YLE > Svenskfinland

Tuesday, 25 September, 13:28

Liknande nyheter

Taggar: Wasa, Teaters, Ingvardrar , bramed , publik
YLE - 03 apr 16 kl. 17:00

En teaterkostym har nio liv i Wasa Teaters garderob

Klänningen i Svinalängorna Historiska dräkter, vintageklänningar från 1940-talet, gula trikåklänningar från 1970-talet, uniformer och fyrtio vita herrskjortor i varierande storlek och med olika modell på kragarna… Ja, garderoberna på Wasa Teater är fulla med kläder - och ibland kan det gå att återanvända dräkter ur teaterns egna gömmor, när en pjäs ska kostymsättas. Det gjorde designern Tyra Therman när hon i det här spelårets ”Tre systrar och en berättelse” återanvände klänningar från Tjechovs ”Tre systar”, som sattes upp på Wasa Teater i början av 2000-talet. Men det här hör nog ändå till undantagen, det finns många moment som ska stämma, inte bara tidstypiskhet, när dräkterna till en föreställning tas fram.

HBL - 08 okt 14 kl. 18:11

Wasa Teaters nya chef Salvesen brinner för teater

– Jag brinner för teater och tror på teatern som en samhällspåverkare. Det säger Wasa Teaters nya chef Åsa Salvesen. Hon tillträder i augusti nästa år och anser därför att det nu är på tok för tidigt att komma med konkreta planer på vilka pjäser hon vill sätta upp.

YLE - 21 aug 15 kl. 13:57

Wasa Teaters familjepjäs handlar om öppenhet

Vad händer när en främmande färg plötsligt dimper ner i en helvit tillvaro? Wasa Teaters familjepjäs "Vit" öppnar upp för öppenhet och acceptans. Figurerna Rynkel och Lurvis lever i en helvit värld.

YLE - 25 aug 16 kl. 04:47

Snart klarhet i Wasa Teaters renovering

Wasa Teater firar hundra år 2019 och före det ska teatern ha genomgått en renovering och uppdatering. Planeringen har varit intensiv under våren och snart presenteras den exakta planen. Inom en månad vet man mer och kommer då att gå ut med detaljerna.

YLE - 20 jan 13 kl. 11:38

Pjäs om utbrändhet på Wasa teaters scen

På lördagen hade pjäsen En handelsresandes död premiär på Wasa teater. Det är en sevärd föreställning om ett aktuellt tema. Även om pjäsen hade urpremiär på Broadway 1949 är den kanske ännu mer aktuell i dag.

VBL - 27 nov 12 kl. 10:29

Wasa teaters stiftelse prisar framgångsrik pjäs

Arbetsgruppen bakom ungdomspjäsen Fantomens lillasyster får Wasa Teaters stiftelses pris i år. Pjäsen är Wasa Teaters mest framgångsrika ungdomspjäs genom tiderna..

YLE - 11 feb 15 kl. 13:13

Glädje och sorg på Wasa Teaters scen

Det är en välfylld vårsäsong som rullat igång på Wasa Teater. Ett par pjäser från hösten fgår fortfarande och flera intressanta premiärer väntar. Folkets Dagblad fortsätter dra publik till stora scenen.

YLE - 09 sep 16 kl. 14:29

Wasa Teaters scen täcks med vatten för Mor Kurage

Den 24 september är det premiär på Wasa Teaters uppsättning av pjäsen Mor Kurage och hennes barn, av Bertolt Brecht. För regissären Ulrika Bengts är det här ett drömprojekt. - Jag läste pjäsen i tjugoårsåldern och det finns ju några pjäser som man som regissör tänker "den där skulle jag vilja göra".

YLE - 07 sep 12 kl. 13:17

Next to Normal är Wasa Teaters storsatsning

Wasa Teaters storsatsning hösten 2012 är Broadwaymusikalen Next to normal. Premiären för pjäsen är den 22 september. I rollerna finns bland andra Sören Lillkung och rikssvenska Anna-Maria Hallgarn.

YLE - 29 mar 17 kl. 13:05

Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

I dag faller ett prisregn igen över Svenskfinland, då Svenska folkskolans vänner r.f. delar ut pris och medaljer.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Tänk på hundens säkerhet - vargen dödar tiotals hundar per år

Vargen dödar varje år mellan 20 och 50 hundar i Finland. I jakttider är det bra att fundera på hundens säkerhet, konstaterar Finlands viltcentral..

YLE - 5 timmar sedan

Arbetslösheten i Österbotten har minskat betydligt

Arbetslösheten i Österbotten har gått ner med hela 22,5 procent jämfört med i fjol. Österbotten har fortfarande det bästa sysselsättningsläget på fastlandet..

YLE - 7 timmar sedan

Framgångsrik skola kräver god skolledning – forskare vill se pedagogiskt samspel från botten till topp

Det går att vända svaga skolresultat, inte bara hos en enskild elev utan för en hel region. Det visar forskning vid Åbo Akademi i Vasa. Redan nu omsätts lärorna i praktiken på sina håll i den kommunala skolvardagen..

YLE - 21 timmar sedan

Klimatet har blivit varmare i alla större europeiska städer - Norden i topp

Fyra finländska städer, däribland Vasa, finns med på listan över de tio europeiska städer där medeltemperaturen har stigit mest. Det har det europeiska journalistnätverket EDJNet kommit till i en sammanställning av data från över hundra års väderobeservationer..

YLE - 22 timmar sedan

Bokrecension: Med musiken dundrade en ny tid in i den finlandssvenska småstaden – Lars Sund skriver om ungdomlig frihetslängtan i skuggan av jantelag och cellulosafabriken

Småstad, cellulosafabrik, jantelag och en moders förväntan på sonens framtid. Det är utgångspunkten för en imponerande berättelse om generationer som krockar, om rock och jazz och ett samhälle i förändring..

YLE - Igår: 12:59

Minderårig Vasabo står åtalad - planerade massaker i skola i Vöråstan

En 17-årig Vasabo står åtalad för falskt larm sedan han skrivit på nätet att han planerat en skolmassaker. Han åtalas också för att ha spridit sadistiska våldsvideor och barnporr..

YLE - Igår: 11:44

Oskar Osala letar fortfarande efter gnistan – men spelar garanterat i år: ”Bröderna Smulter har åtminstone försökt värva mig”

Inget är uteslutet, men just nu smakar det inte alls med ishockey. Det konstaterar Oskar Osala, som fortfarande tar paus från livet som proffs. Men den pausen kommer inte att vara för evigt.

YLE - Igår: 06:48

Österbottniska föräldrar efterlyser profylaxkurs i kommunens regi

De österbottniska föräldrarna är rätt nöjda med mödrarådgivningen i landskapet. Många önskar ändå profylaxkurs i kommunens regi och på kommunens bekostnad..

YLE - Igår: 05:00

Stora skillnader i kvaliteten på mödravården - Se hur det ser ut i din kommun

Finland sägs ha världens bästa mödravård men vår granskning visar att kvaliteten på mödravården beror på var du bor. Många kommuner har omorganiserat mödravården under de senaste åren. Resultatet har i värsta fall blivit en mödravård som inte längre stöder mammorna på det sätt som de behöver..

YLE - Igår: 04:55

Vattenägare i Jakobstad förvånade över fiskodlingsplaner i Larsmo

Flera föreningar i Jakobstad överväger att besvära sig mot planerna på en stor fiskodling utanför Öuran i Larsmo. Vattenägare i Jakobstad, en sommarstugeförening och ett väglag anser att de förbigåtts..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.