YLE > Finland

Tuesday, 18 December, 12:33

YLE - 04 sep 17 kl. 06:40

Fler barn omhändertas när föräldrar mår dåligt - nu syns recessionen i barnskyddetBarnskyddsanmälningarna ökar i huvudstadsregionen och i hela landet. Ofta är orsaken att föräldrarna har problem med mental hälsa, rusmedel eller våld. Trängd ekonomi ligger i bakgrunden. Den senaste tidens rubriker om att ekonomin har vänt och vi går mot ljusare tider syns inte i barnskyddet - tvärtom. Hos barnskyddet syns effekten av flera år av lågkonjunktur först nu: det görs fler barnskyddsanmälningar, fler brådskande placeringar av barn, och fler familjer behöver barnskyddets tjänster.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mari Ahlström, Esbo, Kuusikkorapporten, Finland, Vanda, Jaana Vilpas, Vilpas, Helsingfors, När, Saila Nummikoski

Dela artikeln

205 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fler, barn, omhändertasnär , föräldrar, mår, dåligtnu , syns, recessionen i barnskyddet
YLE - 24 jul 17 kl. 12:48

Allt fler barn inom barnskyddet bor hos sina mor- och farföräldrar

Allt fler omhändertagna barn fostras av sina mor- och farföräldrar. Bakom det här ligger både ny lagstiftning, piggare mor- och farföräldrar och ett ökat drogmissbruk bland finländarna. - Barn som behöver vård utanför hemmet placeras nu allt oftare hos sina mor- och farföräldrar, säger Sanna Teiro, chef för socialt arbete inom barnskyddet i Helsingfors.

SvD - 03 maj 16 kl. 22:00

EU-migrants spädbarn for illa – fick inte omhändertas

Barn till EU-migranter som far illa i Sverige kan inte omhändertas av Socialtjänsten. Det slår kammarrätten fast i en dom där föräldrar som ansågs ha misskött ett spädbarn fick tillbaka vårdnaden. Domen har överklagats, men fallet är upprörande, anser Unicef Sverige..

YLE - 16 mar 14 kl. 14:07

Omhänderta min tonåring

Allt fler medelklassföräldrar har svårt att klara av sina tonåriga barn. Det blir till exempel vanligare att barn omhändertas för att deras föräldrar inte får dem att gå till skolan. Anna-Lena Karlsson-Finne som arbetar inom barnskyddet i Esbo berättar att hon och hennes kolleger arbetar med allt fler familjer där båda föräldrarna har utbildning och arbete.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Barn i rullstol omhändertas

Tre syskon i Västmanland kommer att tvångsomhändertas från sina föräldrar, uppger SR Västmanland.Barnen körs i rullstol, trots att läkare inte har kunnat finna något fel på dem. Barnen har haft problem med smärta i muskler och leder och reagerat på beröring.

YLE - 18 sep 14 kl. 14:16

Borgå halverar antalet omhändertagna

Allt flera finländska barn omhändertas. Men det finns ljuspunkter. I Borgå har barnskyddet lyckats halvera antalet barn som måste placeras utanför hemmet.

Nyhetskanalen - 24 okt 12 kl. 15:38

datorspelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Rätten skriver att föräldrarna tappat kontrollen.Av domen framgår inte vad pojken spelat, men han har inte dragit på sig ekonomiska skulder.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 12 kl. 01:59

Spelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU) sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Enligt Förvaltningsrättens dom, som Metro har tagit del av, reagerade pojken mycket kraftigt när föräldrarna försökte begränsa spelandet. Bland annat angrep han sin pappa fysiskt så att polis måste tillkallas..

Skånskan - 02 dec 15 kl. 14:00

Färre barn hamnar på institution

Sjöbo En satsning på att få färre barn att omhändertas av socialtjänsten har gett resultat. Det menar Carina Malmborg-Olsson, chef på myndighetsenheten. Nu görs projektet med ”hemma hos:are” till permanent.

HBL - 25 nov 14 kl. 12:18

Psykos kan vara orsak till att mammor dödar sina barn

Mentala problem, till exempel depression av psykotisk grad kan ligga bakom dåd där barn dödas, uppskattar Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund.– Ofta är det en kombination av mentala problem och svårigheter som hopar sig, till exempel en instundande skilsmässa, som ligger bakom tragedier av det här slaget. Samtidigt är det förstås så att varje fall är unikt och gömmer en livshistoria som gradvis har lett till dådet.

