YLE > Finland

Sunday, 21 April, 10:52

YLE - 04 sep 17 kl. 06:40

Fler barn omhändertas när föräldrar mår dåligt - nu syns recessionen i barnskyddetBarnskyddsanmälningarna ökar i huvudstadsregionen och i hela landet. Ofta är orsaken att föräldrarna har problem med mental hälsa, rusmedel eller våld. Trängd ekonomi ligger i bakgrunden. Den senaste tidens rubriker om att ekonomin har vänt och vi går mot ljusare tider syns inte i barnskyddet - tvärtom. Hos barnskyddet syns effekten av flera år av lågkonjunktur först nu: det görs fler barnskyddsanmälningar, fler brådskande placeringar av barn, och fler familjer behöver barnskyddets tjänster.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Mari Ahlström, Esbo, Kuusikkorapporten, Finland, Vanda, Jaana Vilpas, Vilpas, Helsingfors, När, Saila Nummikoski

Dela artikeln

205 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fler, barn, omhändertasnär , föräldrar, mår, dåligtnu , syns, recessionen i barnskyddet
YLE - 24 jul 17 kl. 12:48

Allt fler barn inom barnskyddet bor hos sina mor- och farföräldrar

Allt fler omhändertagna barn fostras av sina mor- och farföräldrar. Bakom det här ligger både ny lagstiftning, piggare mor- och farföräldrar och ett ökat drogmissbruk bland finländarna. - Barn som behöver vård utanför hemmet placeras nu allt oftare hos sina mor- och farföräldrar, säger Sanna Teiro, chef för socialt arbete inom barnskyddet i Helsingfors.

SvD - 03 maj 16 kl. 22:00

EU-migrants spädbarn for illa – fick inte omhändertas

Barn till EU-migranter som far illa i Sverige kan inte omhändertas av Socialtjänsten. Det slår kammarrätten fast i en dom där föräldrar som ansågs ha misskött ett spädbarn fick tillbaka vårdnaden. Domen har överklagats, men fallet är upprörande, anser Unicef Sverige..

YLE - 16 mar 14 kl. 14:07

Omhänderta min tonåring

Allt fler medelklassföräldrar har svårt att klara av sina tonåriga barn. Det blir till exempel vanligare att barn omhändertas för att deras föräldrar inte får dem att gå till skolan. Anna-Lena Karlsson-Finne som arbetar inom barnskyddet i Esbo berättar att hon och hennes kolleger arbetar med allt fler familjer där båda föräldrarna har utbildning och arbete.

Opinionen.se - 30 nov 99 kl. 00:00

Barn i rullstol omhändertas

Tre syskon i Västmanland kommer att tvångsomhändertas från sina föräldrar, uppger SR Västmanland.Barnen körs i rullstol, trots att läkare inte har kunnat finna något fel på dem. Barnen har haft problem med smärta i muskler och leder och reagerat på beröring.

YLE - 18 sep 14 kl. 14:16

Borgå halverar antalet omhändertagna

Allt flera finländska barn omhändertas. Men det finns ljuspunkter. I Borgå har barnskyddet lyckats halvera antalet barn som måste placeras utanför hemmet.

Nyhetskanalen - 24 okt 12 kl. 15:38

datorspelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Rätten skriver att föräldrarna tappat kontrollen.Av domen framgår inte vad pojken spelat, men han har inte dragit på sig ekonomiska skulder.

Helsingborgs Dagblad - 24 okt 12 kl. 01:59

Spelberoende 16-åring omhändertas

En 16-årig pojke tvångsomhändertas enligt lagen om vård av unga (LVU) sedan hans föräldrar inte har lyckats få bukt med hans datorspelsmissbruk. Enligt Förvaltningsrättens dom, som Metro har tagit del av, reagerade pojken mycket kraftigt när föräldrarna försökte begränsa spelandet. Bland annat angrep han sin pappa fysiskt så att polis måste tillkallas..

Skånskan - 02 dec 15 kl. 14:00

Färre barn hamnar på institution

Sjöbo En satsning på att få färre barn att omhändertas av socialtjänsten har gett resultat. Det menar Carina Malmborg-Olsson, chef på myndighetsenheten. Nu görs projektet med ”hemma hos:are” till permanent.

