YLE > Finland

Tuesday, 25 September, 09:31

YLE - 04 sep 17 kl. 06:40

Fler barn omhändertas när föräldrar mår dåligt - nu syns recessionen i barnskyddetBarnskyddsanmälningarna ökar i huvudstadsregionen och i hela landet. Ofta är orsaken att föräldrarna har problem med mental hälsa, rusmedel eller våld. Trängd ekonomi ligger i bakgrunden. Den senaste tidens rubriker om att ekonomin har vänt och vi går mot ljusare tider syns inte i barnskyddet - tvärtom. Hos barnskyddet syns effekten av flera år av lågkonjunktur först nu: det görs fler barnskyddsanmälningar, fler brådskande placeringar av barn, och fler familjer behöver barnskyddets tjänster.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mari Ahlström, Esbo, Kuusikkorapporten, Finland, Vanda, Jaana Vilpas, Vilpas, Helsingfors, När, Saila Nummikoski

Dela artikeln

205 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fler, barn, omhändertasnär , föräldrar, mår, dåligtnu , syns, recessionen i barnskyddet
YLE - 24 jul 17 kl. 12:48

Allt fler barn inom barnskyddet bor hos sina mor- och farföräldrar

Allt fler omhändertagna barn fostras av sina mor- och farföräldrar. Bakom det här ligger både ny lagstiftning, piggare mor- och farföräldrar och ett ökat drogmissbruk bland finländarna. - Barn som behöver vård utanför hemmet placeras nu allt oftare hos sina mor- och farföräldrar, säger Sanna Teiro, chef för socialt arbete inom barnskyddet i Helsingfors.

SvD - 03 maj 16 kl. 22:00

EU-migrants spädbarn for illa – fick inte omhändertas

Barn till EU-migranter som far illa i Sverige kan inte omhändertas av Socialtjänsten. Det slår kammarrätten fast i en dom där föräldrar som ansågs ha misskött ett spädbarn fick tillbaka vårdnaden. Domen har överklagats, men fallet är upprörande, anser Unicef Sverige..

YLE - 16 mar 14 kl. 14:07

Omhänderta min tonåring

Allt fler medelklassföräldrar har svårt att klara av sina tonåriga barn. Det blir till exempel vanligare att barn omhändertas för att deras föräldrar inte får dem att gå till skolan. Anna-Lena Karlsson-Finne som arbetar inom barnskyddet i Esbo berättar att hon och hennes kolleger arbetar med allt fler familjer där båda föräldrarna har utbildning och arbete.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Barn i rullstol omhändertas

Tre syskon i Västmanland kommer att tvångsomhändertas från sina föräldrar, uppger SR Västmanland.Barnen körs i rullstol, trots att läkare inte har kunnat finna något fel på dem. Barnen har haft problem med smärta i muskler och leder och reagerat på beröring.

YLE - 18 sep 14 kl. 14:16

Borgå halverar antalet omhändertagna

Allt flera finländska barn omhändertas. Men det finns ljuspunkter. I Borgå har barnskyddet lyckats halvera antalet barn som måste placeras utanför hemmet.

Nyhetskanalen - 24 okt 12 kl. 15:38

datorspelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Rätten skriver att föräldrarna tappat kontrollen.Av domen framgår inte vad pojken spelat, men han har inte dragit på sig ekonomiska skulder.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 12 kl. 01:59

Spelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU) sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Enligt Förvaltningsrättens dom, som Metro har tagit del av, reagerade pojken mycket kraftigt när föräldrarna försökte begränsa spelandet. Bland annat angrep han sin pappa fysiskt så att polis måste tillkallas..

Skånskan - 02 dec 15 kl. 14:00

Färre barn hamnar på institution

Sjöbo En satsning på att få färre barn att omhändertas av socialtjänsten har gett resultat. Det menar Carina Malmborg-Olsson, chef på myndighetsenheten. Nu görs projektet med ”hemma hos:are” till permanent.

HBL - 25 nov 14 kl. 12:18

Psykos kan vara orsak till att mammor dödar sina barn

Mentala problem, till exempel depression av psykotisk grad kan ligga bakom dåd där barn dödas, uppskattar Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund.– Ofta är det en kombination av mentala problem och svårigheter som hopar sig, till exempel en instundande skilsmässa, som ligger bakom tragedier av det här slaget. Samtidigt är det förstås så att varje fall är unikt och gömmer en livshistoria som gradvis har lett till dådet.

