SR > Vetenskap

Tuesday, 24 October, 07:55

SR - 14 sep 17 kl. 06:00

Socialt hormon styr över hundkontaktHur mycket hundar samspelar med människor kan vara en fråga om hur känsliga de är för anknytningshormonet oxytocin, visar forskning vid Linköpings universitet..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Linköpings

Dela artikeln

172 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Socialt, hormon, styröver , hundkontakt
SR - 15 nov 13 kl. 10:18

Hormon styr hur snabbt maten passerar tunntarmen

Näringsupptaget i kroppen påverkas av hur snabbt maten passerar tunntarmen. ett hormon som styr hastigheten kan reglera hastigheten vilken kan öppna för nya mediciner, det visar forskning vid Sahlgrenska akademin i Göteborg..

BT - 13 nov 13 kl. 18:09

Hormon styr matens fart i tarmen

Går det för fort hinner inte kroppen ta upp näringsämnen. Tar det för lång tid kan i stället skadliga bakterier få fäste.Forskare har upptäckt att tarmfloran tar ett hormon till hjälp för att styra matens hastighet.

Kristianstadsbladet - 13 nov 13 kl. 18:07

Hormon styr matens fart i tarmen

Går det för fort hinner inte kroppen ta upp näringsämnen.Tar det för lång tid kan i stället skadliga bakterier få fäste.Forskare har upptäckt att tarmfloran tar ett hormon till hjälp för att styra matens hastighet.

UNT - 13 nov 13 kl. 18:07

Hormon styr matens fart i tarmen

Går det för fort hinner inte kroppen ta upp näringsämnen.Tar det för lång tid kan i stället skadliga bakterier få fäste.Forskare har upptäckt att tarmfloran tar ett hormon till hjälp för att styra matens hastighet..

Helsingborgs Dagblad - 13 nov 13 kl. 18:09

Hormon styr matens fart i tarmen

Går det för fort hinner inte kroppen ta upp näringsämnen. Tar det för lång tid kan i stället skadliga bakterier få fäste. Forskare har upptäckt att tarmfloran tar ett hormon till hjälp för att styra matens hastighet..

Nyhetskanalen - 14 maj 12 kl. 08:59

Hormon styr förlossningsdepression

Kvinnor med premenstruella symtom (PMS) drabbas oftare av förlossnings- depression, konstaterar läkaren Sara Sylvén i sin avhandling vid Uppsala universitet. Avhandlingen visar att ju högre nivåer av hormonet leptin kvinnan har, desto lägre är risken att insjukna i en förlossningsdepression.
Mammor till pojkar har mer depressiva symtom efter förlossningen, visas i avhandlingen.

NT - 13 nov 13 kl. 18:07

Hormon styr matens fart i tarmen

Hormonet GLP-1, som finns på flera ställen i kroppen, har tidigare kopplats samman med bland annat ökad insulinproduktion och minskad aptit. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin i Göteborg även kommit fram till att tarmfloran påverkar hur snabbt maten passerar genom tunntarmen genom att reglera halten av hormonet..

SvD - 13 nov 13 kl. 18:07

Hormon styr matens fart i tarmen

Går det för fort hinner inte kroppen ta upp näringsämnen..

Sydsvenskan - 14 nov 13 kl. 06:30

Hormonhalt styr matens hastighet

Om det går för fort hinner kroppen inte ta upp näringsämnena.
Tar det för lång tid kan i stället skadliga bakterier få fäste.
Nu har forskare upptäckt att tarmfloran tar ett hormon till hjälp för att styra matens hastighet..

Kristianstadsbladet - 11 maj 14 kl. 01:30

Hormon kopplas till åderförkalkning


Lätt förhöjda halter av bisköldkörtelhormon i blodet har ett samband med ökad risk för åderförkalkning, visar en studie som Upsala Nya Tidning tagit del av.Hormonet styr kroppens normala omsättning av kalk och är bland annat viktigt för att bygga upp skelettet.Resultaten pekar på att högre nivåer av hormonet kan vara en lika viktig riskfaktor som rökning, enligt Emil Hagström, forskare och läkare vid Uppsala universitets kliniska forskningscentrum..

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Näbbmusens kranium krymper under vintern

Många djur anpassar sina kroppar beroende på årstid. Men nu har tyska forskare kunnat visa en anpassning hos näbbmöss som inte är så vanlig, nämligen att förändra sitt eget skelett..

SR - 1 timme sedan

Rymdresa till Jupiter börjar i Uppsala

2022 planerar det europeiska rymdprogrammet ESA att skjuta iväg en rymdfarkost till Jupiter. Men redan nu pågår i Uppsala ett intensivt arbete att få instrumenteringen klar till flygmodellen..

SR - 1 timme sedan

Malmö centrum för världens klimatforskare

I veckan sammanträder ett hundratal klimatforskare från hela världen i Malmö. Det är FN:s klimatpanel IPCC som samlat forskarna till ett så kallat författarmöte för att börja utforma 1,5-gradersmålet..

SR - Igår: 06:00

Beröring minskar känsla av utanförskap

Känner du dig socialt utstött? Då räcker faktiskt en försiktig beröring med en mjuk borste för att minska din känsla av utanförskap..

SR - Igår: 06:00

Olika syn på risken med gamla utsläpp av gifter och träfibrer

Före 1970-talet släpptes stora mängder träfibrer och miljögifter ut i vattnet av pappers- och massaindustrin. Men alla forskare är inte överens om hur stort miljöproblem det här är idag..

SR - Igår: 06:00

Sterila möss kan ge felaktiga resultat

De möss som användas i labbförsök har kanske blivit för sterila för att fungera bra vid forskning, enligt en studie i tidskriften Cell..

SR - Igår: 06:00

Stora rovdjurs framfart i hagen bekräftas av dna

Hur bra är besiktningsmän på att kunna identifiera om husdjur har dödats av stora rovdjur? Det har forskare tittat närmare med hjälp av dna-teknik..

SR - Igår: 06:00

Gigantisk skärm med dolda kameror riktar reklam mot bilar

Londonbor får riktad reklam på gigantisk skärm med hjälp av dolda kameror bakom reklamskärm..

SR - 20 okt 17 kl. 15:48

Viljan att se mönster kan skymma blicken för verkliga samband

För några veckor sedan meddelade Uppsala universitet att man hittat textilier med arabisk text i vikingagravar – fynd som sedan ifrågasatts av andra forskare. Den här historien fick Vetenskapsradions Ulrika Björkstén att fundera på hur vi uppfattar mönster..

SR - 20 okt 17 kl. 15:26

Han spelar saxofon på operationsbordet med hjärnan blottad

Tänk att du är musiker eller musiklärare och musiken är ditt liv. Så upptäcks en tumör på ett ställe i hjärnan där också den högre musikaliska förmågan sitter. När tumören ska opereras bort riskerar också musikaliteten försvinna.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.