidningen - 12 jan 16 kl. 14:16

TBE-smitta sprids av fästingar

TBE har kommit till Örebro län. Nu rekommenderar Hälso- och sjukvården i Region Örebro län vaccination mot TBE-smitta för dem som vistas mycket ute i skog och mark. – Vi har ett fall i västra länsdelen, säger smittskyddsläkare Hans Fredlund..

Blekinge Läns tidning - 02 okt 16 kl. 15:03

Fortsatt TBE-risk under hösten

Under sommaren är vi uppmärksamma på fästingar. Men risken för att bli biten och få TBE kvarstår under hösten. Det lilla djuret är nämligen aktivt tills temperaturen sjunker under fem grader.

Blekinge Läns tidning - 21 jun 17 kl. 05:00

Kraftig minskning av TBE-fall

Antalet människor som insjuknat i TBE har halverats jämfört med i fjol. Det glädjande resultatet kan tyda på låg fästingaktivitet. Folkhälsomyndigheten har "bara" fått 13 fall av TBE inrapporterade fram till den 20 juni i år.

Blekinge Läns tidning - 22 aug 17 kl. 13:06

Rekordmånga fall av TBE under sommaren

Antalet fall av TBE har ökat dramatiskt under juli och augusti. - Det når rekordnivåer, säger Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Efter en torr försommar med få rapporterade TBE-fall har antalet skjutit i höjden under juli och augusti.

Blekinge Läns tidning - 12 jun 18 kl. 19:16

Brist på TBE-vaccin runt om i landet

Just nu råder brist på vaccin mot TBE på flera håll i landet. Efterfrågan har ökat enormt och vaccinet är slut hos en av leverantörerna. En av förklaringarna tros vara förra årets rekordmånga anmälda fall av TBE i Sverige.

Blekinge Läns tidning - 29 aug 18 kl. 06:23

Rådjur och harar bakom ökning av TBE

Det finns ett direkt samband mellan antalet rådjur och risken att smittas med TBE. Ju fler rådjur, desto fler drabbas av den fruktade sjukdomen. Sedan mitten av 1980-talet går kurvan över antalet personer som insjuknat i fästingburen hjärninflammation (TBE) brant uppåt.

Fler nyheter från Sydöstran

Sydöstran - 30 minuter sedan

Ångest över nyvalshot

Regeringsbildningen gjorde ytterligare en sväng på fredagen när riksdagen sa nej till en Stefan Löfven 2-regering. Själv var han på toppmöte i Bryssel..

Sydöstran - 30 minuter sedan

BK Atle tvåa i stark konkurrens

Brottningsklubben Atle deltog bland 30 andra klubbar från södra Sverige och Danmark i Hässleholmsklubben BK Velos årliga tävling Knattekampen. Hemmaklubben, med sin jättetrupp knep inte oväntat förstaplatsen i lagtävlingen, men BK Atle kom på en stark andraplats..

Sydöstran - 30 minuter sedan

Facebook-bugg kan ha drabbat 6,8 miljoner

Facebook säger att bolaget upptäckt en sårbarhet i sitt system gällande delningen av foton som kan ha påverkat 6,8 miljoner användare. I ett blogginlägg skriver företaget att de som loggat in på Facebook och gett tredje parts-applikationer tillgång till foton kan ha drabbats.(TT).

Sydöstran - 45 minuter sedan

Karlskronas IVA-klinik samlar in pengar till Musikhjälpen

Intensivvårdsavdelningen, IVA i Karlskrona är en av alla som har startat en insamling till förmån för Musikhjälpen. – Många små bidrag kan göra stor skillnad, säger initiativtagaren Susanne Lindén..

Sydöstran - 45 minuter sedan

Skolan förblir stängd - för litet elevunderlag

Det blir ingen skola i Vilshult i framtiden. – I alla fall inte inom överskådlig tid och det beklagar jag verkligen, säger Michael Henriksson, (S) ordförande i utbildningsnämnden..

Sydöstran - 45 minuter sedan

40 miljoner till badhusrenovering

Träpålarna under Varmbadhuset fortsätter röra på sig – men så pass långsamt nu att det inte tros behövas fler akutåtgärder förrän den genomgripande renoveringen 2022. – Men vi gör ständiga mätningar, lugnar kommunens fastighetschef, Fredrik Frisell..

Sydöstran - 1 timme sedan

Därför stänger HVB-hemmet

Karlskrona kommun ska stänga HVB-hemmet på Drottninggatan. De som bor på boendet ska nu omplaceras. .

Sydöstran - 1 timme sedan

Elva döda i oroligheter i sydvästra Somalia

Minst elva människor har dödats i sammandrabbningar mellan somaliska säkerhetsstyrkor och anhängare till Mukhtar Robow som är kandidat i det regionala presidentvalet i sydvästra Somalia, enligt en militärofficer och en klanäldste.(TT).

Sydöstran - 1 timme sedan

"Hamilton"-skaparen väntar med filmsläpp

Musikalen "Hamilton" är en av de mest framgångsrika musikalerna någonsin, men biljetter till originalföreställningen på Broadway är svåra att få tag på. Sedan tidigare är det känt att skaparen Lin Manuel Miranda lät filma scenversionen, där han själv spelade huvudrollen, 2016.(TT).

Sydöstran - 1 timme sedan

Sänkt kreditbetyg för Pakistan

Ratinginstitutet Fitch sänker kreditbetyget för Pakistan till B-minus, med hänvisning till landets växande skuldberg och svaga valutareserv. Även Moody's överväger att sänka betyget för Pakistan, som i oktober bad Internationella valutafonden (IMF) om ett stödpaket för att hantera den statsfinansiella krisen.(TT).Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.