YLE > Svenskfinland

Thursday, 22 February, 13:38

Liknande nyheter

Taggar: Wasa, Teaters, Ingvardrar , bramed , publik
YLE - 03 apr 16 kl. 17:00

En teaterkostym har nio liv i Wasa Teaters garderob

Klänningen i Svinalängorna Historiska dräkter, vintageklänningar från 1940-talet, gula trikåklänningar från 1970-talet, uniformer och fyrtio vita herrskjortor i varierande storlek och med olika modell på kragarna… Ja, garderoberna på Wasa Teater är fulla med kläder - och ibland kan det gå att återanvända dräkter ur teaterns egna gömmor, när en pjäs ska kostymsättas. Det gjorde designern Tyra Therman när hon i det här spelårets ”Tre systrar och en berättelse” återanvände klänningar från Tjechovs ”Tre systar”, som sattes upp på Wasa Teater i början av 2000-talet. Men det här hör nog ändå till undantagen, det finns många moment som ska stämma, inte bara tidstypiskhet, när dräkterna till en föreställning tas fram.

HBL - 08 okt 14 kl. 18:11

Wasa Teaters nya chef Salvesen brinner för teater

– Jag brinner för teater och tror på teatern som en samhällspåverkare. Det säger Wasa Teaters nya chef Åsa Salvesen. Hon tillträder i augusti nästa år och anser därför att det nu är på tok för tidigt att komma med konkreta planer på vilka pjäser hon vill sätta upp.

YLE - 21 aug 15 kl. 13:57

Wasa Teaters familjepjäs handlar om öppenhet

Vad händer när en främmande färg plötsligt dimper ner i en helvit tillvaro? Wasa Teaters familjepjäs "Vit" öppnar upp för öppenhet och acceptans. Figurerna Rynkel och Lurvis lever i en helvit värld.

YLE - 25 aug 16 kl. 04:47

Snart klarhet i Wasa Teaters renovering

Wasa Teater firar hundra år 2019 och före det ska teatern ha genomgått en renovering och uppdatering. Planeringen har varit intensiv under våren och snart presenteras den exakta planen. Inom en månad vet man mer och kommer då att gå ut med detaljerna.

YLE - 20 jan 13 kl. 11:38

Pjäs om utbrändhet på Wasa teaters scen

På lördagen hade pjäsen En handelsresandes död premiär på Wasa teater. Det är en sevärd föreställning om ett aktuellt tema. Även om pjäsen hade urpremiär på Broadway 1949 är den kanske ännu mer aktuell i dag.

VBL - 27 nov 12 kl. 10:29

Wasa teaters stiftelse prisar framgångsrik pjäs

Arbetsgruppen bakom ungdomspjäsen Fantomens lillasyster får Wasa Teaters stiftelses pris i år. Pjäsen är Wasa Teaters mest framgångsrika ungdomspjäs genom tiderna..

YLE - 11 feb 15 kl. 13:13

Glädje och sorg på Wasa Teaters scen

Det är en välfylld vårsäsong som rullat igång på Wasa Teater. Ett par pjäser från hösten fgår fortfarande och flera intressanta premiärer väntar. Folkets Dagblad fortsätter dra publik till stora scenen.

YLE - 09 sep 16 kl. 14:29

Wasa Teaters scen täcks med vatten för Mor Kurage

Den 24 september är det premiär på Wasa Teaters uppsättning av pjäsen Mor Kurage och hennes barn, av Bertolt Brecht. För regissären Ulrika Bengts är det här ett drömprojekt. - Jag läste pjäsen i tjugoårsåldern och det finns ju några pjäser som man som regissör tänker "den där skulle jag vilja göra".

YLE - 07 sep 12 kl. 13:17

Next to Normal är Wasa Teaters storsatsning

Wasa Teaters storsatsning hösten 2012 är Broadwaymusikalen Next to normal. Premiären för pjäsen är den 22 september. I rollerna finns bland andra Sören Lillkung och rikssvenska Anna-Maria Hallgarn.

YLE - 29 mar 17 kl. 13:05

Wasa Teaters Marit Berndtson prisas med 15000 euro

I dag faller ett prisregn igen över Svenskfinland, då Svenska folkskolans vänner r.f. delar ut pris och medaljer.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Piruetter och hopp på torget i Jakobstad

Skridskobanan på torget i Jakobstad invigdes på torsdagen. Bandet klipptes av stadsdirektör Kristina Stenman och sen visade Jeppis Skating upp alla piruetter och hopp som fanns i verktygslådan..

YLE - 2 timmar sedan

Kulturcaféet Saha i Karleby är stängt i sommar

Nu är det klart att det inte blir något sommarcafé i Yxpila nästa sommar. Sommarteatern, kulturveckan och bastubadandet får ändå fortsätta..

YLE - 3 timmar sedan

Vasa provar Runsor Express – 700 arbetsresor från Gerby till Runsor varje dag

Vasa stad prövar den nya bussförbindelsen Runsor Express som snabbt ska ta Gerbyborna till jobben i Runsor. Man räknar med att det går 700 enskilda arbetsresor mellan Gerby och Runsor per dygn..

YLE - 5 timmar sedan

Sven Jerkku ställer inte upp för omval – SFP söker ny kretsordförande

SFP:s kretsordförande i Österbotten Sven Jerkku ställer inte upp för återval. Han säger att det varit en förmån att leda den österbottniska kretsen och utveckla regionen..

YLE - 8 timmar sedan

Knivhuggningen vid Vamia går till åtalsprövning

Polisen är klar med förundersökningen om knivhuggningen vid yrkesskolan Vamia i Vasa. Fallet har nu gått till åklagaren för åtalsprövning..

YLE - 8 timmar sedan

Ettorna går åt i Vasa - Voas satsar fem miljoner på nya lägenheter

De som studerar vill allt oftare bo för sig själva i en egen lägenhet och inte dela lägenhet med någon annan. Det här har man också märkt under de senaste åren vid VOAS, Stiftelsen Vasa studiebostäder..

YLE - 8 timmar sedan

Fiskhandlare: Om tio år är jag rädd att vi inte har inhemsk fisk mera

I tolv år har Reijo Ruotsala drivit en fiskaffär i Saluhallen i Vasa. Under den tiden har det aldrig varit så dålig tillgång på abborre som nu, säger han..

YLE - 8 timmar sedan

Korsholm får ny väderstation

En ny väderstation ska byggas vid Klobbskat i Korsholm. Via den ska Meteorologiska institutet samla information om bland annat temperatur, regn, snödjup och vind..

YLE - 17 timmar sedan

För lite sol för gatulampor med solceller i Närpes

Det är för få soltimmar under vintern för att gatubelysning med solceller ska fungera, anser tekniska nämnden som svar på en motion i Närpes. Staden kommer att byta ut kvicksilverlamporna till led-lampor..

YLE - 18 timmar sedan

Korsholm under lupp för hanteringen av Keskuskoulu

Korsholm får förklara sig angående hur processen kring Keskuskoulu i Korsholm har skötts. Det är Regionförvaltningsverket som utreder ärendet efter en klagan..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.