YLE > Finland

Saturday, 23 September, 07:47

YLE - 19 maj 17 kl. 17:43

Wirkkalastatyn slängdes i hamnbassängen i Hangö – fiskades upp utan huvudDesignfamiljen Wirkkala syns i stadsbilden i Hangö trots att det är över hundra år sedan formgivaren Tapio Wirkkala föddes i staden. Familjen flyttade bort, men kvar finns frihetsmonumentet och den huvudlöse soldaten. Allt fick sin början år 1911 när Ilmari Wirkkala fick jobb som konstnärlig ledare vid företaget Hangö granit. I Hangö träffade han senare sin blivande fru Selma Wanhatalo och år 1915 föddes sonen Tapio. I dag är Tapio Wirkkala den familjemedlem som rönt mest framgångar i Finland och i utomlands.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Hangö, Wirkkala, Tapio Wirkkala, Ilmari Wirkkala, Selma Wanhatalo, Tapio, Finland, Tapio Wirkkalas, Christoffer Westerlund, Iittala, Västnyland, Rosenthal, RosenthalTapio Wirkkala, Ilmari, Selma, Malin Valtonen, Helena, Tauno, Familjens, Helsingfors, Regattastranden, Laura Lotta Andersson, Lotta Andersson, Andersson, , Rosentahl, Wirkkalas, Familjen Wirkkala

Dela artikeln

83 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Wirkkalastatyn, slängdesi , hamnbassängeni , Hangö, fiskadesupp utan , huvud

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Analys: Därför är det så svårt att enas om familjeledigheterna

Behovet av att reformera familjeledigheterna har redan länge påtalats av såväl experter som politiker. Varför är det så svårt att ändra på systemet? Vi förklarar!.

YLE - 1 timme sedan

Fyra skadades i nattlig höghusbrand i Vasa

Räddningsverket fick larmet till Teirgatan lite efter klockan tre i morse. Branden fick sin början i en lägenhet i ett åttavåningshus och över hundra lägeneheter fick evakueras..

YLE - 1 timme sedan

HS partimätning: SDP kör om De gröna

Helsingin Sanomats färska partimätning visar att Samlingspartiet fortfarande har det största stödet medan De gröna tappar en position. Därmed är SDP näst störst igen..

YLE - 2 timmar sedan

Laura Huhtasaari - tippad som presidentvalets överraskare men ändå för udda?

I Laura Huhtasaari har Sannfinländarna en färgglad och omstridd presidentvalskandidat. Men kan hon bli vald? Hon motsvarar inte nödvändigtvis folkets syn på hur en president ska vara, skriver Yle Nyheters politiska redaktör AG Karlsson..

YLE - 17 timmar sedan

Får man köra bil på cykelleden? Testa hur bra du kan trafikreglerna i korsningar

Känner du till alla trafikregler, också de som gäller lite ovanligare typer av korsningar? Här kan du testa din trafikkunskap!.

YLE - 14 timmar sedan

Barbro Fri har inte kunnat sova - dottern på ö som förstörts av orkanen Maria

Barbro Fri från Ekenäs har inte sovit mycket de senaste nätterna. Hennes dotter finns på ön Dominica som drabbats av orkanen Maria. Det dröjde flera dagar innan hon fick kontakt med dottern..

YLE - 16 timmar sedan

Sen algblomning i Lovisaviken och Hopom träsk

Algerna blommar för fullt i både Lovisaviken och i Hopom träsk i Lovisa. Det är den gångna sommarens och höstens avvikande väderlek som har orsakat den sena algblomningen i Lovisa..

YLE - 17 timmar sedan

Tom Packalén (Sannf) efterlyser beväpnade vakter i riksdagen

Den sannfinländska riksdagsgruppens Tom Packalén är polis i det civila. Efter fredagens knivincident vill han ha beväpnade vakter i riksdagen..

YLE - 16 timmar sedan

Juuso Kekkonen om transprocessen i Finland: Bryter Finland mot mänskliga rättigheter?

Juuso är förlovad med en transkönad man. Här berättar han om hur en transprocess i Finland kan se ut - och varför du ska bry dig..

YLE - 16 timmar sedan

Kjulorymlingarna greps i närheten av fängelset

De två fångar som rymde från anstalten i Kjulo har nu gripits. Männen hittades efter en sökinsats i den omgivande terrängen..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.