YLE > Finland

Thursday, 22 February, 09:41

YLE - 21 apr 17 kl. 12:17

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåtHögutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer. År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen. I fråga om personer med högre högskoleutbildning var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finland, Acatiimi, Professorsförbundet, Forskarförbundet, USA, Tyskland, Norge, Sverige

Dela artikeln

259 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Högutbildade, lämnar, Finland, färrekommer , hitåt
HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar raskt i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar snabbast i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

YLE - 30 aug 17 kl. 07:00

Arbetslösheten på nedgång i Esbo – de högutbildade toppar fortfarande statistiken

Arbetslösheten sjunker i Esbo, liksom i de övriga kommunerna i Nyland. Men de högutbildade är välrepresenterade bland de arbetslösa i Esbo - vissa har svårt att hitta jobb trots att det finns lediga jobb inom området. I juli fanns det enligt statistik från Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland i Esbo cirka 14 500 arbetslösa arbetssökande.

YLE - 12 nov 13 kl. 13:19

Åsa Bengtsson: "Allt färre är positiva till svenskan"

Stödet för svenskan i Finland minskar, samtidigt är ändå majoriteten av finländarna fortfarande positivt inställda till svenskan. Tankesmedjan Magmas rapport om svenskans ställning i Finland har analyserats av professor Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi. Vad visar undersökningen om finländarnas inställning till svenskan, vilken är trenden?

YLE - 31 maj 17 kl. 05:00

Högutbildade lockas till högklassiga jobb i Åboregionen

Teknologie studerande från Tammerfors, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand ska lockas att göra sina diplomarbeten i Åboregionen, för att snabbt råda bot på den stora bristen på diplomingenjörer. Många av dem kanske också blir anställda och stannar kvar i sydvästra Finland. Det är ett av förslagen som en arbetsgrupp nu tittar på hur man i snabb takt kunde driva vidare diplomingenjörsutbildningen i Åboregionen.

YLE - 28 jan 15 kl. 15:36

Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. Det här visar en ny studie gjord vid universitetet i Milano. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

HS: Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 16 nov 15 kl. 15:14

Finländarna vill ha allt färre barn

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

YLE - 19 mar 14 kl. 09:00

Lämpligt konstig för arbetsmarknaden

Emma Ringbom studerar både ekonomi och teknik, och tror på sina chanser i arbetslivet. Men många av hennes studiekamrater är nervösa för framtiden. Arbetslösheten stiger bland högutbildade, och bland ingenjörer stiger arbetslösheten mest.

Fler nyheter från YLE

YLE - 2 timmar sedan

Festival med snurrande iskaruseller lockar japansk media till Lojo sjö

På fredag kör världens första iskarusellfestival igång i Aurlax i Lojo. Där kommer världens största iskarusell att snurra och evenemanget har lockat även internationell media till Lojo sjö..

YLE - 3 timmar sedan

Fotgängare och hundrastare går i skidspåren i Helsingfors: "Jag ber om ursäkt, men när snön är hård skadar hundarna inte spåret"

I Viksstranden i Helsingfors går fotgängare och hundrastare i skidspåren. Chefen för friluftstjänster vid Helsingfors stad påpekar att det enligt lagen är förbjudet..

YLE - 3 timmar sedan

Amnesty kritiserar Finland i ny rapport - hanteringen av flyktingfrågor ifrågasätts

Finland får kritik i medborgarorganisationen Amnesty Internationals årsrapport för 2017. Den skärpta flyktingpolitiken har försatt rättsskyddet för individen i fara, anser Amnesty..

YLE - 3 timmar sedan

TPS nya förstärkningar ledde till storm på sociala medier

Ishockeyföreningen TPS har värvat en ny center, vilket på onsdagen ledde till stor glädje hos fansen. Men den stora snackisen blev den andra förstärkningen, som inte alls var någon ny spelare..

YLE - 3 timmar sedan

Ett pussel av prioriteringar - tungtransporterna i skärgården får ta smällen efter att Utöbryggan sprängde budgeten

Körtimmarna för vårens tungtransporter i Väståboland halveras. Nu jobbar man för fulla muggar för att få det hela att gå ihop..

YLE - 4 timmar sedan

Morgonkollen: FN kräver slut på striderna i Ghouta, forskning ger tummen upp för antidepressiva läkemedel, Trump föreslår beväpnade lärare

Forskning visar att de flesta vuxna med depression har nytta av antidepressiva mediciner, fler än 300 personer har dödats sedan striderna i Ghouta i Syrien trappades upp i söndags och i USA föreslår presidenten att lärare kunde få vara beväpnade..

YLE - 4 timmar sedan

Så här överlever du när det är svinkallt ute - Vildmarksföretagare ger dig tio bra tips

Lägg bort mobiltelefonen, använd mössa och ha bra skor. Tänk inte heller för mycket på det senaste modet när det är riktigt kallt. Så lyder några av vildmarksföretagaren Benjamin Donners tips för hur du ska tackla det svinkalla vädret..

YLE - 5 timmar sedan

Stor forskning slår hål på seglivad myt - antidepressiva läkemedel är ofta effektiva och fungerar bättre än placebo

De flesta vuxna personer med depression har nytta av att ta antidepressiva mediciner. Det bekräftar den mest omfattande forskningen av det här hittills, och hjälper samtidigt till att sätta punkt för diskussionen om huruvida antidepressiva mediciner är bättre än placebo eller inte..

YLE - 12 timmar sedan

Finland är fortfarande bland de minst korrumperade länderna – trots att poängen minskade i rankingen

Finland är det tredje minst korrumperade landet i världen enligt Transparency internationals årliga korruptionsindex..

YLE - 20 timmar sedan

Metrotrafiken stod stilla mellan Kampen och Drumsö – bussar transporterade passagerare

Under onsdagseftermiddagen blockerades metrotågen i Gräsviken och metron körde inte mellan Kampen och Drumsö i Helsingfors. Passagerarna transporterades med buss..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder


Prenumerera på nyheter (RSS)

RSS är ett enklare sätt att följa nyheterna. Nyheterna laddas automatiskt ner till din nyhetsläsare och du behöver inte gå in på Pressen.se.

Du får gärna publicera eller länka till RSS-flödet på din blogg eller hemsida.

Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.