SmålandsPosten - 28 aug 14 kl. 06:40

Berusade personer ska få bättre omhändertagande

Över 90 procent av dem som tas om hand för berusning hamnar i arresten.
Nu ska 1,3 miljoner kronor användas till att göra dessa omhändertaganden bättre för individen. Regionförbundet södra­ Småland ansöker om 1,314 miljoner kronor hos Kammarkollegiet, som delar ut pengar åt regeringen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Alvar Aaltos byggnader i Ekenäs ska bli kändare - Raseborg börjar samarbeta med andra Aalto-städer

Raseborg går med i ett nätverk för så kallade Aalto-städer. Det är ett nätverk för finska eller utländska orter med minst ett objekt som arkitekten Alvar Aalto har planerat..

YLE - 30 minuter sedan

Tysk polis frigav misstänkt sexualbrottsling - på grund av kommunikationsmiss

Mannen misstänks för sexualbrott i Uleåborg släpptes på fri fot innan man kunde förflytta honom från Tyskland till Finland, berättar Uleåborgspolisen. I Uleåborg har flera personer med utländsk bakrgund utsatts för hot och hatprat, polisen uppmanar folk att hålla sig lugna..

YLE - 1 timme sedan

Biträdande JK: Föräldrar måste få tillgång till sina barns hälsouppgifter

Biträdande justitiekansler Mikko Puumalainen är bekymrad över att barnets intresse inte beaktats tillräckligt då man skapat åldersgränser för hälsovårdstjänsten Mina Kanta..

YLE - 2 timmar sedan

Mikroplaster finns redan djupt nere i jordmånen - hur det kan påverka jordklotet ännu ett mysterium

Under sin relativt korta tid på jorden har plasten redan lyckats ha en förödande effekt på miljön på många håll i världen. Forskare hävdar att plastens miljöeffekter kommer att förstärkas ytterligare..

YLE - 2 timmar sedan

De rika blev bara rikare i fjol - för resten gick det inte lika bra

Inkomstskillnaderna ökade i fjol. I korthet betydde det att folk med stora realinkomster blev rikare, medan medel- och låginkomsttagare fick klara sig med en mindre budget än året innan..

YLE - 3 timmar sedan

Lovisapolitikern Mia Heijnsbroek-Wirén ställer upp i riksdagsvalet

Mia Heijnsbroek-Wirén är ordförande för stadsstyrelsen i Lovisa och kretsordförande för Svenska folkpartiet i Nyland. Hon ställde också upp i riksdagsvalet 2011 och fick då över 1 200 röster..

YLE - 5 timmar sedan

Lärare och rektorer: Elever borde få sifferbetyg i ett tidigare skede

I Finland blir det allt vanligare med verbal bedömning i grundskolan. Många lärare och rektorer är ändå av den åsikten att en sådan bedömning inte berättar tillräckligt om elevens kunnande. Det framkommer i Yles färska enkät..

YLE - 4 timmar sedan

Finlands natur utsatt för allt svårare hot - hälften av alla naturtyper är i fara

Hälften av Finlands naturtyper är hotade visar en undersökning från Finlands miljöcentral. Värst är läget i södra Finland och särskilt gäller hoten kusttrakterna. Jämfört med läget för tio år sedan har hoten mot naturtyperna bara ökat..

YLE - 5 timmar sedan

Lärare och rektorer: Elever borde i ett tidigare skede få sifferbetyg

I Finland blir det allt vanligare med verbal bedömning i grundskolan. Många lärare och rektorer är ändå av den åsikten att en sådan bedömning inte berättar tillräckligt om elevens kunnande, framkommer i Yles färska enkät..

YLE - 6 timmar sedan

Bioterminal och servercentral - Fortum har stora planer för Joddböle i Ingå

Joddböle i Ingå kan bli ett lagringsområde för biomassa och dessutom ge plats för en stor servercentral. Energibolaget Fortum berättar nu mera om sina planer för området efter att det gamla kolkraftverket har rivits..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.