SR > Vetenskap

Wednesday, 21 February, 02:30

SR - 14 jul 17 kl. 06:00

Korpar planerar på samma sätt som människoaporKorpar kan planera för situationer i framtiden som utspelar sig på andra platser än den de korparna befinner sig på. Tidigare har bara människoapor visat upp denna förmåga..
Läs mer på SR

Dela artikeln

302 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Korpar, planerarpå samma , sättsom , människoapor
Nya Wermlands Tidningen - 10 mar 14 kl. 12:17

Smarta kråkor känner empati

I tre års tid har zoologen Mathias Osvath studerat kråkfåglar. Hans forskning visar att korpar och andra kråkfåglar är, precis som delfiner och människoapor, väldigt känslomässiga och intelligenta..

SR - 13 maj 16 kl. 14:45

Journalisters intelligens utmanad av korpars kognitition

En nyhet om att korpar är lika intelligenta som människoapor fick nyligen stor spridning. Men sedan hörde forskarna av sig och var missnöjda med hur deras resultat hade tolkats. Det fick Vetenskapsradions Ulrika Björkstén att fundera över det svårdefinierade begreppet intelligens..

Fler nyheter från SR

SR - 20 timmar sedan

Så hittar sjöstjärnorna i djuphaven

Flera arter av sjöstjärnor som lever i djuphaven verkar använda sin syn för att navigera. Tidigare var uppfattningen att de framför allt tog sig fram med hjälp av andra sinnen..

SR - 20 timmar sedan

Snart kan du hjälpa vetenskapen – med ny portal

Under tisdagen sjösätts ett projekt som ska leda fram till en ny portal på nätet – där forskare och medborgare som vill forska tillsammans kan mötas..

SR - 20 timmar sedan

Hans system för djurövervakning kan revolutionera biologin

Icarus-systemet ska i detalj studera djurs rörelser över jorden och spås närmast kunna revolutionera ekologisk forskning. I förra veckan nådde projektet en viktig milstolpe då själva antennen som ska ta emot signalerna från djuren sköts upp..

SR - 20 timmar sedan

De mäter luftföroreningar med egna partikelmätare

Den nystartade föreningen Luftdata vill förbättra helhetsbilden av luftkvalitén i Sverige. För att komplettera de officiella mätstationerna använder de egentillverkade partikelmätare..

SR - Igår: 11:59

Utomjordiskt liv – mer spännande än skrämmande

Fler skulle bli fascinerade än skrämda om vi fick veta att det finns utomjordiskt liv. Det visar en studie som amerikanska psykologiforskare har gjort..

SR - Igår: 10:00

Seismologisk data kan ge svar på om stormarna har blivit kraftigare

Att ge ett definitivt svar på om kraftiga oväder har ökat i omfattning är svårt. Men kanske kan instrument som mäter rörelser i jordskorpan ge svar..

SR - Igår: 06:00

Föräldrar till missbrukare får dåligt stöd

Föräldrar till vuxna missbrukare upplever ofta skam, skuld och maktlöshet. Dessutom ger samhälle och myndigheter dåligt stöd, enligt ny forskning..

SR - Igår: 06:00

Bättre koll på vilda djur kan spara mångmiljonbelopp

Dålig kunskap om hur vilda djur rör sig i naturen kostar samhället stora pengar. Genom ny teknik där man kartlägger hur viltet rör sig kan både viltolyckor och betesskador minska..

SR - 16 feb 18 kl. 17:11

Frankrike inför högre koldioxidskatt med Sverige som förebild

Den svenska koldioxidskatten anses allmänt ha varit framgångsrik för att få ner våra koldioxidutsläpp. När nu Frankrike, världens femte största ekonomi, väljer samma recept hoppas många att fler länder ska följa efter..

SR - 16 feb 18 kl. 16:10

Mayakulturen och antimaterian möts i Austin

I Texas hålls världens största årligt återkommande vetenskapsmöte AAAS nu i helgen. Som vanligt är det en stor blandning av olika forskningsresultat som presenteras..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.