SvD > Nyheter

Saturday, 23 February, 20:00

SvD - 12 apr 17 kl. 20:00

Hotande bobubblan: ”De enskilda hushållen maktlösa”Det är en försvinnande liten andel av svenska folket är oroliga över bostadsmarknaden eller den egna skuldsättningen, visar en ny rapport. Men det borde de vara, enligt experter som SvD har talat med. När räntorna höjs om ett antal år är hushållen de första att drabbas. – De enskilda hushållen är maktlösa i denna situation, säger nationelekonomen Lars Jonung. .
Läs mer på SvD
Läs mer om:
SvD, Lars Jonung

Dela artikeln

187 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Hotande, bobubblanDe , enskilda, hushållen, maktlösa
Dagens PS - 18 apr 17 kl. 08:22

Varnar: ”Hushållen maktlösa” när bubblan spricker

  Enligt en färsk undersökning är endast 6 procent av svenskar oroliga för fastighetsmarknaden. Men enligt två nationalekonomer – Ola Olsson vid Handelshögskolan i Göteborg och Lars Jonung vid Ekonomihögskolan i Lund – finns det all anledning till större ängslighet. Efter lång tids prisrally och rekordlåga räntor har skulderna byggts upp bland hushållen.

Barometern - 21 dec 13 kl. 11:40

Hushållen är värda bättre

”Spekulationerna som nyligen har förts fram om att en domstol i efterhand skulle kunna underkänna det aktuella riksdagsbeslutet hör därför bäst hemma i avdelningen för fria fantasier.” Beslutet är det mest beklämmande som jag har varit med om sedan jag valdes in i Sveriges riksdag. Jag tänker på de ändrade spelreglerna för budgetprocessen som S, MP, V och SD nyligen röstade igenom.

Cornucopia - 08 feb 16 kl. 12:45

SEB: Hushållen mer positiva till bostadspriserna

Nya rapporten kring SEB:s boprisindikator visar på en ökad tilltro till fortsatt stigande bostadspriser sedan årsskiftet. Detta är i linje med att bopriserna går starkast på våren, men kan också vara ett hack i en nedåtgående trend.
SEB Boprisindikator till och med januari 2016.

SvD - 09 mar 17 kl. 06:00

Sätt tvångströjan på bankerna – inte på hushållen

KD är något på spåren när man vill ge morötter istället för tvångströja till hushållen. Hur vore det om Finansinspektionen och politiker överlag tänkte om, och lade åtstramande krav på de utlånande bankerna istället för direkt på det enskilda hushållet?.

Ekonomistas - 17 feb 14 kl. 09:03

Har Riksbanken verkligen rätt i att de nu rikare svenska hushållen skulle vara mer sårbara?

[English translation.] Sedan 1995 har de svenska hushållens skulder i förhållande till disponibel inkomst nästan fördubblats, från omkring 90 procent av disponibel inkomst till nuvarande omkring 170 procent. Riksbanken hävdar att högre skulder har gjort hushållen mer sårbara.

Cornucopia - 27 okt 15 kl. 17:09

Sveriges konjunktur fortsätter mot överhettning - bara hushållen skeptiska

Konjunkturbarometerindikatorn (konjunkturbarometern) för oktober visar att svensk ekonomi fortsätter mot överhettat läge. Det enda som håller tillbaka är hushållen, som är negativa, antagligen drivet av förväntade skattehöjningar.

Barometern stiger från 107.

Cornucopia - 29 okt 14 kl. 13:03

Konjunkturen vänder uppåt - hushållen mycket negativa

Konjunkturinstitutets barometerindikator bekräftade idag Skandias tidigare uppgifter om de negativa hushållen eller Vismas uppgifter om positiva småföretag. Sammantaget rekylerar konjunkturbarometerindikatorn upp, även om hushållen deppar ihop.
Alla indikatorer i barometerindikatorn utom hushållen steg och ligger nu i positivt område över 100, dvs starkare än medel.

Opinionen.se - 18 sep 13 kl. 10:51

Borgs budget prioriterar hushållen

En långsiktig satsning på jobb och stärkta drivkrafter att arbeta ska säkra hushållens ekonomi, sade finansminister Anders Borg som i dag presenterade budgeten för 2014. ? Sverige måste skydda jobben genom att stimulera efterfrågan på hemmaplan.

BT - 18 sep 13 kl. 10:48

Borgs budget prioriterar hushållen

En långsiktig satsning på jobb och stärkta drivkrafter att arbeta ska säkra hushållens ekonomi, sade finansminister Anders Borg som i dag presenterade budgeten för 2014. - Sverige måste skydda jobben genom att stimulera efterfrågan på hemmaplan.Arbetslösheten sjunker i finansdepartementets bedömning men mycket långsamt, trots stark BNP-tillväxt.

Cornucopia - 18 jul 18 kl. 16:52

Skuldbubblan: Bankernas utlåning till hushållen - Swedbank störst

Nedan hittar ni en graf över bankernas och finansinstituetens utlåning till de svenska hushållen, sorterat i storleksordning. Swedbank är förstås den största utlånaren till hushållen och bolånekollektivet, tätt följd av Handelsbanken.
Svenska bankers och finansinstituts utlåning till hushållen maj 2018 (MSEK).

Fler nyheter från SvD

SvD - 04 maj 17 kl. 16:51

Obama stöder Macron i presidentvalet

SvD - 04 maj 17 kl. 15:36

Kaffekrig pressar Dunkin’ Donuts

Ett priskrig på kaffe har brutit ut mellan ett antal snabbmatskedjor i USA. Senaste konsekvensen av det är ett pressat kvartalsresultat från Dunkin' Brands, skriver Financial Times nätupplaga..

SvD - 04 maj 17 kl. 14:17

Oljepriset pressas

SvD - 04 maj 17 kl. 14:02

Fiskforskning friades först från fusk

Trots att forskningen var full av fusk friades forskarna av Uppsala universitet. "Anmärkningsvärt", tycker expertgrupp. Fallet belyser svenska lärosätens uppenbara svårigheter att hantera forskningsfusk..

SvD - 04 maj 17 kl. 13:43

Ökänd krigsherre tillbaka i Kabul

Den ökände krigsherren Gulbuddin Hekmatyar, även känd som "slaktaren av Kabul", har återvänt till den afghanska huvudstaden efter 20 års frånvaro..

SvD - 04 maj 17 kl. 13:42

Linköping värvar "Monstret"

Efter åtta säsonger i NHL och AHL flyttar ishockeymålvakten Jonas "Monstret" Gustavsson hem till Sverige. Gustavsson, som vann SM-guld med Färjestad 2009 och därefter bland annat spelat 179 NHL-matcher, har skrivit på ett treårskontrakt med Linköping..

SvD - 04 maj 17 kl. 13:44

Vården kan lära av hemmafödslar

Långsamma förlossningar, som i hemmet, ger kvinnan färre skador. Det är känt, och nu visar en studie från Sahlgrenska akademin att sjukhusen kan lära mer än man trott av detta..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.