SR > Vetenskap

Tuesday, 24 October, 07:52

SR - 13 sep 17 kl. 06:00

Elever kollar in höstlövens utvecklingNär får träden sina höstlöv? Det ska uppemot 15000 skolelever ta reda på. I Höstförsöket ska de dokumentera lövens utveckling och rapportera till Sveriges lantbruksuniversitet, SLU..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Höstförsöket, Sveriges, SLU

Dela artikeln

39 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Elever, kollarin , höstlövens, utveckling
Kristianstadsbladet - 09 okt 13 kl. 09:37

Skolbarn hjälper forskare

Foto: Annica Jönsson
Lövens väg från gröna till bruna noteras flitigt av förstaklassarna på Dalaskolan Norra. De är med i ett massexperiment som ingår i forskning om årstidernas skiftningar.
Ett 30-tal skånska skolor och totalt 18 000 elever runt om i landet är med i projektet Höstförsöket, som går ut på att dokumentera lövens utveckling.

YA - 08 sep 12 kl. 06:30

Fler bananer till Österlen

När regeringen släpper loss investeringar i räls och väg gäller det att haka på. Regionerna slåss för att framhålla den underliggande tillväxtförmåga som missas om inte pengarna tillfaller just dem.
I söder har vi svårt att förstå när miljarder slängs ut till dödfödda regionalstödsprojekt i Norrlands inland.

Fler nyheter från SR

SR - 1 timme sedan

Näbbmusens kranium krymper under vintern

Många djur anpassar sina kroppar beroende på årstid. Men nu har tyska forskare kunnat visa en anpassning hos näbbmöss som inte är så vanlig, nämligen att förändra sitt eget skelett..

SR - 1 timme sedan

Rymdresa till Jupiter börjar i Uppsala

2022 planerar det europeiska rymdprogrammet ESA att skjuta iväg en rymdfarkost till Jupiter. Men redan nu pågår i Uppsala ett intensivt arbete att få instrumenteringen klar till flygmodellen..

SR - 1 timme sedan

Malmö centrum för världens klimatforskare

I veckan sammanträder ett hundratal klimatforskare från hela världen i Malmö. Det är FN:s klimatpanel IPCC som samlat forskarna till ett så kallat författarmöte för att börja utforma 1,5-gradersmålet..

SR - Igår: 06:00

Beröring minskar känsla av utanförskap

Känner du dig socialt utstött? Då räcker faktiskt en försiktig beröring med en mjuk borste för att minska din känsla av utanförskap..

SR - Igår: 06:00

Olika syn på risken med gamla utsläpp av gifter och träfibrer

Före 1970-talet släpptes stora mängder träfibrer och miljögifter ut i vattnet av pappers- och massaindustrin. Men alla forskare är inte överens om hur stort miljöproblem det här är idag..

SR - Igår: 06:00

Sterila möss kan ge felaktiga resultat

De möss som användas i labbförsök har kanske blivit för sterila för att fungera bra vid forskning, enligt en studie i tidskriften Cell..

SR - Igår: 06:00

Stora rovdjurs framfart i hagen bekräftas av dna

Hur bra är besiktningsmän på att kunna identifiera om husdjur har dödats av stora rovdjur? Det har forskare tittat närmare med hjälp av dna-teknik..

SR - Igår: 06:00

Gigantisk skärm med dolda kameror riktar reklam mot bilar

Londonbor får riktad reklam på gigantisk skärm med hjälp av dolda kameror bakom reklamskärm..

SR - 20 okt 17 kl. 15:48

Viljan att se mönster kan skymma blicken för verkliga samband

För några veckor sedan meddelade Uppsala universitet att man hittat textilier med arabisk text i vikingagravar – fynd som sedan ifrågasatts av andra forskare. Den här historien fick Vetenskapsradions Ulrika Björkstén att fundera på hur vi uppfattar mönster..

SR - 20 okt 17 kl. 15:26

Han spelar saxofon på operationsbordet med hjärnan blottad

Tänk att du är musiker eller musiklärare och musiken är ditt liv. Så upptäcks en tumör på ett ställe i hjärnan där också den högre musikaliska förmågan sitter. När tumören ska opereras bort riskerar också musikaliteten försvinna.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.