Ekonomistas > Ekonomi

Wednesday, 24 January, 10:46

Ekonomistas - 13 sep 17 kl. 06:15

Kvinnor i toppen av inkomstfördelningenDe senaste åren har mycket skrivits om toppinkomsttagare och deras ökade andel av alla inkomster. Det har skrivits om toppinkomsternas komposition och det har spekulerats kring vad toppens ökade inkomstandel beror på. En aspekt som dock, förvånansvärt nog, inte utforskats är hur det ser ut med könsbalansen i toppen av fördelningen. Hur många av den berömda topp1-gruppen är kvinnor? Är sammansättningen av toppkvinnors inkomster densamma som för män?
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Anne Boschini, Gunnarsson, Sverige, P99, Olle Folke, Johanna Rickne, Italien, Spanien, Kanada, Australien

Dela artikeln

32 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnori , toppenav , inkomstfördelningen
YLE - 01 nov 13 kl. 09:44

Slaget efter tolv debatterar inkomstfördelningen

Vem är rik och vem fattig i dagens Finland? Har klyftorna mellan låg- och höginkomsttagarna blivit för stora? Och är det i så fall samhällets uppgift att reglera inkomstfördelningen t.

Ekonomistas - 27 jan 14 kl. 00:03

Vad vet vi om mobiliteten i inkomstfördelningen?

När ett lands inkomstfördelning ska mätas studeras nästan alltid spridningen i de inkomster som hushållens tjänar under ett kalenderår. Denna spridning säger förvisso mycket om hur landets ekonomi och politik fördelar och omfördelar resurser. Men när folk tillfrågas om hur de värderar en hög eller låg inkomstspridning visar forskning att folk även bryr sig om hur dessa inkomster uppnåtts och om alla medborgarna har samma möjlighet att ta sig fram i det ekonomiska systemet, med andra ord om inkomströrligheten under karriären och mellan generationer.

Ekonomistas - 12 mar 15 kl. 11:04

Automatisering, jobbpolarisering och inkomstfördelning

Punkt 6 i en text av Douglas Coupland – A radical pessimist’s guide to the next 10 years – om hans syn på vår nära framtid lyder så här: ”The middle class is over. It’s not coming back. Remember travel agents?

Ekonomistas - 07 nov 13 kl. 05:55

(Miss)uppfattningar om inkomstfördelning

Förra veckan skrev jag om förmögenhetsfördelningen i USA och om att amerikanerna tror att landets samlade förmögenhetsmassa är mer jämnt fördelade än vad den egentligen är. Jag frågade i samma inlägg också Ekonomistas läsare i en omröstning om er uppfattning om den svenska situationen. Det alternativ som återspeglar den svenska förmögenhetsfördelningen (Alternativ 3) fick 38,5 procent av rösterna.

Ekonomistas - 13 apr 15 kl. 06:32

Sveriges nya inkomstfördelningsstatistik

Uppgifter om den svenska inkomstfördelningen har sedan 1970-talet baserats på en kombination av intervjuundersökningar och taxeringsinformation. Intervjuerna har behövts för att få kunskap om vilka som bor i varje hushåll, något som skatteregistren inte säger mycket om. Men med hjälp av det nya lägenhetsregistret kommer SCB nu att byta från intervjuer till en helt registerbaserad statistik.

Cornucopia - 28 maj 17 kl. 21:23

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig mot svenskarnas

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig föga överraskande rejält mot svenskarnas fördelning. Att företagare skulle tjäna så mycket pengar som finansminister Magdalena Andersson (s) är uppenbart fel. 71% av bloggläsarna har från ca 37 000:- SEK i månaden och uppåt i lön och 85% över ca 31 000:-.

DI - 17 okt 14 kl. 14:59

Fed-chefen oroad över skev inkomstfördelning

Fed-chefen Janet Yellen är "mycket" oroad över den allt mer skeva inkomstfördelningen i USA.Det sade hon i ett anförande på fredagen, enligt Bloomberg News..

HBL - 10 jun 14 kl. 17:14

"Kvinnor jobbar också på byggen"

Finansminister Antti Rinne vill satsa på vägar, byggbranschen och skogsindustrin, men anser inte att det handlar om manliga branscher. – Kvinnor jobbar också på byggen.Antti Rinne (SDP) har hunnit vara finansminister i en knapp vecka.

Kristianstadsbladet - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp


Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

BT - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp

Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort. I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 2 timmar sedan

Missvisande problembeskrivning för makrotillsynen

Höga och växande hushållsskulder är det största hotet mot den finansiella stabiliteten i Sverige. Det var vad de tre myndighetscheferna för Finansinspektionen, Riksgälden och Riksbanken samt finansmarknadsministern samstämmigt sade vid Finansutskottets öppna utfrågning om finansiell stabilitet och makrotillsyn den 23 januari. Men detta är en missvisande problembeskrivning.

