SR > Nyheter

Sunday, 17 January, 12:49

SR - 27 mar 17 kl. 20:55

Fler barnäktenskap i krigets spår i JemenTvå år av krig i Jemen har skapat en av de värsta hungerskriserna i världen, enligt Unicef. Svårigheter att klara försörjningen tvingar in allt fler barn i äktenskap, eller strider, enligt FN:s barnfond Unicef ..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Jemen, Unicef, FN

Dela artikeln

4 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: Fler, barnäktenskapi , krigets, spåri , Jemen
Cornucopia - 12 jan 17 kl. 14:27

Information Sverige uppmuntrar till hedersvåld, hustrumisshandel, barnäktenskap och att kvinnan ska sköta hemmet

Länsstyrelsernas nya sajt Information Sverige, som det körs reklamkampanjer för just nu, är mycket olämpligt formulerad. Innehållet kan tolkas som bland annat att hedersvåld är okej, hustrumisshandel är normen, barnäktenskap gäller, kvinnan ska sköta hem och barn, samt ha lägre lön än mannen etc. Detta på grund av mycket olycklig pedagogiskt upplägg.

Kristianstadsbladet - 29 jun 14 kl. 10:01

Skärpt skydd mot barnäktenskap

Hundratals svenska barn och unga lever under hot om att giftas bort mot sin vilja.Nu skärps skyddet mot barnäktenskap.Men åtgärderna får kritik för att innehålla kryphål.

BT - 29 jun 14 kl. 10:01

Skärpt skydd mot barnäktenskap

Hundratals svenska barn och unga lever under hot om att giftas bort mot sin vilja. Nu skärps skyddet mot barnäktenskap.Men åtgärderna får kritik för att innehålla kryphål.

BT - 29 jun 14 kl. 13:23

Skärpt skydd mot barnäktenskap

Hundratals svenska barn och unga lever under hot om att giftas bort mot sin vilja. Nu skärps skyddet mot barnäktenskap. Men åtgärderna får kritik för att innehålla kryphål.

Skånskan - 10 okt 16 kl. 17:15

Tandlös lag mot barnäktenskap i Sverige

Den nya lagen mot barn- och tvångsäktenskap som trädde i kraft 2014 har det övergripande målet att inga personer under 18 år ska kunna giftas bort i Sverige. Med lagen var avsikten att skydda de 70 000 unga som lever i rädsla över att inte kunna välja sin partner. I förra veckan dömdes en man i Skåne i hovrätten för att ha tvingat sin dotter att gifta sig i Afghanistan.

YLE - 26 maj 16 kl. 15:28

Speciallov för barnäktenskap får skarp kritik

Finland borde förbjuda barnäktenskap helt, säger riksdagsledamot Tytti Tuppurainen från SDP. I nuläget kan man få gifta sig fast man inte har fyllt 18 om man får tillstånd från justitieministeriet. Tuppurainen lämnade in en motion om att skärpa lagen i höstas, och har nu fått stöd av Centerns kvinnoförbund.

Skånskan - 19 okt 16 kl. 23:10

Delade meningar om barnäktenskap

Lund Utländska barnäktenskap var ämnet för den debatt juriststudenternas kår Juridiska Föreningen arrangerade i AF-borgen på onsdagskvällen. De åtta i panelen var långtifrån eniga.Den svenska äktenskapslagstiftningen skärptes för två år sedan men nu diskuteras ytterligare förändringar.

SR - 18 jan 16 kl. 04:00

Svårt för socialtjänst att hantera barnäktenskap

Med höstens stora invandring har det kommit fler gifta asylsökande barn till Sverige än tidigare. Enligt de sex kommuner Ekot talat med handlar det om minst ett 70-tal barn, troligen fler.Trots att barnäktenskap är förbjudet enligt svensk lag låter kommunerna ofta barnen bo tillsammans med den vuxna person som de är gifta med..

Regeringen - 13 feb 14 kl. 10:56

Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap

Regeringen har i dag beslutat att inhämta Lagrådets yttrande över ett antal lagförslag som ska stärka skyddet mot tvångsäktenskap och barnäktenskap. Ett nytt brott införs: äktenskapstvång, och möjligheten för barn att få dispens att gifta sig tas bort.

Pressmeddelande: Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap
Lagrådsremiss: Stärkt skydd mot tvångsäktenskap och barnäktenskap samt tillträde till Europarådets konvention om våld mot kvinnor

Justitiedepartementet, 13 februari 2014.

Helsingborgs Dagblad - 20 dec 14 kl. 02:18

35 000 barnäktenskap i Marocko 2013

Under förra året ingicks fler än 35 000 äktenskap med minderåriga i Marocko. Värst utsatta är flickor under 17, som stod för den övervägande majoriteten av fallen. Det konstaterar en rapport om från FN:s barnfond Unicef, som likställer giftermålen med sexuellt våld.

