YLE > Finland

Thursday, 17 August, 11:35

YLE - 21 apr 17 kl. 12:17

Högutbildade lämnar Finland - färre kommer hitåtHögutbildade finländare flyttar utomlands i ökande takt. Det gäller såväl magistrar som doktorer. År 2015 lämnade 375 forskarutbildade Finland, medan bara 156 flyttade i andra riktningen. I fråga om personer med högre högskoleutbildning var det cirka tusen fler som lämnade landet än vad som kom hit. Också på kandidatnivå förlorar Finland kompetens.
Läs mer på YLE
Läs mer om:
Finland, Acatiimi, Professorsförbundet, Forskarförbundet, USA, Tyskland, Norge, Sverige

Dela artikeln

259 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Högutbildade, lämnar, Finland, färrekommer , hitåt
HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar raskt i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

HBL - 01 nov 12 kl. 19:56

Inkomstklyftorna ökar snabbast i Finland

Inkomstskillnaderna har ökat snabbare hos oss än i något annat OECD-land. Speciellt i huvudstadsregionen, med det dyraste boendet, räcker lönen i vissa branscher nätt och jämnt för levnadskostnaderna. ?

YLE - 12 nov 13 kl. 13:19

Åsa Bengtsson: "Allt färre är positiva till svenskan"

Stödet för svenskan i Finland minskar, samtidigt är ändå majoriteten av finländarna fortfarande positivt inställda till svenskan. Tankesmedjan Magmas rapport om svenskans ställning i Finland har analyserats av professor Åsa Bengtsson vid Åbo Akademi. Vad visar undersökningen om finländarnas inställning till svenskan, vilken är trenden?

YLE - 31 maj 17 kl. 05:00

Högutbildade lockas till högklassiga jobb i Åboregionen

Teknologie studerande från Tammerfors, Uleåborg, Vasa och Villmanstrand ska lockas att göra sina diplomarbeten i Åboregionen, för att snabbt råda bot på den stora bristen på diplomingenjörer. Många av dem kanske också blir anställda och stannar kvar i sydvästra Finland. Det är ett av förslagen som en arbetsgrupp nu tittar på hur man i snabb takt kunde driva vidare diplomingenjörsutbildningen i Åboregionen.

YLE - 28 jan 15 kl. 15:36

Bröstcancer fortfarande dödligare än lungcancer i Finland

Lungcancer är snart en vanligare dödsorsak bland europeiska kvinnor än bröstcancer. Det här visar en ny studie gjord vid universitetet i Milano. Enligt Maarit Leinonen, ansvarig läkare vid Finlands Cancerregister, gäller det här ändå inte för Finland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 08 jun 15 kl. 10:33

HS: Finland är storfamiljernas och barnlösas land

Det är vanligare med stora barnfamiljer i Finland än i andra länder i Europa, skriver Helsingin Sanomat. Andelen kvinnor som föder fyra barn eller fler är högst hos oss, visar uppgifter från Eurostat. På de följande platserna på listan finns Storbritannien, Rumänien och Irland.

YLE - 16 nov 15 kl. 15:14

Finländarna vill ha allt färre barn

Finländare både får och vill ha färre barn än tidigare. Befolkningsförbundet Väestöliittos familjebarometer uppger att det idealiska antalet barn nu anses vara lite under två. År 2007 var idealantalet 2,5.

YLE - 19 mar 14 kl. 09:00

Lämpligt konstig för arbetsmarknaden

Emma Ringbom studerar både ekonomi och teknik, och tror på sina chanser i arbetslivet. Men många av hennes studiekamrater är nervösa för framtiden. Arbetslösheten stiger bland högutbildade, och bland ingenjörer stiger arbetslösheten mest.

YLE - 15 jul 16 kl. 10:00

Riksdagsvalet 2015 blev inget internetval

Riksdagsvalet våren 2015 blev inte det genombrott för kampanjer på internet som många på förhand förutspådde. För vänstern blev valet en katastrof. Vänsterpartierna har aldrig tidigare tillsammans fått så få röster.