HBL - 25 nov 14 kl. 12:18

Psykos kan vara orsak till att mammor dödar sina barn

Mentala problem, till exempel depression av psykotisk grad kan ligga bakom dåd där barn dödas, uppskattar Mirjam Kalland, generalsekreterare för Mannerheims barnskyddsförbund.– Ofta är det en kombination av mentala problem och svårigheter som hopar sig, till exempel en instundande skilsmässa, som ligger bakom tragedier av det här slaget. Samtidigt är det förstås så att varje fall är unikt och gömmer en livshistoria som gradvis har lett till dådet.

SmålandsPosten - 28 aug 14 kl. 06:40

Berusade personer ska få bättre omhändertagande

Över 90 procent av dem som tas om hand för berusning hamnar i arresten.
Nu ska 1,3 miljoner kronor användas till att göra dessa omhändertaganden bättre för individen. Regionförbundet södra­ Småland ansöker om 1,314 miljoner kronor hos Kammarkollegiet, som delar ut pengar åt regeringen.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

Pilgrimsvandrare från Portugal först ut på S:t Olofs sjöled – en ny unik led kryddad med kultur som ska locka fler till skärgården

Om en månad invigs Finlands första europeiska kulturväg. Den nya pilgrimsvandringen S:t Olofs sjöled innebär att även Åboland och Åland blir en del av Olofslederna..

YLE - 3 timmar sedan

Ammoniakläcka vid Yaras gödselfabrik i Nystad

En ammoniakläcka upptäcktes vid industrikoncernen Yaras fabrik i Nystad i natt..

YLE - 4 timmar sedan

Finländsk surfare omkom på Bali

En finländsk man omkom i en surfolycka på den indonesiska ön Bali i torsdags..

YLE - 5 timmar sedan

"Vi är illa tvungna att betala" - filippinska sjukskötare har krävts på olagliga avgifter för att komma till Finland

Stora finländska vårdföretag har i drygt tio års tid rekryterat filippinska sjukskötare till vårdhem för äldre. En del av de här sjukskötarna arbetar i åratal med enklare hjälpsysslor trots att de har en ansedd universitetsutbildning från Filippinerna. Alla får inte betalt som de borde, och några har krävts på olagliga avgifter..

YLE - Igår: 09:00

Mor- och farföräldrar har rätt att umgås med sina barnbarn: Skadligt ifall vuxna fråntar barnet en viktig person

Vilka rättigheter har mor- och farföräldrar i förhållande till sina barnbarn och hur mycket kan de blanda sig i barnbarnets angelägenheter? Och vilket ansvar har föräldrarna för att barnet kan upprätthålla en stark relation till sina mor- och farföräldrar?.

YLE - 16 timmar sedan

Sista träningsmatchen före seriepremiären slutade i förlust för Ekenäs IF - tempot och stabiliteten saknas ännu

Ett dåligt genrep ger en god premiär sägs det. Vill man tro det gamla talesättet kommer Ekenäs IF att spela en riktigt fin premiärmatch i fotbollens division 1 på lördag (27.4) då FF Jaro från Jakobstad gästar Ekenäs och Centrumplan..

YLE - 17 timmar sedan

IL: Man knuffade ner jämnårig på tågspåret sekunder innan tåget anlände

En man är misstänkt för dråpförsök efter att ha knuffat ned en annan man på tågspåret och hindrat offret från att ta sig upp, det rapporterar Iltalehti. Polisen uppger att man har bra bevismaterial från säkerhetskameror på stationen..

YLE - 20 timmar sedan

Fortsatt varning för gräsbränder i hela Svenskfinland – På långfredagen fick räddningsverket släcka markbränder i Virmo och Pemar

På långfredagen fick räddningsverket släcka markbränder både i Virmo och Pemar. Risken för gräsbränder är för tillfället stor i landskapen Åland, Egentliga Finland, Satakunta, Nyland, Egentliga Tavastland, Päijänne-Tavastland, Kymmenedalen och Österbotten..

YLE - 21 timmar sedan

Halla-aho vägrar ta avstånd från gamla uttalanden om bland annat våldtäkter och invandrare

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho vägrar alltjämt att ta avstånd från sina gamla bloggskriverier. På Facebook förklarar han att det handlar om många olika citat från en lång tidsperiod och att de enligt honom inte kan behandlas som en enda helhet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.