SR > Nyheter

Wednesday, 27 January, 15:07

SR - 01 mar 17 kl. 20:47

De första samkönade paren har gift sig i FinlandI kväll gifte sig några av de första samkönade paren i Finland. De vigdes under en gemensam ceremoni i Helsingfors..
Läs mer på SR
Läs mer om:
Finland, Helsingfors

Dela artikeln

10 delningar på Facebook.

Liknande nyheter

Taggar: De första samkönade, parenhar , giftsig i , Finland
Skånskan - 01 mar 17 kl. 06:53

Första vigslarna för samkönade par i Finland

finland I dag träder Finlands nya könsneutrala äktenskapslag i kraft vilket betyder att de första samkönade paren kommer vigas rapporterar Sveriges Radio Ekot.ERWP.fif(0)Efter att den nya lagen klubbades igenom av Finlands riksdag för två och ett halvt år sedan blir det i dag lagligt med borgerliga vigslar av samkönade par.

SVT - 01 mar 17 kl. 19:52

Första samkönade paren vigs i Finland

Från och med i dag är det grönt ljus för samkönade par i Finland att gifta sig och adoptera barn. I veckan tar 41 par tillfället i akt att viga sig. – Det handlar om principen om att all slags kärlek är jämlik, säger Tuomo Railo som väntat länge på lagändringen..

Världen Idag - 03 mar 17 kl. 11:01

Samkönade vigslar i Finland

Från och med 1 mars i år kan samkönade par gifta sig i Finland. I samband med att lagen trädde i kraft fick samkönade par också rätt att prövas som adoptivföräldrar. Många i Finland gläds över beslutet, men långt ifrån alla.

Expressen - 17 feb 17 kl. 22:13

Seger för samkönade äktenskap i Finland

Genom ett medborgarinitiativ röstade den finska riksdagen i dag om att riva upp lagen som tillåter samkönade äktenskap. Men enligt Yle föll initiativet trots stöd från flera partiet, och lagen står fast. "Det var det!

SVT - 20 apr 20 kl. 09:22

Samkönade par i Finland har beviljats adoption för första gången 

Lagen har tillåtit samkönade par att adoptera barn i tre år – men först nu har det finländska rättsväsendet bekräftat de två första adoptionerna. Det skriver svenska Yle. .

P3 - 28 nov 14 kl. 12:03

Ja till samkönade äktenskap i Finland

105-92 blev resultatet i röstningen och snart kommer samma rättigheter gälla för alla i Finland..

YLE - 04 apr 17 kl. 07:31

Hundratals samkönade par har gift sig sedan den nya lagen trädde i kraft

Sedan den könsneutrala äktenskapslagen trädde i kraft den 1 mars har sammanlagt 857 par ingått äktenskap, enligt uppgifter från Befolkningsregistret. Den klart största delen av paren, 770 stycken, har ändrat sitt registrerade partnerskap till ett äktenskap då det blev möjligt för samkönade par att gifta sig. 87 par har inlett helt nya äktenskap.

YLE - 06 sep 17 kl. 13:54

Biskopsmötets utredning: Kyrkan ska hålla fast vid vigselrätten och viga också samkönade par

Kyrkan ska inte ge upp vigselrätten enligt en utredning som Finlands biskopar har beställt. Rapporten visar att kyrkans vigselrätt har ett starkt stöd bland församlingsmedlemmarna. Utredningen, som är gjord av professor Eila Helander, överlämnades till biskopsmötet på onsdagen.

SR - 01 mar 17 kl. 05:00

Första hbtq-paren vigs i Finland

I dag vigs de första samkönade paren i Finland då landets nya könsneutrala äktenskapslag träder i kraft. Lagen klubbades av Finlands riksdag för drygt två år sedan och det blir nu fritt fram för borgerliga vigslar av samkönade par..

Nyheter 24 - 15 okt 13 kl. 11:50

Samkönade par får inte gifta sig i Utah: "Främjar inte statens intresse"Nekades

SALT LAKE CITY. Tre samkönade par stämde nyligen den amerikanska staten Utah för att få rätten att gifta sig. Något som staten inte är speciellt förtjusta i.

Fler nyheter från SR

SR - 15 minuter sedan

Många skadade i virusprotester i Libanon

I Libanon skadades minst 45 personer i natt när protester mot restriktioner ledde till sammandrabbningar, det uppger libanesiska Röda Korset. Det råder råder utegångsförbud i landet dygnet runt och matbutiker får bara sälja varor via hemleverans, vilket i många fall inte är tillgängligt i fattiga områden..

