YLE > Finland

Monday, 20 November, 13:01

YLE - 19 maj 17 kl. 17:43

Wirkkalastatyn slängdes i hamnbassängen i Hangö – fiskades upp utan huvudDesignfamiljen Wirkkala syns i stadsbilden i Hangö trots att det är över hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkala föddes i staden. Familjen flyttade bort, men kvar finns frihetsmonumentet och den huvudlöse soldaten. Allt fick sin början år 1911 när Ilmari Wirkkala fick jobb som konstnärlig ledare vid företaget Hangö granit. I Hangö träffade han senare sin blivande fru Selma Wanhatalo och år 1915 föddes sonen Tapio. I dag är Tapio Wirkkala den familjemedlem som rönt mest framgångar i Finland och i utomlands.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hangö, Wirkkala, Tapio Wirkkala, Ilmari Wirkkala, Selma Wanhatalo, Tapio, Finland, Tapio Wirkkalas, Christoffer Westerlund, Iittala, Västnyland, Rosenthal, RosenthalTapio Wirkkala, Ilmari, Selma, Malin Valtonen, Helena, Tauno, Familjens, Helsingfors, Regattastranden, Laura Lotta Andersson, Lotta Andersson, Andersson, , Rosentahl, Wirkkalas, Familjen Wirkkala

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Wirkkalastatyn, slängdesi , hamnbassängeni , Hangö, fiskadesupp utan , huvud

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Seishinkai i Ekenäs lär ut aikido - den harmoniska kraftens väg

År 1970 introducerades budogrenen aikido i Finland. Tjugo år senare grundades aikidoföreningen Seishinkai i Ekenäs. Ekenäsbon Camilla Fri-Bergström började med aikido år 1996 och älskar grenen fortsättningsvis..

YLE - 30 minuter sedan

Jakobackamannen dör nästan tio år före sina gelikar i de rikaste stadsdelarna

De största skillnaderna mellan den förväntade livslängden hos män finns i Helsingfors. Skillnaden kan vara nästan ett helt decennium om man jämför de rika stadsdelarna med de fattiga..

YLE - 45 minuter sedan

Tullen avslöjade snussmugglare - den misstänkte promenerade över gränsen med 440 kilo snus

Tullen har avslöjat omfattande snussmuggling och förmedling av snus. Snuset hämtades till Finland under regelbundna promenader till Haparanda..

YLE - 1 timme sedan

Attityder är ett hinder för att återgå till jobbet efter psykiska problem – var femte är rädd för psykiskt funktionshindrade

Bara hälften av arbetsplatserna har vidtagit praktiska åtgärder för att stärka den psykiska arbetsförmågan, visar en färsk barometer för psykisk hälsa. Med rätt hjälp kan personer som drabbats av psykiska problem mycket väl fortsätta jobba, påminner Centralförbundet för Mental Hälsa..

YLE - 2 timmar sedan

Kvällsbuss från Helsingfors till Ingå dras in

Intresset för en kvällsbuss från Helsingfors till Ingå har varit svagt. Ingå kommun planerar nu att i stället satsa på matartrafik till Kyrkslätt tågstation..

YLE - 2 timmar sedan

Nu varnar myndigheten THL: Drick inte silvervatten

Efter Svenska Yles rapportering om finländare som dricker silvervatten, sänder Institutet för hälsa och välfärd THL ut ett meddelande med en varning. Det är enligt myndigheten både onödigt och farligt att öka mängden silver i kroppen..

YLE - 4 timmar sedan

Studie: D-vitamintillskott förebygger inte många sjukdomar

I synnerhet om vintern är det viktigt att få i sig tillräckligt med D-vitamin. En ny studie visar ändå att vitamintillskott inte förebygger sjukdomar i någon större mån..

YLE - 4 timmar sedan

Barnskyddet i Vanda lider av negativ publicitet: "Orättvist att de positiva förbättringarna inte syns"

Efter att barnskyddet i Vanda prickades av regionförvaltningsverket i fjol har man satsat stort på att minska trycket på socialarbetarna. Den negativa publiciteten gör rekryteringsprocessen svårare..

YLE - 6 timmar sedan

Cykling i Åbo är enkelt – och farligt

Över 90 % av Åboborna bor inom en halv timmes cykling från Salutorget. Men i Åbo skadas fler cyklister än i andra större städer i Finland..

YLE - 7 timmar sedan

Nya plåtpoliser dyker upp i Åbo - vi har listat platserna

Hastighetskontrollen på vägarna i Åbo skärps. Tio nya fartkameror installeras på olika håll i staden ännu i år - Yle Åboland listade platserna..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.