YLE > Finland

Monday, 25 June, 13:35

YLE - 19 maj 17 kl. 17:43

Wirkkalastatyn slängdes i hamnbassängen i Hangö – fiskades upp utan huvudDesignfamiljen Wirkkala syns i stadsbilden i Hangö trots att det är över hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkala föddes i staden. Familjen flyttade bort, men kvar finns frihetsmonumentet och den huvudlöse soldaten. Allt fick sin början år 1911 när Ilmari Wirkkala fick jobb som konstnärlig ledare vid företaget Hangö granit. I Hangö träffade han senare sin blivande fru Selma Wanhatalo och år 1915 föddes sonen Tapio. I dag är Tapio Wirkkala den familjemedlem som rönt mest framgångar i Finland och i utomlands.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hangö, Wirkkala, Tapio Wirkkala, Ilmari Wirkkala, Selma Wanhatalo, Tapio, Finland, Tapio Wirkkalas, Christoffer Westerlund, Iittala, Västnyland, Rosenthal, RosenthalTapio Wirkkala, Ilmari, Selma, Malin Valtonen, Helena, Tauno, Familjens, Helsingfors, Regattastranden, Laura Lotta Andersson, Lotta Andersson, Andersson, , Rosentahl, Wirkkalas, Familjen Wirkkala

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Wirkkalastatyn, slängdesi , hamnbassängeni , Hangö, fiskadesupp utan , huvud

Fler nyheter från YLE

YLE - 45 minuter sedan

EIF:s målvaktstränare: Som målvakt skulle det vara dumt att vara bollrädd

Målvakten Oscar Forsström har spelat för Ekenäs IF på fem olika serienivåer. Han har också spelat i näst högsta serien i Sverige och i ligan i Finland. Numera är 35-åringen målvaktstränare i sin fostrarförening..

YLE - 2 timmar sedan

Ombyggnadsarbeten medför ändringar i tågtrafiken i huvudstadsregionen i sommar - många tåg stannar i Böle

Tågtrafiken i huvudstaden påverkas från och med i dag av bygg- och reparationsarbeten vid Helsingfors bangård. En del av tågen kör inte alls mellan Helsingfors och Böle dagtid så det är tågbyten som gäller..

YLE - 1 timme sedan

Grälet tonas ner i riksdagens social- och hälsovårdsutskott - bestämmer om tidtabellen i morgon

"Midsommarpausen har lugnat ner stämningarna" och "Förhandlingarna fördes i god anda", hälsar medlemmarna i social- och hälsovårdsutskottet efter dagens möte och tror de kommer vidare med beredningstidtabellen för vårdreformen tisdag morgon..

YLE - 2 timmar sedan

Byggarbeten medför ändringar i tågtrafiken i huvudstadsregionen i sommar - många tåg stannar i Böle

Tågtrafiken i huvudstaden påverkas från och med i dag av byggarbeten vid Helsingfors bangård. En del av tågen kör inte alls mellan Helsingfors och Böle dagtid så det är tågbyten som gäller..

YLE - 5 timmar sedan

Lugn midsommar i Västnyland – fulla förare åkte fast både på land och till sjöss

Midsommarfirandet förlöpte relativt lugnt i Västnyland, meddelar polisen och sjöbevakningen. Rattfyllerister och slagsmål sysselsatte polisen..

YLE - 7 timmar sedan

Morgonkollen: Erdoğan vann valet i Turkiet, bristen på IT-experter är enorm i Finland och Sannfinländarna och Blå framtid vill inte ha med varandra att göra

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan vunnit gårdagens presidentval, det utbildas för få IT-experter i Finland och Sannfinländarna har brutit kontakten till sin egen stödstiftelse..

YLE - 7 timmar sedan

”Vi skålade på kontoret, det var en fin stund”

Sannfinländarna och Blå framtid är inte ense om mycket, men bådas fotfolk tror det är bra att kontakten mellan Sannfinländarna och den gamla stödstiftelsen bryts..

YLE - 18 timmar sedan

Ett eldrivet motorflyg finns nu också i Finland - kan flyga i en timme

Världens första serietillverkade elflyg har börjat levereras i år, och ett exemplar har nyligen kommit till Finland. Elflyget är som en titt in i framtiden. Sådana här miljövänliga plan väntas nämligen revolutionera flygresandet under det kommande årtiondet..

YLE - 18 timmar sedan

Isac Elliots pappa: Jag tog sexsnacket med honom då vi satt i bilen och han inte kom undan

Popstjärnan Isac Elliot har haft ett tjejfölje efter sig vart han än går ända sedan barnsben. Det var också något hans pappa Fredi Lundén fick ta i beaktande då det vara dags för ”snacket”..

YLE - 21 timmar sedan

Skarven breder ut sig norr om Hangö - fiskare oroade över fiskbeståndet

Mellan ön Bengtsår och Öby har två skarvkolonier bosatt sig och antalet individer på området fortsätter att öka. Nu vill Västra Nylands fiskeområde se aktioner och att skarven ska begränsas..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.