SR - 30 minuter sedan

Löfven: I dag minns vi alla som inte fick leva

Stefan Löfven talade när förintelsens minnesdag högtidlighölls i riksdagen 76 år efter att förintelselägret Auschwitz befriades: "Alla barn och barnbarn som inte fick födas. Alla uppfinningar, all musik, alla vardagar som aldrig hände, det är en fruktansvärd frånvaro". Ett nytt förintelsemuseum placeras i Stockholm, då Löfven tror det kan få flest besökare där och därmed sprida kunskapen bäst..

SR - 30 minuter sedan

Arbetslösheten har toppat enligt ny prognos

Nordeas ekonomer säger att redan nu, trots restriktionerna, finns det många lediga platser och varselsiffrorna är låga. Bedömningen är att arbetslösheten kommer att sjunka under året. Men en förutsättning för att prognosen ska slå in är att vaccinationsprogrammet går enligt plan..

SR - 1 timme sedan

Skolverket ska ta fram förslag på nationell frånvarostatistik

Skolverket har tidigare avvisat förslaget med motiveringen att nationell statistik har lång eftersläpning och att det därför inte skulle vara ett verkningsfullt sätt att minska frånvaron. Det skulle också öka den administrativa bördan för skolorna, enligt myndigheten. Bakgrunden till det uppdrag Skolverket har fått, att under det här året se över möjligheten att upprätta nationell statistik över frånvaron i skolan, är ett tillkännagivande i riksdagens utbildningsutskott..

SR - 1 timme sedan

Vaccinsamordnaren ska delta på EU-möte med Astra Zeneca

Det har kommit motstridiga uppgifter idag om ifall mötet mellan AstraZeneca och Eu-kommisonen blir av eller inte. Men enligt AstraZeneca blir det av. Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström som arbetar för EU-kommissionen kommer att delta.

SR - 2 timmar sedan

EU:s möte med Astra Zeneca har ställts in

EU:s möte med Astra Zeneca idag har ställts in, sedan vaccintillverkaren dragit sig ur. tidigare i veckan riktade EU-kommissionen kritik mot Astra Zeneca efter beskedet att leveranserna till EU minskar på grund av produktionsproblem. En talesperson för EU säger att man tryckt på för att få AstraZeneca att förklara varför företaget meddelat att vaccinleveranserna till EU kommer att försenas under det första kvartalet i år..

SR - 3 timmar sedan

Resursskolor tog ut vinster – hotas av konkurs

Två av de resursskolor i Stockholm som idag säger att de befinner sig i en akut ekonomisk situation, hade vinstmarginaler på över 10 procent 2019. Enligt den oberoende finansanalytikern Peter Malmqvist är vinstmarginaler över 10 procent generellt sett att betrakta som höga. Lars Thunberg, delägare i Aprendere-koncernen, tycker inte att Magitaskolans vinstmarginal på 24 procent är rättvisande utan den bör ses som en betalning för gemensam administration..

SR - 3 timmar sedan

Norska staten möter arga fritidshusägare i rätten

Flera tusen norrmän med fritidshus i Sverige har gått samman och stämt norska staten för att de inte kan nyttja sin egendom. Idag inleds rättegången i Oslo tingsrätt. Gruppens krav i rätten är att få lättnader i kravet på karantän..

SR - 4 timmar sedan

Nordea tror på kraftigt ökade bostadspriser

Banken Nordea tror på kraftigt stigande bostadspriser i år. I den senaste konjunkturrapporten tros bostadspriserna öka med nio procent 2021 jämfört med förra året. Enligt chefsekonomen Annika Winsth får bostadsmarknaden i Sverige stöd av att Riksbanken håller reporäntan oförändrad och stödköper bostadsobligationer, vilket pressar ner räntorna..

Pressen.se i Sociala medier

Pressen på facebook Nyhetspressen på Twitter

Liknande Nyheter

Bilder
Om oss

Pressen.se är en svensk nyhetsportal samt nyhetssökmotor som automatiskt hittar de mest omdiskuterade och aktuella nyheterna. Välkommen!

Kontakt

Vill du säga hej?

Reklam

Annonsera?Pressen.se besöks hundratusentals gånger per månad. Kontakta oss för mer information om hur du kan nå ut med ditt budskap.