SR > Vetenskap

Monday, 20 November, 13:01

SR - 14 jul 17 kl. 06:00

Korpar planerar på samma sätt som människoaporKorpar kan planera för situationer i framtiden som utspelar sig på andra platser än den de korparna befinner sig på. Tidigare har bara människoapor visat upp denna förmåga..
Läs mer på SR

Dela artikeln

302 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Korpar, planerarpå samma , sättsom , människoapor
Nya Wermlands Tidningen - 10 mar 14 kl. 12:17

Smarta kråkor känner empati

I tre års tid har zoologen Mathias Osvath studerat kråkfåglar. Hans forskning visar att korpar och andra kråkfåglar är, precis som delfiner och människoapor, väldigt känslomässiga och intelligenta..

SR - 13 maj 16 kl. 14:45

Journalisters intelligens utmanad av korpars kognitition

En nyhet om att korpar är lika intelligenta som människoapor fick nyligen stor spridning. Men sedan hörde forskarna av sig och var missnöjda med hur deras resultat hade tolkats. Det fick Vetenskapsradions Ulrika Björkstén att fundera över det svårdefinierade begreppet intelligens..

Fler nyheter från SR

SR - 7 timmar sedan

Skalbaggar hopp för spänstiga robotar

Hoppande skalbaggar inspirerar robotforskare i USA. I framtiden hoppas de skapa robotar som ska kunna hoppa över hinder och ojämna ytor..

SR - 7 timmar sedan

Intuitiv eller rationell – spelar ingen roll för trosuppfattningen

I en ny studie från England har forskare sett att det kvittar om du har ett intuitivt eller rationellt tänkande när det kommer till att tro på gud, eller inte..

SR - 7 timmar sedan

Risk att överdriva omskärelse i EU

Hur stor är risken för flickor i EU att drabbas av könsstympning under semestern i hemländer där detta förekommer? Europeiska jämställdhetsinstitutet har tagit fram ett nytt sätt att beräkna risken för detta..

SR - 7 timmar sedan

Koll på konditionen – bästa skyddet mot hjärt-kärlsjukdomar

Att ha bra kondition är bästa sättet att slippa hjärt-kärlsjukdomar. Det konstaterar amerikanska och europeiska hjärtforskare i en ny studie..

SR - I förrgår: 16:22

4,5 miljarder människor saknar toalett

Den 19 november firas världstoettdagen för att uppmärksamma hur många människor i världen som saknar en fungerande toalettlösning. Här bjuder vi på en mängd reportage om toaletter som vi på Vetenskapsradion gjort de senaste åren..

SR - 17 nov 17 kl. 06:00

Fredsforskare: Viktigt med snabb dialog i Zimbabwe

Den oklara situation som nu råder i Zimbabwe är inte bra för freden. Det säger fredsforskaren Webster Zambara vid ett fredsinstitut i Kapstaden i Sydafrika. Själv vet han inte om det är tillräckligt säkert att åka till Zimbabwe på söndag..

SR - 17 nov 17 kl. 06:00

Enkel metod mot posttraumatisk stress prövas

Kombinationen betablockerare och en enkel terapi på sex gånger kan bli en behandlingsmetod mot posttraumatiskt stressyndrom i framtiden, om resultaten av en studie i Frankrike står sig när studien avslutas..

SR - 17 nov 17 kl. 06:00

Digital tablett ger läkare koll på patienter

Den första digitala tabletten har fått tillstånd av amerikanska läkemedelsverket FDA, skriver New York Times. Pillret ska kunna berätta för läkaren om och när patienten tar sin medicin..

SR - 16 nov 17 kl. 06:00

Ny exoplanet – het kandidat i jakten på liv i rymden

Forskare har upptäckt en ny jordliknande planet utanför vårt eget solsystem..

SR - 16 nov 17 kl. 06:00

Antiinflammatoriska läkemedel testas i behandling mot depression

Kan man behandla en depression på samma sätt som en inflammation? Just nu pågår kliniska studier där personer som är deprimerade behandlas med både antidepressiva läkemedel men också antiinflammatoriska..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.