YLE > Finland

Thursday, 14 December, 16:08

YLE - 21 apr 17 kl. 12:17

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåtHögutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer. År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen. I fråga om personer med högre högskoleutbildning var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finland, Acatiimi, Professorsförbundet, Forskarförbundet, USA, Tyskland, Norge, Sverige

Dela artikeln

259 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Högutbildade, lämnar, Finland, färrekommer , hitåt
HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar raskt i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar snabbast i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

YLE - 30 aug 17 kl. 07:00

Arbetslösheten på nedgång i Esbo – de högutbildade toppar fortfarande statistiken

Arbetslösheten sjunker i Esbo, liksom i de övriga kommunerna i Nyland. Men de högutbildade är välrepresenterade bland de arbetslösa i Esbo - vissa har svårt att hitta jobb trots att det finns lediga jobb inom området. I juli fanns det enligt statistik från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland i Esbo cirka 14 500 arbetslösa arbetssökande.

YLE - 12 nov 13 kl. 13:19

Åsa Bengtsson: "Allt färre är positiva till svenskan"

Stödet för svenskan i Finland minskar, samtidigt är ändå majoriteten av finländarna fortfarande positivt inställda till svenskan. Tankesmedjan Magmas rapport om svenskans ställning i Finland har analyserats av professor Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi. Vad visar undersökningen om finländarnas inställning till svenskan, vilken är trenden?

YLE - 31 maj 17 kl. 05:00

Högutbildade lockas till högklassiga jobb i Åboregionen

Teknologie studerande från Tammerfors, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand ska lockas att göra sina diplomarbeten i Åboregionen, för att snabbt råda bot på den stora bristen på diplomingenjörer. Många av dem kanske också blir anställda och stannar kvar i sydvästra Finland. Det är ett av förslagen som en arbetsgrupp nu tittar på hur man i snabb takt kunde driva vidare diplomingenjörsutbildningen i Åboregionen.

YLE - 28 jan 15 kl. 15:36

Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. Det här visar en ny studie gjord vid universitetet i Milano. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

HS: Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 16 nov 15 kl. 15:14

Finländarna vill ha allt färre barn

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

YLE - 19 mar 14 kl. 09:00

Lämpligt konstig för arbetsmarknaden

Emma Ringbom studerar både ekonomi och teknik, och tror på sina chanser i arbetslivet. Men många av hennes studiekamrater är nervösa för framtiden. Arbetslösheten stiger bland högutbildade, och bland ingenjörer stiger arbetslösheten mest.

Fler nyheter från YLE

YLE - 15 minuter sedan

Smör eller margarin? Fördomar och vanor styr fettätandet.

Näringsterapeuter hör ofta om föreställningar om att smör är en traditionell naturprodukt och margarin innehåller en mängd tillsatsämnen. Men hur är det?.

YLE - 1 timme sedan

Både facket och företagarna missnöjda med nytt förslag om nollavtal

Regeringens förslag till nya regler för de så kallade nollavtalen får kritik både från fackligt och från företagarhåll. För lite, säger facket. För mycket, säger Företagarna i Finland..

YLE - 1 timme sedan

Rivningsplaner av stuga i Pojo upprör: "Om den var i gamla stan i Ekenäs skulle det bli ett himla liv"

Stadsstyrelsen i Raseborg vill riva en stuga nära kyrkbacken i Pojo. Museiverket anser att byggnaderna i området är av kulturhistoriskt värde..

YLE - 2 timmar sedan

Striden om kolsänkorna är avgjord: Finland kan öka avverkningarna men mindre än skogssektorn hoppats

De tre institutionerna: ministerrådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen har enats om ett slutligt beslut om hur man ska beakta de kolsänkor som finns i skogarna..

YLE - 3 timmar sedan

Bankstrejk på mellandagarna?

Fackförbundet Pro har gett strejkvarsel för finansieringsbranschen. En eventuell strejk är utlyst till mellandagarna..

YLE - 4 timmar sedan

Johanna Holmström och Själarnas ö nominerade för Runebergspriset

Sibbobördiga Johanna Holmström är den enda finlandssvenska författaren bland kandidaterna till Runebergspriset 2018. Kandidaterna offentliggjordes på torsdagen..

YLE - 3 timmar sedan

Mystisk misshandel i Åbo uppklarad

Mannen hade omfattande skador i ansiktet och en svår hjärnskada. Tack vare tips från allmänheten kunde fallet lösas..

YLE - 5 timmar sedan

Tukes varnar för farliga julklappar

Säkerhets- och kemikalieverket Tukes har prickat fem populära julklappar som farliga för barn. Det rör sig främst om kvävningsrisker..

YLE - 6 timmar sedan

Millariikka Rytkönen beviljades inte avsked från Borgåfullmäktige: "Fullständigt absurt!"

Kommunalpolitikern Millariikka Rytkönen (SDP) får inte lämna sina poster inom Borgåpolitiken. Inte än åtminstone. Själv tycker hon att det hela är absurt och typsikt Borgå..

YLE - 6 timmar sedan

Social- och hälsovårdsutskottet säger nej till starköl i matbutikerna

Riksdagens social- och hälsovårdsutskott säger nej till starkare alkoholdrycker i matbutikerna. Utskottet föreslår att man håller fast vid den nuvarande alkoholhalten på högst 4,7 procent..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.