YLE > Finland

Monday, 29 May, 21:09

YLE - 19 maj 17 kl. 17:43

Wirkkalastatyn slängdes i hamnbassängen i Hangö – fiskades upp utan huvudDesignfamiljen Wirkkala syns i stadsbilden i Hangö trots att det är över hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkala föddes i staden. Familjen flyttade bort, men kvar finns frihetsmonumentet och den huvudlöse soldaten. Allt fick sin början år 1911 när Ilmari Wirkkala fick jobb som konstnärlig ledare vid företaget Hangö granit. I Hangö träffade han senare sin blivande fru Selma Wanhatalo och år 1915 föddes sonen Tapio. I dag är Tapio Wirkkala den familjemedlem som rönt mest framgångar i Finland och i utomlands.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hangö, Wirkkala, Tapio Wirkkala, Ilmari Wirkkala, Selma Wanhatalo, Tapio, Finland, Tapio Wirkkalas, Christoffer Westerlund, Iittala, Västnyland, Rosenthal, RosenthalTapio Wirkkala, Ilmari, Selma, Malin Valtonen, Helena, Tauno, Familjens, Helsingfors, Regattastranden, Laura Lotta Andersson, Lotta Andersson, Andersson, , Rosentahl, Wirkkalas, Familjen Wirkkala

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Wirkkalastatyn, slängdesi , hamnbassängeni , Hangö, fiskadesupp utan , huvud

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Blomqvist och Walls fortsätter på de tyngsta posterna i Raseborg

Maktpartiet SFP i Raseborg har nu tillkännagett vilka personer partiet vill se på ordförandeposterna de kommande fyra åren. Många namn är bekanta från tidigare, men det finns också förändringar. Stadsfullmäktige leds som väntat av SFP:s Thomas Blomqvist, som också är riksdagsledamot.

YLE - 1 timme sedan

Västnyländska tandläkarjouren sköts av Attendo i Helsingfors från och med juni

Jourmottagningen för den offentliga tandvården överförs till Helsingfors Attendo Tandläkare från och med den första juni. Mottagningen verkar i Kampen. Arrangemanget berör alla kranskommuner runt huvudstadsregionen, alltså också Sjundeå, Lojo, Ingå, Raseborg och Hangö.

YLE - 1 timme sedan

Skärgårdskommissionen nöjd med Berners besked gällande förbindelsebåtstrafiken

Kostnaderna för förbindelsebåtstrafiken kommer även fortsättningsvis att tas ur statsbudgeten som en öronmärkt summa. Det beskedet fick skärgårdskommissionen vid Egentliga Finlands förbund på måndagen av trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C). I ett utlåtande som skärgårdskommissionen gav till Anne Berner på mötet uttryckte kommissionen att anslagen för förbindelsebåtstrafiken måste öronmärkas.

YLE - 1 timme sedan

Skofynd förbryllar i Ingå

Vid Svenviken i Ingå har familjen Fogelholm hittat ett tjugotal gamla skor nedgrävda på sin tomt. Lena Selén på Igor museum tror att det inte rör sig om någon trevlig bakgrundshistoria. Skorna är kanske från tiden före Porkalaparentesen.

YLE - 2 timmar sedan

Yles styrelseordförande om Jääskeläinens sorti: "Ingen skulle klara av ledarskapet under ett sådant förstoringsglas"

Yles vd Lauri Kivinen säger att Jääskeläinens förmåga att framgångsrikt utföra sitt jobb blev omöjligt och att det därför är nödvändigt att hitta en ny chef för Yles finskspråkiga nyheter. - Det handlar om förutsättningarna. Om allt som chefen gör ifrågasätts och kritiseras starkt så blir det svårare och svårare för varje dag som går att framgångsrikt utföra sitt jobb.

YLE - 2 timmar sedan

Mauno Koivistos stövlar bytte ägare för billig peng

Täkter byaråd auktionerade i lördags (27.5) ut presidentparet Koivistos ägodelar från sommarstället i Ingå. Men budgivningen stannade på rätt blygsamma summor.

YLE - 3 timmar sedan

VNF i Karis slås inte samman med två folkhögskolor

Planerna på att slå samman och skapa en ny folkhögskola av Västra Nylands folkhögskola i Karis, Borgå Folkakademi och Folkhögskolan Axxell slopas. De tre folkhögskolorna och Svenska Folkskolans Vänner fokuserar nu i stället på att ha två upprätthållare: en i väst och en i öst. Svenska Folkskolans Vänner (SFV) tog år 2012 initiativ till en kartläggning om att slå samman Västra Nylands folkhögskola, Borgå folkakademi och Folkhögskolan Axxell.

YLE - 3 timmar sedan

Soini: Nordkorea en besvärlig fråga

Nordkoreas senaste missiltest är enligt utrikesminister Timo Soini (Sannf) ytterligare ett bevis på att internationellt samarbete behövs. Soini beskriver det nordkoreanska läget som besvärligt. - De ser ut att strunta helt i internationella normer och gemensamma spelregler, säger Soini.

YLE - 6 timmar sedan

Finlands första elfärja Elektra döptes av trafikminister Anne Berner

På måndagen döptes Elektra, den nya hybridfärjan som ska trafikera rutten Pargas-Nagu. Dopuppdraget utfördes av fartygets gudmor, trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C). Den eldrivna hybridfärjan är avsevärt större än tidigare landsvägsfärjor.

YLE - 6 timmar sedan

Finlands första elfärja döptes av trafikminister Anne Berner

På måndagen döptes Elektra, den nya hybridfärjan som ska trafikera rutten Pargas-Nagu. Dopuppdraget utfördes av fartygets gudmor, trafik- och kommunikationsminister Anne Berner (C). Den eldrivna hybridfärjan är avsevärt större än tidigare landsvägsfärjor.Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.