Ekonomistas > Ekonomi

Saturday, 22 September, 20:42

Ekonomistas - 13 sep 17 kl. 06:15

Kvinnor i toppen av inkomstfördelningenDe senaste åren har mycket skrivits om toppinkomsttagare och deras ökade andel av alla inkomster. Det har skrivits om toppinkomsternas komposition och det har spekulerats kring vad toppens ökade inkomstandel beror på. En aspekt som dock, förvånansvärt nog, inte utforskats är hur det ser ut med könsbalansen i toppen av fördelningen. Hur många av den berömda topp1-gruppen är kvinnor? Är sammansättningen av toppkvinnors inkomster densamma som för män?
Läs mer på Ekonomistas
Läs mer om:
Anne Boschini, Gunnarsson, Sverige, P99, Olle Folke, Johanna Rickne, Italien, Spanien, Kanada, Australien

Dela artikeln

32 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Kvinnori , toppenav , inkomstfördelningen
YLE - 01 nov 13 kl. 09:44

Slaget efter tolv debatterar inkomstfördelningen

Vem är rik och vem fattig i dagens Finland? Har klyftorna mellan låg- och höginkomsttagarna blivit för stora? Och är det i så fall samhällets uppgift att reglera inkomstfördelningen t.

Ekonomistas - 27 jan 14 kl. 00:03

Vad vet vi om mobiliteten i inkomstfördelningen?

När ett lands inkomstfördelning ska mätas studeras nästan alltid spridningen i de inkomster som hushållens tjänar under ett kalenderår. Denna spridning säger förvisso mycket om hur landets ekonomi och politik fördelar och omfördelar resurser. Men när folk tillfrågas om hur de värderar en hög eller låg inkomstspridning visar forskning att folk även bryr sig om hur dessa inkomster uppnåtts och om alla medborgarna har samma möjlighet att ta sig fram i det ekonomiska systemet, med andra ord om inkomströrligheten under karriären och mellan generationer.

Ekonomistas - 12 mar 15 kl. 11:04

Automatisering, jobbpolarisering och inkomstfördelning

Punkt 6 i en text av Douglas Coupland – A radical pessimist’s guide to the next 10 years – om hans syn på vår nära framtid lyder så här: ”The middle class is over. It’s not coming back. Remember travel agents?

Ekonomistas - 07 nov 13 kl. 05:55

(Miss)uppfattningar om inkomstfördelning

Förra veckan skrev jag om förmögenhetsfördelningen i USA och om att amerikanerna tror att landets samlade förmögenhetsmassa är mer jämnt fördelade än vad den egentligen är. Jag frågade i samma inlägg också Ekonomistas läsare i en omröstning om er uppfattning om den svenska situationen. Det alternativ som återspeglar den svenska förmögenhetsfördelningen (Alternativ 3) fick 38,5 procent av rösterna.

Ekonomistas - 13 apr 15 kl. 06:32

Sveriges nya inkomstfördelningsstatistik

Uppgifter om den svenska inkomstfördelningen har sedan 1970-talet baserats på en kombination av intervjuundersökningar och taxeringsinformation. Intervjuerna har behövts för att få kunskap om vilka som bor i varje hushåll, något som skatteregistren inte säger mycket om. Men med hjälp av det nya lägenhetsregistret kommer SCB nu att byta från intervjuer till en helt registerbaserad statistik.

Cornucopia - 28 maj 17 kl. 21:23

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig mot svenskarnas

Bloggläsarnas inkomstfördelning skiljer sig föga överraskande rejält mot svenskarnas fördelning. Att företagare skulle tjäna så mycket pengar som finansminister Magdalena Andersson (s) är uppenbart fel. 71% av bloggläsarna har från ca 37 000:- SEK i månaden och uppåt i lön och 85% över ca 31 000:-.

DI - 17 okt 14 kl. 14:59

Fed-chefen oroad över skev inkomstfördelning

Fed-chefen Janet Yellen är "mycket" oroad över den allt mer skeva inkomstfördelningen i USA.Det sade hon i ett anförande på fredagen, enligt Bloomberg News..

HBL - 10 jun 14 kl. 17:14

"Kvinnor jobbar också på byggen"

Finansminister Antti Rinne vill satsa på vägar, byggbranschen och skogsindustrin, men anser inte att det handlar om manliga branscher. – Kvinnor jobbar också på byggen.Antti Rinne (SDP) har hunnit vara finansminister i en knapp vecka.

Kristianstadsbladet - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp


Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort.I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

BT - 11 aug 14 kl. 07:53

Få kvinnor i kommuners topp

Hälften av landets kommuner har mindre än 40 procent kvinnor i kommunstyrelsen - kommunens mäktigaste organ där beslut om exempelvis skola och omsorg avgörs. Det visar en granskning som SVT Nyheter gjort. I över 100 av landets 290 kommuner är bara en tredjedel eller ännu färre av styrelseledamöterna kvinnor.

