Ekonomistas > Ekonomi

Sunday, 27 May, 13:47

Ekonomistas - 13 sep 17 kl. 06:15

Kvinnor i toppen av inkomstfördelningenDe senaste åren har mycket skrivits om toppinkomsttagare och deras ökade andel av alla inkomster. Det har skrivits om toppinkomsternas komposition och det har spekulerats kring vad toppens ökade inkomstandel beror på. En aspekt som dock, förvånansvärt nog, inte utforskats är hur det ser ut med könsbalansen i toppen av fördelningen. Hur många av den berömda topp1-gruppen är kvinnor? Är sammansättningen av toppkvinnors inkomster densamma som för män?
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Anne Boschini, Gunnarsson, Sverige, P99, Olle Folke, Johanna Rickne, Italien, Spanien, Kanada, Australien

Dela artikeln

32 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnori , toppenav , inkomstfördelningen
YLE - 01 nov 13 kl. 09:44

Slaget efter tolv debatterar inkomstfördelningen

Vem är rik och vem fattig i dagens Finland? Har klyftorna mellan låg- och höginkomsttagarna blivit för stora? Och är det i så fall samhällets uppgift att reglera inkomstfördelningen t.

Ekonomistas - 27 jan 14 kl. 00:03

Vad vet vi om mobiliteten i inkomstfördelningen?

När ett lands inkomstfördelning ska mätas studeras nästan alltid spridningen i de inkomster som hushållens tjänar under ett kalenderår. Denna spridning säger förvisso mycket om hur landets ekonomi och politik fördelar och omfördelar resurser. Men när folk tillfrågas om hur de värderar en hög eller låg inkomstspridning visar forskning att folk även bryr sig om hur dessa inkomster uppnåtts och om alla medborgarna har samma möjlighet att ta sig fram i det ekonomiska systemet, med andra ord om inkomströrligheten under karriären och mellan generationer.

Ekonomistas - 12 mar 15 kl. 11:04

Automatisering, jobbpolarisering och inkomstfördelning

Punkt 6 i en text av Douglas Coupland – A radical pessimist’s guide to the next 10 years – om hans syn på vår nära framtid lyder så här: ”The middle class is over. It’s not coming back. Remember travel agents?

Ekonomistas - 07 nov 13 kl. 05:55

(Miss)uppfattningar om inkomstfördelning

Förra veckan skrev jag om förmögenhetsfördelningen i USA och om att amerikanerna tror att landets samlade förmögenhetsmassa är mer jämnt fördelade än vad den egentligen är. Jag frågade i samma inlägg också Ekonomistas läsare i en omröstning om er uppfattning om den svenska situationen. Det alternativ som återspeglar den svenska förmögenhetsfördelningen (Alternativ 3) fick 38,5 procent av rösterna.

Ekonomistas - 13 apr 15 kl. 06:32

Sveriges nya inkomstfördelningsstatistik

Uppgifter om den svenska inkomstfördelningen har sedan 1970-talet baserats på en kombination av intervjuundersökningar och taxeringsinformation. Intervjuerna har behövts för att få kunskap om vilka som bor i varje hushåll, något som skatteregistren inte säger mycket om. Men med hjälp av det nya lägenhetsregistret kommer SCB nu att byta från intervjuer till en helt registerbaserad statistik.

Cornucopia - 28 maj 17 kl. 21:23

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig mot svenskarnas

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig föga överraskande rejält mot svenskarnas fördelning. Att företagare skulle tjäna så mycket pengar som finansminister Magdalena Andersson (s) är uppenbart fel. 71% av bloggläsarna har från ca 37 000:- SEK i månaden och uppåt i lön och 85% över ca 31 000:-.

DI - 17 okt 14 kl. 14:59

Fed-chefen oroad över skev inkomstfördelning

Fed-chefen Janet Yellen är "mycket" oroad över den allt mer skeva inkomstfördelningen i USA.Det sade hon i ett anförande på fredagen, enligt Bloomberg News..

HBL - 10 jun 14 kl. 17:14

"Kvinnor jobbar också på byggen"

Finansminister Antti Rinne vill satsa på vägar, byggbranschen och skogsindustrin, men anser inte att det handlar om manliga branscher. – Kvinnor jobbar också på byggen.Antti Rinne (SDP) har hunnit vara finansminister i en knapp vecka.

