YLE > Finland

Monday, 08 March, 12:38

YLE - 08 maj 17 kl. 04:30

Robin fick narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensa - nekas nu ersättningSvininfluensavaccinet år 2009 ökade risken att drabbas av narkolepsi. Flera som råkade ut för sjukdomen hade ändå lindrigare symptom i början och var inte tillräckligt snabba med att ta sig till läkare. Det innebär att de kan gå miste om livslång ersättning. 17-åriga Robin Järviö bor i Dragsvik och studerar till merkonom vid yrkesinstitutet Axxell. Som 10-åring vaccinerades han mot svininfluensa.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Robin Järviö, Dragsvik, Axxell, Robin, Järviö, För, Hovi, Barnets, Niklas Fagerström, Marita Hovi, Helsingfors, Eftersom Robin, Läkemedelsskadeförsäkringspoolen, Institutet, THL, Finland, Pandemrix, Narkolepsidiagnoserna, Tvåårsgränsen, Robins, Siikavirta, Joni Siikavirta, Patrik Skön, Arja Lento, Nio, Nohynek, THL Faktaunderlaget, Hanna Nohynek, Björn Udd, Paula Risikko, Pirkko Mattila, Yle Nyheter, Iltalehti, Sömnparalys, Robin Järviös, Muskelsvaghet, Tidigare, Fick,

Dela artikeln

241 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Robinfick , narkolepsiefter , vaccineringmot , svininfluensa, nekasnu , ersättning
YLE - 07 feb 13 kl. 15:28

Samband mellan Pandemrix-vaccin och narkolepsi bekräftades

Sambandet mellan vaccinet Pandemrix som användes mot svininfluensa i Finland åren 2009-2010 och narkolepsifallen har nu bekräftats. Enligt en färsk undersökning är det vaccinet Pandemrix som orsakat narkolepsi hos en del av de vaccinerade barnen. Enligt forskarna har det motsvarande vaccinet Arpeanrix som användes i Kanada inte på samma sätt orsakat narkolepsi.

YLE - 07 feb 13 kl. 15:37

Samband mellan Pandemrix och narkolepsi bekräftat

Sambandet mellan vaccinet Pandemrix som användes mot svininfluensa i Finland åren 2009-2010 och narkolepsifallen har nu bekräftats. Enligt en färsk nordisk undersökning är det vaccinet Pandemrix som orsakat narkolepsi hos en del av de vaccinerade barnen. Enligt forskarna har det motsvarande vaccinet Arpeanrix som användes i Kanada inte i samma utrsträckning orsakat narkolepsi.

Kristianstadsbladet - 26 mar 13 kl. 10:10

Pandemrix länkat till narkolepsi

Svininfluensavaccinet Pandemrix ökade verkligen risken för narkolepsi hos barn och unga. Det slår Läkemedelsverket nu fast i en jättestudie.
Den stora registerstudien som verket presenterar i dag visar också på en riskökning bland unga vuxna.

SVT - 16 sep 11 kl. 15:37

Sara fick narkolepsi efter vaccineringen

Många av de barn som fått sjukdomen narkolepsi efter svininfluensa-vaccinationen, är i dag beroende av tung medicinering för att kunna fungera i vardagen. 16-åriga Sara Dunard Reuter är en av dem. -Jag kunde stå upp för att sedan falla ihop som om jag svimmade..

YLE - 23 maj 13 kl. 10:07

Vaccin orsakar narkolepsi också hos vuxna

Sammanlagt insjuknade 25 vuxna i narkolepsi i Finland under åren 2009-2011. Av dem hade 18 fått vaccinet Pandemrix mot svininfluensa. Vuxna insjuknar ändå inte lika ofta som barn.

Nyhetsverket - 08 feb 11 kl. 18:15

Narkolepsi kopplas till svininfluensa-vaccinering

Världshälsoorganisationen WHO bekräftar att det i tolv länder finns misstänkta fall av sömnsjukan narkolepsi efter vaccinering mot svininfluensa. Enligt WHO har narkolepsi varit vanligast i Sverige, Finland och Island. Förra veckan visade en finländsk studie på ett samband mellan svininfluensavaccineringen av barn och narkolepsi, skriver DN.

Sydsvenskan - 01 feb 11 kl. 11:26

Vaccin mot svininfluensa kan ge narkolepsi

Arkivfoto: Thomas Löfqvist
En ny studie stärker misstankarna om att vaccinering mot svininfluensa kan orsaka narkolepsi hos barn. Läkemedelsverket ska nu ihop med Socialstyrelsen fundera på om rekommendationerna för vaccinationer bör förändras.
Av 60 barn i Finland mellan 4 och 19 år som under 2009 och 2010 drabbades av sjukdomen var 52 vaccinerade, enligt finska hälsovårdsmyndigheten THL.

Sydsvenskan - 30 mar 11 kl. 06:30

Fyrfaldigad risk för sömnsjuka efter vaccinering

En ny studie från Läkemedelsverket stärker ett samband mellan vaccin mot svininfluensa och narkolepsi. Sjukdomen är fyra gånger vanligare hos barn som fått vaccinet Pandemrix än bland ovaccinerade barn.
Hösten 2009 påbörjades massvaccineringarna mot svininfluensa i Sverige.

BT - 01 jun 12 kl. 07:06

All narkolepsi kom från vissa leveranser

Alla svenskar som fått narkolepsi av influensavaccinet Pandemrix hade fått vaccin från tolv av de 35 sändningar med läkemedlet som kommit till Sverige, visar en kartläggning. Mer än 220 svenskar, de flesta barn, har fått narkolepsi som biverkning av vaccinering med Pandemrix mot svininfluensa, enligt de anmälningar som gjorts till läkemedelsförsäkringen. Alla hade fått vaccin från knappt en tredjedel av de leveranser som gjorts till Sverige.

Barometern - 30 okt 13 kl. 10:36

Olle fick narkolepsi ? får inte ersättning

När nioårige Olle Erikson fick narkolepsi av influensavaccinet lovades alla drabbade ersättning. Nu får familjen avslag ? symptomen upptäcktes för sent.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.?>


Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.