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

Navalnyj till Ryssland i dag – riskerar att gripas

När den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj landar med ett plan från Berlin på söndagseftermiddagen kommer inte bara hans anhängare att möta honom på flygplatsen i Moskva utan han riskerar också att gripas av polis. Bland annat har åklagare inlett ett nytt, enligt Navalnyj, uppdiktat brottmål i ett försök att hindra honom från att återvända hem. Navalnyj överlevde i augusti ett mordförsök genom förgiftning, den ryska ledningen förnekar all inblandning..

SR - 3 timmar sedan

Kvinnojourer kritiska till coronabidrag

Kvinnojoursorganisationen Roks anser att coronabidragen är felriktade och ska förbrukas på för kort tid. “Vi upplever ett monumentalt ointresse för våra verksamheter”, säger ordföranden Jenny Westerstrand. Finansminister Magdalena Andersson har viss förståelse för kritiken..

SR - 4 timmar sedan

usa

Stödet för Donald Trumps insats i Vita huset har rasat sedan hans sympatisörer stormat kongressen. Knappt var fjärde väljare anser nu att Donald Trump gör ett tillräckligt bra jobb på sin post, enligt den senaste sammanvägningar av nationella mätningar som gjorts av två ansedda opinionssajter. Som en jämförelse hade de fem senaste presidenterna före Trump åtminstone hälften av befolkningens godkännande i motsvarande mätningar när de tog farväl av Vita huset..

SR - 5 timmar sedan

Spionanklagade Huawei vanligt i kommunalt bredband

De kinesiska bolag som portats från det svenska 5G-nätet förekommer ofta i bredbandsnäten. Utrustning från kinesiska Huawei eller ZTE ligger till grund för nästan en fjärdedel av alla bredbandsuppkopplingar som täcks av Svenska stadsnätsföreningen, enligt en ny kartläggning. Post- och telestyrelsen vill inte säga till Ekot huruvida även de fasta näten kommer att täckas av 5G-förbudet..

SR - 8 timmar sedan

Vaccinskepsis på nätet: “Helt grundlösa påståenden”

Tusentals kommentarer och inlägg i svenska Facebookgrupper om covid-19 handlar de senaste veckorna om vaccineringen, visar Ekots genomgång. I vissa fall är det rena lögner som sprids, säger Matti Sällberg, professor på Karolinska institutet och expert på vaccin. Han säger att det finns stora risker med att felaktiga påståenden sprids, men tror att ju fler som vaccineras kommer det uppfattas som säkrare..

SR - 9 timmar sedan

Ryskspråkiga områden hårt drabbade av Covid-19

I Estland har coronaviruset slagit hårt mot de områden där många ur den ryska minoriteten bor. Trots tillgång på ryskspråkig information och riktade kampanjer sticker de områdena ut i coronastatistiken. "30 procent av befolkningen är ryssar, de bor i tätbefolkade områden, jobbar på fabrik, eller har jobb som inte kan göras på distans", säger ryskspråkige Eduard Odinets från det socialdemokratiska partiet..

SR - 15 timmar sedan

Man skjuten efter skottlossning i Märsta

En skottlossning har ägt rum i Märsta norr om Stockholm. Enligt polisen har en person blivit träffad i samband med skottlossningen och har livshotande skador. Ett stort antal polispatruller är på plats och söker nu efter en eller flera gärningsmän.

SR - 13 timmar sedan

Mordet i Märsta "Sköt in bland kroggästerna"

På lördagskvällen krossades drömmen att den nyöppnade krogen skulle bli något bra och nytt i området, när skott avlossades utifrån och in genom restaurangens fönster. En man sköts till döds på samma plats där flera gäster satt och åt. Ekot har pratat med en man med kopplingar till restaurangen "Folk kommer inte våga röra sig i centrum.

SR - 20 timmar sedan

Rådet till äldre med hemtjänst: Vänta med vaccinering

De nu godkända vaccinerna mot covid-19 är känsliga att transportera och flera regioner vill inte ge vaccinsprutan i hemmen. Sveriges kommuner och regioners råd till äldre med hemtjänst, som inte kan ta sig till vårdinrättning, är att vänta med vaccinering tills Astra Zenecas vaccinkandidat blir godkänt av EU. Ett sådant godkännande väntas i slutet av januari eller i början av februari..

SR - 20 timmar sedan

Borgerliga rädda att PPM-fonderna blir för få

Pensionsgruppen diskuterar nu hur premiepensionssystemet ska ändras och borgerliga företrädare är rädda att det ska bli för få fonder. “Jag vill poängtera att en stor valfrihet är väldigt, väldigt viktig”, säger Centerpartiets Solveig Zander. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi betonar att systemet måste vara säkert men att det också behöver finnas valfrihet..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.