Ekonomistas - 19 jan 18 kl. 07:00

Gästinlägg: In Vitro Economics

Sent i höstas meddelades att Petter Lundborg vid Lunds universitet tilldelats Assar Lindbeck-medaljen för 2017. Denna utmärkelse delas ut vartannat år till en svensk forskare under 45 års ålder som gett stora bidrag till ekonomisk forskning. Vi på Ekonomistas är glada över att här kunna publicera ett gästinlägg där han beskriver ett av sina pågående forskningsprojekt.

Ekonomistas - 17 jan 18 kl. 09:30

Kapitalbeskattningens förutsättningar

Idag presenteras SNS Konjunkturrådsrapport 2018, Kapitalbeskattningens förutsättningar. Den är skriven av mig (ordförande) och docenterna i nationalekonomi Spencer Bastani, Linnéuniversitetet och Åsa Hansson, Lunds universitet. Rapporten kan laddas ned på SNS hemsida (eller på min hemsida) där det även finns annat materiel, och rapporten presenteras även i en artikel på DN Debatt.

Ekonomistas - 15 jan 18 kl. 10:44

Amorteringskraven ökar välfärden för välbeställda och minskar den för likviditetsbegränsade bostadsköpare

Amorteringskrav är bindande för likviditetsbegränsade nya bolånetagare och minskar dessa bolånetagares efterfrågan på bostäder. Den minskade totala efterfrågan på bostäder leder till lägre bostadspriser än annars. En välfärdsanalys med hjälp av konsumentöverskott visar att välfärden minskar för likviditetsbegränsade bostadsköpare och ökar för de välbeställda.

Ekonomistas - 10 jan 18 kl. 08:00

Hur ska jämviktsarbetslöshetsmåttet användas?

Detta är ett gästinlägg av Niklas Blomqvist, doktorand i nationalekonomi vid Stockholms universitet, och Åsa-Pia Järliden Bergström, nationalekonom på LO. Sverige är inne i en högkonjunktur driven av förbättrad global ekonomi och god inhemsk efterfrågan understödd av expansiv ekonomisk politik. Sysselsättningen har under senare år stigit stadigt, samtidigt som arbetslösheten har sjunkit.

Ekonomistas - 22 dec 17 kl. 05:21

God jul(läsning)!

Så här i juletider finns flera anledningar att fundera över bra böcker. Dels kan man behöva slita sig ifrån släkt och julmat (och sin telefon!) för lite kvalitetstid i sällskap av en god bok, dels kanske man fortfarande saknar någon julklapp.

Ekonomistas - 21 dec 17 kl. 07:00

Prisras med mera mark?

I ett tidigare inlägg jämförde jag boendekostnaden per kvm och år i en bostadsrätt i Stockholms innerstad med samma kostnad för en nyproducerad hyresrätt. (Inlägget byggde på en artikel i Ekonomisk Debatt nr 4 2016). Jämförelsen visade att kostnaden sedan början av 00-talet varit lägre i en bostadsrätt än i en nyproducerad hyresrätt, se diagrammet nedan.

Ekonomistas - 20 dec 17 kl. 07:00

Skall alla tvingas till hållbart pensionssparande?

En del av pensionsöverenskommelsen som meddelades förra veckan är att PPM-systemet ska reformeras. Förändringarna är på en del punkter i linje med vad årets ekonomipristagare Richard Thaler föreslagit, bland annat när det gäller att det ska finnas betydligt färre fonder att välja bland. Men en punkt där överenskommelsen tydligt avviker från hans rekommendationer är att alla fonder i det nya begränsade utbudet ska vara hållbara.

Ekonomistas - 14 dec 17 kl. 19:27

Årets svensk 2017!

Tidskriften Fokus har utnämnt Ekonomistas till ”Årets svensk 2017” i kategorin ekonomi. Det är vi väldigt glada för och vi tänkte ta tillfället i akt och tipsa om de mest lästa inläggen sedan 2008 då vi startade — och inläggen som kanske inte så många läst än, men som vi tycker fler borde läsa. De allra mest lästa inläggen tenderar att handla om frågor som stått högt på den politiska dagordningen, till exempel bostadsmarknaden, finansiell stabilitet, penningpolitik, skolpolitik, pensioner och frågor kopplade till migration.

Ekonomistas - 13 dec 17 kl. 09:05

Amorteringskraven ökar välfärden för välbeställda och minskar välfärden för likviditetsbegränsade bostadsköpare

Amorteringskrav är bindande för likviditetsbegränsade nya bolånetagare och minskar dessa bolånetagares efterfrågan på bostäder. Den minskade totala efterfrågan på bostäder leder till lägre bostadspriser än annars. En välfärdsanalys med hjälp av konsumentöverskott visar att välfärden minskar för likviditetsbegränsade bostadsköpare och ökar för de välbeställda.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.