Expressen > Opinion

Wednesday, 24 January, 04:53

Expressen - 19 maj 17 kl. 06:00

Blunda inte för rasismen invandrargrupper emellanUnder gymnasiet blev jag kallad ”hora", "halalkött att knulla" och "smuts". Varför blev jag, som invandrartjej med arabisk bakgrund, kallad för dessa saker? Jo, för att jag tog mig rätten till min egen kropp, dejtade och sågs ute på klubb, skriver Eshtar Jawad. .
Läs mer på Expressen
Läs mer om:
Eshtar Jawad

Dela artikeln

4541 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Blundainte för , rasismen, invandrargrupper, emellan
SVT Debatt - 04 jun 13 kl. 11:38

Mota rasismen genom att prata om hederskulturen som dödade Fadime

HEDERSVÅLD Elva år efter mordet på Fadime Sahindal finns det fortfarande politiker och myndighetspersoner som inte tar ordet hedersvåld i sin mun. I Sverige aktar vi oss för att diskutera vissa gruppers specifika behov av rädsla för att bli kallade rasister. Men rasismen livnär sig inte på sanningar, utan på okunskap.

YLE - 27 jan 14 kl. 18:54

Rebecka Holm fortsätter kämpa mot rasismen

Det har gått två år sedan fjortonåriga Rebecka Holm skrev en uppmärksammad insändare i Hufvudstadsbladet om de rasistiska kommentarer hon fick då hon åkte metro till skolan. I dag tycker hon fortfarande att det finns mycket att göra för att minska på främlingsfientligheten. - Jag önskar att man redan i skolan skulle diskutera att det är vanligt att komma från en annan kultur så att man får förståelse för det.

Kristianstadsbladet - 26 maj 14 kl. 06:44

Rasismen sprids - du väljer sida

Foto: Balazs Mohai

Runt om i Europa har främlingsfientliga åsikter och partier och varit på frammarsch de senaste åren. Främlingsfientliga partier är redan representerade i Europaparlamentet och den 25 maj förväntas deras ställning stärkas ytterligare.I till exempel Ungern har minoriteters rättigheter redan blivit allvarligt inskränkta då majoriteten nyligen lagstiftat utan en tanke på minoriteters säkerhet och rättigheter.

Kristianstadsbladet - 07 mar 13 kl. 07:44

Marika Carlsson skrattar åt rasismen

Foto: Scanpix
Från att få en extra kaka, till att kallas neger och slutligen bli viskad om. Marika Carlssons har sett rasismen gå från dumsnäll, via rå, till subtil. Nu skrattar hon rasismen i ansiktet och drar ut på ståupp-turné.

SmålandsPosten - 04 okt 14 kl. 09:18

Vi ska bekämpa rasismen utan våld

När andra ställer grupp mot grupp, individ mot individ står vi liberaler upp för alla människors lika värde, skriver Albin Dahlén, distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Kronoberg. Man kan lätt konstatera att vi, alla partier som tror på människors lika och okränkbara värde misslyckades i valet. Ett misslyckande som lett till att rasistiska Sverigedemokraterna tyvärr har blivit landets tredje största­ parti.

BT - 02 jun 13 kl. 10:08

Negra Efendic skriver om rasismen i skolan

90-talsrasismen var mer öppen, menar Negra Efendic än den är nu. I dag berättar hon om rasismen hon drabbades av när hon gick på högstadiet. Tidigare BT-reportern Negra Efendic berättar i dagens Svenska dagbladet i ett 8-sidigt reportage om rasismen hon mötte under sin högstadietid.

SVT Debatt - 24 mar 14 kl. 11:00

Rasismen göds genom historielösheten

AFROFOBI Vi åtgärdar inte de orättvisor som inte syns – afrofobin i samhället kan därför bara utrotas om vi synliggör dess ursprung. Till exempel måste svenska elever lära sig att Sverige inte var någon passiv åskådare till slavhandeln. Imorgon, tisdagen den 25 mars, kommer att uppmärksammas särskilt på många håll i världen.

YLE - 13 jun 14 kl. 17:00

Rasismen utbredd inom juniorfotbollen

Nina Forsten-Lindman jobbar som skolpsykolog i Pargas. Hon är också lagledare för FC Inters C-15 pojkar och för A-juniorerna som spelar i FM-ligan. Dessutom jobbar hon som Inters juniorinvandrarkoordinator.