Fler nyheter från Ekonomistas

Ekonomistas - 18 sep 18 kl. 09:58

Stackars småsyskon

Den som följer forskningen i gränslandet mellan psykologi, medicin, ekonomi, sociologi och kriminologi kan inte ha undgått att märka att genetiska förklaringsmodeller blivit allt vanligare. Rika datamaterial gör det möjligt att jämföra diverse utfall för syskon, tvillingar eller adoptivbarn och generellt tyder resultaten på att genetikens roll är stor. Ibland ifrågasätts till och med att det skulle spela någon roll i vilket social sammanhang och till och med i vilken familj man växer upp.

Ekonomistas - 11 sep 18 kl. 09:06

Gästinlägg: Hur långt räcker skogen?

I Ekonomistas serie kring en effektiv nationell och internationell klimatpolitik diskuterar professor Jan-Eric Nilsson (VTI) och docent Maria Vredin Johansson (ESO) vidare kring vad som krävs för att integrera skogsnäringen i klimatpolitiken. Diskutera gärna inlägget i kommentarstråden och forskare som vill bidra med egna inlägg är välkomna att kontakta oss. Tidigare inlägg i serien har handlat om kolsänkor och hur man kan se på kostnadseffektivitet i klimatpolitiken.

Ekonomistas - 06 sep 18 kl. 08:39

Gästinlägg: Låt inte det bästa bli klimatets fiende

Klimatfrågan är central för vår framtid men svår att hantera då den är genuint global till sin natur. I vår serie kring en effektiv nationell och internationell klimatpolitik diskuterar professor Thomas Sterner vid Göteborgs universitet faran i att låta förhoppningar en optimal klimatpolitik stå i vägen för en möjlig klimatpolitik. Diskutera gärna inlägget i kommentarstråden och forskare som vill bidra med egna inlägg är välkomna att kontakta oss.

Ekonomistas - 31 aug 18 kl. 09:22

Gästinlägg: Kolsänkor i klimatpolitiken

Klimatfrågan är central för vår framtid men svår att hantera då den är genuint global till sin natur. För att stimulera en konstruktiv diskussion kring hur en effektiv nationell och internationell klimatpolitik kan utformas har Ekonomistas bjudit in ett antal skribenter som forskar inom området. Först ut är docent Katarina Elofsson och professor Ing-Marie Gren, båda från Institutionen för ekonomi vid SLU i Uppsala.

Ekonomistas - 30 aug 18 kl. 11:44

Kostar familjeveckan 5,4 eller 32,9 miljarder?

Den politiska debatten utvecklas ibland till sifferdueller där förledande exakta uppgifter kastas fram och tillbaka. Det är ofta inte särskilt enkelt att hänga med och själv bilda sig en kvalificerad uppfattning. I en artikel i Kvartal argumenterar jag för att den jämförelsevis höga befolkningstillväxten de senaste och de kommande åren lätt skapar förvirring.

Ekonomistas - 26 aug 18 kl. 19:34

Ingemar Hansson (1951-2018)

Som tidigare meddelats har professor Ingemar Hansson gått bort efter en tids sjukdom. Ingemar var en av Sveriges ledande nationalekonomer inom offentlig ekonomi, professor vid Lunds universitet och tidigare statssekreterare och generaldirektör för Skatteverket. Särskilt framträdande var hans viktiga insatser i samband med “århundradets skattereform” 1990-1991.

Ekonomistas - 03 aug 18 kl. 08:08

Är stöd till torkdrabbade bönder en form av industristöd?

Denna sommar har Sverige haft värmebölja och torka, och de politiska partierna kappas nu om att föreslå statliga stödpaket riktade till lantbrukare som drabbats. Men denna stödpolitik är inte problemfri. Vissa förslag försämrar miljön, t ex sänkt miljöskatt på diesel för lantbrukare.

Ekonomistas - 29 jun 18 kl. 09:29

Politisk kamp mellan progressiva akademiker och konservativa köpmän

Den senaste mandatperioden har det varit turbulent i den svenska opinionen. Om man jämför med andra europeiska länder (t.ex.

Ekonomistas - 25 jun 18 kl. 06:08

Randomistas: Hur radikala forskare förändrar världen

Hur kan vi få kunskap om vad som fungerar och inte fungerar inom forskning, politik och vetenskap? En beprövad metod är genom randomiserade experiment. Ekonomistas har i flera år lyft fram ett flertal områden där experiment har gett viktig information om vår samtid, om vad som fungerar och inte fungerar inom politiken, och hur Sverige dessvärre halkat långt efter andra västländer i synen på och användandet av randomiserade experiment.

Ekonomistas - 21 jun 18 kl. 16:20

Vad händer när vi ärver?

Vad händer egentligen när man ärver? Det korta svaret är att man slår klackarna i taket och konsumerar upp arvet på några år. Det långa svaret är mer komplicerat och nyanserat vilket visas i en 128 sidor lång studie (inklusive appendix) av Arash Nekoei och David Seim på Stockholms universitet.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.