YLE > Finland

Monday, 24 July, 18:40

YLE - 19 maj 17 kl. 17:43

Wirkkalastatyn slängdes i hamnbassängen i Hangö – fiskades upp utan huvudDesignfamiljen Wirkkala syns i stadsbilden i Hangö trots att det är över hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkala föddes i staden. Familjen flyttade bort, men kvar finns frihetsmonumentet och den huvudlöse soldaten. Allt fick sin början år 1911 när Ilmari Wirkkala fick jobb som konstnärlig ledare vid företaget Hangö granit. I Hangö träffade han senare sin blivande fru Selma Wanhatalo och år 1915 föddes sonen Tapio. I dag är Tapio Wirkkala den familjemedlem som rönt mest framgångar i Finland och i utomlands.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hangö, Wirkkala, Tapio Wirkkala, Ilmari Wirkkala, Selma Wanhatalo, Tapio, Finland, Tapio Wirkkalas, Christoffer Westerlund, Iittala, Västnyland, Rosenthal, RosenthalTapio Wirkkala, Ilmari, Selma, Malin Valtonen, Helena, Tauno, Familjens, Helsingfors, Regattastranden, Laura Lotta Andersson, Lotta Andersson, Andersson, , Rosentahl, Wirkkalas, Familjen Wirkkala

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Wirkkalastatyn, slängdesi , hamnbassängeni , Hangö, fiskadesupp utan , huvud

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Putins besök förväntas gynna handel och turism

Enligt den Finsk-ryska handelskammaren bådar Putins besök till Finland gott för ländernas handelsrelationer. - Ett möte mellan statsöverhuvuden är alltid bra för affärer. Det är också viktigt att mötet sker på en vacker plats i Finland.

YLE - 45 minuter sedan

Hotellen i Västnyland fullbokade under konserthelgen

På veckoslutet (29.7) äger regionens största festivalhändelse rum då bland annat gruppen Toto uppträder i Ekenäs. För den som kommer längre ifrån kan det vara svårt att hitta boende eftersom ortens hotell är fullbokade.

YLE - 45 minuter sedan

Tall Ships är inte allt – nu börjar sommarens supervecka i Åbo

På söndagen avslutades årets möjligen största evenemang i hela landet, alltså Tall Ships Races. Med det är det ändå inte slut på evenemangen eller för den delen regattorna i Åbo. Denna vecka är det dags för fyra av sommarens stora evenemang.

YLE - 3 timmar sedan

Årets mest hektiska vecka för sjöbevakarna i Västra Finland

För sjöbevakningen var den gångna veckan årets hittills mest hektiska vecka. Om vädret följer prognosen väntas också kommande vecka vara händelserik. Sammanlagt 88 uppdrag antecknades och utfördes under veckan.

YLE - 2 timmar sedan

Ingen lätt match att förnya familjeledigheterna

Centern och Samlingspartiet säger sig vilja försöka på nytt med att reformera systemet för familjeledigheter. Det blir ingen lätt match av många orsaker. Ordföranden för Centerns riksdagsgrupp, Antti Kaikkonen, sa nyligen att regeringen på nytt borde försöka bereda en reform av systemet för familjeledigheter.

YLE - 3 timmar sedan

Weekend Festival varnar för falska biljetter

Weekend Festival i Helsingfors varnar för att det kan förekomma falska biljetter i samband med festivalen. Den stora efterfrågan kan leda till lurendrejeri. - Vi vill varna folk som köper biljetter i efterskott från privata aktörer om att alla inte har rent mjöl i påsen, säger Jyri Heikkinen, festivalens marknadsföringschef.

YLE - 4 timmar sedan

En hektar skog brinner i Nådendal

Ett skogsområde på ungefär en hektar brinner på Ladvontie i Nådendal. Räddningsverket har lyckats begränsa branden, men släckningsarbetet kommer att fortsätta i flera timmar. Rök kan förekomma ända till Tikanmaa-området i Reso.

YLE - 3 timmar sedan

Marinen fotograferade världens största ubåt – se bilder

Marinen har fotograferat de ryska örlogsfartygen som nu befinner sig i Östersjön. En av dem är världens största ubåt Dmitrij Donskoj, som drivs av atomreaktorer och har plats för ungefär 200 kärnvapenspetsar. Hoppa över TwitterpostningRussian ships Dmitriy Donskoy and Pyotr Velikiy at the Gulf of Finland.

YLE - 5 timmar sedan

Fler poliser än vanligt ute i trafiken den här veckan

Polisen har den här veckan skärpt rattfylleriövervakning på vägar till sommarstugor. Kommissarie Freddie Cederlund vid Östra Nylands polisinrättning säger att satsningen betyder att fler polispatruller övervakar vägarna i Östnyland med blåstest i högsta hugg. Ett ställe som polisen ofta gör blåstest på är åkrarna efter Tarkis, på vägen ner till Borgå skärgård.

YLE - 5 timmar sedan

Allt fler barn inom barnskyddet bor hos sina mor- och farföräldrar

Allt fler omhändertagna barn fostras av sina mor- och farföräldrar. Bakom det här ligger både ny lagstiftning, piggare mor- och farföräldrar och ett ökat drogmissbruk bland finländarna. - Barn som behöver vård utanför hemmet placeras nu allt oftare hos sina mor- och farföräldrar, säger Sanna Teiro, chef för socialt arbete inom barnskyddet i Helsingfors.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.