Kristianstadsbladet - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp


Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

BT - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp

Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort. I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 21 maj 18 kl. 08:00

Finanspolitiska rådets rapport 2018

Det finanspolitiska rådets främsta uppgift är att granska regeringens finanspolitik och bedöma hur den förhåller sig till långsiktigt hållbara offentliga finanser, till det finanspolitiska ramverkets överskottsmål och budgettak samt till konjunkturen. Rådet konstaterar i sin årliga rapport att de offentliga finanserna är i gott skick. Den offentliga finansiella bruttoskulden, som inkluderar statens, kommunernas och pensionssystemets skulder, ligger på ca 35 procent av BNP och fortsätter att falla.

Ekonomistas - 18 maj 18 kl. 14:17

Det är skillnad på inkomst och arbetsinkomst

I DN har Krisoffer Örstadius sedan en tid tillbaka ett utmärkt initiativ inför valet på temat ”Fakta i frågan”. I dagens diskussion under rubriken ”Hur mycket betalar vi i inkomstskatt?” saknas dock några viktiga aspekter som gör svaren ofullständiga och något missvisande.

Ekonomistas - 17 maj 18 kl. 08:30

Gästinlägg: Höga kostnader men osäkra vinster av sänkta ingångslöner

I detta gästinlägg diskuterar Niklas Blomqvist, doktorand vid Nationalekonomiska institutionen vid Stockholms universitet den forskningen kring sysselsättningseffekterna av sänkta löner. Bland annat så ifrågasätts Arbetsmarknadspolitiska rådets (AER) slutsats att sänkta ingångslöner skulle ha betydande sysselsättningseffekter. Sänkta ingångslöner som medel för att öka sysselsättningen för lågutbildade och nyanlända har åter börjat debatteras efter en rapport av AER och ett förslag om inträdesjobb från Alliansen.

Ekonomistas - 09 maj 18 kl. 09:34

Deadline för uppsatser till den nationella konferensen

Årets nationella konferens i nationalekonomi äger rum den 4-5 oktober på Linnéuniversitetet i Växjö. Där samlas forskare och andra med intresse för nationalekonomi för att presentera och diskutera nya studier. Den 14 maj är deadline för att skicka in uppsatser för bedömning.

Ekonomistas - 04 maj 18 kl. 07:30

Vad styr familjers skolval?

För att utröna vilka effekter skolval har är det naturligtvis centralt att känna till vilken typ av skolor familjer föredrar. Det finns i princip två sätt att få kunskap kring detta: man kan fråga familjer vilken typ av skolor de uppskattar och man kan observera vilka skolor familjer faktiskt väljer. Vilken metod man väljer kan ge väldigt olika svar, vilket manifesteras i en debattartikel av Almega och Friskolornas Riksförbund som hävdar att obligatoriskt skolval är ett sätt att minska den sociala skolsegregationen.

Ekonomistas - 02 maj 18 kl. 09:17

Har invandringens geografi gynnat SD?

Sverige har de senaste 10-15 åren haft en större flykting- och anhöriginvandring än tidigare. Samtidigt har större arbetskraftsinvandring och EU-utvidgningen inneburit att utländsk arbetskraft blivit allt vanligare på svenska arbetsplatser. EU-utvidgningen har också medfört att tiggare från Rumänien och Bulgarien har blivit ett välbekant inslag i gatumiljön.

Ekonomistas - 26 apr 18 kl. 12:10

Bör termen humankapital skrotas?

Häromdagen fick ett av mina barn beskedet att Skatteverket förväntade sig en inbetalning av några kronor i avkastningsskatt på en aktiefond. ”Men hur kan jag betala skatt, jag har ju inte arbetat!?”, löd det förvänade utropet.

Ekonomistas - 25 apr 18 kl. 09:40

Nytt nummer av Ekonomisk Debatt!

Idag släpps det nya numret av Nationalekonomiska Föreningens tidskrift, Ekonomisk Debatt. Numret innehåller flera artiklar om bland annat turordningsreglernas effekt på arbetsmarknaden och affärsänglars framgångar. Huvudartiklarna i numret lyfter en rad viktiga frågor: Har turordningsreglerna betydelse?

Ekonomistas - 20 apr 18 kl. 14:02

Ökande inkomstskillnader från låga nivåer

I onsdags presenterades årets nummer av Nordic Economic Policy Review (NEPR). Temat för årets nummer är de ökande inkomstklyftorna i Norden. Då jag tillsammans med Lars Calmfors varit redaktör har jag haft anledning att läsa alla fem bidrag noga och tänkte här sammanfatta några av huvudpoängerna från respektive text.

Ekonomistas - 16 apr 18 kl. 09:17

Samhällsekonomiskt lönsamma cykelbanor

Eftersom egenintresset är korrumperande, är jag ibland överdrivet skeptisk till intressegrupper som gynnar mina egna intressen. En sådan är den ”gröna cykellobbyn” som verkar för bättre framkomlighet för cyklister, t.ex.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.