Fler nyheter från YLE

YLE - 30 minuter sedan

Sverige fick ge sig - Estland är nu det populäraste kryssningsmålet

Att ta färjan till Estland är nu för första gången populärare än att ta sig till Sverige sjövägen. Under årets första hälft gick 48,1 procent av Finlands passagerartrafik till havs till Estland, och 46,1 procent till Sverige, visar statistik från Trafikverket. Sammanlagt ökade passagerartrafiken med drygt två procent under årets första hälft, och det var framför allt resorna till Estland som blev populärare.

YLE - 1 timme sedan

Attendo bygger vårdhem i Åbo och Lundo

Attendos nya vårdhem reser sig i Åbo och i Lundo. Båda ska inhysa effektiverade serviceboenden för äldre. Hemmet på Murkiogatan i Björkas kommer att ha 30 platser, på Simpukkatie i Lundo ska man ha 42 vårdplatser.

YLE - 1 timme sedan

Förlust för Viking Line under första halvåret

Rederiet Viking Line gick back 15 miljoner euro under årets första halvår, visar resultatrapporten för perioden januari-juni. Rörelseresultatet uppgick till -15,0 miljoner euro och resultatet före skatter blev -15,6 miljoner euro. Omsättningen ökade med en halv procent till närmare 240 miljoner.

YLE - 1 timme sedan

De grönas Aalto: Folk vill ha förändring

De Grönas nyvalde ordförande Touko Aalto säger att den senaste partimätningen visar att folk vill ha förändring och att de litar på De grönas framtidsvisioner. Enligt mätningen är De gröna Finlands näststörsta parti, efter Samlingspartiet, med ett stöd på 17,6 procent. Därmed har partiet gått förbi regeringspartiet Centern.

YLE - 1 timme sedan

Företagare i Borgå tröttnade på parkerande turister

Parkeringsavgift dygnet runt på planen bredvid lokstallen. Det lät markägaren Harri Kokkomäki införa efter att turister skräpat ner och låtit husvagnar stå på tomten i flera dygn. Det har inte kostat något att parkera bilen på grusplanen bredvid lokstallen på stationsområdet i Borgå.

YLE - 2 timmar sedan

Niinistö träffar Trump i Washington i slutet av augusti

President Sauli Niinistö ska träffa USA:s president Donald Trump i Washington om mindre än två veckor. Presidenterna kommer att mötas i Vita huset tisdagen den 29 augusti. Det här är första gången som president Niinistö träffar sin amerikanske kollega.

YLE - 2 timmar sedan

Sänkta hastigheter mellan Hangö och Sjundeå

Hastigheterna har på många håll sänkts från 100 till 80 kilometer i timmen på riksväg 25 och stamväg 51 i Västnyland. Vinterhastigheterna i augusti har väckt frågor hos bilister. Diskussioner har uppstått i sociala medier och i en del Facebookgrupper funderar man på vad hastighetssänkningen kan bero på.

YLE - 2 timmar sedan

Hangö: Kommunalvalet ska inte tas om

Det finns ingen orsak att ta om kommunalvalet i Hangö. Det anser centralvalnämnden i Hangö som ber att Högsta förvaltningsdomstolen förkastar Juha Kaunismaas (KD) besvär. Kaunismaa besvärade sig i våras till Helsingfors förvaltningsdomstol.

YLE - 3 timmar sedan

Borgåpolitiker vill inte försämra sjukhusets ställning

En fråga som aktualiseras i Borgå i höst är stadens planer på att grunda ett vårdbolag. En utmaning blir att informera politikerna om de kommande reformerna, säger fullmäktigeordförande Mikaela Nylander (SFP). I fjol publicerade Borgå stad en utredning som rekommenderade att staden skulle grunda ett vårdbolag tillsammans med en privat aktör.

YLE - 4 timmar sedan

Nybygge med slöjdsal kan bli aktuellt på Cygnaeusskolans gård

I Cygnaeusskolan i Åbo har man haft behov av en egen slöjdsal och en sådan har man också planerat att bygga i en av skolans gymnastiksalar. Nu läggs ändå planerna på is, det beslutet fattades på onsdagen av nämnden för fostran och undervisningen i Åbo. I stället ska man närma sig saken på nytt och diskutera ett nybygge på innergården.

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.