YA - 08 aug 14 kl. 06:30

Rasismen fick dem att se rosa

Foto: Sprisse Nilsson
Det var rasismen i Sjöbo som fick dem båda att bestämma sig. De måste göra något. Nu har Jesper Jonsson och Anna Broström startat Feministiskt Initiativ (Fi) i Sjöbo.

YLE - 29 mar 15 kl. 18:45

"Rasismen får för lite utrymme i valdebatterna"

Rasismen har fått för lite utrymme i valdebatten, anser förbundet Ungdom mot rasism i Finland Ungdom mot rasism i Finland. Förbundet får medhåll av flera politiker. Den rätt nya organisationen Ungdom mot rasism i Finland ordnade i samarbete med yrkeshögskolan Arcada på söndag en valdebatt om rasism.

Fler nyheter från Expressen

Expressen - 11 timmar sedan

Ge alla elever samma chans – slopa läxorna

Läxor är ett självklart inslag i många skolor, som det alltför sällan diskuteras eller reflekteras över.Så länge läxan inte är helt individanpassad kan skolan aldrig bli likvärdig, skriver läraren Maja Bergqvist..

Expressen - 23 timmar sedan

Legalisera cannabis – och stryp gängens inkomster

Cannabisförsäljningen står för basinkomsten i de kriminella gängens ekonomi.En legalisering hejdar den pågående våldsvågen samtidigt som skattepengarna flödar in till statskassan och välfärden, skriver riksdagsledamoten Hanna Wigh..

Expressen - Igår: 05:00

Staten gör just nu skogen värdelös

Oron växer i landsbygden: Staten förbjuder markägare att avverka fjällnära skog – utan att betala en krona för besväret.Centerpartiet kommer aldrig acceptera ett så djupt ingrepp i äganderätten, skriver Eskil Erlandsson och Helena Lindahl..

Expressen - I förrgår: 05:00

I Sverige lever de under islamistisk könsapartheid

Fadime Sahindals livshistoria visade oss tydligt den brutala verkligheten. Den fortsätter i vårt samhälle – år efter år.Invandrarkvinnor söker det svenska systerskapet men möts av feministernas tystnad eller glåpord, som rasist och islamofob, skriver Helene Bergman..

Expressen - 20 jan 18 kl. 05:00

Hur grov ska våldtäkten vara för ett vettigt straff?

Det värsta i denna soppa är att politikerna för medborgarna bakom ljuset. De vaggas in i den falska tron att straffen nu kommer bli mycket hårdare och längre, skriver ingripandepolisen Emil Schyberg..

Expressen - 19 jan 18 kl. 05:00

Stoppa bidraget för den som inte lär sig svenska

Språket är nyckeln till integration – till arbete, social rörlighet och deltagande i svenska samhället. Därför föreslår Moderaterna nya språkkrav för invandrare. För att erhålla permanent uppehållstillstånd eller medborgarskap ska grundläggande kunskaper i svenska uppvisas, skriver Elisabeth Svantesson..

Expressen - 18 jan 18 kl. 12:12

Hej då, älskade elever – det här går inte längre

Gymnasieläraren Kadir Meral gick till jobbet med glädje varje dag i femton år. Men nu har han fått nog:"Varför lämnar jag då, undrar ni. Svaret är enkelt.

Expressen - 18 jan 18 kl. 09:30

Populisternas skadliga idéer göds av härmapor

Traditionella politiker tro att de kan minska populisternas dragningskraft genom att apa efter deras retorik om hårdare tag. Exempel efter exempel visar att det inte fungerar – i stället krävs hårt motstånd, skriver Kenneth Roth, vd för Human Rights Watch..

Expressen - 18 jan 18 kl. 07:53

Vi tar makten över våra berättelser och erfarenheter

Vi har våra rötter i Sverige, några av oss ifrån flera tusen år bakåt i tiden till vissa av oss som nyss börjat rota oss. Vi finns i hela Sverige, från norr till söder. Vi är lika och samtidigt också väldigt olika varandra, men vi har en sak gemensamt: att vi ständigt i vår vardag möts av fördomar, diskriminering och rasism på grund av våra utseenden, vårt ursprung, våra religioner, våra namn eller vår hudfärg.

Expressen - 17 jan 18 kl. 05:00

Jobbet som barnmorska är ingen härlig lyckovärld

Det är inte en demokratifråga att som anställd kunna slippa vissa av de arbetsuppgifter som ingår i yrkesbeskrivningen.Abortvägrande barnmorskor saknar empati och har inget i svensk förlossningsvård att göra, skriver Malin Lernfelt..Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.