SmålandsPosten - 28 aug 14 kl. 06:40

Berusade personer ska få bättre omhändertagande

Över 90 procent av dem som tas om hand för berusning hamnar i arresten.
Nu ska 1,3 miljoner kronor användas till att göra dessa omhändertaganden bättre för individen. Regionförbundet södra­ Småland ansöker om 1,314 miljoner kronor hos Kammarkollegiet, som delar ut pengar åt regeringen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 10 timmar sedan

Centerns riksdagsgrupp håller krismöte i Villa Bjälbo på tisdag - också Blå framtid håller möte

Antti Kaikkonen, ordförande för Centerns riksdagsgrupp, bekräftar för STT att han har kallat partiets riksdagsgrupp till statsministerns tjänstebostad på tisdag. På tisdagen meddelade Blå framtids gruppordförande Simon Elo att också de blås riksdagsgrupp håller ett möte..

YLE - 30 minuter sedan

PTT: Maten blir dyrare - köttpriset stiger efter fyra års nedgång

Livsmedelspriserna stiger i år och nästa år, visar Pellervo Ekonomiska Forskningsinstituts prognos. Efter fyra års prisnedgång blir nu också köttprodukterna dyrare. Spannmålets prisutveckling är däremot jämn..

YLE - 1 timme sedan

Pyttis fågelskyddshem hotas av stängning

Kymmenedalens naturskyddskrets kan inte längre sköta verksamheten vid Pyttis fågelskyddshem. Om ingen vill ta över läggs skyddshemmet kanske ner vid årsskiftet..

YLE - 2 timmar sedan

Staten ska få bättre koll på utlänningars fastighetsköp – ett nytt lagförslag som ger staten förkörsrätt på strategiskt viktiga fastigheter tar oss tillbaka till 90-talet

På 1990-talet reglerades utlänningars fastighetsköp i Finland men i och med Finlands inträde i EU och att det säkerhetspolitiska läget såg annorlunda ut avskaffades regleringarna. Nu är situationen en annan och staten behöver därför ha bättre översyn över utländska köpares fastighetsköp och ha större möjligheter att ingripa i problematiska situationer för att säkra den nationella säkerheten. I november landar ett lagpaket som föreslår detta på riksdagens bord..

YLE - 3 timmar sedan

I Ekenäs betalar många extra för körlektioner med moped

Det finns en risk att olyckor ökar till följd av förändringarna i lagen gällande mopedkort. Det befarar Johan Forssell som är trafiklärare i Ekenäs. Samtidigt gläds han över att flera väljer att ta körlektioner i alla fall..

YLE - 3 timmar sedan

Morgonkollen: Påven besöker Tallinn, Centern håller krismöte i Villa Bjälbo och hur kunde Airiston Helmi få fortsätta att svälla trots upprepade diskussioner?

Påven Franciskus avslutar sin fyradagars rundresa i Baltikum med ett besök i Tallinn, Centern möts i Villa Bjälbo för att diskutera regeringssamarbetet efter förtroendeomröstningen av utrikesminister Timo Soini och Pargaspolitiker svarar på hur Airiston Helmi kunde växa sig så stort, trots att företaget stötts och blötts bland politikerna i tio år..

YLE - 4 timmar sedan

Förlossningsrädsla drabbar allt fler – vissa väljer bort barn på grund av rädslan

Att vänta barn kan vara en spännande och omvälvande tid för en föderska. Men för många präglas den väntande tiden av rädsla och obehag för den stundande förlossningen..

YLE - 4 timmar sedan

Hur kunde Pargas stad ge Airiston Helmi lov att bygga så stort och så mycket i skärgården?

Pargaspolitiker har under de senaste tio åren i flera repriser diskuterat Airiston Helmi, men ändå har verksamheten fått fortsätta och svälla ut. Ordförandena för alla sex stadsfullmäktigegrupper i Pargas svarar hur det här har varit möjligt..

YLE - 4 timmar sedan

KSML: Riksdagsledamot Veera Ruoho tar igen emot en flodvåg av hatpost

Riksdagsledamot Veera Ruoho (Saml) har igen börjat få en stor mängd hatpost, rapporterar tidningen Keskisuomalainen. Mängden hatpost började öka sedan det förra veckan blev klart att domen mot Teuvo Hakkarainen behandlas i hovrätten..

YLE - 5 timmar sedan

Efter tre månader med nya taxilagen: ”Taxibilarna kan ta slut i Borgå i vinter”

Den lägre prissättningen och friare konkurrensen leder i förlängningen till brist på taxibilar i stadsbilden befarar Lars Salomaa, ordförande för Borgå Taxi..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.