YLE > Finland

Wednesday, 18 July, 06:44

YLE - 04 sep 17 kl. 06:40

Fler barn omhändertas när föräldrar mår dåligt - nu syns recessionen i barnskyddetBarnskyddsanmälningarna ökar i huvudstadsregionen och i hela landet. Ofta är orsaken att föräldrarna har problem med mental hälsa, rusmedel eller våld. Trängd ekonomi ligger i bakgrunden. Den senaste tidens rubriker om att ekonomin har vänt och vi går mot ljusare tider syns inte i barnskyddet - tvärtom. Hos barnskyddet syns effekten av flera år av lågkonjunktur först nu: det görs fler barnskyddsanmälningar, fler brådskande placeringar av barn, och fler familjer behöver barnskyddets tjänster.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mari Ahlström, Esbo, Kuusikkorapporten, Finland, Vanda, Jaana Vilpas, Vilpas, Helsingfors, När, Saila Nummikoski

Dela artikeln

205 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fler, barn, omhändertasnär , föräldrar, mår, dåligtnu , syns, recessionen i barnskyddet
YLE - 24 jul 17 kl. 12:48

Allt fler barn inom barnskyddet bor hos sina mor- och farföräldrar

Allt fler omhändertagna barn fostras av sina mor- och farföräldrar. Bakom det här ligger både ny lagstiftning, piggare mor- och farföräldrar och ett ökat drogmissbruk bland finländarna. - Barn som behöver vård utanför hemmet placeras nu allt oftare hos sina mor- och farföräldrar, säger Sanna Teiro, chef för socialt arbete inom barnskyddet i Helsingfors.

SvD - 03 maj 16 kl. 22:00

EU-migrants spädbarn for illa – fick inte omhändertas

Barn till EU-migranter som far illa i Sverige kan inte omhändertas av Socialtjänsten. Det slår kammarrätten fast i en dom där föräldrar som ansågs ha misskött ett spädbarn fick tillbaka vårdnaden. Domen har överklagats, men fallet är upprörande, anser Unicef Sverige..

YLE - 16 mar 14 kl. 14:07

Omhänderta min tonåring

Allt fler medelklassföräldrar har svårt att klara av sina tonåriga barn. Det blir till exempel vanligare att barn omhändertas för att deras föräldrar inte får dem att gå till skolan. Anna-Lena Karlsson-Finne som arbetar inom barnskyddet i Esbo berättar att hon och hennes kolleger arbetar med allt fler familjer där båda föräldrarna har utbildning och arbete.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Barn i rullstol omhändertas

Tre syskon i Västmanland kommer att tvångsomhändertas från sina föräldrar, uppger SR Västmanland.Barnen körs i rullstol, trots att läkare inte har kunnat finna något fel på dem. Barnen har haft problem med smärta i muskler och leder och reagerat på beröring.

YLE - 18 sep 14 kl. 14:16

Borgå halverar antalet omhändertagna

Allt flera finländska barn omhändertas. Men det finns ljuspunkter. I Borgå har barnskyddet lyckats halvera antalet barn som måste placeras utanför hemmet.

Nyhetskanalen - 24 okt 12 kl. 15:38

datorspelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Rätten skriver att föräldrarna tappat kontrollen.Av domen framgår inte vad pojken spelat, men han har inte dragit på sig ekonomiska skulder.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 12 kl. 01:59

Spelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU) sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Enligt Förvaltningsrättens dom, som Metro har tagit del av, reagerade pojken mycket kraftigt när föräldrarna försökte begränsa spelandet. Bland annat angrep han sin pappa fysiskt så att polis måste tillkallas..

Skånskan - 02 dec 15 kl. 14:00

Färre barn hamnar på institution

Sjöbo En satsning på att få färre barn att omhändertas av socialtjänsten har gett resultat. Det menar Carina Malmborg-Olsson, chef på myndighetsenheten. Nu görs projektet med ”hemma hos:are” till permanent.

HBL - 25 nov 14 kl. 12:18

Psykos kan vara orsak till att mammor dödar sina barn

Mentala problem, till exempel depression av psykotisk grad kan ligga bakom dåd där barn dödas, uppskattar Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund.– Ofta är det en kombination av mentala problem och svårigheter som hopar sig, till exempel en instundande skilsmässa, som ligger bakom tragedier av det här slaget. Samtidigt är det förstås så att varje fall är unikt och gömmer en livshistoria som gradvis har lett till dådet.

SmålandsPosten - 28 aug 14 kl. 06:40

Berusade personer ska få bättre omhändertagande

Över 90 procent av dem som tas om hand för berusning hamnar i arresten.
Nu ska 1,3 miljoner kronor användas till att göra dessa omhändertaganden bättre för individen. Regionförbundet södra­ Småland ansöker om 1,314 miljoner kronor hos Kammarkollegiet, som delar ut pengar åt regeringen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Lönnströms hemmuseum firar 30 år – bjuder på spännande historier i autentisk miljö

Rafael och Teresia Lönnström var ett fabrikörspar med en dramatisk historia och ett starkt intresse för konst. I slutet av 1980-talet förvandlades deras hem till ett hemmuseum. I år fyller museet trettio år..

YLE - 45 minuter sedan

Grå väderbitna båthus gav idéer till nytänk inom skärgårdsbyggande

Nya hus i skärgården kunde byggas i ekologiska byar, de har fått inspiration av båthus, samtidigt som de är moderna och energisparande. Det är några av de förslag som lagts fram i Iniö som ett nytänk inom byggande i skärgården..

YLE - 1 timme sedan

Eldsvåda i Fagersta i Borgå

Ett hus brinner på Kvarnbrovägen i Borgå. Invånarna hann ta sig ut ur huset..

YLE - 1 timme sedan

Joel tog LSD och svampar mot sin depression - överläkare: "Kan sätta psyket på spel"

Preliminär forskning visar på att psykedeliska droger kunde vara till hjälp för svårt deprimerade. Mycket kan ändå gå snett om man väljer att experimentera med hallucinogena substanser, säger läkare..

YLE - 1 timme sedan

Fynd från utgrävningar och info om förändringar – Åbo stads nya infocontainer håller dig uppdaterad

På tisdag den 17 juli öppnade Åbo stad en infocontainer på Salutorget. Den ska hålla Åboborna uppdaterade om de förändringarna som pågår på Salutorget, men också berätta om hur de arkeologiska utgrävningarna framskrider..

YLE - 11 timmar sedan

Partiledarna debatterade i Finlandsareenan: "Inga jordgubbar plockas ifall människor inte kommer hit från länder utanför EU"

På tisdag kväll träffades partiledarna under en direktsänd debatt på politikerveckan Finlandsarenan i Björneborg..

YLE - 11 timmar sedan

Kekkonens stuga i Houtskär till salu

Presidenten använde under många år stället för att fiska och koppla av i skärgården med sina vänner. Då den byggdes 1970 var det en luxuös stuga..

YLE - 12 timmar sedan

Novia i Raseborg tar tag i problemen: Det ska bli möjligt att göra mera på distans

Novia jobbar hela tiden med orsakerna till att utbildningarna i Ekenäs inte lockar studerande. Det säger chefen för Novias enheter i Åbo och Raseborg Eva Sandberg-Kilpi..

YLE - 12 timmar sedan

Terrängbrand i Bromarv fick släckningshjälp av helikopter

Derygt två hektar mark brann vid Brinkbackavägen i Bromarv under tisdagseftermiddagen. Fler än tio enheter deltog i släckningsarbetet. Såväl räddningsverkets egna enheter som avtalsbrandkåren var på plats..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.