YLE > Finland

Friday, 20 April, 22:28

YLE - 21 apr 17 kl. 12:17

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåtHögutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer. År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen. I fråga om personer med högre högskoleutbildning var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finland, Acatiimi, Professorsförbundet, Forskarförbundet, USA, Tyskland, Norge, Sverige

Dela artikeln

259 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Högutbildade, lämnar, Finland, färrekommer , hitåt
HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar raskt i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar snabbast i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

YLE - 30 aug 17 kl. 07:00

Arbetslösheten på nedgång i Esbo – de högutbildade toppar fortfarande statistiken

Arbetslösheten sjunker i Esbo, liksom i de övriga kommunerna i Nyland. Men de högutbildade är välrepresenterade bland de arbetslösa i Esbo - vissa har svårt att hitta jobb trots att det finns lediga jobb inom området. I juli fanns det enligt statistik från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland i Esbo cirka 14 500 arbetslösa arbetssökande.

YLE - 12 nov 13 kl. 13:19

Åsa Bengtsson: "Allt färre är positiva till svenskan"

Stödet för svenskan i Finland minskar, samtidigt är ändå majoriteten av finländarna fortfarande positivt inställda till svenskan. Tankesmedjan Magmas rapport om svenskans ställning i Finland har analyserats av professor Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi. Vad visar undersökningen om finländarnas inställning till svenskan, vilken är trenden?

YLE - 31 maj 17 kl. 05:00

Högutbildade lockas till högklassiga jobb i Åboregionen

Teknologie studerande från Tammerfors, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand ska lockas att göra sina diplomarbeten i Åboregionen, för att snabbt råda bot på den stora bristen på diplomingenjörer. Många av dem kanske också blir anställda och stannar kvar i sydvästra Finland. Det är ett av förslagen som en arbetsgrupp nu tittar på hur man i snabb takt kunde driva vidare diplomingenjörsutbildningen i Åboregionen.

YLE - 28 jan 15 kl. 15:36

Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. Det här visar en ny studie gjord vid universitetet i Milano. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

HS: Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 16 nov 15 kl. 15:14

Finländarna vill ha allt färre barn

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

YLE - 19 mar 14 kl. 09:00

Lämpligt konstig för arbetsmarknaden

Emma Ringbom studerar både ekonomi och teknik, och tror på sina chanser i arbetslivet. Men många av hennes studiekamrater är nervösa för framtiden. Arbetslösheten stiger bland högutbildade, och bland ingenjörer stiger arbetslösheten mest.

Fler nyheter från YLE

YLE - 1 timme sedan

SDP interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga

Socialdemokraterna interpellerar om försämrade arbetsvillkor för unga personer. Partiet meddelar om sin avsikt på sin sida på Facebook. Enligt SDP ska de unga inte ha sämre arbetsvillkor än andra..

YLE - 2 timmar sedan

HS: Bara sex procent ger gott vitsord åt regeringen - tre av fem ger tummen ner

Majoriteten av finländarna, omkring 60 procent är missnöjda med statsminister Juha Sipiläs regering, visar en enkät i Helsingin Sanomat. Bara sex procent ger regeringen ett gott betyg..

YLE - 3 timmar sedan

Klart med internationell militärövning 2021

Den stora och omdiskuterade internationella militärmanövern i Finland år 2021 är nu fastslagen. Beslut om övningen fattades på fredagen, då republikens president och statsrådets utrikes- och säkerhetspolitiska utskott höll möte..

YLE - 4 timmar sedan

Stort intresse för långfärdsskridskoåkning kräver bättre räddningsutrustning

Intresset för långfärdsskridskoåkning blir allt större på Åland. En avigsida av det ökade intresset är att allt fler ovana skridskoåkare rör sig ute på isarna, vilket i sin tur innebär en ökad risk för olyckor..

YLE - 5 timmar sedan

Ekenäs simhall fyller 20 år - Yle Västnyland sände live från simbassängen

Den 20 april 1998 invigdes Ekenäs simhall. Det är en simhall som blir allt populärare ju mer åren går..

YLE - 5 timmar sedan

Mindre kaffekoppar för medvetna konsumenter

Finländarna är det folk i världen som dricker mest kaffe, men det här håller på att förändras. Vi satsar hellre på en kopp riktigt gott kaffe än en hel kanna "vanligt" kaffe, och det här hänger ihop med en allt större medvetenhet hos konsumenterna..

YLE - 5 timmar sedan

Allt flera anser att landskapsvalet borde skjutas upp till våren

Kommunförbundets svenska direktör Kristina Wikberg och regeringspartiet Blå framtids partisekreterare Matti Torvinen vill att landskapsvalet inte hålls i höst..

YLE - 6 timmar sedan

HS: Fusk i elektroniska antagningsprov – prov som ska göras ensam görs i grupp hemma

Efter några år med elektroniska antagningsprov finns det de som har upptäckt luckan i systemet – det finns ingen övervakning, så man kan fuska sig till fördelar..

YLE - 6 timmar sedan

Snart kan Sjundeåborna åka buss också på veckosluten

I juni körs de första veckoslutsturerna med buss mellan Sjundeå och Kyrkslätt. Bussturerna synkroniseras med tåg som anlöper Kyrkslätt..

YLE - 8 timmar sedan

Utmarsch kan stänga daghem i huvudstadsregionen på onsdag

Barnskötare uppmanas delta i en protest mot lagförslaget om småbarnspedagogik framför riksdagshuset på onsdag eftermiddag..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.