YLE > Finland

Saturday, 29 April, 03:43

YLE - 21 apr 17 kl. 12:17

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåtHögutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer. År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen. I fråga om personer med högre högskoleutbildning var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finland, Acatiimi, Professorsförbundet, Forskarförbundet, USA, Tyskland, Norge, Sverige

Dela artikeln

255 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Högutbildade, lämnar, Finland, färrekommer , hitåt
HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar raskt i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar snabbast i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

YLE - 12 nov 13 kl. 13:19

Åsa Bengtsson: "Allt färre är positiva till svenskan"

Stödet för svenskan i Finland minskar, samtidigt är ändå majoriteten av finländarna fortfarande positivt inställda till svenskan. Tankesmedjan Magmas rapport om svenskans ställning i Finland har analyserats av professor Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi. Vad visar undersökningen om finländarnas inställning till svenskan, vilken är trenden?

YLE - 28 jan 15 kl. 15:36

Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. Det här visar en ny studie gjord vid universitetet i Milano. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

HS: Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 16 nov 15 kl. 15:14

Finländarna vill ha allt färre barn

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

YLE - 19 mar 14 kl. 09:00

Lämpligt konstig för arbetsmarknaden

Emma Ringbom studerar både ekonomi och teknik, och tror på sina chanser i arbetslivet. Men många av hennes studiekamrater är nervösa för framtiden. Arbetslösheten stiger bland högutbildade, och bland ingenjörer stiger arbetslösheten mest.

HBL - 19 maj 14 kl. 03:37

Eurokrisen skiljer vänner och familjer åt

Matematikern Ivan Blanco Chacon är en av hundratusentals utbildade människor som tvingats lämna Spanien efter eurokrisen. Flytten till Finland gav honom ett jobb men kostade ett äktenskap.Den 22 augusti 2012 kom han till Finland för att jobba som forskare vid Aalto-universitetet.

YLE - 15 jul 16 kl. 10:00

Riksdagsvalet 2015 blev inget internetval

Riksdagsvalet våren 2015 blev inte det genombrott för kampanjer på internet som många på förhand förutspådde. För vänstern blev valet en katastrof. Vänsterpartierna har aldrig tidigare tillsammans fått så få röster.

Fler nyheter från YLE

YLE - 7 timmar sedan

Narkotikabrott, utpressning och misshandel gav fängelse

En man som köpte hasch i Raseborg blev hotad och misshandlad då han inte hade betalat sina skulder till försäljaren. Tre män har nu dömts till fängelsestraff på mellan fem och nio månader för narkotikabrott, försök till utpressning och misshandel. En av männen hade bland annat köpt 200 gram hasch på skuld av en annan man.

YLE - 8 timmar sedan

Ingåbornas tänder fortsättningsvis i Mehiläinens händer

Ingå hade länge problem med att få sin tandvård att fungera som den ska. Men efter att kommunen slöt avtal med vårdproducenten Mehiläinen om munhälsovårdstjänster har kommunen och invånarna varit nöjda med verksamheten. Det ursprungliga avtalet gällde 1.

YLE - 11 timmar sedan

Gravida i Huvudstadsregionen får föda vid Kvinnokliniken och Jorv

Nu ser framtiden klarare ut för föderskor i Huvudstadsregionen. Som det ser ut nu kommer majoriteten av förlossningarna att förflyttas till Kvinnokliniken i Helsingfors, och resten till Jorvs sjukhus i Esbo. - Förlossningsavdelningarna måste nog förflyttas till de existerande enheterna, säger Seppo Heinonen, chef för förlossnings- och barnavdelningarna vid Kvinnokliniken.

YLE - 11 timmar sedan

Förväntningar på kulturministern

Sannfinländarna utsåg igår Sampo Terho till ny kultur-, idrotts- och Europaminister. I väntan på vad den nya kulturpolitiken i praktiken kommer att innebära talade vi med kulturaktiva personer om vad de hoppas på. Sommarteater i Borgå...

YLE - 12 timmar sedan

Vi laddar ner och fifflar med skatter – ändå älskar vi lagen

Finländare är väldigt laglydiga. Vi anser att lagen kommer före moralen. Men varför är det så?

YLE - 13 timmar sedan

Amnesty: skicka inte tillbaka flyktingar till Afghanistan

Människorättsorganisationen Amnesty vädjar till länder världen över att inte skicka tillbaka flyktingar till Afghanistan, eftersom landet inte är säkert nog. Amnesty anser att de afghanska myndigheterna inte klarar av att skydda sina medborgare. Organisationen hänvisar till en FN-rapport som slår fast att minst 700 personer har dött och 1 400 skadats i år.

YLE - 13 timmar sedan

Märkliga turer kring JK-utnämning

Utnämningen av en efterträdare till justitiekansler Jaakko Jonkka drar inte bara ut på tiden - den får också allt märkvärdigare former. Det har brådskat med utnämningen eftersom Jonkka går i pension i maj. Nu tycks processen dra ut på tiden, samtidigt som både presidenten och statsministern ser sig nödgade att kommentera processen.

YLE - 14 timmar sedan

Åland vill diskutera EU-parlamentsplats i samband med brexit

Frågan om en åländsk plats i Europaparlamentet lyfts igen av Ålands landskapsregering. I en skrivelse till statsrådet föreslås ett möte för att diskutera frågan mot bakgrund av att Storbritannien lämnar EU. Landskapsregeringen vill att Finland i sina positioner stödjer en omfördelning av alla, eller en del av, Storbritanniens 73 platser samt att Finland, om man tilldelas en eller flera platser, överlåter en till Åland.

YLE - 13 timmar sedan

Avgående Tom Simola ger en känga åt politiker, tjänstemän och sig själv

Under sin sista dag som stadsdirektör för Raseborg riktade Tom Simola hård kritik mot hur staden fungerar. Tjänstemän och politiker kommunicerar inte, mötena blir rättegångar, politikerna påverkas för lätt och hans tid har gått åt till att reda ut smärre katastrofer. Simola ser nu att han borde ha stått på sig bättre och förklarat mer.

YLE - 14 timmar sedan

Flera intresserade av Hyppeis skola i Houtskär

Totalt sex anbud har lämnats in inom utsatt tid för Hyppeis skola i Houtskär. Tiden för att lämna in anbud gick ut klockan 12 på fredagen. En av de som lämnat in ett anbud är en grupp Houtskärsbor och fritidsboende, som vill utveckla och bevara turismverksamheten i Hyppeis skola.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.